konstruk?n? prvky revolver?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
maldigola
Re: konstrukční prvky revolverů

Příspěvek od maldigola » 03 bře 2011 14:39

Oprava V-péra

V-péro bývá neuralgickým bodem revolverů typu lefaucheux.Buď nefunguje,nebo praská,nebo tam není vůbec.Moje babička mi kdysi popsala,jak si s pérem hrála až pěkně ztvrdlo...
...Výroba V-péra-1.zajdu do zámečnictví a tam koupím pružinu od kliky.Má tvar biskupské berly.Vyrábí se ve dvou tloušťkách,jedna je přes 1 mm tlustá a to je tloušťka,pod kterou nelze jít.
2.Vezmu 2 kleště a bunsenův kahan-rozpálím pružinu do ruda a narovnám ji.Jde to dobře.
3.V těch kleštích a v rudém žáru zuhnu a stisknu až jsou obě branže těsně na sobě.Stisknu v místě přehnutí a zasunu mezi branže šroubovák.Tím dosáhnu tvaru V.Zchladím ve vodě.
4. Vybrousím tvar a délku bruskou.
5. Dám do pece a zakalím= po 4 hodiny z pokoj. teploty na 860 C,tam držet 20 minut a hodit do 200ml parafinového oleje v plechovém hrnku.Zdroj lékárna.
6. znovu dám do pece a popustím= po 2 hod na 450C,pak 2 hod nechat při 450C,pak položit na vzduch a nechat zchládnout.
7.-to je vše,pružina je hotová.Nic víc,ale ani nic míň.Jakékoli kecy o ponořování rudého železa za syčení do vody jsou naprosté pitomosti.Ani teploty neměňte,toto jsou hodnoty použitelné pro VŠECHNY pružinové oceli.

Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 18 bře 2011 18:03

potěšme se pohledem na zámek revolveru Orbea Hermanos ,měla by to být napodobenina SW ,ale z té firmy vyšel revolver ONA s vlastním patentem.Toto je zámek s dlaňovou pojistkou.Zajímavý je aretační výběžek spouště.Je to tlačítko,prostě je posunlivý zvrchu dolů a pod tlakem spirální pružinky.Ten kolíček který je vidět není osa,ale zarážka aby to pérko nevypadlo .
(Firma Orbea existuje tuším ještě dnes a má u fabriky museum,kde ukazují první patentovanou automatickou zbraň,vlastně automat. revolver.)
Přílohy
d2fb3365c969fa3f423edb06bf1649a3.jpg
0cbf4b1c8398bbc36d4c98d88dd459d4.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
bibros

Příspěvek od bibros » 18 bře 2011 21:35

Výroba V pera
k bodu 4) kdo po broušení neleští, možná se dočká nepříjemného překvapení.
k bodu 5) kalicí teplota se mi zdá nízká, ale je to možné. Proč 20 min prodleva? Prodleva se používá v případě potřeby prohřát masivní materiál. Kalení do oleje je běžná praxe, ale že by musel být parafinový ?
k bodu 6) popouštěcí teplota pro pružiny dobrá, ale ještě jsem neslyšel o popouštění s prodlevou bez zachlazení. Poněkud to připomíná normalizační žíhání, ale při nižší teplotě.
Nu což, kalicí teplotu odhaduju podle barvy (většinou rudá), většinou kalím do běžného strojního oleje (třeba převoďák), popouštím na tmavě modrou s následným zamočením do vody a před kalením i před popouštěním leštím. Pera fungujou a nepraskaj. Poznámka ke dni: Při kalení zanořujte předměty do lázně rychle, ne na plocho, ale délkou kolmo k hladině.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 19 bře 2011 08:22

