Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Harry
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od Harry » 15 čer 2010 21:10

Já jsem to nepsal jako kritiku MaO soutěží. MaO je dobrá soutěž a úspěšná - ostatně o tom svědčí nejen počet střelců, ale i to jak těchto soutěží přibývá. A některé jdou dál v taktice, případně nejsou jen na 50m a to je jedině dobře - že se to vyvíjí a není všude stejné. Jen tak dál :-) Čím víc lidí bude střílet a čím víc soutěží MaO bude, tím víc se to zřejmě bude lišit a vyvíjet a třeba časem budou i "taktické" soutěže. A každý si třaba jednou najde takovou soutěž, která mu bude nejvíce vyhovovat.

Na svých puškách mám optiky se zvětšením 15x. A to jak na .22LR, tak na .308W. Ano, na nové pušce .308W bude 5,5-22x50, ale na malorážce zůstane 3,5-15x50. Jsou to dobré optiky a na 50m opravdu nemám problém vidět střed desítky na BR terči (ostatně se ZKM456 Honzy Fokta jsem střílel BR, z nožiček a se zvětšením 6x a nastřílel 238... A šlo to - ostatně je to asi nejlépe udělaná ZKM co jsem zatím viděl).

Ono právě pokud by byly soutěže postaveny jinak, spousta střelců by zjistila že ty vysoké zvětšení nejsou úplně nejvhodnější pro taktickou střelbu. Vysoké zvětšení spíš napovídají, jaká střelba se v současné MaO provozuje...

Co se týká kiksů, je jasné že na takto vrcholné úrovni je každá chyba po zásluze potrestána :-D
Ale s jinou, než špičkovou (sporovní) zbraní se mezi špičku namotat nelze, ani pokud by střelec neudělal jednu jedinou chybku. A to je to co jsem měl namysli - že dnes není možno aby střelec svojí dovedností eliminoval handicap zbraně. S takticky postavenou zbraní (viz právě ona skvělá 456 zmíněná výše) se terčovým jednoraným speciálům prostě nedá konkurovat. A to už prostě není moc "odstřelovačka"... Ale narovinu - pokud bude stále dostatek střelců co budou jezdit na soutěže (a je jich víc a víc), netřeba se tím trápiti :-)

Mimochodem, na kvalitních střeleckých soutěžích sniperů (třeba i Fort Bragg) je vždy dost střelců, kteří jsou nějakou disciplínou překvapeni - od toho ostatně tyto soutěže jsou...

Co se týká MaO a lidí kteří se jí účastní - vždy jsme oceňovali jak příjemná parta lidí to je, soutěž klape jedna báseň a je to velmi příjemně strávený čas. Ať už jde o Otrokovice, nebo Praha/HK. Popravdě jsme byli vždy velmi dobře přijatí, i když jsme občas byli trochu za exoty (a jednou dokonce i za špinavé a zapáchající :-) ), což se nedá říci pokaždé, když v podobném stavu zakončíme nějakou naší bláznivinu na střelnici střelbou... Prostě u MaO byla vždy neobyčejná pohoda a bezva lidi :wink:

Pokud bude dobudoucna nějaká soutěž více taktická, na různé vzdálenosti, různé druhy terčů (a hlavně spíš než body, tak terč vyřešen / nevyřešen - tak aby si střelec nedal jednu ránu a podle ní pak opravil ostatních devět), různé polohy i nestandardní, střelba ve dvojici (a řešení úkolů ve dvojici) a třeba i nějaké další věci... - tak to bysme asi skákali dva metry vysoko a tři dny před tím nespali nedočkavostí :P Otázka samozřejmě je, kolik lidí by takovou soutěž chtělo, že...

Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 15 čer 2010 21:23

S tím s Tebou musím jen souhlasit - doopravdy super parta lidí, a myslím, že báječně posavená soutěž - Organizátorům se povedlo - "snížit laťku" právě novou kategorií Standard, kde se "chytají" právě i ony ZKM. a musím přiznat že v prvním závodě jsem dostal klepec i od ZKM :)))

Mao, a myslím že i Otrokovice ajiné co jsem měl možnost alespoň pročíst pravidla, jsou soutěže pro širokou skupinu střelců - klade sice vysoké nároky na výbavu (pro bednochtivé jedince) ale nároky na fyzický aparát jsou minimální...

