konstruk?n? prvky revolver?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
díky za trefnou odpověď,postupně se pokusím se doložit co jsem kde četl.Neobhajuju pozici "Colt je darebák",ale chtěl bych vědět,jak to opravdu bylo.
Ten hlavní rozpor je ve věku 17-18 let a činnosti,která vyžaduje nejen zralost a zkušenost,ale také svobodu a peníze-měl několik cílených cest do Evropy-Francie a Anglie,kde navštívil úřady a uzavíral smlouvy ,taky vyhledal vynálezce a koupil jeho patent.A to už v době,kdy svůj vynález měl hotový.Tohle je činnost, kterou v tom věku asi nikdo nedělá a i kdyby to byl veliký génius,někde musel vzít peníze.Dnes už na to asi nepřijdeme,ale považuju to za hodno pozornosti.
---------
Wikipedia,heslo Samuel Colt.Citát :"Colt nikdy netvrdil, že vynalezl revolver. Jeho konstrukce byla praktičtější adaptace Collierova systému revolving flintlock, který byl patentován v Anglii a dosáhl zde velké popularity."
Ten hlavní rozpor je ve věku 17-18 let a činnosti,která vyžaduje nejen zralost a zkušenost,ale také svobodu a peníze-měl několik cílených cest do Evropy-Francie a Anglie,kde navštívil úřady a uzavíral smlouvy ,taky vyhledal vynálezce a koupil jeho patent.A to už v době,kdy svůj vynález měl hotový.Tohle je činnost, kterou v tom věku asi nikdo nedělá a i kdyby to byl veliký génius,někde musel vzít peníze.Dnes už na to asi nepřijdeme,ale považuju to za hodno pozornosti.
---------
Wikipedia,heslo Samuel Colt.Citát :"Colt nikdy netvrdil, že vynalezl revolver. Jeho konstrukce byla praktičtější adaptace Collierova systému revolving flintlock, který byl patentován v Anglii a dosáhl zde velké popularity."
Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Re: konstrukční prvky revolverů
Tak zřejmě ho tatík podporoval víc než se zdá. Jsem se dočet, že mu dokonce půjčil $1000, aby mohl svoje vynálezy patentovat v Evropě. Ale především ho seznamoval s tehdejší technickou elitou a to mu umožnilo rozjet výrobu, což je obvykle důležitější a těžší než samotné vynálezy. A k tomu ho seznámil s investory, kteří zainvestovali první patersonskou dílnu.
Wikipedie se musí brát s velkou rezervou, protože tam může napsat kdokoliv cokoliv. To na té české je celé nějaké zmatené a je to zjevně neúplný překlad z anglické verze.
Jisté je, že to nevynalezl jen tak z hlavy, ale znal předešlé konstrukce revolverových zbraní. Tedy technicky vzato revolver jako takový opravdu nevynalezl. Jeho přínos byl v těch vylepšeních a hlavně schopností rozjet výrobu a přesvědčit lidi o kvalitách svých zbraní a donutit je ke koupi.
Wikipedie se musí brát s velkou rezervou, protože tam může napsat kdokoliv cokoliv. To na té české je celé nějaké zmatené a je to zjevně neúplný překlad z anglické verze.
Jisté je, že to nevynalezl jen tak z hlavy, ale znal předešlé konstrukce revolverových zbraní. Tedy technicky vzato revolver jako takový opravdu nevynalezl. Jeho přínos byl v těch vylepšeních a hlavně schopností rozjet výrobu a přesvědčit lidi o kvalitách svých zbraní a donutit je ke koupi.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
1 den práce honáka dobytka=5 centů,takže 1 dolar =20 dnů práce a 1000 dolarů=20.000 dní práce.Takže jestli mu půjčil resp. nechal ke zhodnocení tisíc dolarů,byla to suma,kterou běžný američan té doby v životě pohromadě neviděl. Takže skromné poměry ,neřku-li chudoba ani náhodou.Asi je to vážně průmyslník podnikatel,který udělal velké peníze na státních zakázkách a s penězi svého otce.
Budiž mu přáno,ale mě by zajímalo,jak to bylo s jeho vynálezy-vytvořil revolver sám,nebo prostřednictvím úkolovaných konstruktérů?
