P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
chramst
Re: předovky Ardesa

Příspěvek od chramst » 24 lis 2010 18:43

Já myslím, že když to budeš dělat po každém výstřelu, tak toho bordelu tam moc nebude, jen vlastně promázneš lauf a to mu snad nebude na škodu

brezvi

Příspěvek od brezvi » 24 lis 2010 19:20

Já čistím až doma...a vystřelím si tak maximálně 40 ran. Jedině co mě štve je věčně zamaštěněj křesací kámen od hořícího grafitu co obaluje zrníčka prachu. Na syntetickým kamenu to udělalo několikrát selhávku.

Jaký používáte kameny do křesaček?
Já zatim teda umělej...udělal jsem na něm 150 ran a furt drží...stačí přebrousit a jede se znova. Kamarád mi teď řeže na novou sezónu přírodní acháty....měli by být lepší než pazourky.
Vlaďas

Příspěvek od Vlaďas » 25 lis 2010 09:05

Brezvi: Jak dáváš ucpávku mezi prach a kuli, má bejt ta ucpávka taky namazaná? Já ji zatim nepoužíval, ale chtěl bych to vyzkoušet. Dík
Slavia 631, Ardesa Deerhunter, CZ 75D Compact
hawken.45

Příspěvek od hawken.45 » 25 lis 2010 10:21

Ucpávka z 10 mm filcu je zbytečně silná,stačí poloviční.Do maziva na bázi včelího vosku a sádla jsem za tepla namáčel jak ucpávku, tak flastr.Střílel jsem i velkou koulí na filc a trochu maziva bez flastru.Teď zkouším dřevěnou destičku s otvory do nihž dám nejprve suchý filc, pak trochu maziva a na to kouli v namaštěném flastru odstřihem nahoru.Destička se pak jen přiloží k ústí a střela startérem zasune.Zatím výsledek trochu lepší než s kulí natvrdo, ale měnil jsem mezitím průměr střely a tloušťku flastru a to je myslím pro přesnost podstatné.Tedy když pominu unavený zrak a třes rukou :D .Dle rady zkušenějších platí obecně čím tenčí a pevnější flastr, tím líp.Taky je zbytečné se snažit do hlavně se stoupáním na kuličky cpát ogivál.Vyzkoušeno osobně v Hawkenu .45 se stoupáním 1:48 s realem i maxiballem, různými druhy mazadel, s filcem i bez, až mi jeden opravdu dobrý střelec potvrdil závěr, že tudy cesta nevede.
Tak hodně zdaru.
brezvi

Příspěvek od brezvi » 26 lis 2010 08:23

Ahoj, tloušťku 10mm jsem zvolil proto, že když mám ráži 12,7mm a hlaveň dlouhou metr tak by se mohlo stát, že by se ucpávka přetočila při cestě k prachu. Jednomu pánovi to dělalo u pistole tak jsem se z toho jsem se poučil.
Já mažu všechno sakumprásk olivovým olejem. Protože je to pohodlný než dělat ty směsi :lol: Flastry namočím,pak je dám na sebe,vložím do novin a zmáčknu svěrákem...jsou hezky vyžehlený a dobře se s nimi pracuje. Ucpávku namočím a zmáčknu mezi prsty, aby mastnota neznehodnotila ve finále prach.
hawken.45

Příspěvek od hawken.45 » 27 lis 2010 10:18

Zkuste ucpávku nemazat.Je to logické, cestou dolů setře spaliny a cestou ven, kdy se pod tlakem roztáhne, vytře zbytky maziva.Další rána se pak nabíjí do sice špinavé, ale relativně suché hlavně.
Shindel

Příspěvek od Shindel » 29 lis 2010 18:19

Nemáte někdo zkušenost s tzv. "hrubým" prachem v in-line předovce (2FG)? Bylo mi řečeno, že se hodí pro větší ráže, ale nevím, jestli je ráže 50 dost velká a jaké výhody nebo nevýhody má tento prach. Díky.
kersanti

Příspěvek od kersanti » 30 lis 2010 15:55

Díky pomalejšímu hoření produkuje nižší maximální tlak.Vhodný je hlavně pro těžké ogivální střely 400+ gr.U větších ráží až při velkých množstvích prachu -typicky mušketa.Pro terčovku stačí 3F.
Shindel

Příspěvek od Shindel » 30 lis 2010 16:47

Tak to mám vymalováno, v současnosti střílím kuličkami (cca 170 gr), takže zůstávám u Vesuvitu. Je u nás nějaký prodejce s výběrem více než dvou černých prachů, nejlépe někde mezi Ústím nad Labem a Českými Budějovicemi?
duffioso

