strelba vzduchovkou na potkany/krysy/mysi vs. zakony

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Sharpshooter CZ200 S
Re: strelba vzduchovkou na potkany/krysy/mysi vs. zakony

Příspěvek od Sharpshooter CZ200 S » 11 zář 2011 09:47

Nemusíš hned být sarkastickej.
Jen jsem napsal, že nevím podle čeho se rozlišuje jestli je/není zbraň historická. Stačilo napsat, že vše vyrobené do roku 1890 je historická zbraň a tečka. Poznámku o úpadku schopnosti aplikace elementární logiky sis mohl odpustit :wink:

Dopřej mi,Pane,abych v boji,který jde životem,našel odvahu udeřit a mám-li vyhrát,dej,aby to bylo podle zákonů a aby se pravda a čest udržely vysoko a mám-li prohrát,abych našel sílu a odvahu postavit se u cesty a pozdravit vítěze,když půjde kolem.Amen.
Warthog

Příspěvek od Warthog » 11 zář 2011 12:04

Já si rejpnout prostě musím :-) tak mi to prosím promiň.

Definice historické zbraně je jednoznačně uvedena ve vymezení pojmů k zákonu o zbraních a střelivu takto: Historická zbraň - střelná zbraň, která byla vyrobena do 31. prosince 1890, a současně platí, že všechny hlavní části zbraně byly vyrobeny do 31. prosince 1890. - a já nemám rád tuhle dojmologii ("nezdá se mi", "měl jsem za to", "věřím") tam, kde si stačí přečíst zákon.

Poznámka o logice se týkala skládání těch podmínek, definujících jednotlivé kategorie zbraní. Já vím, že spousta fízlů, úředníků a podobné pakáže si základní logiku ohýbá tak, aby to vyhovovalo jejich pojetí a jsem na to alergický. V případě klasifikace zbraní pak existují dva přístupy:

1. Klasifikační podmínky v §7 se spojují pomocí "A" (and)
2. Klasifikační podmínky v §7 se spojují poocí "Nebo" (or) a k zařazení do této ktategorie postačí naplnění jedné z nich.

Je zcela evidentní, že první přístup je nesmyslný, protože pak by zbraně kategorie D v podstatě nemohly existovat. Pak je tu ještě zdánlivý konflikt s definicí zbraně kategorie C coby plynovky s úsťovou energií nad 16 Joule. Tam je ale jasné, že přednost má ustanovení §7 písm. d), podobně jako u historických zbraní má přednost ustanovení §7 písm. a) před veškerými ustanoveními předchozích paragrafů, popisujících fysické vlastnosti zbraní.

Navíc v právní praxi se vždy aplikují co nejkonkrétnější existující zákonná ustanovení. Například pojistný podvod se soudí podle konkrétního paragrafu pro pojistný podvod a ne podle obecného pro podvod, obdobně existuje speciální paragraf vražda novorozence matkou a dají se najít i další příklady. Je tedy opět jen a jen logické a ve shodě s právní praxí na větrovku uplatnit ustanovení týkající se "plynové zbraně na vzduchovou kartuš" než obecnější "plynové zbraně".

Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
Joezbrna

Příspěvek od Joezbrna » 11 zář 2011 12:57

Warthog píše:No to je zase právní lidová tvořivost... Takže jen namátkou:

Oprávnění myslivecké stráže dle §14 (1) a) - požadovat předložení zbrojáku a prokázání totožnosti u lidí, kteří se v honitbě pohybují s loveckou zbraní ať už střelnou či jinou. Dalo by se vozit po termínu "lovecká zbraň", kterýžto termín není nikde explicitně definován (alespoň pokud vím).
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#pp1
19. Lovecká zbraň - střelná zbraň, určená k lovu zvěře odstřelem podle zákona o myslivosti.