Ahoj Bibrosi ,dobře,že ses ozval,já s černým řemeslem nemám společného vlastně nic a všechno je to naštudovaný na internetu,což má ale tu výhodu,že to můžu dohledat a můžeme to podrobit kritice.Dohromady jsem těch pružin vyrobil asi 15 ,tak odtud moje sebejistota.Tím ovšem není řečeno,že se nedají udělat líp.
-Takže ad parafinový olej-to jsem si vymyslel sám,funguje to a vlastně mi šlo o to,že to nesmrdí.
-Teploty a čas při kalení jsem vzal tady:http://prirucka.bolzano.cz/cz/technicka ... acovaniNO/ (a odtud jsem vypsal údaje o ocelích,ze kterých by případně mohly být pružiny co jsou na trhu zhotovené,viz příloha.)
Fakt je,že jsou ty péra po 4,5 hodině v peci pořádně popálená a určitě taky oduhličená.
-Zachlazení po popouštění je mně úplně nejasné,tak jsem vyzkoušel tři postupy-zachlazení v oleji,na vzduchu a ponechání v peci do vychladnutí,vlastně se stejným výsledkem.
-ad leštění,to nechápu vůbec a směr ponořování -to jako tím hrotem V napřed?
...
Uvítám jakoukoli kritiku,chci mít jen pořádné tvrdé péro.
Přílohy
pružinová ocel.doc
(26.94KiB)Staženo 233 x
Naposledy upravil(a) maldigola dne 26 bře 2011 14:09, celkem upraveno 1 x.
Ježíš,Luk.12,49.
bibros

Příspěvek od bibros » 19 bře 2011 16:42

Ahoj, jsem vyučený nástrojař a i když jsem přímo v kalírně nepracoval, tak tepelné zpracování kovů do nás dost hnali. Není to kritika, je to jen pár poznatků z praxe. Něco jsem se naučil od starého kováře, něco od mistra v dílně. Tak leštění plochých per. Nevyleštěná plocha, je vlastně v místě vrypu zeslabená a i když se to nezdá a to zeslabení je nepatrné má to prokazatelný vliv na případné praskání per. Podívej se na nějakou starou zbraň, uvidíš, že všechna původní pera jsou leštěná. Na leštěném povrchu taky líp uvidíš jak nabíhá popouštěcí barva. Zamočením při popouštění zastavíš proces krystalických přeměn v materiálu, které probíhají v reálném čase, při delším ohřívání dochází ke zbytečné oxidaci povrchu. Při správném kalení docílíš velmi tvrdého a velmi křehkého materiálu. Při správném popouštění odstraníš částečně křehkost a pnutí, a získáš pružnost a houževnatost. Popouštěcí teplota se řídí podle toho co popouštíš. Razníky a matrice lisovacích nástrojů se popouštějí na slámově žlutou (cca 220 st.), pružiny na tmavě až světle modrou (290-310 st.), záleží na materiálu a požadavcích na vlastnosti. Existuje i popouštění za vyšších teplot, ale to se nás netýká. Pokud máš pec, kde můžeš nastavit teplotu, máš to o hodně lehčí. Ohledně kalení "propíchnutím" hladiny lázně. Vezmi si rovný kalitelný materiál 8x200 mm, ohřej a zakal na plocho. Ujišťuju Tě, že ten rohlík budeš těžko vyrovnávat. Ono těžko se naučit dobře kalit podle internetu, stejně tak se nenaučíš lyžovat. Takže tvrdé péro ano, ale pro jiné příležitosti. Mnoho úspěchů b.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 19 bře 2011 18:23

Díky Bibrosi.Takže jestli jsem správně pochopil,tak oba děláme použitelné pružiny,ale lišíme se časem.Já je nechávám vypalovat 4 hodiny a 20 minut,zatímco Ty je vyhřeješ a zakalíš.
Já tedy udělám pokus-zkrátím celý kalicí cyklus ze 4 hodin na 1 hodinu a z 20 minut prodlevy udělám 10 minut.Po zakalení popustím tak,že studenou pružinu vložím do pece 450C teplé a ponechám 1 hodinu,pak zchladím v oleji.
O výsledku budu informovat.
Poprosil bych ještě jeden Tvůj názor-co si myslíš o patentování,t.j. zakalení do olova teplého 500 C ?
Ježíš,Luk.12,49.
bibros

Příspěvek od bibros » 19 bře 2011 21:47

Kalení do roztavených kovů se používá ve zvláštních případech, jde o tzv "pomalé" kalení s dosaženou jemnou strukturou a malým pnutím kalené věci, v případě per a pružin se nepoužívá.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 26 bře 2011 14:13

no nevím,patentovaný drát se tuším používá pro výrobu spirálních pružin a bylo by dobré vědět,jak pružinu popustit upravit a znovu zušlechtit.Kalením do oleje výše popsanou metodou to nejde.Naštěstí se spirály ve starých revolverech vyskytují velmi málo.
Ježíš,Luk.12,49.
bibros

