P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
fr.sagitarius
Kontaktovat uživatele:
Re: Předovky

Příspěvek od fr.sagitarius » 22 úno 2015 10:42

No asi by tě s tím "dvouchlapovým" revolverem pustili, ale určitě bys nevyhrál, když na tasení potřebuješ jeřáb :mrgreen:

Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22
kocúr

Příspěvek od kocúr » 22 úno 2015 10:55

blcha klikni na odkaz :D
sagitarus jj :D
ked už sme pri tých súťažiach, nikde som nenašiel kategoriu pre zbrane s kolieskovým zámkom.Tie sa nestrieľajú? Našiel som len knôtové/luntové, kresadlovky a perkusky :idea:
Erkos

Příspěvek od Erkos » 22 úno 2015 12:26

blecha.z píše:Na soutěžích předovek se in-line zbraně nepouštějí. Přečti si pravidla.
Viem o tom, mám ešte hist. repliku na občasnú súťaž.
Ešte sa chcem spýtať, kokilu som sviečkou vyčmudil, vrstvička sadzí nezmenší priemer strely, popr. nezaoblí hrany na strele?
Treba to vyčmudiť?
Nemám jasno ani v max. dávke prachu - v českom návode doporučuju max 4,5g, španielsky certifikat 8g a anglický návod 9,7g / 150gr/.
Nieže by som chcel ládovať maximum, ale mám rád jasno.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 22 úno 2015 12:35

Jenom malá poznámka. Střely REAL mají prstence po obvodu nejenom aby střelu správně navedly do hlavně, ale a to zejména aby střela při nabíjení seškrábla povýstřelové spálené zbytky prachu na dno k prachu a tím hlaveň do značné míry vyčistila. Střela minie to dělá taky, ale při cestě střely ven z hlavně.

Ještě k tomu odlévání. Kokila z AL nabývá teplotu rychle a zase teplotu rychle ztrácí. V tom je zásadní rozdíl proti kokilám železným které se ohřívají pomalu a teplotu dobře drží. U hliníkové kokily může být dobře odlitá už druhá nebo třetí střela. Ale aby se kvalita lití udržela, musí se odlívat velmi rychle, co nejrychleji, aby kokila nevychladla příliš. Když bude teplota olova správná a lití bude rychlé, budou střely mít kvalitní povrch. Pokud lijete z elektr. pícky, dělejte si pauzu jen na doplnění olova do pícky.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
fr.sagitarius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fr.sagitarius » 22 úno 2015 12:53

Co se týče navážky prachu, nevím, v čem nemáš jasno? Pro tebe je směrodatné pouze to, co stanoví výrobce, a ne to, co píše někdo na nějakých webových stránkách. Takže dle certifikátu výrobce- max. 8g.
Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22
Erkos

Příspěvek od Erkos » 22 úno 2015 12:58

fr.sagitarius píše:Co se týče navážky prachu, nevím, v čem nemáš jasno? Pro tebe je směrodatné pouze to, co stanoví výrobce, a ne to, co píše někdo na nějakých webových stránkách. Takže dle certifikátu výrobce- max. 8g.
Neboli to nejaké stránky, ale orig. návod na obsluhu od výrobcu a aj na stránkach výrobcu je údaj 150gr. :D
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 22 úno 2015 13:20

Vrstva sazí ničemu nevadí, ani nezmenšuje průměr střely. Já to nedělám, nikdy jsem to nedělal. Kokilu odmasti nějakým ředidlem, když bude mastná, budou na odlitých střelách vrásy. Pořiď si TEFLONOVÉ mazadlo a občas namázni kapičkou maziva čep osekávače. Jiné mazadlo nepoužívej, napeklo by se.

Na maximální dávky prachu se vykašli, ani je nezjišťuj. Na co by ti byly. Pravidlo pro černý prach je 1/10 váhy střely (slovy: jedna desetina). Já vím, někdy to nestačí. Ale příklad: střela maxibal .45 váží 21 gramů. A jedna desetina váhy střely ti naprosto stačí na těch 50 metrů - tedy 2,15 gramu Vesuvitu.

Trik k odlévání: Fanda má naprostou pravdu, že rychlost je rozhodující. Udělej to takhle. Sežeň si nerezovou lžíci, kleštěmi ji uprav tak, aby měla hubičku. Do pece dej tolik olova. aby hladina byla cca 1 cm pod okraj. Vedle pece si dej kartonovou krabici a na její dno kus lněného hadru. A kus dřevěného klacku, třeba staré topůrko z kladiva. Kokilu ponoř jedním okrajem do taveniny, chvilku počkej. Kokila se nahřeje. Olovo nabírej nahoře, nalej, počkej, jakmile se loužička olova propadne, odsekni. Když to liješ spodem, nemá to tu správnou rychlost. Olovo musí být tekuté jako voda, přeháním, ale hodně tekuté.
Já jsem si k odlévání připravil ještě elektrický vařič a kokilu občas položil na plotýnku, aby nevychladla. A měl bys po odlití cca 10 kusů přidat odpovídající množství olova do pece. Aby ti to chladlo rovnoměrně.
Mělo by se to celé odbývat venku, smrad a plyny z olova neprospějí nikomu. Zvlášť když fluxuješ.
Erkos