--
(mimochodem takto vzniklo leccos,třeba útočná puška-Hitler věděl co chce a seřvával své konstruktéry tak dlouho,až to bylo podle jeho představ a pak to slavně pojmenoval-Sturmgewehr-a vytvořil tím celou novou kategorii střelných zbraní.Mimochodem totéž dělal Hitler se spalovacím motorem,jeden historik /Rauschning/pak napsal:"Byl v tu dobu pro své okolí nesnesitelným utrpením". )
Budiž mu přáno,ale mě by zajímalo,jak to bylo s jeho vynálezy-vytvořil revolver sám,nebo prostřednictvím úkolovaných konstruktérů?
--
(mimochodem takto vzniklo leccos,třeba útočná puška-Hitler věděl co chce a seřvával své konstruktéry tak dlouho,až to bylo podle jeho představ a pak to slavně pojmenoval-Sturmgewehr-a vytvořil tím celou novou kategorii střelných zbraní.Mimochodem totéž dělal Hitler se spalovacím motorem,jeden historik /Rauschning/pak napsal:"Byl v tu dobu pro své okolí nesnesitelným utrpením". )
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Tak v kauze Hitler vs. Sturmgewehr to bylo trochu jinak (o dost složitější ),ale to už jsme opravdu honě OT.Mimochodem,co měl Adolf společného se spalovacím motorem?
Že jezdil v autě...
Nevím, kolik se tenkrát platilo za tu nejpodřadnější práci, což honák dobytka byl, ale z dobových letáků je zřejmé, že karabina stála 37$ a revolver stál 21$, přičemž šly na dračku a během pár let se jich prodaly statisíce. Tedy 1000$ co Coltovi tatík tehdy půjčil byly sice solidní peníze, ale rozhodně to nebyla nějaká extrémní částka. Prostě ekvivalent 30-ti pušek nebo 50-ti revolverů.
Za zmínku stojí, že jeho první firma Patent Arms Manufacturing Company v Patersonu měla základní kapitál 300 000$ a Colt neměl žádné akcie, ale dostával normální plat. Když pak firma krachla (ony ty patersonské modely nebyly nic moc), tak musel prodat všechno strojní zařízení včetně nedokončené výroby, aby aspoń částečně vyplatil akcionáře. Prostě s tvrzením, že podnikal s otcovými penězi to nevidím moc dobře, spíš hodně špatně. Ale stejně je to asi jedno, jisté je, že se poučil a začal to dělat dobře, páč se za pár let stal jedním z nejbohatších lidí v Americe.

Nevím, kolik se tenkrát platilo za tu nejpodřadnější práci, což honák dobytka byl, ale z dobových letáků je zřejmé, že karabina stála 37$ a revolver stál 21$, přičemž šly na dračku a během pár let se jich prodaly statisíce. Tedy 1000$ co Coltovi tatík tehdy půjčil byly sice solidní peníze, ale rozhodně to nebyla nějaká extrémní částka. Prostě ekvivalent 30-ti pušek nebo 50-ti revolverů.
Za zmínku stojí, že jeho první firma Patent Arms Manufacturing Company v Patersonu měla základní kapitál 300 000$ a Colt neměl žádné akcie, ale dostával normální plat. Když pak firma krachla (ony ty patersonské modely nebyly nic moc), tak musel prodat všechno strojní zařízení včetně nedokončené výroby, aby aspoń částečně vyplatil akcionáře. Prostě s tvrzením, že podnikal s otcovými penězi to nevidím moc dobře, spíš hodně špatně. Ale stejně je to asi jedno, jisté je, že se poučil a začal to dělat dobře, páč se za pár let stal jedním z nejbohatších lidí v Americe.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
já vím,že je to dnes už jedno,ale nechce se mi uvěřit,že v tak útlém věku vytvořil tak zralé konstrukce.Vlastně mu to závidím.
Veledůležité! Rozborka starých revolverů zde:
http://books.google.cz/books?id=SY7K7Gi ... top&f=true
---
obrázky předcoltovských "revolverů"-
Wheeler (Coolidge),Collier ,Puckle
Veledůležité! Rozborka starých revolverů zde:
http://books.google.cz/books?id=SY7K7Gi ... top&f=true
---
obrázky předcoltovských "revolverů"-
Wheeler (Coolidge),Collier ,Puckle
Naposledy upravil(a) maldigola dne 28 srp 2011 18:15, celkem upraveno 1 x.