Příspěvek od bibros » 26 bře 2011 16:10

Kalicí a popouštěcí postupy při výrobě pružinových materiálů neznám, ale umím vyrobit spirálovou pružinu z tzv "struny". Jde o běžný postup principiálně stejný ve velkovýrobě stejně jako při výrobě na koleně. Do učité tlouštky materiálu si můžeš spirálovou pružinu navinout při pomalých otáčkách na soustruhu. Jde jen o výpočet průměru trnu na který budeš navíjet. každá pružina po navinutí "povolí", tedy zvětší průměr. Jsou na to vzorce, dohledat půjdou v literatuře, možná i na netu, já už si to nepamatuju. Takhle vyrobená pružina se už dál tepelně neupravuje. Mezi námi děvčety, radši budu dělat deset vinutých pružin, než jednu plochou.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 26 bře 2011 21:21

Ty struny se dají koupit celkem snadno,bývají v modelářských prodejnách.Zkusil jsem si taky navinout ,ale nešlo mi to.Moje chyba.Ale! Důležité! Pružina,má-li být namáhána dlouhodobě musí být stlačena jen do 1/3 své délky,v žádném případě drát na drát.Tohle se nevědělo na přelomu 19. a 20. století,ze kteréžto doby pochází některé pistole,Mauser,taky P08.Zubringfeder se tak dost brzo zničí,protože zkrátka tyhle zbraně obsahují konstrukční chybu.A jak opravit takovou pružinu?Udělat ji na koleně z tak tlustého drátu je nemožné,tak jsem si myslel ,že ji změkčím,narovnám a znovu zakalím.Tak kdybyste to někdo zkoušel,tak to nejde.Naštěstí se dají nechat udělat,dělá je třeba Hennlich nebo Alcomex.
Listové pružiny doma udělat jdou,jenže 1,5 mm silné péro ze zámku je jako péro bicí slabé.Bylo by třeba až 3 nebo i 4 mm silný pruh pružinové oceli,ale kde by se taková pružina dala sehnat,to tedy nevím.??
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 25 kvě 2011 08:31

Patentní rešerše na téma "utěsněný revolver" :
a)
Nebyla nalezeny čísla patentů těchto autorů:
1818-Collier E.,ruční otočení a nasazení ústí válce na hlaveň.Angl.pat.24.11.1818,Fr.pat.1819
1852-W.Moore a W.Harris-zasunutí válce na hlaveň
1855-Ghaye,Belgie-nasunutí ústí válce na hlaveň pákou .
. ? - Joseph Lang ? –zasunutí válce na hlaveň
1856-North,Savage Arms.co –zasunutí válce na hlaveň pákou
1878-W.B.Wesson-posune se náboj ve válci až do hlavně.
? -Gruson Werke,Magdeburg-Buckau,literární reference Fuchs-zasunutí hlavně do ústí válce
1885?-Nagant-zasunutí zvláštního náboje válcem do hlavně
1889-H.Pieper-zasunutí zvláštního náboje válcem do hlavně
? -Garcia Reynoso-totéž co Pieper.
b)
utěsněný revolver-US patenty:
0037961
0132357
0144814
0325878
0338760
0473903
0946351
1123362
1965637
2733529
2866386
2938458
3136084
3159938
4024663
4253261
4393782
4918850
4455777
4457093
5020258
5092068
5333531
5622160
6637140
6658780
20020166277
Snažil jsem se o úplnost,bohužel patenty německé,anglické,belgické,francouzské,italské atd. jsou nedohledatelné.Kdyby někdo ze čtenářů něco více věděl,prosím nenechávejte si to pro sebe a napište to sem.
Ježíš,Luk.12,49.
hicadsum

mechanismus coltu 1849, 1859

Příspěvek od hicadsum » 12 črc 2011 18:18

Dobrý den, omlouvám se, jestli se ptám na něco, co zde bylo zodpovězeno - nenašel jsem ani v "konstrukčních prvcích revolverů", na googlu taky ne... Dotaz je to asi směšný, ale zbrojní průkaz mám krátce a tyto pistole zatím nemám... a ani jsem je nedržel v ruce... :-(
Jak je realizována aretace válce u coltu 1849, 1851? Při natahování kohoutu ozub na kouhoutu nadzvedne páku (v angličtině bolt, tedy snad uzamykací závora, v terminologii nemám úplně jasno), na konci které je ozub zapadající do vybrání na obvodu válce. Není mi jasné, jak se po výstřelu dostane ozub zpátky pod páku aretace. Pochopil jsem, že ozub je zkosený, šikminou směrem dolů, vodorovnou hranou nahoru - domýšlím se tedy, že při pohybu kohoutu dolů ozub svou šikminou odtlačí zadní konec páky do strany, ve vypuštěné poloze kohoutu se zadní konec páky svou pružností vrátí nad vodorovnou hranu ozubu? Proč je aretační závora (locking bolt) v zadní části zdvojená? Pokud si to představuji správně, jak moc spolehlivý je tento způsob aretace ve srovnání s jinými (např. u revolverů Webley s aretačními ozuby na spoušti)? Víte o nějaké literatuře, která se podrobně a názorně zaobírá konstrukčními prvky různých revolverů? Děkuji za odpověď, Václav.
Black Powder
Administrator