Příspěvek od duffioso » 30 lis 2010 19:36

Dle meho nazoru,muzes klidne pouzivat i hrubsi prach,kdyz strilis z pusky.Protoze jemnejsi prach je vyhodnejsi pro kratke laufy,aby stihl rychle vyhoret a predat v kratkem laufu strele co nejvic energie.Kdezto hrubozrny prach v dlouhe hlavni,hori pomaleji,ale to nevadi,protoze neustale akceleruje strelu pred sebou.Prezenu to,ale je to jako raketa,ktere odhorivaji a odpadavaji casti stupnoviteho motoru.Mozna je to blbost,nemam patent na rozum,ale par ran jsem uz vyzkousel a i ruzne prachy.A ikdyz je to pravovernym BP strelcum proti srsti,tak jsem zustal u Pyrodexu,ktery je vlastne bezdymak,upraveny pro inlajn predovky.Taky se dela v ruzne zrnitosti P(pistol),RS(rifle/shotgun) a Select(vyberovy tzn,ze zrna jsou tridena).Ja pouzivam posledni.Nechtejte nikdo vedet kolik to stoji,ikdyz se to tu da najit asi tak par set stran zpatky.U nas pripada v uvahu svicarak,to je v evrope spicka,ale je drahej a sehnat se u nas asi jeste neda.Jedine solodovoz.Ale nekde jsem cetl,ze snad Zbrane Dave planuji dovoz.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 30 lis 2010 20:56

Shindel: Já jenom doplním. Většinou se od ráže .50 střílí velkými -loveckými dávkami právě hrubším zrnem prachu (FFg) z důvodů které už chlapci napsali(platí i pro sférickou střelu). V praxi se střílí do 50 grainů prachem FFFg a od 50 až do 110 už prachem FFg. Některé předovky na to stavěné mohou sypat i 150 grainů prachu. U některých předovek se záměrně vůbec v pokynech neuvádí zrnění prachu FFFg, takže kdo tento prach použije, vystavuje se nebezpečí že mu při nějakých problémech nebude uznána záruka a v případě havárie zbraně to má na vlastním triku. Hodně střelců na tohle moc nedbá a střílejí zrněním FFFg, ovšem ne maximální dávky. Já osobně už bych přes 80 grainů FFFg u ráže .50 nešel.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
triska1

Příspěvek od triska1 » 30 lis 2010 22:25

To Fandaks:
Má cenu zkoušet FFG v r.50 okolo 70 grainů ?
Zatím to dělám klasikou LC, no určitě má puška na víc,ale prach za tisíce je nad mé možnosti.
FFG je ještě dosažitelný / a taky koupitelný /
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 01 pro 2010 00:08

triska1: Zkoušet můžeš cokoli, pokud budeš hledět taky na bezpečnost svoji a okolostojících. Záleží co chceš dosáhnout. Pro mne např. je nejdůležitější přesnost, pro jiného je to velká rána a hodně čmoudu, to je různé. Nic z toho nechci kritizovat. Střílel jsem kdysi se španělským prachem FFg a výsledky byl dobré. Takže pokud je tvoje předovka v dobrém tech. stavu, tak to klidně zkoušej. Těch 70 grainů FFg bude přibližně stejná dávka jako 60 grainů LC. Ale jak už jsem napsal, záleží na účelu takové dávky. Například 1.5 gramu pošle do terče na 50 m kuličku ráže .490 docela spolehlivě, ale pokud bude mít tvoje hlaveň stoupání drážek 1 : 70", tak moc přesnosti nečekej. Když ovšem do této hlavně nasypeš 4 gramy švýcaráku nebo Vesuvitu, bude výsledek mnohem lepší protože ta koule bude mít optimální otáčky. V jedné mojí předovce která má stoupání drážek jen 36 palců na otáčku jsem mohl střílet kuličky ráže .490 jen s 1,8 gramů FFg aby to zasahovalo přesně. S větší dávkou to nešlo. Pokud bys chtěl střílet mezinárodní soutěže, tak bys bez švýcaráku asi neuspěl. Takhle to vidím já.
John Taffin
kersanti

Příspěvek od kersanti » 01 pro 2010 07:28

Technická poznámka.Pyrodex není na bázi bezdýmného prachu.Je to defacto směs černého prachu s chloristanem draselným,benzoanem sodným a dikyanamidem.Jediný propelant o kterém by se to dalo tvrdit je "Blackhorn 209" ovšem zatím jsem nenašel patentový spis,který by mi to potvrdil.
Přílohy
Pyrodex.PDF
Pyrodex_patent
(64.32KiB)Staženo 165 x
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 01 pro 2010 11:25

Když jsem před lety koupil svou předovku, dostal jsem k ní i tyto pokyny o bezpečném zacházení. Jistě se někomu budou hodit.
Přílohy
Bezpeč. pravidla 001.jpg
John Taffin
Odpovědět