Tvůj poslední odstavec je to co by bylo ideální, směrodatné odvětví o kterém je to uvažováno... ale na druhou stranu jsem přesvědčen, že v ráži .22LR by měla soutěž minimum účastníků :( z jedné strany hledisko kde tuto neplechu páchat, mít povolenou několik vzdáleností na položku, různé udělátory na temné kobky s rychlootvíráním dvířek atd a z druhé strany kde sehnat "maniaky" kteří si rádi sahnou na dno - psychické či fyzické (to s rezervou aby se účastníci nestačili navzájem postřílet) a jak poskládat dvojice, když někteří, jako třeba já střílí snad v celém městě jediní z dlouhé .22lr (a to má Třebíč 38tis obyvatel a dvě střelnice:)

No něco sem četl o vašich neplechách před MaO atd a věřím že závan byl, ale aspoň je to příjemné spestření jinak poklidné atmosféry - a nějak eliminovat protivníky se musí:)
Kdyby někdo něco vymyslel, tak milerád přijedu odzkoušet:)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
mkouba

Příspěvek od mkouba » 15 čer 2010 21:29

Harry:
Nazdar chlape. Ono se o tom nema cenu dohadovat, soutez je proste takova, jakou umoznuje prostredi dostupnych tuzemskych strelnic. Neni to jen dana vzdalenost, ale i technicke moznosti a zazemi. Nepochybuj o tom, ze by si nekdo z nas rad nestrelil na vic nez 50m, pohyblive cile, nekoukal na vetrne praporky.. Kazdy rok se snazime vymyslet neco, co by udelalo soutez atraktivnejsi. Myslim ze pridani poctu ran do poloh i Napoleon jsou dobrou cestou (v ramci moznosti 50m strelnic). Po zmene bodovani se staly prilis silnou polozkou kolecka to se zrejme bude muset zmenit, nebot bodovy zisk u tech nejmensich muze znevazit jine polozky. Nicmene nesouhlasim s Grinchem, ze to co nevidis, nelze trefit. Nastreloval jsem nedavno optiku 6*50 a schvalne jsem kolecka centroval podle okraje terciku. Vysledek byl prekvapive dobry. Jedine co s tim neslo trefovat byli rukojmi, nebylo se podle ceho chytit.
Air Arms EV2 MK III
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 15 čer 2010 21:31

Harry: Nelze s tebou než souhlasit... A právě v tom, kolik lidí by opravdu takovou soutěž chtělo, je otázka... Podobný problém se v ČR řeší i ve velkorážce...Např. Olomouc je de facto "mířenka". Naproti tomu, co jsem ted viděl dvoje propozice ze SR, tak to je o něčem úplně jiném... Např. souboj na popper na 300m v sedě a jiné vychytávky... Ovšem oba závody s účastí prům. 10ti střelců...
Dají-li bohové, tak příští ročník RS v Otrokovicích bude úplně jiný... A asi i každý závod bude jiný... Bude třeba se naučit dokonale znát svou zbran a munici a nebude to o absolutní přesnosti... A myslím, že dobře vyladěná ZKM má šanci trefovat velkou zálepku (19mm) každou ranou na 50m. To je přesnost u nás dostačující...
Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
mot

Příspěvek od mot » 15 čer 2010 21:45

mkouba: no,a to je právě ten důvod ,proč je malý zvětšení na nic. Na kruhové terče můžeš střílet třeba se 4x. Tam puškohled funguje v podstatě jako dioptr ale na atipické jsi v prdeli. Vždycky se můžu vzteknout,když se někdo ironicky diví,proč tak velký zvětšení při střelbě na 50m. Tak si to zkuste a budete znát důvod hned. Mluvíme o MaO Pha/HK
Harry

Příspěvek od Harry » 16 čer 2010 00:18

No právě že zkoušel. 10x zvětšení by mělo být dostačující, 15x komfortní. Ono jde totiž o to, že některé terče jsou koncipovány tak, aby u nich střelec musel nejen přemýšlet, ale i využil určitou (třeba prostorovou) představivost a také zkušenost. Ve skutečnosti také nejsou terče dokonale souměrné, kontrastní či dobře osvětlené.

Pěkný příklad je fototerč "sniper" od ESP. Nablízko ty postavy mají vyznačené zóny, ale na 100m v puškohledu je už nevidíte ani omylem. Dokonce některé z nich jsou v puškohledu poměrně obtížně definovatelné - a je to tak úmyslně. Na tomhle terči, který je poměrně realistický je to vidět pěkně - a o tom to také je a můžu vám říct, že je to i docela stresující :-)

Obrázek

Kupříkladu ti MaO rukojmí jsou na tom podobně, i když je to dostatečně kontrastní terč i na 10x zvětšení. Ale střelec by se měl umět rozhodovat i v obtížné situaci ;-) Pak to přestane být sportovní terčová střelba...
mkouba

Příspěvek od mkouba » 16 čer 2010 08:48

Pekny terce..
Jenze jsme zase u toho, co jsem uz psal. Pokud ten terc prizpusobis 50m strelnici, bude naprd. Nemluve o organizacnim problemu s tiskem desitek barevnych tercu. Tim nechci rict ze nemas pravdu, jen realita zavodu na bezne dostupnych strelnicich bude proste uplne jina.

