Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
sportovec
Re: Malá "odstřelovačka"

Příspěvek od sportovec » 07 úno 2010 17:28

Teplota nábojů byla tak -2st., nechal jsem je vymrazit u nás na nábřeží.
Nechávat v laufu spaliny je kra..na, to je jasný. Normálně po každým střílení čistit ale myslel jsem jen nečistit z pátku na sobotní soutěž. Není to ideální ale trochu řešení to jakoby je ...
Teď odlehčuju Br pažbu od 2kg olova a jde to ale blbě :) . Kdo proboha vymyslel tu změnu pravidel :shock: ? V neděli zkusíme novou sérii R50, tak jsem zvědav jestli to bude to správný střelivo pro letošní serál Mao.

Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 07 úno 2010 17:43

sportovec píše:Teplota nábojů byla tak -2st., nechal jsem je vymrazit u nás na nábřeží.
Nechávat v laufu spaliny je kra..na, to je jasný. Normálně po každým střílení čistit ale myslel jsem jen nečistit z pátku na sobotní soutěž. Není to ideální ale trochu řešení to jakoby je ...
Olovo v hlavni nevycistis jen protazenim par hadriku, takze o tom to zas az tak neni, potrebujes dostat vax a karbon z prechodoveho kuzele ci jak se to cesky jmenuje. a to jde nejlepe dokud je lauf teply. Jinak dost opruz.
sportovec píše: Teď odlehčuju Br pažbu od 2kg olova a jde to ale blbě :) . Kdo proboha vymyslel tu změnu pravidel :shock: ? V neděli zkusíme novou sérii R50, tak jsem zvědav jestli to bude to správný střelivo pro letošní serál Mao.
Hm povidej mi o tom, ale nevim proc to resis??? To se vztahuje jen na mezinarodni pravidla, klubovych soutezi se to netyka. A pokud nestrilis na CBRA registrovanych soutezich tak je to jedno. Pokud kluby CSS chteji prizpusobit sva pravidla k pravidlum WRABF/ERABSF potazmo CBRA ktera stejne jako ostatni narodni organizace clenskych zemi (ERABSF) prijala za narodni, tak nevim jak to budou delat s tercema. ERABSF terc (potazmo CBRA) je chranen autorskym pravem a u nas je chranen jako prumyslovy vzor. Takze nelze strilet na tento typ (rozmery a usporadani) bez souhlasu autora (Carl Boswell) nebo subjektu jez tento terc nechal registrovat jako prumyslovy vzor (CBRA). Terc je urcen vyhradne pro potreby clenskych zemi ERABSF a jejich organizaci a jejich clenu.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
sportovec

Příspěvek od sportovec » 07 úno 2010 18:11

Pažbu odlehčuju, protože by mě bylo blbý střílet s 9kg těžkou flintou vedle kluku co ji mají lehkou. Třeba se někdy pojedu podívat na Haldu, kde se to střílí dle pravidel CBRA.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 07 úno 2010 18:20

Patri to spise do BR, ale v cem jsou ty registrovane terce jine? .. resp. jaky rozmer maji odlisny?

Jinak ta registrace terce jakozto "prumysloveho vzoru" je zajimavy napad .. to bychom take mohli udelat, pokud bychom chteli, aby se MaO strilela POUZE mezi registrovanymi strelci a to jedine tam, kde ji bude poradat nase organizace a kde bude tedy veskery vydelek z clenskych prispevku a startovneho padat do nasi kapsy :wink: .. tomu rikam rozvoj streleckeho sportu .. takovych napadu potrebujeme vice. :roll:
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 07 úno 2010 18:21