Re: mechanismus coltu 1849, 1859

Příspěvek od Black Powder » 12 črc 2011 18:22

Nic zahadne na to neni. Rozdvojene to je preto, lebo to sluzi aj ako pruzina. Do zakladnej polohy sa dostane po pade kladiva a preskoci hore cez kolik na orechu. Tento system sa pouzival aj na modernejsich konstrukciach revolveru Colt SAA.
Ataman, Caiman, Red Wolf, Huben, LCS SK19, BRK ... Servis, opravy, úpravy všetkých PCP (HW100 nie), programovanie Daystate, prerábky Anschütz na 16J.
Dobré veci robím dokonalými.
Člen Mensa.
Hlupák má bezhraničné sebavedomie, no nulovú sebareflexiu.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 21 srp 2011 16:18

JAK SE TOČÍ REVOLVER

Revolver je v širším slova smyslu a přejatě zbraní,jejíž komory jsou ve válci proti společné hlavni.
Samotný název „revolver“ se objevuje až v Coltově patentu 007613 z 3.9.1850 a je zde popsán jako zbraň,která pohybem kohoutu otáčí válec ,který v natažené poloze zaaretuje.

II.Způsoby otáčení válce revolveru
1)Otáčení válce rukou: -1664 Hill-Anglie
1718 J.Puckle –Anglie,
1818 E.Collier-Anglie
1818 A.Wheeler –USA,10.6.1818
1818 Coolidge –Francie
1829 J.Miller,pat. 203 z 11.6.1829
1830 H.Fife ?
1833 D.Colburn,pat.X7620 z 29.6.1833
1835 Nichols and childs-pat.707 z 24.4.1835
1837 Cochram Turret ?
1859 W.Haynes pat .23087 z 1.3.1859
- japonské klony Coltových revolverů
-flobertky Dresler

2)Rohatka zezadu:Colt-9430X z 25.2.1836,
138 z 25.2.1836
RE 00124 z 24.10.1848
0007613 z 3.9.1850
0007629 z 10.9.1850
3)Rohatka zepředu:Peck pat.č.10930
Shaw pat.č.17698
Bell pat.č. 228859 z 1880
Spirlet pat.č.Fr. 41364
5092069
4)Ozubené kolo: Wesson pat. č.6669 z 1849
Austin pat.č.21730 z 1858
5)Rýhy na válci zevně,tzv.cik cak:
Colt pat.č.14905 a 16683
Root pat.č.13999 z r. 1855
Mauser ,pat.č. 213221
Whiting,pat.č.688217
Guerrero,pat.č. 1077135
Automatické revolvery-Webley Fosbery,Union,Zulacia ad.
Lyon pat.č.2835171
6) Rýhy na válci uvnitř v ose :4694602
7) Rýhy na ose válce:

8) Deska s rohatkou :Ells pat.17143 z 1857 a další
8a) Deska s rohatkou a úderníky
9)Kyvadlová páka: Beals pat.č.0011715
10)Zářezy po obvodu válce: Rick Jens 5020258
11)Rohatka posunuta na ose od válce :Colt Root a podobné sidehammery
12)Neobvyklé konstrukce s příčným uložením komor: Couch,pat.č. 516476

