Optika na malou odst?elova?ku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
babine
V 16

Příspěvek od babine » 01 lis 2008 12:48

Zdravím,
tak jsem si nakonec pořídil V 16 - hlavně kvůli tenkému kříži.
Mám ale trochu problém s monáží. Mám dvoudílnou duralovou zančenou zkz - tu co doporučuje sidewinder. Je u této montáže běžné, že má rýhované sedlo? Druhá vec je že, když jsem do sedla té montáže vložil puškohled, tak ten nedosedl úplně dolů ale jakoby zůstal trošku vyset na těch bocích. Takže mezi puškohledem a nejnižším bodem sedla montáže je malinká mezera. Je to běžná věc, nebo to chce zásah puškaře? Nějak nemám to sdrce to do té montáže nějak mordovat aby to pořádně zasedlo. Máte taky takové zkušenosti? Co s tím? - Díky za radu a doufám že kvůli tomuto se tady zase nepoperete. :wink:

jofny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jofny » 02 lis 2008 00:12

Tie ríhy su tam urcite kvoli tomu, aby sa optika nestáčala otrasmi pri vystrele. Niektore montaze maju aj lepkave sedlo (jemna páska). To či to vadi ze nedosadne optika do sedla, to neviem ale mozno pri dotahnuti sa to upraví. to je len dohad :?
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 02 lis 2008 09:27

Přátelé, uvádějte prosím své informace přesně - některá sdělení vedou zas jen k dalšímu zkreslení. To, jak sportovec popsal svůj Hawke Frontier Side Focus by znamenalo, že má dalekohled se zvětšením 8x a s objektivem o průměru 32 mm. Jenže on má zoom 8 až 32 s objektivem o průměru (tuším) 50 mm, takže správně uvedeno by mělo být 8 - 32 x 50. Jak jsem už uvedl, sám mám týž model, jen se zvětšením (resp. přblížením) o skupinu níže, 6 - 24 x 50. Zatím jsem stále neprovedl test, ale na posledním závodě mě opět nezklamal. Chyby jsou jen v mezikuse mezi pažbou a podložkou.
To kolo u sidewinderu je asi pro praváky výhodou, jenže já bych jím u své levé "anči" prakticky zabarikádoval vstup do nabíjecího okénka. Nevím, jak bych potom flintu ládoval - snad zepředu. :roll: :lol: Nicméně uvažuji o sidewinderovi (neplést s administrátorem) v přiblížení 3 - 12 x 50, který bych chtěl osadit na mou hämmerlinu, kterou chci přes zimu připravit do Horní Branné, abych jim tam čas od času šel počechrat peroutky. (V HB mají pořád to pitomé pravidlo o limitu zvětšení do 12x). Sidewinder měl sidewindera ještě z první modelové serie a než přešel na Weawer nebo Deltu nebo co to tam teď má, byl s ním docela spokojen.
JR

Příspěvek od JR » 02 lis 2008 10:17

To, že optika nedosedne až na dno montáže, samozřejmě není dobře. Určitě kvůli tomu bude měnit nástřel. Když ji tam dotlačíš násilím, jak tu někdo radil, zdeformuješ tubus, což bude mít blahodárný vliv na vnitřní mechaniku puškohledu, výsledně tedy i na jeho přesnost. Jediná možnost je úprava montáže. Ale teď je potřeba zjistit od koho. Nemůžu ti doporučit, protože osobně neznám nikoho, kdo by to dělal opravdu přesně. Pokud totiž nebudeš mít puškohled přesně v ose hlavně, nebo nebudeš mít kříž a taky osu tahu elevace v rovině se svislou osou zbraně, vždycky budeš muset při změně vzdálenosti střelby klikat i stranovou korekci. U levných puškohledů asi toto ztrácí význam, protože u nich dle mého názoru nebude sedět ani kříž vůči "tahu" elevačního komínku. Přesný vyrovnání puškohledu je podle mě neskutečná piplačka, jsou na ni potřeba šikovný ruce, velký zkušenosti a taky na ní musí bejt potřebný vybavení (pořádná zámečnická dílna, lasery, upínací zařízení apod.).