sportovec
aha,
budes vitan (jako kazdy). :-)
pravidla jako takova (vcetne vahovych limitu zbrani) utvoril mezinarodni vybor skladajici se z delagatu jednotlivych clenckych zemi svetove federace. Pravidla jsou urcena za ucelem jednotnych pravidel pro mezinarodni souteze a to jak MS, ME, korespondencnich soutezi a Svetoveho poharu. Vzhledem k tomu, ze Evropa nema problem s akceptovanim odsouhlaseneho, tak vsechny narodni organizace prijaly tato pravidla jako sva narodni pravidla. V USA a Australii je to kapanek jinak diky nekolika organizacim a obrovske clenske zakladne.
Co se tyce autorskeho prava tak by to teoreticky melo stacit, ale vim jak se u nas (nejen u nas) tato prava dodrzuji, proto je jednodussi chranit toto napr prumyslovym vzorem, protoze tezko se bude nejaky anglican domahat prava u nas, je jednodussi zalovat zneuziti v ramci zeme nez mezinarodne.
SW
nevim s cim zas mas problem. ten kdo chce strilet strilet bude, je jeho volba kde a naco. stav do ktereho se BR dostalo, zavinilo par jedincu, kteri uz ted maji mezi sebou problemy. a nezlob se na mne, jak tobe by se libilo,kdyby jsi byl spoluautorem pravidel, tercu, nemohl na tyto terce strilet.
CBRA nezakazuje nikomu strilet na jejich soutezich, strilet na nasich soutezich muze kdokoli bez ohledu na clenstvi v te ci one organizaci.
Vzhledem k tomu, ze nejsem clenem CSS tak jsem se nemohl ucastnit na MCR BR pod CSS kde se zkopirovala mnou prelozena pravidla a pouzily terce na kterych je napsano ze se mohou pouzivat vyhradne cleny UKBR22 (coz jsou cleni CBRA nikoli CSS).
Takze takto to tedy v budoucnu nebude. Pokud CSS chce soudni spor a mezinarodni ostudu diky par lidem co nejsou schopni akceptovat mezinarodni pravidla, tak je to jejich volba. Nevim jak vy v MaO resite porusovani vasich pravidel na soutezi ci zpochybnovani tech ci onech bodu pravidel.
co jsem si vsiml tak staci jen naznak nesouhlasu zde a uz slysim, "zaloste si vlastni soutez". A protoze BR je mezinarodni sport, tak je to tak trochu na jine urovni.
Good shooting
PaF

Příspěvek od PaF » 07 úno 2010 20:47

No je fakt, ze branit autorskymi pravy pouziti terce zavani tim "udelej si vlastni soutez" taky. Jeste, ze si nikdo nenechal patentovat bezky a nemusime se placat na sneznicich :roll:
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 07 úno 2010 21:02

Je fakt ze MaO se strili pouze na klubove urovni, takze mezinarodni spory se nas zatim netykaji. A pokud jde o spory ohledne souteze u nas, zatim je to zvladnutelne. Terce i pravidla jsou sice nasim vytvorem, ale umoznujeme je prevzit jakekoli jine organizace pouze s tou podminkou, ze pravidla prevezmou kompletne a v aktualni podobe, abychom zajistili jednotnost souteze s timto nazvem. Takze kdyz prevzali nase pravidla i terce v Ceskych Budejovicich, zacali strilet presne dle nich a az behem roku si soutez zacali upravovat tim stylem, ze nektere polozky vypustili, jine nahradili benchrestem, tak mi to trochu vadilo. Dali jsme jim najevo, ze pokud chteji v ramci soutezeni spolupracovat, musi se drzet danych pravidel a uvidime, zda to dokazi nebo zda prevladne ta cast startovniho pole, ktere se nechce delat drepy a kliky :lol: .. bylo by fajn, kdyby se chytili za nos, ale kdyz ne, neda se nic delat. Bude tu dalsi podobna soutez s drobnymi odlisnostmi .. a kdo bude chtit, muze si prijit zastrilet. A kdyby si to udelali jako uzavreny klubovy zavod .. tak je to jejich vec.

