P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
romi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romi » 08 úno 2009 15:48

Marťyn píše: po včerejšku na střelnici se pokorně vrátím ke kuličkám, protože jsem to celé odpoledne honil po terči a - nedohonil :( :( :( . )
"Neházel bych flintu pak brzy do žita". Pokusil bych se laborovat navážku..Na poprvé se asi nikomu z nás nepodařilo odlít "jedničkové" ogivaly.

Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 08 úno 2009 16:43

Laboroval jsem celé odpoledne. 1,5 - 2,0 - 2,5 - 3,0. Do dvou je úplně v háji, nad je to lepší, ale i tak je problém to udržet v černém poli a to je dost velké. Nad 3g si myslím, že je zbytečné jít.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 08 úno 2009 18:37

Marťyn: Puška Ranger je vyloženě na kuličky s flastrem(.440 nebo .445). Když budeš střílet koule bez flastru, tak po nějakém čase se vývrt zanese olovem a bude po přesnosti. Na chvíli to střílí dobře to je pravda, ale co budeš dělat pak? Jak to olovo budeš dostávat z vývrtu?
Real je dobrá střela do Buckhuntera kterého jsi myslím prodal...
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
romi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romi » 08 úno 2009 18:59

Marťyn píše:Laboroval jsem celé odpoledne.
Já jsem skončil tak, že balím střely do cigaretového papírku..

Po vysušení ještě jednou namažu. Pracné ,zdlouhavé ale v mém případě účinné.
bufallo

Příspěvek od bufallo » 09 úno 2009 06:35

nabijaci lievik je najlacnejsie spravit z AL trubky, predavaju v Baumaxe, 1 m kusy, cca 3 € kus...
sustruzit olovo je blbost, sice to ide, ale je to neefektivne a lepi sa to na noz...
skontroluj si priemer odliatych ogivalov, mozno su male (studene olovo)... videl som v obchode ogivaly, vyzerali pekne, ked som ich zmeral, mali skoro desatinu pod a pri strelbe lietali po celom terci... ak to rozhadzuje, treba hladat problem aj inde, a nie hned zavrhnut ogival... aj ked to stupanie co uvadzas je skor na gulicku...
Ranger od Ardesy v pohode striela s ogivalmi, ked dobre namazes, olovo sa vobec neotiera v hlavni... na 50 m s LEE minie to islo skoro jednou dierou... ak to rozhadzuje, treba hladat problem inde.. gulicky maju urcite vetsi rozptyl ako ogival, samozrejme za urcitych podmienok...
nabijacie odmerky na prach je vyhodne objednat s tadeto...
http://www.egun.de/market/item.php?id=2128251
http://www.egun.de/market/item.php?id=2128782
alebo tieto su aj s lievikom... 50 ks, krabica + lievik za cca 9 €...
http://www.egun.de/market/item.php?id=2127283
v lekarnach maju malokedy vhodnu velkost, vetsinou su velmi velke...
ja namazane strely ukladam do plechovej krabicky z Nivea kremu, ta velka, alebo od nejakych cukrikov... balit do papierikov? zdlhave, pracne, neefektivne, mazivo ti presiakne cez papierik a kto ma cas sa s tym zabavat... strelu namocit do rostaveneho maziva a sup s nou do krabicky...
NzPerX

Příspěvek od NzPerX » 09 úno 2009 12:39

bufallo píše: ked som ich zmeral, mali skoro desatinu pod a pri strelbe lietali po celom terci... .
Prosim a vies ma nasmerovat, kde najdem presne rozmery REAL 320gr a Minie Modern?
Dakujem.
bufallo

