Jen o vzduchovkach

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 17 dub 2006 20:57

PB píše:neda mi to a musim neco napsat hochum kteri nedaj dopustit na TURKY- to co pisete o tom jak je hatsan skvely a co vsecko prostereli a slavka neudela ani polovicni vykon a dalsi podobny blbosti- nenechte se vysmat!!! 1. porovnavejte hatsan se slavii 634 a ne 630 :roll: 2. pamatujte si ze 1. dojem je super skvely proto ze je tam dieseling jako krava tzn. az budete mit odstrileno 100 ran pak muzete referovat protoze dieseling se muze drzet i nekolik desitek vystrelu a pak se opakovat po kazde kdyz nechate flintu nakej den lezet- samozrejme tak 1. 3 rany. a za 3. strelte parkrat na 40 m a dovalte nastrely ja se rad podivam. moje nastrely se 634 jsou tu k porovnani a byl bych velice zvedav o kolik bude hatsan zaostavat. zaverem: 634 ma okolo 15J a hatsan aby se moh dovazet musi mit taky ten samej vykon takze debata o super prubojnosti TURKA narozdil od slaboucke slavie je zalozena na porovnavani 630 s TURKEM a nebo si kolegove vymysleji a potom bych to radsi nekomentoval prozoze bych musel byt vulgarni.
Přátelé, ani mě to nedá, abych si nepřihřál polívčičku. Ze vzduchovky jsem střílel asi 8 let sportovně, pokud nepočítám své dětské začátky. Nebyl jsem nikdy žádný extra střelec, jelokož můj nejlepší výsledek byl 372/400 vstoje na mezinárodní terč. Jedno mi ale je jasný. Vzduchovka je zbraň zábavná, cvičná, tréninková nebo terčová ale nikdy zbraň lovecká. Proto výkon pokládám za naprosto nepodstatnou informaci. Důležitá je přesnost, spolehlivost a u tréninkových a výcvikových zbraní taky odolnost. Kdo chce výkonnou zbraň, ať si udělá zbroják, sáhne poněkud hlouběji do kapsy a koupí buď krátkou .45 nebo dlouhou alespoň v ráži .308 Winchester nebo ať si to někde na střelnici půjčí. Pak může vyprávět něco o výkonu.
Po zvířatech nestřílím pokud mi neubližují a siluety vzduchovkou nestřílím, ostatně považuju to za kravinu.
Ideální vzduchovka pro "long track" je podle mě CZ 200, pro zábavnou a výkonnostní střelbu TAU 200, pro výcvikovou a zábavnou střelbu Slavia 631, 634 a pro závodní vrcholovou střelbu výrobky firem Anschütz, FWB, Walther, Steyr - ale ty jsou cenově někde úplně jinde.
Kdybych měl možnost si vybrat mezi asijskou vzduchovkou a prakem, vybral bych si prak.

jirkausti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkausti » 17 dub 2006 20:57

ještě přidávám obrázek jak dopadly diabolky.

č.1 a 2 jsou Walther CP88
č.3 je Slavia 236-1
č.4 (nebylo kam napsat:-) ) je Slavia 634
jirkausti
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkausti » 17 dub 2006 21:04

tak bohužel, obrázek asi nebude. napsalo to že "celkový prostor pro přílohy všech přispěvatelů je obsazen" :roll:
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 17 dub 2006 21:09

Mas to vkladat jako URL pres IMG. Zaloz si nekde webhost... a tam si to nahravej do aleluja :-) Sem uz budes davat jen odkazy.
Enfield

Gamo hunter 440

Příspěvek od Enfield » 18 dub 2006 17:35

10. Dubna jsem si koupil vzduchovku Gamo hunter 440 v ráži 5,5mm, Dnes je 18. Dubna a Gamo je zpátky v obchodě, důvod je následující:

1) chtěl bych zde vyjasnit fámu ohledně vzduchovky Gamo Hunter v ráži 22. Na tomto fóru se psali různé bludy a fámy o této značce, rád bych poskytl svojí zkušenost. Zbraň jsem koupil u známého v obchodě se slovi, když ti to nebude vyhovovat tak to vrať, z tohoto důvodu jsem jí kupoval s jistým strachem, který se nakonec ukázal jako opodstatněný viz zkušenost před několika lety s touto samou zbraní, ale vráži 177.

