Nikko Stirling Diamond 10-50x60
koupen na
www.airgunbuyer.com, cena vč poštovného 17 500 Kč, balení obsahuje kvalitně zabalený puškohled, zajištěný proti nárazům, velké točítko paralaxe, dva imbusy a hadřík na čištění optiky. Balení bohužel neobsahuje slun. clonu, ani krytky, které je zvlášť na objektiv s vnějším průměrem 69mm problém sehnat. U takto drahé optiky bych to považoval za standard. Optiku mám na větrovce AA EV2 MK II.
Váha: 1.05 Kg
Délka: 42.5 cm
Použití: větrovky, vzduchovky malorážky, zvlášť se díky svým parametrům hodí na FT.
Naopak na dospělou kulovnici nedoporučuji, protože paralaxe funguje na max. zvětšení do cca. 500 m, pak je obraz neostrý, ikdyž má na stupnici nekonečno.
Optika: obraz ostrý až do kraje, v šeru od mag..40 výše obraz tmavý, při denním světle obraz jasný, prokreslený do detailu, věrné barvy. Ovládání nastavení přiblížení funguje plynule a stejně po celé délce rozsahu točítka. Tuhost je přiměřená, dá se pohodlně ovládat dvěma prsty. Puškohled má korekci oční vady.
Záměrná osnova: mildot se 4 tečkami na každou stranu, kříž není vyloženě terčový(úzký), ani příliš tlustý. Tečka má rozměr 0,2 mil. Stupnice funguje při mag. 10 Přísvit puškohled nemá. Puškohled se dělá i s NATO křížem, osobně jsem ho ale nikdy neviděl a v BARu ho nemají.
Točítka: puškohled kliká 53 MOA, krok 1/8 MOA, 9 MOA na jednu otáčku točítka.
Každé točítko má jinou stupnici – elevace je jen vzestupně, windage je cejchován na každou stranu od jedničky, potkává se u čtyřky. Slouží to k eliminaci chyby střelce, je to přehlednější.
Klik je velmi přesný po celé dráze, se zřetelným „zapadnutím“, cvakání je dostatečně hlasité. Problém by mohl nastat při použití zimních rukavic, protože jsou kliky dost blízko u sebe.
Věže jsou dostatečně vysoké, takže se na ně dá pohodlně dostat i v rukavicích. Točítka mají jasně viditelnou stupnici, a to jak MOA, tak počet otáček, obě stupnice jsou výborně čitelné ze střelecké pozice. Obě točítka se dají nulovat, jsou jištěny imbusovými šrouby. Obě točítka mají své transportní krytky, které jsou na závit.
Paralaxe: kukr ma postranní korekci od 10 yds do nekonečna, nekonečno nefunguje, korekce probíhá přibližně do 500 m. Stupnice je velmi podrobná, do 50 m lze odečítat vzdálenost s přesností 1-2 m, od 10 do 15 m dokonce na decimetry. Stupnice je rozvržena téměř na celé pole točítka. Můžeme použít i velké kolo, ale vzhledem k „původnímu“ točítku se mi tato varianta jeví při normálním použití zbytečná. Tuhost a plynulost ovládání u prvního kusu na jedničku, druhý kus (mám dva) v posledním centimetru pohybu (u nekonečna) mírně drhne.
Tubus: tělo 30 mm, tubus je kupodivu dvoudílný, ale není rozdělen u středového kamenu, jak je obvyklé, nýbrž v náběhu na kužel objektivu.
Testy: box test O. K., nemění nástřel při změně zvětšení, nemění zvětšení při změně paralaxe, klik MOA odpovídá skutečnosti
Při koupi je potřeba dát pozor, protože existují dva druhy, liší se v označení: model 2008 se značí „new“ a je o sto liber dražší. Pohledově se od sebe liší tak, že nový model má zelené krytky točítek a točítka. Bohužel už jsem v jednom obchodě narazil na „zelený“ kus, který byl o stovku levnější, až při podrobném průzkumu jsem zjistil, že jde o starý kus. Pozná se to pouze podle tvaru točítek. Pro člověka, který ho nezná je to téměř nemožné.
Zlepšení modelu 2008: 25% větší elevace, vylepšená točítka a přesnější klik, Vylepšená skla a přidání čoček, nebo čočky, vnitřní mechanika, puškohled váží o 10% méně než jeho starší kolega. To je ze stránek výrobce.
Každopádně těch sto liber navíc se vyplatí.