4,5mm nebo 5,5mm?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
Asi jsem se o něco výš nevijádřil přesně, zajímalo by mě jakou maximální rychlost snesou diabolky 4.5 a 5.5 , vím že když se to s rychlostí přežene, tak se dibolka buť roztrhne a nebo ztrácí přesnost. Nemá někdo odpověď ??
Možná že kdyby jsme toto věděli a mohli si udělat tabuku viděli bysme kde jaká ráže má výhody a nebo nevýhody.
Možná že kdyby jsme toto věděli a mohli si udělat tabuku viděli bysme kde jaká ráže má výhody a nebo nevýhody.
Nejde o to, kdo vidí jak moc rychlou střelu. Mne jen poněkud plaší ten pozvolný oblouček a doba, za kterou doletí 5,5 do třicetimetrové vzdálenosti.
Ale to máte jedno. Hezčí ty větší diabolky jsou, to je taky pravda. A díra je po nich taky estetičtější. Hlavně je hloupost, aby si někdo kupoval 4,5, když se mu to nelíbí a naopak.
Ale to máte jedno. Hezčí ty větší diabolky jsou, to je taky pravda. A díra je po nich taky estetičtější. Hlavně je hloupost, aby si někdo kupoval 4,5, když se mu to nelíbí a naopak.
FX Airguns Typhoon T12 4,5; Sunclear Vector Optics Counterpunch 6-25x56 FFP
Popotohavočka: tohle by nestačilo?
BMW píše:Trochu som diskutoval s puškárom pre športových strelcov a ten ma uistil že ak strieľam s rýchlosťou strely nad 24J presnosť pôjde dolu, takže tí, ktorí strieľajú s takýmito vzduchovkami pravdepodobne majú čo robiť aby udržali krok so 7J a 16J puškami...
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
-
Já jsem roztrhnutou diabolku nikdy neviděl a ani si nedovedu představit jak by se to mohlo stát, když tlak přichází zezadu a tlačí ji z hlavně ven. Viděl jsem i rychlosti přes 330ms a nic takového jsem nepozoroval. Alexxxus tvrdí, že roztrhnutou viděl, třeba mi to někdy ukáže.
Spíš bych věřil na strhávání v drážkách, přecijen je to jen olovo. Ale vzduchovky mají celkem dlouhé stoupání, tak by se to týkalo až hodně vysokých rychlostí a náchylnější by na to zřejmě byla ráže 5,5mm jelikož se o drážky opírá asi o 18% větším obvodem, ale má dvakrát větší hmotnost. Je to stejné jako u kulovnic, kde ty velké těžké ráže mají delší stoupání jinak by to drážky neudržely. IMHO se to u vzduchovky stejně nestrhne, protože to stejně takovou rychlost nedosáhne.
Hlavní problém bude s přesností při rychlosti větší než je rychlost zvuku a to kvůli špatné aerodynamice diabolky.

Spíš bych věřil na strhávání v drážkách, přecijen je to jen olovo. Ale vzduchovky mají celkem dlouhé stoupání, tak by se to týkalo až hodně vysokých rychlostí a náchylnější by na to zřejmě byla ráže 5,5mm jelikož se o drážky opírá asi o 18% větším obvodem, ale má dvakrát větší hmotnost. Je to stejné jako u kulovnic, kde ty velké těžké ráže mají delší stoupání jinak by to drážky neudržely. IMHO se to u vzduchovky stejně nestrhne, protože to stejně takovou rychlost nedosáhne.
Hlavní problém bude s přesností při rychlosti větší než je rychlost zvuku a to kvůli špatné aerodynamice diabolky.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
-
A to se stalo jak? Že sukénka zůstala v hlavni a hlavička vyletěla.
Když za to dáš poplašku, tak je to tím, že to tu diabolku roztaví a ven vyletí jenom žhavé cucky, navíc to bude mít bůhví jakou rychlost a v kombinaci s tou vysokou teplotou a měkkým olovem to poletí drážka nedrážka, takže z hlavně vyletí jenom olověný šrot IMHO.
Když za to dáš poplašku, tak je to tím, že to tu diabolku roztaví a ven vyletí jenom žhavé cucky, navíc to bude mít bůhví jakou rychlost a v kombinaci s tou vysokou teplotou a měkkým olovem to poletí drážka nedrážka, takže z hlavně vyletí jenom olověný šrot IMHO.

Kde se ta vysoká teplota vezme co by diabolu roztavila? Zdeformování nebo utržení diabolky udělá třaskavá slož. Podobně je to u vzduchovky, když se do ní kápne něco, co se dokáže tlakem zapálit a pak to dělá tyto divy s měkkým olovem. Když to práske = málokdy zásah. Proto je brok v tomto případě vždycky úspěšnější.
-
A to se stalo jak? Že sukénka zůstala v hlavni a hlavička vyletěla.
Jo přesně tak musím tedy podotknout že puška byla čerstvě promazána nějakým speciálním mazadlem o kterém nevím na co přesně má být takže možná zbytek maziva, a nebo třeba zrovna vadná diabola.
Ale tady odbočujeme.
Dalo by se někde zjistit co jaká tedy typ diaboly snese, a podle toho se odrazit jakou nejvyšší rychlost použít na danný náboj a podle toho porovnávat křivku poklesu na různé vzdálenosti.
Mám za to že když se chceme od něčeho odrazit tak 4.5 v 16J na 40m má jistý pokles, kdyby jsme chtěly v 5.5 dostat na totožný pokles tak musíme přitlačit na rýchlosti ale s tou rychlostí nemůžeme jít až kam by jsme chtěli nedovolí to munice pač se nám buť strhává v drážkách nebo se rozletí na kusy. A nebo se pletu opravte mne.
Jo přesně tak musím tedy podotknout že puška byla čerstvě promazána nějakým speciálním mazadlem o kterém nevím na co přesně má být takže možná zbytek maziva, a nebo třeba zrovna vadná diabola.
Ale tady odbočujeme.
Dalo by se někde zjistit co jaká tedy typ diaboly snese, a podle toho se odrazit jakou nejvyšší rychlost použít na danný náboj a podle toho porovnávat křivku poklesu na různé vzdálenosti.
Mám za to že když se chceme od něčeho odrazit tak 4.5 v 16J na 40m má jistý pokles, kdyby jsme chtěly v 5.5 dostat na totožný pokles tak musíme přitlačit na rýchlosti ale s tou rychlostí nemůžeme jít až kam by jsme chtěli nedovolí to munice pač se nám buť strhává v drážkách nebo se rozletí na kusy. A nebo se pletu opravte mne.
No tak to si myslím, že nemá cenu řešit, protože rychlost zvuku snesou diabolky v pohodě, aspoň co se letu v hlavni týká.
Ale přes rychlost zvuku půjde přesnost do háje, kvůli tvaru diabolky.
Takže rychlost zvuku bych bral jako konstrukční omezení.
Ale přes rychlost zvuku půjde přesnost do háje, kvůli tvaru diabolky.
Takže rychlost zvuku bych bral jako konstrukční omezení.
Stejně jako u kulovnic - lehčí střela zvládne stoupání, ve kterém by se těžší už strhla.
-
CZ200 nemám, ale seš si tím jistý?
Obecně mají vzduchovky twist kolem 450mm. Některé víc, některé míň, ale že by CZ200 měly ani ne polovinu, to se mi nějak nezdá.
Obecně mají vzduchovky twist kolem 450mm. Některé víc, některé míň, ale že by CZ200 měly ani ne polovinu, to se mi nějak nezdá.