2) Koupil jsem munici pro sportovní střelbu od nějaké německé firmy a samozřejmě od gama střely magnum, pro magnum a match. Puškohled jsem volil meopta 6x42 a montáž ocelová z jednoho kusu, trochu rarita, ale výborně drží, volil jsem toto osazení ze své malorážky a to z důvodů, abych věděl, že případná nepřesnost není způsobená nekvalitní montáží nebo puškohledem.

3) již při montáži puškohledu se mi nelíbilo posazení puškohledu na liště, podle mě není zrovna kvalitně udělaná a už vůbec není vhodná pro vzduchovku s tímto výkonem. vše jsem zkontroloval a šel na skládku, kde se dá bez rušení lidí střílet.

4) Terč jsem dal na 15m, střílel jsem v leže, munice match nešla použít je moc lehká a rozhazovalo to tak, že rozptyl byl někdy větší než standartní vzduchovkový terč. Proto jsem zvolil munici magnum, mezi magnum a pro magnum není velký rozdíl v přesnosti takže není podstatné, která je lepší, dle mého názoru nejde o zrovna nejlepší kvalitu střel. Po prvních pár ranách kdy jsem dostal zásahy do terče ( 50 ran ) už jsem začínal mít dojem, že tuto vzduchovku nenastřelím, důvod byl tento první rány vždy šli 5-8cm nahoru, po vystřelení 30 ran jsem dostal zásahy do černého pole s rozptylem 5cm, což není zrovna nejlepší výsledek.

5) Na vzdálenost 25m jsem měl zkušenost ještě strašnější než jsem si myslel. Terč nebylo možné skoro trefit rozptyl byl 10-15 cm, což je dost ubohost na to, že nefoukal vítr.

6) po vystřelení zhruba 220 střel jsem zjisti, že má Meopta je totálně na kaši, musel jsem dotáhnout srouby, které jsou na aretacích, protože se skoro vyšroubovali.

7) tato zbraň se dá použít jen bez puškohledu potom je rozptyl na 30m kolem 8cm

Závěrem bych rád řekl, že zbraň neměla omezený výkon, takže nedocházelo k jevu kolísání tlaku pístu, ale i přesto se nedalao s touto zbraní střílet. Tato silná vzduchovka není vhodná ani k terčové střelbě ani k drobnému lovu protože pokaždé se mění nastřelení (plovoucí zásahy). Není vhodné používat levný puškohled Gamo 4x32 s montáží z hliníku, protože to prostě nejde nastřelit puškohled se posouvá až do dorazu a mění se nástřely, jinak co se týká puškohledu samotného je poměrně robustní, ale nemá na krátkou vzdálenost dobrou ostrost, světelnost nebudu komentovat protože u vzduchovky to nemá smysl a už vůbec ne u puškohledu za 1000Kč.

zítra chci jít koupit Slavii 634 a otestovat ji a později přinést mé poznatky. Tuto recenzi neberte jako směrodatnou a zcela definitní protože jsem měl zkušenost jen zhruba 220 výstřelů, je možné, že i k nepřesnosti přispěl diesling, který byl značný.

nástřely bych zveřejnil mám asi 20 terču, ale mám nefunkční fotoaparát.

Vlastním dvě kulovnice, dvě malorážky, pistoli a vzduchovku vz. 47, ale s ničím se mi tak špatně nestřílelo jako s Huntrem.