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Jeden z nejblbějších revolverových zámků je Gasser.Nemyslím tím Rast a Gasser,ten je naopak jeden z nejlepších,ale ten starý černohorský Gasser,co si ho patentoval Leopold Gasser a pak na tom bohatla jeho rodina.Tak úplně za to Leopold nemůže,přiženil se do rodiny k Scheiniggům a starej Scheinigg měl na Ottakringu ve Vídni fabriku na revolvery Adams,které byly tak velké,že kdo neměl ruku jako yetti,nedosáhl na spoušť.Tak asi proto tu vzdálenost Leopold zkrátil tím,že kohout a spoušť přisunul k sobě.A to natolik,že se začaly překrývat.
Pro úplnost zmíním,že tohle bylo jen konstrukční řešení,Gasserův patent se týkal takového pitomého čepu zboku,který měl suplovat odskok.
No a jak se ty součástky překrývají,tak jsou taky tenké.Sakra tenké,jsou to u menších modelů výběžky tlusté sotva 1 mm,táhnoucí se víc jak 10 mm daleko.A tyhle výběžky se do sebe opírají a drží natažený kohout.Suma sumárum to všechno bezvadně funguje,dokud se to neopotřebí.Potom je to tak na vyhození.
Takže když si korunní princ Rudolf prostřelil hlavu,měl revolver nový,zatímco když my si ho koupíme v aukci,je to případ opačný,zpravidla z toho koukají hodiny práce.A tudíž vznikne otázka,jak to opravit.
a) je možné připájet stříbrnou pájkou kus plechu na ty tenké výběžky.
b)je možné vyfrézovat rybinu a do ní příslušný kus doplnit a vybrousit
c)je možné kohout i spoušť udělat úplně nové a to v SA verzi-jenže ono se s tím moc dělat nedá-ze 2 mm by se dalo udělat s bídou 4,5 mm široký výběžek,protože zboku musí být osa posunovače.Dá-li se jinam,změní se zdvih.Třeba byla Leopoldina Scheiniggová tak fešná děva,že místo svého revolveru myslel Leopold G. na cosi úplně jiného a nebo měl ten svůj výběžek taky tak tenounký a považoval to proto za normální.
Pro úplnost zmíním,že tohle bylo jen konstrukční řešení,Gasserův patent se týkal takového pitomého čepu zboku,který měl suplovat odskok.
No a jak se ty součástky překrývají,tak jsou taky tenké.Sakra tenké,jsou to u menších modelů výběžky tlusté sotva 1 mm,táhnoucí se víc jak 10 mm daleko.A tyhle výběžky se do sebe opírají a drží natažený kohout.Suma sumárum to všechno bezvadně funguje,dokud se to neopotřebí.Potom je to tak na vyhození.
Takže když si korunní princ Rudolf prostřelil hlavu,měl revolver nový,zatímco když my si ho koupíme v aukci,je to případ opačný,zpravidla z toho koukají hodiny práce.A tudíž vznikne otázka,jak to opravit.
a) je možné připájet stříbrnou pájkou kus plechu na ty tenké výběžky.
b)je možné vyfrézovat rybinu a do ní příslušný kus doplnit a vybrousit
c)je možné kohout i spoušť udělat úplně nové a to v SA verzi-jenže ono se s tím moc dělat nedá-ze 2 mm by se dalo udělat s bídou 4,5 mm široký výběžek,protože zboku musí být osa posunovače.Dá-li se jinam,změní se zdvih.Třeba byla Leopoldina Scheiniggová tak fešná děva,že místo svého revolveru myslel Leopold G. na cosi úplně jiného a nebo měl ten svůj výběžek taky tak tenounký a považoval to proto za normální.
Naposledy upravil(a) maldigola dne 29 srp 2011 22:08, celkem upraveno 1 x.
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
O no co se týče Coltových revolverů tak na rozdíl od těch dřívějších patentů se natažením kohoutku otočil válec a zajistil. Kdežto ty ty předchozí se musely otočit ručně a pak ještě natáhnout. Pak byly ještě Turret revolvery ,které měly válec uložený radiálně,ale ty používali spíše sebevrazi. 

Hail And Kill !
Degueldre a Galand
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
escoffier
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Fagnus
- Přílohy
-
- fagnus%20alexandre%20et%20cie%20sa-03.jpg (9.29KiB)Zobrazeno 2057 x
-
- fagnus%20alexandre%20et%20cie%20sa-04.jpg (11.29KiB)Zobrazeno 2057 x
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Gerard
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Grah
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Herman
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.
Jongen
- Přílohy
-
- jongen%20freres%20par%20hjm-05.jpg (10.15KiB)Zobrazeno 2051 x
-
- jongen%20freres%20par%20hjm-04.jpg (9.17KiB)Zobrazeno 2052 x
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.