Kosa, M4 nebo pumpa s plastovou pažbou zcela jistě není lovecká zbraň.
Na veřejně přístupných místech sice platí povinnost skrytého nošení, nicméně na místech, kde je ze zbraně povoleno střílet se tato nenachází v režimu nošení, nýbrž držení a to skryté být nemusí. Mám-li tedy například souhlas starosty obce s tím, že na obecních pozemcích mohu střílet (pochopitelně za předpokladu dodržení bezpečnosti jak to vyžaduje zákon), nachází se zbraň na těchto pozemcích v režimu držení a nemusí tedy být ve futrále i když ji například při soutěži přenáším od jedné stage na druhou. Konec konců i většina střelnic je veřejně přístupná...
Venkovní střelnice je stejně jako oplocená zahrada "zřetelně ohraničený pozemek". Neoplocená obecní louka nebo vlastní les naproti tomu "zřetelně ohraničený pozemek" není. A dále viz odst. 2: http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p2
Lidská práva zasluhují nejvyšší ochranu!
http://www.a-human-right.com/
Warthog

Příspěvek od Warthog » 11 zář 2011 13:28

Á, ta definice mi unikla - výborně, takže ani to prokázání totožnosti po mně MS kvůli větrovce chtít nemůže. A de iure ani po někom, kdo se vydal pytlačit s Tacticalem, bravo páni poslanci...

Pokud jde o ono ohraničení, tak souhlas, nicméně "zřetelně ohraničený" neznamená nutně "oddělený plotem" či "uzavřený". Takže jde-li o obecní louku ve tvaru trojúhelníku, kde dvě strany tvoří cesta a třetí les, o zřetelně ohraničenou nemovitost se jedná. Pokud by to byla louka či les volně navazující na ostatní, je nutné hranici vyznačit. Samozřejmě je nutné dodržovat bezpečnostní zásady, vhodné je dát tam upozorňující cedule apod. ale požadavek na nějaké "opevnění" toho pozemku je IMHO zákonem nepodložený. Něco jiného jsou oficiální střelnice, na které jsou kladeny požadavky výrazně přísnější.

Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
KOLOMAN

Příspěvek od KOLOMAN » 11 zář 2011 21:06

Zdravím vážené čtenáře,
už jsem na tohle téma psát nechtěl, bohužel lidová právní tvořivost JUDr. Warthoga ohledně procházek se vzduchovkou v honitbě, mě donutila k reakci.
Uvedu na správnou míru (Warthogem překroucený) §14 Zákona o myslivosti - Oprávnění myslivecké stráže:
Myslivecká stráž je oprávněna:
- odst.1 písm.c)
zadržet osobu, kterou přistihne v honitbě při neoprávněném lovu nebo při jiné činnosti tímto zákonem zakázané, nebo osobu, kterou přistihne v honitbě se zakázanou loveckou výzbrojí, ANEBO SE STŘELNOU ZBRANÍ, pokud nejde o osobu oprávněnou podle zvláštních právních předpisů držet střelnou zbraň i na honebních pozemcích
- odst.1 písm.d)
odejmout osobám uvedeným v písm. c) střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj....a vykázat je z honitby, o odnětí věci sepsat úřední záznam a osobě, jíž byla věc odňata, vystavit potvrzení o odnětí věci a odňatou střelnou zbraň nebo zakázanou loveckou výzbroj odevzdat neprodleně orgánu policie..

Tolik Zákon o myslivosti, kdo chce, může si ho prostudovat detailněji.
K pojmu střelná zbraň (držitelům ZP jistě známo) uvádím, že sem spadají i zbraně plynové, to jest vzduchovky. Takže se střelnou zbraní po lese, opravdu NE.

Závěrem bych chtěl vyzdvihnout příspěvek od KUBA71, souhlasím a podepisuju.
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 11 zář 2011 22:07

tak abych se priznal jsem z toho radne zmateny a zase nevim nic :idea: zda se mi logicke spise to co pise Warthog, ale i na druhem je pravdy kus. O te honitbe je to nesmysl .......
1. kdo nebo kolik lidi zna zakon o myslivosti??
2. kdo nebo kolik lidi vi od kud kam je honitba??
3. Pokud nesu nebo prevazim skrytou zbran pres honitbu( pokud to teda vim, ze tam vubec nejaka je ..jako ze nevim) tak to jednak neznamena, ze jdu pachat nejakou trestnou cinnost.
Napr: jedu pres les a zastavim se nekde na houbach a mam u sebe skrytou strelnou zbran (na sebeobranu dejme tomu) Mam ji nechat v aute aby ho ukradli i s tou zbrani? Proto se mi to zda uplny nesmyls co tu pise KOLOMAN tim te nechci nejak urazit, mozna to tak je, jen si myslim, ze to je z logickaho hlediska pi.....a a to totalni