Píšu toto review na rychlo takže zde nerozepisuji další věci jako vzhled, funkčnost a podobné věci, pokud se mě bude někdo chtít zeptat rád mu odpovím.
g.man

Příspěvek od g.man » 18 dub 2006 18:15

Tomu říkám článek k něčemu. Jelikož také zvažuji koupi 634, byl jsem si ji ošahat. Abych řekl pravdu, pažba se mi líbí víc ta 631, to není podstatné, ale zaujalo mě sdělení prodavače, že 631 je o dost přesnější. Prý je tam rozdíl v rozptylu, který je vidět i na nástřelkách. Co na to vy, kteří ji už máte ?
Lépe zbraň mít a nepotřebovat ji, než ji potřebovat a nemít.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 18 dub 2006 18:46

Na to ji nemusim mit doma, abych Ti bez obavy z mistifikace rekl, ze je to preci jasne .. vetsi energie strely => vetsi zpetny raz => horsi presnost. Na tom neni nic prevratneho.. :wink:
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 19 dub 2006 06:51

Dovoluji si lehce oponovat v tom smyslu, že se domnívám, že největší ráz způsobí píst tím, jak dojede na doraz v přední úvrati, jelikož tam je značná rychlost a hmota pístu taky není zanedbatelná a ten píst tam flákne bez tlumení. U pístové vzduchovky bych proto spíš uvažoval o rázu dopředném, kdy Ti to vzduchovku jakoby tahá z ramene, jinak naprostý souhlas. O dalekohledech na vzduchovku jsem psal někde v auditku "optika pro vzduchovku".
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 19 dub 2006 08:22

Jasny, mel jsem napsat raz dopredny - kazdopadne jeho vliv na presnost strelby je jasny a logicky..
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 19 dub 2006 09:47

Mě by spíš zajímalo, kde je diabolka v okamžiku dopadu pístu na čelo pouzdra?
Já bych řek, že už je z hlavně venku.

Jinak zpětný ráz je tam taky. Rozdělil bych to na dvě fáze.
1.) V první je vypuštěn píst směrem dopředu, z toho jasně plyne, že vektor hybnosti zbraně směřuje dozadu. Čili můžeme být svědky zpětného rázu, který má ovšem oproti následnému dopřednému rázu značně příjemnější a pozvolnější náběh.
2.) Píst narazí na čelo pouzdra, předá mu svou energii a jsme svědky dopředného rázu.

Zajímavé je, že pokud má být zachován zákon zachování energie, což v klidové soustavě musí (nepředpokládám, že bychom vyvrátili newtonovskou fyziku), tak ta
hybnost zpětného rázu = hybnost dopředného rázu + hybnost střely.
Z toho plyne, že energie dopředného rázu je vždy menší než energie zpětného, a to o energii střely.
Základním problémem důležitým pro příjemnou střelbu však je, že ten dopředný ráz trvá o hodně kratší dobu a proto je člověkem vnímán znatelněji.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Enfield

Příspěvek od Enfield » 19 dub 2006 12:43

Chtěl bych, aby mi někdo poradil, která vzduchovka je přesnější jestli Slavia 634 nebo 631/630, a která je celkově lepší. Zajímá mě rozptyl na 15m a 30m a jaký je rozdíl v konstrukci.
makumar

Slávie 634

Příspěvek od makumar » 19 dub 2006 16:17

Koupil jsem si slávku 634 , ale neměl jsem možnost ji pořádně otestovat .Můj první pocit po pár výstřelech je takový , že výkon je dobrý (prosřelím 1 cm prkýnko) ,ale ta přesnost tam asi nebude . Uvidíme zda se o výkendu k tomu dostanu a pak vám napíšu.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 19 dub 2006 16:18

Já bych řek, že na 15m bude přesnější 631 a to z důvodů, které píše Sidewinder. Ovšem v praxi na 30m bych si vsadil na 634, přecejenom na vzduchovku je to už slušná vzdálenost a ta vyšší rychlost střely pomůže.
Konstrukčně jsou to ty samé vzduchovky, akorát se liší silou pružiny a trochu jiným pístem.

Co ten Hunter? Kolik má šířku té rybiny? 9mm?
Podle mě by to se správnou montáží muselo střílet líp.
Enfield

Příspěvek od Enfield » 19 dub 2006 16:36

mluvil jsem teď s prodejcem a už vím v čem je problém Hunter měl rychlost na měřáku 263m/s a rozhazovalo to diabolky a z důvodu velké energie se posouval puškohled
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 19 dub 2006 16:53

Hmm, tak to je slušný výkon.
Škoda, že tam ten puškohled pořádně nedržel. :(
Odpovědět