Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Hungry
Kontaktovat uživatele:
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od Hungry » 20 kvě 2010 17:56

Pozvánka na 23.05.2010 - Rimfire Sniper Guncenter Otrokovice

Propozice na webu – http://www.guncenter.cz/ppropozice-rimf ... nter-2009/

Neděle 23.5.2010, registrace od 8,00hod, střílí se od 8:50

Střelnice Guncenter - GPS: 49°12'43"N, 17°31'10"E

Omlouvám se za pozdní pozvánku, ale ted s tou vodou to je takové uhnané.

Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
sportovec

Příspěvek od sportovec » 24 kvě 2010 18:42

Dne 13.6. proběhne první soutěž seriálu ve vzduchovkovém Field Target, dle pravidel SSK V Chaloupkách Praha. Tento charakter střelby, přímo i nepřímo souvisí a navazuje na naši pražsko - hradeckou Mao. Je to druh střelby, který zábavnou a zároveň výraznou formou zpestří zmíněnou ligu Mao tím, že ji doplní o střelecké prvky, které v současné době nejdou na našich střelnicích v ráži 22LR provozovat. FT se střílí od devíti do padesáti metrů na cca devadesát terčů - sklopek na předem neznámou vzdálenost. Z toho plyne umění přesné střelby ve zvolené poloze / bez pevné opory /, znalost přemiřování či klikání na daný cíl. Dost výraznou roli hraje i vliv větru na střelu - diabolku při její, počáteční energii 16J.

Více info na mých stránkách věnovaných Field Target.

Přihlášky posílejte na můj e-mail : zgroulik@seznam.cz do 12.6.
Kladivo

Příspěvek od Kladivo » 05 čer 2010 19:24

pkpk40

Příspěvek od pkpk40 » 14 čer 2010 18:54

dobrý den ,chtěl bych prosí vědět jestli mi na malou odstřelovačku stačí puškohled 4*32?Díky za odpovědi
mkouba

Příspěvek od mkouba » 14 čer 2010 19:03

Absolutni minimum pro nasi MAO je tak 12, nicmene na solidni umisteni to stacit nebude. Pokud se clovek nechce trapit s v nekterych polozkach, za rozumne bych povazoval zvetseni alespon 24x
Air Arms EV2 MK III
Harry

Příspěvek od Harry » 14 čer 2010 23:52

mkouba píše:Absolutni minimum pro nasi MAO je tak 12, nicmene na solidni umisteni to stacit nebude. Pokud se clovek nechce trapit s v nekterych polozkach, za rozumne bych povazoval zvetseni alespon 24x

To je pravdivá úvaha, ale není to poněkud děsivé zjištění? Odstřelovači využívají podobné zvětšení při střelbě nad 1000m (i nad 2000m), na MaO je to ale nutnost... Na 50m... :shock:
JirkaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JirkaS » 15 čer 2010 08:15

Harry: a nebude to chlape tím, že odstřelovači na 1000m a 2000m nestřílí na cíle o velikosti tak 5mm? :wink:
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 15 čer 2010 08:23

Ono to cele taky vychazi z toho, ze s velkou flintou, kvalitnim strelivem, ktere ma nejakou opravdovou balistiku ktera se za danych podminek chova stejne a strelby na tak obrovsky cil jako je clovek, je jeho zasah v uvozovkach jednoduchy ... proto nemivaji velka zvetseni (i kdyz v dnesni dobe dochazi k prezbrojovani na 5-25x50 v tech lepsich pripadech a kupodivu na samonabijeckach jeste k doplneni odstrelovacky kolimatorem :-D

Oproti tomu MaO ma sice kvalitni strelivo, ale ubohe vydrze proti poskozeni, o balistice si ty kule nechavaji jenom snad zdat a treba nejmensi kolecko v Mao nema ani jeden mm... takze tam bych to prirovnal snad u velke k hlave na 2-3tis yrds a to se da i 12x tezko, natoz 4x ...

