P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ahoj střelci. Nálevka je vhodná i z jiného důvodu. Nejen, že se prach nalepí na stěny a do komory se dostane pokaždé jiné množství, ale taky jde o to, že určité množství zrníček prachu se dostane mezi stěnu hlavně a flastr koule v počátku nabíjení. . Přece jen Vám to pak rozdírá flastr, nemusí to dokonale těsnit a trošku tu kouli může vyosit. Je to lepší udělat pořádně, vytřít hlaveň a nasypat prach pomocí nálevky.
-
Mazání střel a jejich úschova
Hejsan hejsan,
traduje se, že obsah minerální složky v mazadle není přípustný ani omylem. Zkúšali ste, čo to urobí
Není to spíš tradice traperů, kteří před 150 lety neměli motorový olej do dvoutaktní Jawy (M2T)? Svařil bych ho třeba se včelinou cca 1:1 místo olivového oleje, který doporučuje bufallo. Jeho mazivost je určitě o řád větší než sádla z vepře a na rozdíl od něj obsahuje volnou alkalitu, aby byl dokonale nekorozivní (musí konzervovat ložiska kliky a hlavně vnitřek válce i u motorky odstavené přes zimu, s čímž mám letité zkušenosti). Taky je dělaný na to, aby shořel s minimem karbonu. Proto jej též chci použít současně jak k mazání, tak ke konzervaci yukona.
Ne že bych se až tak bál koroze zbraně z organických kyselin, které jsou v "no petroleum" mazivech obsaženy vždy, a to s koncentrací přímo úměrnou jejich stáří. Je to čajíček proti kysličníkům síry z BP. Ale chci skladovat odlité střely REAL 320 grs v plechových krabičkách od vitamínových tablet Energit, které se mi rozměrem 95x60x20 zdají ideální nejmíň na 15 střel ve vložce z prkénka síly 10 mm, které provrtám otvory d=13. Ale krabičky jsou z ocelového plechu a od sádla či ceres softu by dřív nebo později chytly lišku.
Hejsan hejsan,
traduje se, že obsah minerální složky v mazadle není přípustný ani omylem. Zkúšali ste, čo to urobí

Ne že bych se až tak bál koroze zbraně z organických kyselin, které jsou v "no petroleum" mazivech obsaženy vždy, a to s koncentrací přímo úměrnou jejich stáří. Je to čajíček proti kysličníkům síry z BP. Ale chci skladovat odlité střely REAL 320 grs v plechových krabičkách od vitamínových tablet Energit, které se mi rozměrem 95x60x20 zdají ideální nejmíň na 15 střel ve vložce z prkénka síly 10 mm, které provrtám otvory d=13. Ale krabičky jsou z ocelového plechu a od sádla či ceres softu by dřív nebo později chytly lišku.
Traditions™ Yukon Drop-Breech Action .50 + KonusPro 6x40
*Sverige - det härligaste landet i Europa*
Ahoj. Já dávkuju víčkem od 12 m Cu trubky s napájeným držátkem, taková malá naběračka. V původnim stavu se do něj vejde 1 g Vesuvitu, upilováním o kadý 1 mm se sníží dávka o 0,1 g, já dávám tak těch 0,8 g. Stříkačka vypadá fajn ale díky statické elektřině se to musí lepit na stěny ne?, navíc jiskra od statiky prej taky může bejt - sám tomu teda moc něvěřim. Ucpávky jsem nasekal z jekoru 8 mm a namazal je jelenim lojem v plecháči na sporáku. Kule mám koupený od Brýmové. Celý to balim do smotku z Vážky a rovnou láduju. U Vest Pocketu mě akorát zlobí zápalka, která se po výstřelu roztrhne a blokuje vyklopení z hlavně. Jinak co se týká strefování, je to dost rukama, moje žena včera trefila pytlik od McD první ranou na 5 m přesně doprostřed ....
Ahoj střelci. To víčko, co používá pan Zelda je použitelné ještě na jednu věc. Dají se z něj dělat vynikající nábojnice pro přenos prachu na střelnici. Je to ovšem poněkud nákladnější vzhledem k ceně právě těch víček. Sám jsem od toho právě z tohoto důvodu upustil, ale aspoň jsem to zkusil. Kdyby se to někomu hodilo, tady je návod:
K výrobě jedné nábojnice je potřeba trubka topenářská, víčka, co se používají při montáži topení a epoxidové lepidlo nebo vyseknuté kolečka z měděného plechu shodného průměru jako je trubka. Kolečka se přicínují k trubičkám, nahoru víčko a je to. Trubky se dají nařezat podle množství prachu, mají vnitřní průměr myslím 10 mm, takže stačí po šesti centimetrech. Já jsem neměl vhodný plech na dno, ani možnost vysekání koleček. Vyzkoušel jsem výrobu dna z epoxidového lepidla. Trubka se očistí, osmirkuje a vloží kolmo do svěráku. Zespodu se zasune tyčinka obalená shora mikrotenem. Zasune se tak vysoko, aby byla asi 2 mm pod horní okraj. Vzniklá miska se zalije epoxidem. Po vytvrdnutí se tyčka vyjme, výrobek se zkontroluje, začistí, nasadí se víčko a je nová nábojnice pro BP. Je to hezké a efektní. Daly by se použít dvě víčka, každé z jedné strany a jedno z nich přicínovat. Epoxidové lepidlo má jednu nevýhodu – dno není nikdy úplně rovné, pokud ten mikroten na tyčce není úplně vyrovnaný. A je to plast, tedy nepatří do výbavy střelců BP.