Příspěvek od bufallo » 09 úno 2009 13:05

Minie strely maju rozmer podla udaneho vyrobcom, teda napr. Lee strela minie pre kaliber 45 robia 2 priemery, .450 a .454... priemer najdes ukryty bud v katalogovom cisle strely, najcastejsie prve 3 cisla udavaju priemer, alebo v tabulke, ale skutocny rozmer strely je problem zistit, po odliati ma aj tak ta konkretna strela o nieco vetsi priemer ako je udavany, je to pridavok na kalibraciu, s ktorou sa pocita, teda vyrobca jednoznacne doporucuje kazdu odliatu strelu kalibrovat... napr. co som odlieval strely Minie Lee priemeru podla vyrobcu .578 mali v skutocnosti tak .579 az .580 , teda su doporucene pre kalibraciu na priemery .578 alebo .577 s prislusnou kalibrovacou matricou...
strela REAL, to je ine kafe, nikde nejades aky ma mat rozmer, a ta nie je urcena na kalibraciu, nakolko sa od spodu smerom k predku strely zvetsuje priemer obruci, zistis to len porovnanim s dobre odliatou strelou alebo vizualne, musi mat ostre hrany na vrchole obruci po obvode... napr. strela REAL kal.58 mala co som odlieval spodok strely .575 a vrch, posledna obruc az .592 , teda spodok krasne padol do hlavne a vrch ti cisti vyvrt a tesni... musi byt jednoznacne s cisteho olova, inak ju nenabijes cez ten posledny priemer, uz sa to na nejakom fore preberalo, chlapik si myslel ze ma iny priemer strely lebo to nesiel narvat do hlavne a nakoniec zistil ze ma tvrde olovo...
ale zase to nie az take terno, ked pouzijes ciste olovo, nemusis ani kalibrovat, napr. rozdiel 0,001 palca je len 0,025 mm, skalibruje sa to samo pri nabijani, problem by mohol byt len pri hladkej hlavni bez flastra, ale drazky to pekne vyrezu... a ten rozdiel je len minimalny horsie ked to ma mensi priemer, s tym sa uz neda nic robit... ja nekalibrujem zatial nic a v pohode, do cierneho sa triafam...
Lynk

Příspěvek od Lynk » 09 úno 2009 13:20

Uvazujem, ci by nebolo mozne, namiesto priameho mazania striel, prejst po nabiti strely hlaven naolejovanym vyterakom(iba ne tento ucel mazania urceny vyterak nasiaknuty napr. motorovym M2T). Pride mi to jednoduchsie a mozno aj ucinnejsie(takto by sa rovnomerne namazala cela halven). Rad si necham poradit preco ano/nie. Este som to neskusal, pracuje sa na zbrani....
G26(9x19) CZ100(9lug) Astra960(.357/.38 ) CZ92(6,35Bw.) MCM-Margolin(.22LR) Vostok-SM2(.22LR) Ardesa-Yukon(.50perk) S620,LOV1(4,5mm) TAU6
bufallo

Příspěvek od bufallo » 09 úno 2009 13:45

problem by mohol byt pri nabijani, tak by ti drelo strelu o hlaven bez mazania az by si ju uplne rozbil alebo nemusel vobec ani nabit, zasekla by sa v hlavni a finito... ak by si medzi vystrelami cistil hlaven, to by bolo asi lepsie ale aj tak, suche olovo na steny hlavne, neviem ci by to bolo koser...
ale naco vymyslat, ked je vsetko vymyslene... dalsi ukon navyse... namazat strelu, popripade este aj vytret hlaven, narvat na dno na prach a bachat... az do skonani sveta... :lol:
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 09 úno 2009 15:21

romi píše:
Marťyn píše:Laboroval jsem celé odpoledne.
Já jsem skončil tak, že balím střely do cigaretového papírku..

Po vysušení ještě jednou namažu. Pracné ,zdlouhavé ale v mém případě účinné.
A kolik dáváš navážku Romi?
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 09 úno 2009 15:51