Pokud jde ale o Cesky strelecky svaz, tam s timto postupem take nesouhlasim. Pokud chce nekdo strilet soutez jakozto "Mistrovstvi ČR", tak by zavodnik mel byt v prvni rade obcanem ČR, aby mohl zavodit .. a ne to nejak dal omezovat. Ale holt takovy uz je CSS, a dokud jej budou vest stari komuniste, tak takovy bude .. ono kdyby otevreli sve souteze vsem, tak by do roka nemeli ani jednoho clena a nemeli by z ceho zit (coz nerikam, ze by bylo spatne, vzhledem k jejich hospodareni, ktere se statnim majetkem predvadi) .. ale .. kdo CSS nechce, muze strilet jine souteze .. pokud to delas pro zabavu, tak je to preci jedno ne?

Kazdopadne nejake patentovani tercu mi prijde krajne trapne .. a delani naschvalu z trucu CBRA je normalni klukovina, vychazejici podle meho nazoru z urazene jesitnosti jednoho ci vice jedincu.

Osobne znam nekolik lidi z te skupiny, kterou nazyvas "shnila vejce a jabka, co se separovala od CBRA" a vim, ze jsou to fajn lidi, kteri strili pro radost a poteseni... a i kdyz BR jako disciplinu neuznavam, rad si ji s nimi zajedu zastrilet .. pro radost :wink: .. a ze si nekdo nechal patentovat terce, je mi vicemene lito..
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 07 úno 2010 21:15

PaF píše:No je fakt, ze branit autorskymi pravy pouziti terce zavani tim "udelej si vlastni soutez" taky. Jeste, ze si nikdo nenechal patentovat bezky a nemusime se placat na sneznicich :roll:
no prave, oni si vlastni soutez udelali, a mozna bys sis mohl peclive precist co jsem napsal. Cleni CBRA jez jedini maji pravo dle autora terce, strilet tak pokud nejsou cleni CSS, se soutezi nesmi ucastnit. Takze nevidim nic divneho, ze autor se tomu brani a vymahatelnost prava u nas je minimalni, tak jsme udelali toto opatreni. Chcesli pouzivat nase terce (nemusis ani jezdit na nase zavody) tak musis byt clenem te organizace ktera dle autora na to ma pravo. Nevidim co na tom vidis spatneho. a hlavne nejsme jedini kteri to praktikuji. Na vsech tercich ktere se u nas pouzivali, vzdy bylo jasne vytisteno kdo je smi pouzivat. Ale jak rikam ti co na to maji pravo jako jedini a jejim znemozneno na ne na soutezich strilech, je uz trochu moc. nebo si to nemyslis?
Good shooting
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 07 úno 2010 21:28

SW
shnila vejce a jablka, to se jedna asi tak o pet lidi. a jak jsi nazval spravne, stary komunisti. mozna kdyby jsi se obtezoval a prectl diskuze benchrest.cz nebo pocatky techto sporu na mych strankach, tak bys mozna pochopil kde je zakopany pes.
"separatiste" si strili dal a snimi lide kteri to maji na strelnici blizko, kteri nemaji ambice soutezit mezinarodne. Jedou si proste zastrilet na soutez pro radost. Nikdo jim to nebere ani nezazlyva. Nikdy jsem do klubovych cinosti nezasahoval a ani zasahovat nebudu. Klubova cinost je jen a jen jejich vec.
A co se tyce trapnosti, tak vzit muj preklad pravidel, vymenit zkratku CBRA za CSS a podepsat se pod to jako autor, tak to je prinejmensim trapne.
Rovnez napsat prohlaseni, ze vsem strelcum registrovanych v melnickem klubu ci jak se jmenuje, jim zajisti ucast ve vsech mezinarodnich soutezi je proste lez a uvadeni v omyl. Zadna organizace anic CSS toto v ramci jakekoli BR strelby mimo CBRA proste nezajisti.
A zneuzivani tercu proti jejich autorum ci opravnenym osobam jejich diskriminaci je rovnez spatne. Pokud ten terc budou chtit pouzivat, maji moznost se obratit na autora o pravo ten terc pouzivat.
Tvuj nazor ze je to truc je mylny. a svym vyrokem pouze ukazujes svuj postoj k plagiatorstvi.
Good shooting
PaF