Příspěvek od Erkos » 22 úno 2015 13:30

blecha - vyčerpávajúca odpoveď, ďakujem
Tiger

Příspěvek od Tiger » 22 úno 2015 14:21

Ahoj, jako čerstvej majitel Pursuita bych mě taky pár dotazů. Zatim jsem byl střílet jen jednou na 25m střelnici s Realy .50/320 a navážkou 2g Vesuvitu A1. Celkem to stačilo. Až půjdu na 50m, mám trochu přidat?
Chtěl bych střílet Vesuvit A1, ale dostal jsem i Vesuvit LC, kterej bych chtěl dostřílet, tak by mě zajímalo o kolik menší dát navážku, aby to bylo cca stejný jako s A1?
No a poslední dotaz. Teď jsem zrovna lil Realy a zajímalo by mě jaká je stanovená přípustná váhová tolerance? +/- 1%, nebo míň?
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 22 úno 2015 15:14

Od konce:
Váhová tolerance střel je 0,00 gramu. To je samozřejmě utopie, ale měl by ses naučit odlévat střely tak, aby měly váhovou toleranci +/- půl grainu. To znamená 0,0324 gramu. Z toho, co odliješ, vyber ty nejkvalitnější střely a ty zvaž na digitální váze. Vyřaď všechny, které jsou mimo výše uvedenou toleranci. Důvodem je fakt, že se pak na své střely můžeš spolehnout, pokud budeš střílet blbě, nebudou na vině střely.
Prach A1 je do pušky lepší, než Vesuvit LC. Je hrubší a chová se jinak při střelbě. Přirovnal bych to asi jak když nabereš v řece do dlaně vodu a hodíš. Kdežto VesuvitLC je jako když do vody pleskneš. Rána je ostřejší s LC. Má taky jinou granulaci. Pokud máš A1, tak si ho považuj, pokud můžeš sehnat další, kup si ho do zásoby. Těžko můžeš srovnávat A1 a LC. Budeš muset pušku nastřelit znovu.
Jestli jsi měl na 25 metrů výsledky vynikající, tak na 50 metrů budou horší. Pokud na 25 metrů byly ucházející, na 50 se ti nebudou líbit. Lepší je nastřelit zbraň na 100 metrů a na 50 jen upravit mířidla. Když změníš cokoliv z komponent náboje, musíš nastřelit zbraň znovu.

Chtěl bych ještě doplnit k tomu odlévání. Časem zjistíš, že množství střel jedné váhy bude převažovat. Kdyby sis dal váhu všech odlitých střel do tabulky a pak do grafu v Excelu, křivka by se podobala pánskému klobouku. Není to tak směšné, jak by se mohlo zdát. Tolerance váh střel "na střeše klobouku" je v podstatě stejná. Takže střelec tak zjistí jednou pro vždy, jaká váha střely je optimální, té se bude pro příště držet. A čím lépe se naučí odlévat, tím bude narůstat množství střel jedné váhy. Asi tak.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 22 úno 2015 16:30

Realy 320 mi nejlíp střílely s dávkou 4 gramy Vesuvitu na dálku 50 metrů. Terč je pro vzduchovku.
Přílohy
REAL  20,7 gramu.jpg
REAL 20,7 gramu.jpg (37.81KiB)Zobrazeno 1079 x
John Taffin
Erkos

Příspěvek od Erkos » 22 úno 2015 16:38

Fandaks - veľmi pekný sústrel, z čoho si strieľal, aké mieridlá?
Tiger

Příspěvek od Tiger » 22 úno 2015 16:52

blecha.z > Diky. Mam toho LC asi pul kila, tak ho dostrilim a pak uz jen A1. S tou toleranci +/- 1gr jsem ze 130 ks vybral 7 :-)
Asi budu pro zacatek zvysit toleranci na 2gr ( cca 0,5%) tam uz bych byl asi na 40ti
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 22 úno 2015 17:19

No, člověk na sebe nemůže být tak přísný. Záleží na tom, co chce člověk dosáhnout. Já už Fandův terč viděl a učaroval mně na celý zbytek života. Podařil se mně jen jednou.
Někdo střílí do železných placek, někdo akční střelbu, jiný má za cíl vykousat jednu díru v desítce. Někdo vystřílí za jednu návštěvu střelnice stovku nábojů, jiný jen dvacítku a s kažkou ránou se pere.
Zkuste si zadat do Googlu "accurate shooting from muzzleloading guns", je tam spousta nápadů i názorů.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 22 úno 2015 17:22

Erkos: Je to inlainka T/C Scout .50 cal. Miřidla otevřená normální.
Scout Rifle.jpg
John Taffin
Odpovědět