Kdyz pujdu smerem k radiu svobodna evropa neznamena ze ji jdu vyhodit do vzduchu :!: :!: :!:
Daystate Grand Prix - Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD + Bushnell 3200 10x40
KalibrGun Cricket .22 - Delta Titanium 6-24x42

http://www.youtube.com/watch?v=8-ejyHzz3XE
bimHObim

Příspěvek od bimHObim » 11 zář 2011 22:25

Tomayo píše:t
1. kdo nebo kolik lidi zna zakon o myslivosti??
co ti muzu s jistotou odpovedet na punkt c1 , z toho , co tady procitam . - zatim nikdo :D
HW35, HW40, HW45, HW70
HW97 K - Nikko Stirling Gold Crown Airking 4-12x42
HW100T Carbine - Hawke Sidewinder Tactical 8.5-25x42
Warthog

Příspěvek od Warthog » 11 zář 2011 22:31

KOLOMAN píše: Uvedu na správnou míru (Warthogem překroucený) §14 Zákona o myslivosti - Oprávnění myslivecké stráže:
Nebyl překroucený, byl v předešlém znění, přičemž jsem jednoznačně upozorňoval na to, že nejsem jist tím, zda mám poslední znění. Že i vzduchovka je střelná zbraň jsem nikde nepopíral.

Jinak vlastní pozemky lze nechat prohlásti za nehonební. Stačí když na tom má majitel pozemku zájem (kterým může být například pořádání HFT soutěží :-) ).

Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 11 zář 2011 23:08

Jinak Warthogu vetrovka je plynova zbran to jen pro upresneni.... :)
Takze porad nevim jak je to s tou strelbou na vlastnim pozemku... myslena oplocena zahrada a 16J .... musim si to tu jeste zitra procist znova :?

Warthog

Příspěvek od Warthog » 11 zář 2011 23:25

Já vím, že větrovka je plynová zbraň. Je to plynová zbraň na vzduchovou kartuš.

Pokud jde o tu střelbu, tak prostě používej rozum, nedělej blbosti a nebav se s policajty.

undead

Příspěvek od undead » 12 zář 2011 10:03

neviem ako je to u vás ale u nás stačí aby niekto išiel s puškou na kopec a už si môže byť istý že ho budu čakať fizli, a je jedo či je puška viditeľne alebo v puzdre, čakali aj chalana so starou s630, nemal ani púzdro a vzduchovku hneď kontrolovali či nie je upravená na 22lr.., a aj keď niekto ide cez týždeň do lesa a vidia ho nejaký lesný robotníci tak keď sa bude vracať tak ho už čáka lada niva s piatimi lesníkmi... a to nemusí mať ani pušku a už sa pýtajú odkiaľ ideš kam ideš prečo si išiel do lesa, ukáž či čo neskrývaš pod kabátom..(a povedať im že idem 10km túru kopcami len tak kondične a aby som zhodil pupok neuveria ani keby..)
alebo ak niekto zbiera trnky či šípky tak na 100% tam o chvíľu bude lesník a príde a chce ukázať čo máš v tej taške, či nekladieš oka alebo nemáš zbraň.. a to keby som zobral ešte pušku čo nie je slávia tak by ma ani filzi či lesníci nečakali ale hneď išli za nou.. aj ked som na záhrade strieľal s lov21 tak sa sueda pýtala či mám povolenie a že asi bude volať policiu.. a keby videla qb78 tak jej nevysvetlím že je to vzduchovka...
u nás je to fakt otrava, viem že zákon je taky a taky a človek nerobí nič zle ale u nás je to tak.
Lesníci sa zas boja že ich niekto prichytí pri pytliačeni, bo oni najviac pytliačia, poznám pár poľovníkov a viem ako to je(vo vyrúbanom lese zvery moc nie je a načo si plati... ), ešte lesníci aj kradnú drevo vo veľkom, kamión guľatiny hore dole a preto všetko hliadkujú aby ich niekto nenatrel.. najradšej by boli keby nik nemohol do lesa, aj v obci vybavili zákaz motoriek do lesa (vraj ničia prírodu, ale čo je to oproti lkt čo su denne v lese), ak ide niekto s croskou do lesa tak ho čakajú fízli s pokutou, lebo ak chce musí isť na obecný úrad povedať kedy pôjde, o ktorej, kadiaľ presne a oni rozhodnú či mu dajú povolenie alebo nie a samozrejme si to povolenie zaplatí.. pokiaľ človek nemá chatu s pozemkom tak ho budu otravovať zakaždým keď pôjde dol lesa s puškou..
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 12 zář 2011 10:36

