Na svých puškách mám optiky se zvětšením 15x. A to jak na .22LR, tak na .308W. Ano, na nové pušce .308W bude 5,5-22x50, ale na malorážce zůstane 3,5-15x50. Jsou to dobré optiky a na 50m opravdu nemám problém vidět střed desítky na BR terči (ostatně se ZKM456 Honzy Fokta jsem střílel BR, z nožiček a se zvětšením 6x a nastřílel 238... A šlo to - ostatně je to asi nejlépe udělaná ZKM co jsem zatím viděl).
Ono právě pokud by byly soutěže postaveny jinak, spousta střelců by zjistila že ty vysoké zvětšení nejsou úplně nejvhodnější pro taktickou střelbu. Vysoké zvětšení spíš napovídají, jaká střelba se v současné MaO provozuje...
Co se týká kiksů, je jasné že na takto vrcholné úrovni je každá chyba po zásluze potrestána

Ale s jinou, než špičkovou (sporovní) zbraní se mezi špičku namotat nelze, ani pokud by střelec neudělal jednu jedinou chybku. A to je to co jsem měl namysli - že dnes není možno aby střelec svojí dovedností eliminoval handicap zbraně. S takticky postavenou zbraní (viz právě ona skvělá 456 zmíněná výše) se terčovým jednoraným speciálům prostě nedá konkurovat. A to už prostě není moc "odstřelovačka"... Ale narovinu - pokud bude stále dostatek střelců co budou jezdit na soutěže (a je jich víc a víc), netřeba se tím trápiti

Mimochodem, na kvalitních střeleckých soutěžích sniperů (třeba i Fort Bragg) je vždy dost střelců, kteří jsou nějakou disciplínou překvapeni - od toho ostatně tyto soutěže jsou...
Co se týká MaO a lidí kteří se jí účastní - vždy jsme oceňovali jak příjemná parta lidí to je, soutěž klape jedna báseň a je to velmi příjemně strávený čas. Ať už jde o Otrokovice, nebo Praha/HK. Popravdě jsme byli vždy velmi dobře přijatí, i když jsme občas byli trochu za exoty (a jednou dokonce i za špinavé a zapáchající

Pokud bude dobudoucna nějaká soutěž více taktická, na různé vzdálenosti, různé druhy terčů (a hlavně spíš než body, tak terč vyřešen / nevyřešen - tak aby si střelec nedal jednu ránu a podle ní pak opravil ostatních devět), různé polohy i nestandardní, střelba ve dvojici (a řešení úkolů ve dvojici) a třeba i nějaké další věci... - tak to bysme asi skákali dva metry vysoko a tři dny před tím nespali nedočkavostí