Tohle má samozřejmě velký význam jen pokud člověk střílí na různý vzdálenosti. Když se vzdálenost střelby nemění, není to tak důležitý.

Vůbec by mě zajímalo, jaký tady mají lidi zkušenosti s montáží puškohledu na zbraň, jak to dělají, nebo komu tuhle práci svěří a jak to ten člověk měří apod.

Škoda, že mezi námi již není pan Shiva, který teď asi "zapomíná heslo", to by mohla být otázka na něj...
JR

Příspěvek od JR » 02 lis 2008 10:39

pro Foxe: Falcon T10-40 je v nabídce internetových obchodů již dlouho. Ale ještě nikdy ho v nich fyzicky neměli, vždy je "out of stock". Taky jsem po něm koukal, ale na druhou stranu mě trochu odrazuje cena, která je podobná kusům se zvětšením 4-18x. Podle mě na zvětšení 10-40x potřebuješ už lepší optiku, což by se muselo promítnout do ceny, ale to se nestalo. To je divný. Například u Nikka stojí Nighteater 6-24xněco v čechách 5 800, ale Diamond 10-50x60 starší model v zahraničí kolem 14 000 a nový model 17 000 korun.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 02 lis 2008 10:55

Ohledne tech montazi:
KZK jsem pripravoval uz hodne ale zadne nemely v sedle vyraznejsi ryhovani - maximalne tak drobnou stopu po obrabecim nastroji.

Srovnat montaze potazmo puskohled PRESNE do osy s hlavni je temer nemozne .. dobry puskar by to mohl zvladnout, ale bude to znamenat jak je psano vyse - hodne velkou piplacku, spoustu presneho mereni a upravu zakladny montaze. Pro nase podminky ale bohate staci srovnat pouze oka montazi do jedne osy - coz je jeste dulezitejsi. Jakmile totiz nebudou obe oka ve stejne ose, bude dochazet po upnuti tubusu puskohledu k jeho deformaci a pnuti, coz bude zpusobovat zmeny nastrelu pri zmene okoli (hlavne teploty).

Toto provadim celkem jednoduchym zpusobem - u montazi KZK je to hracka, protoze nejsou ocelove, takze se dobre brousi. Mam udelany ocelovy trn prumeru presne 1", ktery do pripravenych montazi natvrdo instalovanych na zbrani vlozim, sedlo montazi maznu jemnou brusnou pastou a tocim trnem tak dlouho, az zacne z duralu odchazet cerna barva .. uz podle nesoumerneho odchazeni barvy snadno zjistite, ze spodky montaze nejsou v jedne ose. Ke zmereni jejich odchylky slouzi dalsi dva trny s hrotem, ktere muzete upnout do montazi hroty proti sobe a zmerit, zda ukazuji "na sebe".

Takto se da dobre vybrousit luzko pro puskohled do dokonale osy, takze puskohled sedi jako v bavlnce a s tim pak sedi i nastrel.

Pokud jsou montaze vyrobeny nepresne - tedy maji na hranach trochu mensi prumer .. tak se tento neduh brousenim krasne odstrani, trn si je "vytvaruje" k obrazu svemu - tedy do kruhoveho prumeru 1".

Tato vada se u montazi KZK objevuje hlavne u hornich casti ok - ty je potreba take pribrousit, aby se zarovnala tato hrana..

Pro ilustraci prikladam foto zminenych ukazatelu v montazich KZK..
Přílohy
P7059411.JPG
JR

Příspěvek od JR » 02 lis 2008 11:24

Co se recenzí na puškohledy týká, je tu už dost lidí, kteří mají různá skla. Myslím si, že by bylo dobrý sjednotit styl, jakým se kukry hodnotí. Často se stává, že hodnocení majitele puškohledu je nekompletní, protože všichni jsme lidi a občas na něco zapomeneme.

Navrhnul bych takovej návod, jak puškohled hodnotit a prosím vás o připomínky k němu, určitě bude něco chybět.