Ma to sva kouzelna specifika ta malorajda, bohuzel dobra optika je nutnost... nejlepe koupit optiku a POTOM K NI FLINTU :)
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
markbuc

Příspěvek od markbuc » 15 čer 2010 13:18

grinch: Proč máš na malorážce optiku NS s osnovou nato a ne mildot? Má na kolečka tenčí vhodnější osnovu než zřejmě tlustší mildot? Porovnávám to podle obrázku.
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 15 čer 2010 13:26

je to z nekolika, mozna subjektivnich hledisek :

- asi nejvic - je pro mne daleko prijemnejsi, prehlednejsi a volnejsi orptoi mil-dotu
- tenci osnova
- pro mne vice vyuzitelny - je v MOA a ne v MIL-DOT
markbuc

Příspěvek od markbuc » 15 čer 2010 13:51

No jo, jenže zase je potřeba víc klikat, když chybí doty stejně daleko od sebe. U nato osnovy vidím všeho všudy 2 rysky pod středem a je vymalováno. To stačí?
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 15 čer 2010 13:56

Proc klikat?

Na 50m mi bohatě stačí 20MOA weaver lišta a na puškohledu mám naklikáno cca 1MOA doprava a 1,5MOA dolu, a výhoda osnovy v MOA je, že když víš jaký je propad na třeba 75, 100 či 150m (stále se přemlouvám, že dorazím do Otrokovic :), tak není potřeba klikat ale jen předsadíš o potřebné MOA na osnově ...

v Milech bys musel zas přepočítávat... jinak ta osnova není po 1MOA ale tuším, že po 5 MOA dolů a 3MOA stranově na dílek
markbuc

Příspěvek od markbuc » 15 čer 2010 14:11

Přehlednější je nato určitě. Když se podívám na mildot do NS 6-24x kde je dotů dokonce 6 už se v tom ztrácím.
Harry

Příspěvek od Harry » 15 čer 2010 18:46

S odstřelovačkami se střílí kupříkladu vajíčko na 300m, či pivní tácky až do 400m. Jednoduše jde o přesnost okolo 1MOA, kterou by tyto zbraně měly pohodlně dosahovat. A zvětšení nad 25x se používá zcela vyjímečně (většinou bývá mezi 10-20x)...

Kvalitní malorážky střílí řekněme okolo 1MOA, pokud neberu benchrest, kde přesnost bývá okolo 10mm na 50m, tedy řekněme 1/2 - 1/3 MOA, kdo by střílel okolo 1/3MOA, měl by výsledky 250/25, protože x má okolo 1mm, ráže 5,5mm, tedy kdo by střílel s přesností okolo 5mm na 50m - tedy 1/3MOA - byl by king.
Pokud tedy budu uvažovat o přesnosti "malých odstřelovaček", řekněme že by měly trefit na 50m zálepku s jistotou a každou ranou. Zálepka má okolo 16mm plus 5,5mm ráže - řekněme tedy že taková zbraň by měla střílet s přesností pod 22mm na 50m což je přibližně do 1,5MOA. Nutno dodat že malorážky CZ (ZKM) s takovou přesností mívají docela problém... Zbraně pro MaO by tedy měly ideálně střílet řekněme okolo 1MOA (a bohužel ani to na stupně vítězů nestačí).

Myslím že tedy lze říci, že při soutěžích MaO se střílí s menší, v krajním případě i s podobnou přesností jako velké odstřelovačky. Pak mi ovšem uniká ta honba za puškohledy se zvětšeními 20x, 30x nebo dokonce i 50x... A pokud je takové zvětšení dokonce "nutnost" pro to, aby střelec dosáhl nějakých lepších výsledků - pak je zřejmě něco "divně"...