hezke to tam mate :) nejhorsi je, ze 90procent je na udani bajecnych spoluobcanu :!: Jako ten les me ani tak nezajima z hlediska strelby v nem, spis jen to jestli je to koser z hlediska zakonu. Me to proste prijde divny jit do lesa strilet ......mozna i proto, ze se nechci s nekym dohadovat, nekomu neco vysvetlovat nebo koukat jestli nejde nejaky houbar abych mu neprostrelil kosik :)

Ja mam to velke stesti, ze zahradu mam velikou, po ni se muzu pohybovat se vzduchovkou , ale jesli uplne az tak bez starostne to me zajimalo....co jsem z toho pochopil, tak se to resi az kdyz se neco stane... jinak staci poldum ric, ze obmitate podat vysvetleni, je to tak ? Taky jsem to chtel vedet kvuli sousedum, kdyby nekdo prisel jako minule, ze slisel strelbu ( to uz je ted vyresene moderatorem :) nadhera ) tak cim ho uzemnit jinak nez poslani do pr....

Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 12 zář 2011 10:41

jinak podle zakona

3. Plynová zbraň - střelná zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění energie stlačeného vzduchu nebo jiného plynu.

Warthog

Příspěvek od Warthog » 12 zář 2011 10:54

Tomayo píše:co jsem z toho pochopil, tak se to resi az kdyz se neco stane...
což je snad (z hlediska zákonů) naprosto v pořádku, ne? Preventivní buzerace proto, že "by se možná mohlo něco stát" je nesmysl a dle mého názoru jeden z největších průserů poslední doby. Samozřejmě na bezpečnost je potřeba dbát - ale kvůli tomu, abch nikomu nezpůsobil škodu, ne proto, abych neporušil nějaký zákon.
jinak staci poldum ric, ze obmitate podat vysvetleni, je to tak ?
Ano, je to tak, tím nic nezkazíš, zatímco když jim něco řekneš, mohou to překroutit proti Tobě, přesně jak to tu před časem popisoval Kubajzz
Taky jsem to chtel vedet kvuli sousedum, kdyby nekdo prisel jako minule, ze slisel strelbu ( to uz je ted vyresene moderatorem :) nadhera ) tak cim ho uzemnit jinak nez poslani do pr....
Řekni mu, že má-li nějaké problém, ať Tě jde udat. Pro většinu potenciálních práskačů je to znamením toho, že máš svědomí čisté a je Ti to jedno, takže pak udáním neztrácejí čas. Pokud máš v okolí nějakéh potenciálně velkého prudiče, tak si na něj něco použitelného zjisti (a ujisti se že on ví že Ty víš).

Smazaný uživatel 5179

Příspěvek od Smazaný uživatel 5179 » 12 zář 2011 11:07

-Plynová zbraň - střelná zbraň, u které je funkce odvozena od okamžitého uvolnění energie stlačeného vzduchu nebo
jiného plynu. --->> Z toho vyplývá že "větrovka" je evidentně plynová zbraň

-Ostatní zbraně - kategorie D (dále jen "zbraně kategorie D")
-Zbraněmi kategorie D jsou- !!!
d) plynové zbraně na vzduchovou kartuš
e) plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně dosahuje nejvíce 16 J

-Zbraně podléhající ohlášení - kategorie C (dále jen "zbraně kategorie C")
plynové zbraně, u nichž kinetická energie střely na ústí hlavně je vyšší než 16 J, s výjimkou paintbalových zbraní

Myslím že tento rozpor už může rozlousknout jen právaznalý - Právník.. (Podle mě je to C jak vyšíté)
Odpovědět