Mot: Irma kosila unosce s polovicnim zvetseni lip, nez ja :wink:
Naposledy upravil(a) mkouba dne 16 čer 2010 08:50, celkem upraveno 1 x.
Air Arms EV2 MK III
PaF

Příspěvek od PaF » 16 čer 2010 08:50

Doufam, ze presne timhle smerem pujde RS v Otrokovicich, kdyz uz na tohle pojeti budu mit 2 flinty. Je fakt, ze kdyz mam slusny pozorovak, tak mi pri strelbe .22LR i na 150m staci 4-16x56. Jakmile jsem ale bez pozorovaku, je 8-32x daleko lepsi volba. Vys uz nemuzu jit, protoze 8x je pro mne max. pro strelbu ve stoje.
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 16 čer 2010 09:33

Proč by zmenšení terče mělo znamenat naprd... Byla by to klasická redukce... I na 50m střelnici se dá udělat hodně zajímavých disciplin. My máme k dispozici 150m střelnici a 2/3 závodu se odehrává do 50m...
2PaF: Nevýhoda toho směru bude, že si tolik "nezastřílíme" a vzorste potřebný čas na závod. Holt vše má svá + a -...
mkouba

Příspěvek od mkouba » 16 čer 2010 11:25

Proc naprd? Protoze s "beznym" puskohledem budu na redukovanem terci marne patrat co to ta nevyrazna mazanina znamena, zatimco se zvetsenim 50x muzu na terci zkoumat pixely a rozliseni tisku. Samozrejme je treba se zamyslet nad tim, kde ztraci dokonala technika vyhodu a nastupuje lidsky faktor. Napr. casovy stres a strelba bez opory jsou podstatne prinosnejsi nez zmensovani tercu, ktere se da zase dohnat drazsi vybavou..
Air Arms EV2 MK III
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 16 čer 2010 11:45

Jenže v okamžiku, kdy budeš muset střílet ve stoje bez opory zjistíš, že 10-50x60 je naprosto nevhodné, stejně jako 12kg těžká flinta... A to platí i v případě, že necháš střelce s plnou výbavou oběhnout 2x střelnici... Čímže jsem chtěl říci, že pak zvětšení 50x nebude mít nikdo... Např. mi nesedí už 8x na polohu stoj... S 6x dosahuju lepších výsledků...
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 16 čer 2010 12:18

Honba ze velkym zvetsenim nevypovida o soutezi nic vic nez jen to, ze ji strelci berou opravdu vazne a snazi se vylepsit vsechno, co jde. Ono ale neni "vylepsit" jako "vylepsit". Prikladem muze byt vaha zbrane. Nekolik jedincu "vyuzilo" neomezene vahy zbrane a vyplnili pazbu olovem. Jake ale bylo jejich prekvapeni, kdyz pote zjistili, ze takto tezka puska jim nestrili lip nez kdyz mela svych cca 6kg .. ale odstrilet s ni tech 10 ran vstoje s oporou o tyc byl tak namahavy vykon, ze radeji sli zase s vahou dolu.

Stejne tak to bude i se zvetsenim. Je sice pravda, ze nejde trefit nic co neni videt .. ale to neni pripad tercu v MaO. Pokud jde o terce kruhove, tam je male zvetseni dokonce vyhodou. Ja strilim velmi casto i Mizive cile do 50m a zde se strili jen se zvetsenim 4x .. mirenka se strili 10ran na stejny terc, jako mame v MaO na polozku "zatez", pouze s klasickou barevnou kombinaci - cerny stred. Na tento terc se pri pouziti zvetseni 4X kriz krasne "vycentruje" a vylsedky jsou (osobne odzkouseno) lepsi nez pri strelbe s velkym zvetsenim. (napriklad ted naposledy jsem to mel v soutezi za 97b, a i 100b uz mam dvakrat nastrileno) .. zkuste si to nastrilet se zvetsenim 50X! .. a to nemluvim o nervech a poloze.

"Nekruhove" terce jsou opravdu snad jen rukojmi - a tam strelci s malym zvetsenim napomuze treba jejich dobra znalost. Napriklad takovy Fráňa (V.Franek) strili se zvetsenim 12x a Rukojmi jsou jeho domenou.

Dalsi polozkou, kterou velke zvetseni akorat zkomplikuje, je "zatez". Kolikrat uz se stalo, ze si strelec "natocil" 30x a vic .. a pak v casovem pressu zbytecne hledal, kde ze ten terc vlastne je..

Jinak pro slabsi vybaveni jsme zavedli kategorii STD.
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 17 čer 2010 00:12

Je moc dobře že v MAO neplatí pro puškohled žádné omezení a každý si osadí pušku dle uvážení , protože to jestli má někdo 50x nebo jen 16x o výsledku nerozhoduje :wink:
sportovec

Příspěvek od sportovec » 19 čer 2010 09:12

Tréninkový závod hradecko-pražské Mao se bude konat 10.7. 2010 na klubové střelnici Praha V Chaloupkách viz. http://www.strelectvi.info/mao_soutez/2010/index.htm
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 19 čer 2010 09:29

Jinak aby to bylo pekne poporade, tak na pristi tyden se uz muzete hlasit do tretiho ligoveho zavodu v Praze na Magnumu!
Odpovědět