1. Výrobce, model, možná kde byl koupen, cena, obsah balení, zbraň, na které byl zkoušen

2. použití (lov, BR, FT, HFT,)

3. optika (ostrost obrazu, viditelnost při různém zvětšení, pozorované efekty,korekce oční vady, plynulost-tuhost chodu ovládání var.zvětšení) foto min. a max. zvětšení

4. záměrná osnova (typ, šířka, zdali odpovídá standardům, při jakém zvětšení funguje)

5. točítka elevace, windage (max.rozsah, chod kliku 1/8,1/4,1/2 MOA, nebo metr. soustava, značení, má-li zámek, nebo krytku, komfortnost a přesnost ovládání) foto detail středního "kamene" - točítka a paralaxe

6. paralaxe (na objektivu, boční, její rozsah a kroky číslování, odpovídá-li měření vzdálenosti - přesnost měření, přítomnost, nebo absence velkého točítka, plynulost-tuhost ovládání)

7 tubus (jednodílný, vícedílný, 30mm, 25,4mm)

8. testy, kterým byl podroben (box test, změna nástřelu při změně zvětšení, změna zvětšení při korekci papalaxe, odpovídá-li klik skutečnosti)

Taky bych recenze sjednotil do jednoho "trejdu", protože jsou rozdrobeny v několika tématech (optika na MAO, optika na větrovku, optika na vzduchovku), což je škoda, protože možnost využití většiny puškohledů není jen v jedné kategorii.
Zčásti by se tím možná zamezilo opakujícím se otázkám "chci tuhle, neví o ní někdo něco?"

Co vy na to?
happymoos

Příspěvek od happymoos » 02 lis 2008 11:45

TAKTAK...SUPER NÁPAD :wink: a tohle stejný by mohlo platit i u vzduchovek a ostrých zbraní
babine

V16

Příspěvek od babine » 02 lis 2008 11:50

Díky za odpověď. Jak jsem na to natěšený, tak jsem už měl tendence ten puškohled tam včera upnout ... což by asi nebylo moc dobře.
Posílám foto tak to vypadá - blbě se to fotí ale na jedné fotce jde vydět mezera mezi sedlem a puškohledem (prosvítá tam světlo).
Teda u montáže, která není zrovna z nejlevnějších mě to pěkně štve.
Neporadíte mi puškaře v Brně, který je schopen to upravit?
Tady na Vsetínsku se každý puškař podepisuje na zbraň čelistmy svěráku a nejjemnější nástroj na opraconání tu mají pilník - takže to není nejlepší volba.
Přílohy
HPIM3846.JPG
babine

V16

Příspěvek od babine » 02 lis 2008 11:51

další
Přílohy
HPIM3847.JPG
babine

V16

Příspěvek od babine » 02 lis 2008 11:53

a ještě jedna
Přílohy
HPIM3848.JPG
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 02 lis 2008 12:46

tohle jsem mněl taky (mezeru) po utahnutí zmizela :D
Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
JR

Příspěvek od JR » 02 lis 2008 13:42

Nikko Stirling Diamond 10-50x60
koupen na www.airgunbuyer.com, cena vč poštovného 17 500 Kč, balení obsahuje kvalitně zabalený puškohled, zajištěný proti nárazům, velké točítko paralaxe, dva imbusy a hadřík na čištění optiky. Balení bohužel neobsahuje slun. clonu, ani krytky, které je zvlášť na objektiv s vnějším průměrem 69mm problém sehnat. U takto drahé optiky bych to považoval za standard. Optiku mám na větrovce AA EV2 MK II.
Váha: 1.05 Kg
Délka: 42.5 cm

Použití: větrovky, vzduchovky malorážky, zvlášť se díky svým parametrům hodí na FT.
Naopak na dospělou kulovnici nedoporučuji, protože paralaxe funguje na max. zvětšení do cca. 500 m, pak je obraz neostrý, ikdyž má na stupnici nekonečno.