Příspěvek od PaF » 07 úno 2010 21:59

No je fakt, ze k autorskemu zakonu mame ruzni lide ruzny postoj. Mne vzdycky spis udela radost, ze moje know-how nekdo vyuzije. Nejen v oblasti konicku ale dokonce i v oblasti, ktera mne "prizivuje" (ne vyhradne zivi :)). Ke spokojenosti mi staci, kdyz uvede autorstvi. Kdyz ne, neco si pomyslim... a je to. Jenom jednou jsem to zkusil resit a pak jsem zjistil, ze to nemuzu delat uz kvuli sobe, pokud se nechci drzet ve stavu permanentni nasranosti. V dobe Internetu jsou autorska prava mrtva. K nestesti tech, ktere to zivi.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 07 úno 2010 22:32

no problem je ten, ze tohle je usneseni jez bylo odhlasovano demokratickou volbou delagatu WRABF/ERABSF. Protoze separatisti a problemy s nimi jsou temer vsude nebo alespon byly. Treba Bulhari nejdreve u ERABSF se prihlasili na air rifle organizaci FT/BR pak zjistili ze bude lepsi byt pod Bulharsky BR svazem, zrusili prihlasu a BR svaz se zaregistroval znova.
V cechach je separovani timto zpusobem choroba ktera provazi snad vsechny sporty, uz od dob co jsem zacal trenovat nektere upolove sporty. nez byt pod jednou vlajkou, tak radeji rozeseru co mohu, a zalozimsi vlastni abych mohl sam rozhodovat. to jde kdyz se jedna o narodni uroven, ne ze by to sportu nejak pomohlo, ale nema to zadny dopad na mezinarodni deji, v okamziku nadnarodni organizace, se proste musi udelat zakladni struktura sportu a nelze mit hafo organizaci a kazda s jinymi pravidly a kazda kope za sebe. to proste skodi a hlavne to skodi tem normalnim sportovcum kteri se venuji sportu s tim vedomim ze mohou reprezentovat. ti co delaji jako hobby, tech se to netyka, ty jsou pro tyto kluby pouze zdroj prijmu. proto BR bylo vzdy o tom uz od roku 2001 nebo 2003 nepamatuji se, ze se jednotlivi hlavy klubu domlouvali zpusobem, no my k vam prijedem kdyz vy prijedet k nam, a kdyz jich neprijelo dost, tak za trest ti druzi zase neprijeli k tem prvnim. pak se prislo na to ze to neni v jejich zajmu, tak si na zavody jezdili v prumeru 30 lidi a penizky se sypaly, a vsichni byli spokojeni. to ze se strilelo na ruzne terce podle ruznych pravidel za neregulernich podminek, samozrejme nikomu nevadilo, bezpecnost veskrze zadna. Nikomu to nevadilo, protoze jiny okruh soutezi nebyl a tudiz byli vsichni spokojeni. politika nelosovani a netoceni stolu, ti co chteli vyhravat, tak byli vzdy zadobre s organizatory a byli napsani do prvni rundy (nefoukalo) a na stoly v zavetri.
Pak jsem to zacal strilet a tim i kritizovat, takze vznikly prvni spory, do ted clovek ktery vsem poradil a vsichni byli nadseni ze stranek atd, se stal ten co kritizuje a boura jim zabehnute veci ktere jim umoznovali vyhravat.
takze se zaclo losovat, zacli se davat vystrazniky do zaveru, sjednotili se terce, pravidla, udelali se rozhodci atd.
myslim ze je to dost podobny vyvoj jako u MaO co jste jezdili tam kde furt menili pravidla a nakonec jste si udelali soutez vlastni.
Mnohokrat jsem se Z. Jerabkem diskutoval aby se primluvil na CSS abychom byli pod nimi, zajem nebyl a nase ambice byli jit mezinarodne (protoze se to mezinarodne strili, coz myslim MaO ne) tak nezbylo nez zalozit CBRA.
prvni rok super, jenze pak se prislo na to, ze i ti stari co s tim zacinali musi strilet podle pravidel a bylo zle, vyvrcholilo to myslim pred loni a loni se BR malorazka zaclenila pod CSS.
To ze jezdite mezi super lidi a v pohode a ne k nam, me neudivuje, SW k nam nejezdi protoze ja nejezsim na MaO a navic me bytostne nesnasi. Takze co by podporil neco kde jsem ja, ja tomu rozumim a nemam mu to ani za zle. ja na MaO nejezdim prave k vuli nemu a kvuli tomu ze si nechci delat dalsi special.
problem je ten, ze zna jen tu pravdu tech co mi nemusi jako on. slysi ze ten ci onen byl DQ protoze musel na WC protoze bere medicinu, nebo ze ten ci onen, nebyl pripusten na zavody protoze prijel o 5min pozde atd.
nikdo uz nerekne tu druhou cast.
Takze tyto spory, jsou zakladem a dusledkem toho co se dnes jevi jako divne.
Good shooting
PaF