Jinak co se nás s kolegou týká, musím se přiznat že letos na MaO z naší strany nedojde. Jednak přecházíme na nové zbraňové systémy, což nám ještě nějaký čas potrvá a pak jsme se shodli, že současné soutěže MaO ve většině případů nesplňují naší představu o střelbě s "odstřelovačkami", ale spíše se to přiklonilo ke sportovní střelbě s extrémními nároky na přesnost zbraní (ano, v podstatě BR většinou vleže a většinou na jiné terče...) místo důrazu na schopnosti střelců. Nechci tím říci že by střelecké schopnosti byly nedůležité či podružné, ale nároky na techniku jsou už tak vysoké, že se nedostatek zbraně nedá nijak dohnat schopnostmi střelce...
Až budeme mít zbraňové komplety hotové (no jo, nějak se to táhne :oops: ), jistě nějakou soutěž zase rádi navštívíme. Samozřejmě že pak budeme preferovat soutěž MaO, která bude více o dovednostech střelců, než o ultimátní přesnosti jejich zbraní a velikosti zvětšení jejich optik...

PS: aby nedošlo k nedorozumění - pokud uvádím přesnosti v MOA, jde samozřejmě o středy zásahů...
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 15 čer 2010 20:07

2 harry:
To ti neberu :) Víš, myslel jsem to spíše z hlediska optiky než přesnosti. prostě už na 24x i za jasného dne polohu nejmenšího kolečka prostě odhaduješ, či letmo vidíš... tam vůbec nepřipadá v úvahu zvětšení třeba 16x... Jenom Sidewinder je krapet "blázen", že kvůli mizivkám střílí na 20x MaO...

o přesnosti flint nemá cenu se hádat, v tom máš pravdu, ale šlo mi o porovnání parametrů terčů...NEMŮŽU STŘÍLET NA NĚCO, CO OPTICKY VŮBEC NEVIDÍM !!!

jinak ohledně "nedostatků sniper soutěží u nás" - bohužel jsem se ještě neměl možnost dokopat do Otrokovic či kamkoli jinam na .22LR, na jednu stranu schvaluji a chápu Tvůj postoj vůči MaO a jiným soutěžím tohoto typu v ČR...

Je pravdou, že špička MaOistů má výborné vybavení, značně tak utekla ostatním vybavením, což je škoda, ale každý má šanci pořídit si HW dle libosti,.. ale zároveň se MaO dostala do situace kde na špičce je HW vyrovnané a rozhodují omyly, chyby a neopatrnost střelce (viz můj 1. závod - nenastřelená flinta, 2. závod moje a Tesařovo utržení a headshot rukojmího, či Sidewinderův kix na smajlíkách, a jiní ...) - to jsou věci, které pak rozhodují, ne HW

Avšak nutno vzít v úvahu pro jaký sortiment střelců se soutěž připravuje, doopravdy reálnou soutěž alá sniper podle třeba Fort Bragu, by si mohu s klidem říci nedokázal zastřílet nikdo - neberu, že by byl lama a nedokázal trefit terč, ale prostě z nezvyku něco takového střílet. Dalším zádrhelem je variace vzdáleností v rámci třeba jedné položky, podle mě u nás nyní absence psychické zátěže (dané soutěží či disciplínou, ne obavami střelce kde skončí v tabulce!!!)

Vím, že mám málo co do toho kecat, MaO packám teprve první rok s dost podprůměrnými výsledky (1. závod 17, 2. závod 5. místo), ale uvítal jsem tuto soutěž všema deseti.

Jezdím tam velmi rád - kvůli lidem, možnosti pokecat a hlavně si zastřílet - samotného mě to tolik nebaví... Co se týče umístění - neuznávám honění za výsledky (je mi jedno kde skončím, ale upřímně jsem rád když jsem mile překvapen :) a baví mě pozorovat ostatní jak vše berou, někteří k smrti vážně, někteří sportovně či jako relax...

pro mne je to hlavně zábava a kolektiv lidí, šance jak zjistit kde jsou mouchy, kde se dá polepšit a kde co odbourat...

a moc rád bych uvítal třeba i soutěž dvojic, variabilnost terčů, variabilnost vzdáleností, přepočítávání, stresové disciplíny atd...

ale jak říkáš, bohužel taková soutěž u nás momentálně není, ač se jí některé aspoň trochu snaží přibližovat...
Odpovědět