---------------

Poslední dobou si kladu otázku ,jak to vlastně ve skutečnosti bylo se Samuelem Coltem.Ono se to taky týká té aretační západky,nad kterou si láme hlavu každý,kdo si nerozmontuje nějaký Colt.Uvažme-první patent v 18-ti létech.Tedy v roce 1835 v Anglii ten samý rok ve Francii.Předtím koupil patent z r.1818.V sedumnácti .Ptám se -za co?? Byl to tehdy učeň.Ještě předtím vyřezal ze dřeva na cestě do Kalkaty svůj model.Později u soudu se s tím oháněl a řekli mu ,že ten jeho model je sice jeho,ale o hodně pozdější typ.To cestování měl v popisu práce-otec,bohatý fabrikant s textilkou-ho poslal aby se vyučil v námořním obchodě.Takže žádný plavčík proletář.Ale budiž,aťsi ho táta finančně podporoval,ale kde vzal čas a řekněme jakousi zralost a zkušenost k vlastní tvorbě a to na lodi?On sám nikdy neřekl,že by byl revolver vynalezl...První jeho model byl Patterson.Myslel jsem si,že to bylo místo,že prostě postavil továrnu v Pattersonu,ale narazil jsem na web,kde se píše o jakémsi Johnu Pattersonovi,který tu zbraň zkonstruoval a kterého S.Colt odbyl pár stovkami dolarů.
Celá Coltova legenda dělá navíc dojem,jakoby žil dva životy současně-jeden jako geniální vynálezce,druhý jako společensky angažovaný průmyslník,dokonce průkopník v reklamě.
Domnívám se,že Coltova legenda,to jsou peníze jeho otce z průmyslu textilního,zhodnocené ve strojním průmyslu jeho synem obchodníkem.
A někde mezi tím budou zapomenutí konstruktéři a oškubaní vynálezci,jejichž jména se už nedozvíme.
Ježíš,Luk.12,49.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 23 srp 2011 16:26

To bych si dovolil trochu poopravit.
Coltův otec byl sice bývalý farmář a pak majitelem nevelké továrny na výrobu hedvábí, ale je třeba říct, že v podnikání byl nepříliš úspěšným a neustále se potýkal s finančními problémy a tudíž ani Samuel od něj kromě vzdělání prakticky nic nedostal, stejně jako jeho osm sourozenců. Naopak od 15ti v otcově textilce musel makat, než ho poslal na moře.
Patterson bylo v té době významné průmyslové centrum, kde vznikla první Coltova továrna, která ale za pár let zkrachovala. Proto se tyto revolvery a pušky označují, že jsou z Pattersonského období (paradoxně ho proslavily revolvery, ale prvně se chytil s puškami).
Člověk, který vyrobil první prototypy revolverů podle Coltových výkresů (a zcela jistě je i autorem některých konstrukčních vylepšení) se nejmenoval John Patterson, nýbrž John Pearson.
Těch vlastnoručních Coltových výkresů i s jeho ručními poznámkami se zachovalo celkem dost a co jsem podle nich viděl (jako postižený hodinami deskriptívní geometrie a technického kreslení :) ), tak Colt nebyl žádný amatér, a to ani náhodou. Dochovala se i korespondence mezi Coltem a Pearsonem, kde ho informuje, že provedl úpravy podle jeho návrhu atd., kromě toho ho i neustále žádá o peníze, se kterými měl Colt velký problém (taťka ho prostě nepodporoval :wink: ).
Těch raných patentů měl několik (tuším, že sedm), nešlo jenom o tu rohatku, ale i o ojnici mezi spouští a kohoutem, piston vzadu rovnoběžně s komorou atd.
Moc nechybělo a věnoval se úplně jiným činnostem - vynalezl podmořskou minu a přátelil se s Morsem s kterým se snažil prosadit telegraf a měl patentovaný i podvodní kabel.
Je blbost, že by o sobě nikdy neřekl, že revolver vynalezl... Naopak jako velmi sebestředný člověk se zásadně podepisoval jako Vynálezce (Inventor). Stejně tak na jeho luxusních zbraních, kterými obdarovával kdekoho o kom měl pocit, že by mu mohl nějak pomoct v získání zakázek, je obvykle vyryto věnování Od Vynálezce.
Stejně tak je blbost nějaké zhodnocení otcových peněz z textilního průmyslu ve zbrojním. Alespoň podle dochované korespondence, kde je neustále bez peněz, a že s první továrnou zkrachoval, stejně jako jeho otec (ten snad několikrát), který mimochodem údajně nikdy nevěřil, že by ty synovy pistolky mohly fungovat nebo mít dokonce nějaký úspěch. Vliv jeho otce je především v tom, že Samuelovi umožnil se potkávat se správnými lidmi co se týká průmyslové výroby.
Colt prorazil až Walkerem po pěkných pár křečovitých letech.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Odpovědět