Příspěvek od PaF » 07 úno 2010 23:24

No jo, tohle nikdo nerozsoudi. Pravda je prilis osobni kategorie. Jen to smutno je univerzalni :roll:
Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hungry » 07 úno 2010 23:34

No, chlapci, 21.2. se blíží... Vaše soutěž ještě "spí"... co si takhle přijet zatrenovat s soutěžním adreanlinem k nám na první kolo RS? :D

Jelikož mi onemocněla kolegyně, tak jsem neměl čas otestovat nějaké věci, ale na 99% to vypadá, že na "trojdisciplinu" 150Tiger+100papoušek+5Om losovatelná položka bude čas natažen na 20min a rukojmí z 10m budou přesunuti na 25m a budou se střílet ve stoje s oporou o tyč.
To jen, aby jste se mohli připravit... :wink:
Zabte je všechny! Bůh si ty své pozná...
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 07 úno 2010 23:40

To Shiva: :lol: zakopanym psem bude asi nedostatek uznani :wink:

No ale kdyz si predstavim:
...ze by si nekdo ze soucasnych MaO-istu zalozil vlastni soutez, nazval ji take MaO, pouzil vse co jsme vytvorili, jen nektere veci si upravil tak, aby mu lepe vyhovovaly .. nazval nas starymi komunisty a timto nasi streleckou zakladnu rozdelil na dva znepratelene tabory ..
... taky by mne to mrzelo! takze Te castecne i chapu.. Ona vecna kritika je prinosna .. ale vse ma sve hranice.

Ale na stranu druhou .. kdyz by to pomohlo vylepsit naladu na soutezi tim, ze by nespokojeni a nastvani jezdili jinam, tak vlastne proc ne .. jde preci jen o tu zabavu s prateli .. a komu se to nelibi... :wink:

To Hungry: Supr napad s tou tyci :wink: a i ten delsi cas kvituji!! .. letos mam GC v planu, a unor nezni spatne, jelikoz strileni mi chybi a venku to zatim moc dobre nejde. Ale sam takovou streku nepojedu .. neprida se nekdo, zebychom Hungrymu nova pravidla "otestovali"?
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 08 úno 2010 00:23