Optika:
obraz ostrý až do kraje, v šeru od mag..40 výše obraz tmavý, při denním světle obraz jasný, prokreslený do detailu, věrné barvy. Ovládání nastavení přiblížení funguje plynule a stejně po celé délce rozsahu točítka. Tuhost je přiměřená, dá se pohodlně ovládat dvěma prsty. Puškohled má korekci oční vady.

Záměrná osnova: mildot se 4 tečkami na každou stranu, kříž není vyloženě terčový(úzký), ani příliš tlustý. Tečka má rozměr 0,2 mil. Stupnice funguje při mag. 10 Přísvit puškohled nemá. Puškohled se dělá i s NATO křížem, osobně jsem ho ale nikdy neviděl a v BARu ho nemají.

Točítka: puškohled kliká 53 MOA, krok 1/8 MOA, 9 MOA na jednu otáčku točítka.
Každé točítko má jinou stupnici – elevace je jen vzestupně, windage je cejchován na každou stranu od jedničky, potkává se u čtyřky. Slouží to k eliminaci chyby střelce, je to přehlednější.
Klik je velmi přesný po celé dráze, se zřetelným „zapadnutím“, cvakání je dostatečně hlasité. Problém by mohl nastat při použití zimních rukavic, protože jsou kliky dost blízko u sebe.
Věže jsou dostatečně vysoké, takže se na ně dá pohodlně dostat i v rukavicích. Točítka mají jasně viditelnou stupnici, a to jak MOA, tak počet otáček, obě stupnice jsou výborně čitelné ze střelecké pozice. Obě točítka se dají nulovat, jsou jištěny imbusovými šrouby. Obě točítka mají své transportní krytky, které jsou na závit.

Paralaxe: kukr ma postranní korekci od 10 yds do nekonečna, nekonečno nefunguje, korekce probíhá přibližně do 500 m. Stupnice je velmi podrobná, do 50 m lze odečítat vzdálenost s přesností 1-2 m, od 10 do 15 m dokonce na decimetry. Stupnice je rozvržena téměř na celé pole točítka. Můžeme použít i velké kolo, ale vzhledem k „původnímu“ točítku se mi tato varianta jeví při normálním použití zbytečná. Tuhost a plynulost ovládání u prvního kusu na jedničku, druhý kus (mám dva) v posledním centimetru pohybu (u nekonečna) mírně drhne.

Tubus: tělo 30 mm, tubus je kupodivu dvoudílný, ale není rozdělen u středového kamenu, jak je obvyklé, nýbrž v náběhu na kužel objektivu.

Testy: box test O. K., nemění nástřel při změně zvětšení, nemění zvětšení při změně paralaxe, klik MOA odpovídá skutečnosti

Při koupi je potřeba dát pozor, protože existují dva druhy, liší se v označení: model 2008 se značí „new“ a je o sto liber dražší. Pohledově se od sebe liší tak, že nový model má zelené krytky točítek a točítka. Bohužel už jsem v jednom obchodě narazil na „zelený“ kus, který byl o stovku levnější, až při podrobném průzkumu jsem zjistil, že jde o starý kus. Pozná se to pouze podle tvaru točítek. Pro člověka, který ho nezná je to téměř nemožné.
Zlepšení modelu 2008: 25% větší elevace, vylepšená točítka a přesnější klik, Vylepšená skla a přidání čoček, nebo čočky, vnitřní mechanika, puškohled váží o 10% méně než jeho starší kolega. To je ze stránek výrobce.
Každopádně těch sto liber navíc se vyplatí.
Přílohy
točítka.jpg
50x.jpg
Naposledy upravil(a) JR dne 02 lis 2008 13:51, celkem upraveno 1 x.
JR

Příspěvek od JR » 02 lis 2008 13:49

Fotka kříže není kvalitní, mám špatnej foťák, ve skutečnosti vypadá obraz líp.
happymoos

Příspěvek od happymoos » 02 lis 2008 13:58

přesně takhle by to mělo vypadat, akorát bych urobyl nějaké téma jako RECENZE a tam bych to všechno dával a dotazy by se psaly sem
Odpovědět