Fandaks píše:Marťyn: Puška Ranger je vyloženě na kuličky s flastrem(.440 nebo .445). Když budeš střílet koule bez flastru, tak po nějakém čase se vývrt zanese olovem a bude po přesnosti. Na chvíli to střílí dobře to je pravda, ale co budeš dělat pak? Jak to olovo budeš dostávat z vývrtu?
Real je dobrá střela do Buckhuntera kterého jsi myslím prodal...
Vyměnil - za Deerhuntera s niklovanou hlavní - teď ho "tůním", pažba eben, všechno kovové v niklu, dioptr mosaz (ten už mám na Rangerovi a funguje), bude z toho taková "repre" puška.
Několik lidí, nezávisle na sobě tvrdí, že střela je moc těžká a neroztočí se při pomalém stoupání dostatečně na to, aby udržela při letu hlavní danou dráhu.
Jak píše Romi - obalování cigaretovým papírkem - to jsem zkoušel, na kupovaných ogiválech, protože byly malé - takovéto střely lítaly docela slušně s navážkou 3g. Průměr střel mám myslím dobrý, soudím dle pocitu zařezání do drážek, takže když je zamotám do papírku, tak ten se při nabíjení asi roztrhne :?: no, asi to zkusím. Co se týče zanášení vývrtu olovem. Někde v dřívějších příspěvcí jsem četl, že to tak střelci dělají a mají s tím skvělé výsledky, jde o to namazat fic, který jde pod kouli a pak ještě namáznou kouli z vrchu - tam ovšem přichází ke slovu větší pracnost při nabíjení a kvalita namazání po nabití.
Prostě se snažím vyhnout flastrům, protože tam - podle mě - je nejvíc přesnost ovlivňujících faktorů (tloušťka flastru, při nabití se sveze a je trochu nakřivo, vedení hadry v drážkách, kulička je de facto volně, tudíž není při průletu hlavní pevné vedení a určitě bych přišel ještě na nějaké.) a tak hledám způsob, jak to obejít. Všechny poznatky a zkušenosti, které sem kdo napíše jsou pro mě velice důležité.
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 09 úno 2009 16:05

bufallo píše:nabijaci lievik je najlacnejsie spravit z AL trubky, predavaju v Baumaxe, 1 m kusy, cca 3 € kus...
sustruzit olovo je blbost, sice to ide, ale je to neefektivne a lepi sa to na noz...
skontroluj si priemer odliatych ogivalov, mozno su male (studene olovo)... videl som v obchode ogivaly, vyzerali pekne, ked som ich zmeral, mali skoro desatinu pod a pri strelbe lietali po celom terci... ak to rozhadzuje, treba hladat problem aj inde, a nie hned zavrhnut ogival... aj ked to stupanie co uvadzas je skor na gulicku...
Ranger od Ardesy v pohode striela s ogivalmi, ked dobre namazes, olovo sa vobec neotiera v hlavni... na 50 m s LEE minie to islo skoro jednou dierou... ak to rozhadzuje, treba hladat problem inde.. gulicky maju urcite vetsi rozptyl ako ogival, samozrejme za urcitych podmienok...
nabijacie odmerky na prach je vyhodne objednat s tadeto...
http://www.egun.de/market/item.php?id=2128251
http://www.egun.de/market/item.php?id=2128782
alebo tieto su aj s lievikom... 50 ks, krabica + lievik za cca 9 €...
http://www.egun.de/market/item.php?id=2127283
v lekarnach maju malokedy vhodnu velkost, vetsinou su velmi velke...
ja namazane strely ukladam do plechovej krabicky z Nivea kremu, ta velka, alebo od nejakych cukrikov... balit do papierikov? zdlhave, pracne, neefektivne, mazivo ti presiakne cez papierik a kto ma cas sa s tym zabavat... strelu namocit do rostaveneho maziva a sup s nou do krabicky...
Ty odměrky jsou perfektní. E-bay není moje parketa. Dalo by se to koupit i u nás?
duffioso

Příspěvek od duffioso » 09 úno 2009 16:14

tohle je egun,ne e-bay
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Marťyn

Příspěvek od Marťyn » 09 úno 2009 16:27

Výsledek je stejný. :(
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 09 úno 2009 16:28

Marťyn: To je přesně ono, stoupání 1 : 66" je opravdu pomalé a vyhovuje nejvíc kuličce s flastrem a max. prachovou dávkou, což je ideální lovecká varianta pro kulatou střelu.
Střele REAL nejvíc vyhovuje stoupání pod 1 : 48". Dnes nejčastejší a nejpoužívanější stoupání je 1 : 28". Real navíc potřebuje mělké drážky aby se dobře namáčknul při výstřelu do drážek. Do hlubokých drážek to nedokáže na 100%.
Můžeš ještě zkusit zvýšit dávku prachu až na 4,5 gramu, protože to je obvyklá lovecká dávka a třeba budeš mít štěstí a s výkonem budeš spokojený. Real potřebuje správné otáčky aby byl přesný.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Odpovědět