Sidewinder píše:To Shiva: :lol: zakopanym psem bude asi nedostatek uznani :wink:
to jsem nejak nepochopil.
Sidewinder píše: No ale kdyz si predstavim:
...ze by si nekdo ze soucasnych MaO-istu zalozil vlastni soutez, nazval ji take MaO, pouzil vse co jsme vytvorili, jen nektere veci si upravil tak, aby mu lepe vyhovovaly .. nazval nas starymi komunisty a timto nasi streleckou zakladnu rozdelil na dva znepratelene tabory ..
... taky by mne to mrzelo! takze Te castecne i chapu.. Ona vecna kritika je prinosna .. ale vse ma sve hranice.
tohle mi taky unika. Stary komunisti byla sice tvoje slova ale trefna a ja s nimi souhlasim. ikdyz stari komunisti celkem nic nezalozili. a nikdo od nich nic nepouzil. Navic nejvetsi ucast soutezi byla prave na soutezich reg. CBRA do postovni mezinarodni ligy, do te doby, nez se za registraci zaclo platit. :-) bohuzel mezinarodni uroven vyzaduje preci jen neco vic organizace a zacnou byt naklady na ucetni, notare, mezinarodni prispevky atd. Dnes plati vic, protoze plati clenske prispevky a jeste na CSS. CBRA zrusila volne clenstvi a po vzoru jinych organizaci zavedla clenstvi pres kluby, tim vlastne prisla i o zdroj prijmu z clenskych prispevku. a souteze mimo MCR jsou v rezii klubu, takze napr na ceny pro viteze ligy, nebyly penize. Proto se reg. zavody zpoplatnili.
Ver mi, neni to o tom ze my tu jezdime Lexusem a na mezinarodni souteze litam letadlem. Kdepak, vsechny penize jdou na chod organizace a zpet do jejich clenu.
ted nic ve zlem, ale MaO je zatim na zacatku cesty a tyhle problemy ji zatim netrapi, a treba ani nebudou, protoze ma nad sebou zastresujici organizaci. Nebo ani nemate ambice jit za hranice republiky, takze je to fakt uplne o necem jinem.
Sidewinder píše: Ale na stranu druhou .. kdyz by to pomohlo vylepsit naladu na soutezi tim, ze by nespokojeni a nastvani jezdili jinam, tak vlastne proc ne .. jde preci jen o tu zabavu s prateli .. a komu se to nelibi... :wink:
jo souhlas, taky to tak dopadlo a nemam s tim problem. Ale nesouhlasim s tim, ze to je jen pro zabavu s prateli, protoze na velke mezinarodni soutezi proste nejses jen s prateli :-) ale samozrejme clovek strili protoze ho to bavi. A nechce si to kazit lidmi co jezdi prudit a testovat co si mohou dovolit, co jim projde a co ne a hledat duvod proc nejezdit a koho jak pomluvit.
Stejne jako vy nechcete mit na soutezich prud a chcete mit prijemnou atmosferu tak to chcem i my. s tim rozdilem, ze vy mate pravidla a stavbu souteze tak jak chcete a teoreticky muzete poslechnout konstruktivni kritiku a neco zmenit. My ne, kdyz prijedes a budes kritizovat a treba i logicky (v dane chvili) tak ja to zmenit proste nemohu, mohu se o to pokusit, kdyz se vyhodnocuje funkcnost pravidel, kdyz se reviduji a mohu pozadat o zvazeni zmeny a o te zmene bude hlasovat radove 15 ci vice delagatu ze vsech clenskych zemi. bud to projde tak OK nebo ne a pak mi zbyvaji jen dve veci. akceptovat (coz je pravdepodobne, protoze chcat proti vetru kdyz pochciju i ty co stoji zamnou, neudelam jen po jejich souhlasu) nebo to slozit. cimz nic nedocilim. Pak se snazit dokazat ze to pravidlo je naprd v praxi. Takovych bodu co se mi nepovedlo zvratit je v pravidlech cela rada. Ale myslim si, ze vetsina delagatu mela radu vyhrad a museli udelat kompromis jako ja.
proto rikam ze MaO to ma v tomhle jednoduche.
Good shooting
Odpovědět