Bubusz píše:Zdravíčko, chtěl bych se zeptat, co si myslíte o této předovce?
http://www.zbrane-dave.cz/products/kentucky-rifle-/ Jak je na tom s přesnosti a životnosti ? Nemá někdo osobní zkušenost? Zvažuji, že si koupím předovku od ardesy (nikdy jsem perkusní pušku neměl ruce a nic moc o ni neslyšel.. ), nevím, jestli Kentucky rifle nebo
http://zbrane-dave.webnode.com/products/ranger-rifle-/ Ranger rifle... nemáte zkušenosti s těmito zbraněmi a tímto prodejcem ? Má celkem pěkné ceny, není to na úkor kvality? (nějaké zmetky? ) Díííky moc za odpověď

Také jsem zvažoval koupi Kentucky, je to dlouhá puška prérijních lovců.
Jde o to co Tě více táhne,křesadlo mám také doma a je to spíše taková srdeční záležitost, samozřejmě že střelba z křesadla má svoje kouzlo.
Jestli mohu doporučit , tak pro začátek si kup perkusní pušku. Jde o to že perkusák vystřelí po zmáčkntí spouště okamžitě, kdežto křesadlo má většinou při výstřelu kratičké zpoždění a Ty musíš tuto dobu udržet cíl na mušce, což může být pro začátečníka problém, potom to létá všelijak.
Mohu to posoudit, jelikož mám k perkusní pušce, Deerhunteru cal. 45 od Ardesy, i křesadlový zámek, když s perkusním zámkem střílím z té samé flinty 10, tak s křesadlem z té samé pušky jich nenastřílím tolik do 10.
Další zbraň mám také od Ardesy a je to předovka in-line Pursuit Accelerátor cal. 50 se stoupáním vývrtu 1/28 palce, s kanelovanou hlavní a úsťovou bzdou. Je to zbraň určená na ogivální střely, ne na kule. Nemohu si na tyto zbraně stěžovat, mě vyhovují.
Jistě že jsou daleko lepší pušky, ( předovky), jenže je to o ceně, co si kdo může dovolit nainvestovat do koníčka.
Na začátek bych se nebál koupit flintu od Ardeesy, uvidíš jak Tě předovky chytnou, později si samozřejmě můžeš pořídit i dražší zbraň. Když je budeš ládovat rozumnou dávkou prachu a nebudeš to přehánět , tak tu hlaveň zase tak brzo nevyboucháš. Při střelbě dávám na 50 m 2 g. prachu, kule má myslím kolem 10 g v cal 45 a platí pravidlo že stačí jedna desetina váhy střely.Myslím že se dají dnes koupit všechny náhradní díly k puškám a tak se dá koupit i další hlaveň, cena kolem 1 200,- Kč.
Až si budeš kupovat pušku tak se ptej po tom jak snadno se dá vyndat hlaveň ze dřeva, myslím že u té Kentucky to není tak jednoduché jako u Deerhuntera, kde ji drží jeden klínek.
Při čistění je lépe ji vyndat ,aby se nenamočilo dřevo. Jde to při čištění obejít tím že do zátravky, nebo do závitu na piston, našroubuješ hadičku a tu dáš do nádobky se žavou jarovou vodou a vytěrákem v hlavni natahuješ tuto vodu jako pístem do hlavně a zpět a tím ji vyčistíš. Jak jsem již psal, já však radši hlaveň sundám.