K výrobě jedné nábojnice je potřeba trubka topenářská, víčka, co se používají při montáži topení a epoxidové lepidlo nebo vyseknuté kolečka z měděného plechu shodného průměru jako je trubka. Kolečka se přicínují k trubičkám, nahoru víčko a je to. Trubky se dají nařezat podle množství prachu, mají vnitřní průměr myslím 10 mm, takže stačí po šesti centimetrech. Já jsem neměl vhodný plech na dno, ani možnost vysekání koleček. Vyzkoušel jsem výrobu dna z epoxidového lepidla. Trubka se očistí, osmirkuje a vloží kolmo do svěráku. Zespodu se zasune tyčinka obalená shora mikrotenem. Zasune se tak vysoko, aby byla asi 2 mm pod horní okraj. Vzniklá miska se zalije epoxidem. Po vytvrdnutí se tyčka vyjme, výrobek se zkontroluje, začistí, nasadí se víčko a je nová nábojnice pro BP. Je to hezké a efektní. Daly by se použít dvě víčka, každé z jedné strany a jedno z nich přicínovat. Epoxidové lepidlo má jednu nevýhodu – dno není nikdy úplně rovné, pokud ten mikroten na tyčce není úplně vyrovnaný. A je to plast, tedy nepatří do výbavy střelců BP.
-
Čau, ohledně použití minerálních mazadel na střely žádné poznatky?
blecha.z - prosím napiš, co je to za víčka (účel použití, až je budu shánět) a zda by nešla použít na trubku oboustranně, abys nemusel "syslit" dno z Cu plechu nebo epoxidu.
blecha.z - prosím napiš, co je to za víčka (účel použití, až je budu shánět) a zda by nešla použít na trubku oboustranně, abys nemusel "syslit" dno z Cu plechu nebo epoxidu.
Traditions™ Yukon Drop-Breech Action .50 + KonusPro 6x40
Topenáři používají jako přívody k radiátorům měděné trubky různých průměrů. A když potřebuje řemeslník trubku zaslepit, vezme na to průmyslově vyráběnou čepičku. Je stejného průměru jako je trubka, nasadit jde těsně. Prodává se v igelitovém sáčku. Zaletuje a trubka je zaslepená.
(Líbí se mně ten nápad, opatřit čepičku drátem a používat jako naběračku. Má to kolem jednoho kubíku, takže asi jeden gram Vesuvitu. Jde o čepičku dvanáctku. )
Jasně, že jde použít oboustranně. V podstatě bys mohl vzít kousek trubky, v prostředku ji zaslepit a měl bys oboustrannou nábojnici, to máš dobrou myšlenku.
(Líbí se mně ten nápad, opatřit čepičku drátem a používat jako naběračku. Má to kolem jednoho kubíku, takže asi jeden gram Vesuvitu. Jde o čepičku dvanáctku. )
Jasně, že jde použít oboustranně. V podstatě bys mohl vzít kousek trubky, v prostředku ji zaslepit a měl bys oboustrannou nábojnici, to máš dobrou myšlenku.
Uvazujem, ci by bolo mozne sustruzit olovo, aby sa dali vyrobit real strely. Predstavujem si to nejak tak, ze sa odleje tyc s priemerom cca 15mm a potom by sa 10cm dlhy kus opracoval na rovnaky priemer a vytvorily drazky. Oddelovali by sa potom nozom na jednotlive kusy. Takto by sa dali vytvorit aspon serie po 5ks s uplne rovnakymi vlastnostami.
G26(9x19) CZ100(9lug) Astra960(.357/.38 ) CZ92(6,35Bw.) MCM-Margolin(.22LR) Vostok-SM2(.22LR) Ardesa-Yukon(.50perk) S620,LOV1(4,5mm) TAU6
Prosba.
Nemáte někdo Hawkenku .45 INWESTARM nastřelenou na 50 metrů? Měl jsem povolený šroubek na hledí a "podařilo" se mně zapomenout na to, kde byl. Potřebuji vědět, po kolika metrech jsou jednotlivé dílky. Stojím před problémem zjišťování optimální navážky a rozladěné hledí to komplikuje. Vím, že to budu muset doladit, ale alespoň přibližně abych to měl. Děkuji.
Nemáte někdo Hawkenku .45 INWESTARM nastřelenou na 50 metrů? Měl jsem povolený šroubek na hledí a "podařilo" se mně zapomenout na to, kde byl. Potřebuji vědět, po kolika metrech jsou jednotlivé dílky. Stojím před problémem zjišťování optimální navážky a rozladěné hledí to komplikuje. Vím, že to budu muset doladit, ale alespoň přibližně abych to měl. Děkuji.
Tak jsem si v dobré víře koupil u Anděla kleště na 250gr. ogivály cal. 45 s tím, že puška se stoupáním 1:66 se s tím vyrovná - nechtěl jsem střílet přes flast kuličkama. Odlil jsem 200 (+cca 40ks zmetků) střel a po včerejšku na střelnici se pokorně vrátím ke kuličkám, protože jsem to celé odpoledne honil po terči a - nedohonil
. Budu kupovat na kuličky cal. 457 (taky bezflastrovka, zařízne se do drážek), ty už jsem zkoušel a chodilo to pěkně. (kdyby jste někdo měli zájem, kleště jsou v bazaru)

Uvazoval som aj nad variantou sabot z mede, ale ako potom, bez plastoveho obalu, iba v platne/kozi?
G26(9x19) CZ100(9lug) Astra960(.357/.38 ) CZ92(6,35Bw.) MCM-Margolin(.22LR) Vostok-SM2(.22LR) Ardesa-Yukon(.50perk) S620,LOV1(4,5mm) TAU6