P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Wdog
Re: Předovky

Příspěvek od Wdog » 17 čer 2014 21:34

Litera zákona (stručně):

-> zbrojní průkazy jsou určeny pro nepodnikající fyzické osoby
-> zbrojní licence jsou určeny pro firmy a fyzické osoby - podnikatele (ve zbraních).
Obojí opravňuje nabývat zbraně a střelivo k předem daným účelům.

-> jak se rozliší fyzická osoba a fyzická osoba - podnikatel? Cituji definici: "Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele."

-> jako fyzická osoba od 18 let a bez zbrojáku můžeš nabývat zbraně kategorie D (předovky). Nabývat, to znamená si třeba pro sebe vyrábět. Nesmíš to ale dělat soustavně a za účelem dosažení zisku. Pak bys byl podnikatel. Jinými slovy, pokud si něco vyrobíš pro radost, a pak tě to už nebaví, a prodáš to, nejsi podnikatel <=> nepotřebuješ zbrojní licenci. Pokud máš třeba jako koníček výrobu zbraní a přenecháváš je za výrobní náklady, asi taky nejsi podnikatel.

-> teoreticky by se mohlo stát, že si doma vyrobíš zbraň, o které si myslíš, že je to kat. D (předovka), ale ona to třeba už není kategorie D. Když to úřad zjistí, je to nedovolené ozbrojování. O kategorizaci v případě pochyb rozhoduje úřad ČUZSS.

-> tormentace s výše uvedeným nemá co dělat, je to extra nařízení, že lze střílet jen s odzkoušenými zbraněmi.

-> a pozor, samostatná kategorie je finanční úřad, ten tě může obvinit, že nezdaňuješ zisky, i když nejsi podnikatel.

Tzn. samodomo konstrukce předovky jako taková legální je, a pokud má tormentaci, lze s ní i legálně (na střelnici) střílet.

Jo, aby bylo jasno, pod definici předovek spadají i perkusní zadovky. :D

karloscz

Příspěvek od karloscz » 17 čer 2014 21:51

Aha, díky. Jezevčík je tedy zakopaný v byznysu. Dík moc!
Myslivcům to nejvíc sluší, když se na ně díváš přes nitkový kříž.
karloscz

Příspěvek od karloscz » 29 čer 2014 16:07

Tak jsem si byl dnes zapráskat. Na 100 m v sedě bez opory, 300 gr SST Hornady sabot a 6,5g Vesuvit A1, Vortek .50, optika Delta titanium 4-16/42, prakticky bezvětří. Je tam 13 střel (nechtělo se mi tam chodit zaslepovat dirky, je to daleko:-D) Lehce pod 4 MOA, když nepočítám tu úplně dole ze studené hlavně a ještě uspěchanou, takže žádná velká sláva. Chjo.
A k předchozí debatě - těch 13 ran mi v běžnym provozu střelnice trvalo ca hodinu. Těch 6 ran za 6 minut prostě někdy musim vidět na vlastni oko. To musí bejt neskutečnej fofr... :shock:
Přílohy
vortek100m29_6.jpg
Myslivcům to nejvíc sluší, když se na ně díváš přes nitkový kříž.
Kavy

Příspěvek od Kavy » 29 čer 2014 19:00

Nádhera :-)
molegabet

Příspěvek od molegabet » 30 čer 2014 00:42

Obrázek
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 30 čer 2014 13:04

karloscz píše: Na 100 m v sedě bez opory.

Já na to říkám: Velmi, velmi pochybuji že to je na 100m v sedě bez opory....
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Jim

Příspěvek od Jim » 30 čer 2014 13:43

No, to já taky :lol:
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
xBIZONx

Příspěvek od xBIZONx » 30 čer 2014 16:48

Pekne.Ja nepochybujem,videl som nieco podobne,ono je rozdiel strielat modernou inlinkou s puskohladom a historickou hokejkou.
molegabet

Příspěvek od molegabet » 30 čer 2014 19:32

Před nedávnem jsem se tu bavili o smyslu BP inlinek.
Samozřejmě, že si stále myslím, že komu jde o to, mít po deseti výstřelech pořád jednu díru v papíru, tak si může koupit odstřelovačku se vším všudy.

... na druhou stranu, pokud trváme (pro mne nepochopitelně) na tom, že tou jednou dírou stůj co stůj musím deset ran prohnat "předovkou", tak inlinka samozřejmě vede. Jistě je na tuhle činnost vhodnější než reglrechtská předovka.

Nevím, proč bych tomu nástřelu neměl věřit? Co by z toho měl? Navíc puškohled, jedna rána za 6 minut či kolik...
Naopak, já mu to ze srdce přeji, pokud ho to baví. Koneckonců, zase je to jenom hračka, tak pokud přináší potěšení, tak je její smysl naplněn.
Obrázek
Black Powder
Administrator

Příspěvek od Black Powder » 30 čer 2014 20:02

Nechcel som sa moc zapajat, ale debata sa rozbehla a Fandaks ma pravdu.
- v sede bez opory som este nevidel, poprosim foto
V leze v sede sa inak ako s oporou ani strielat neda, ako udrzis rovnovahu?
Uz to, ze si ruku opres o podklad a v nej drzis pusku, uz je to opora.
Takze ak bol nastrel v sede s oporou o ruku na podklade, beriem, moze sa podarit a ked za 1h. tak urcite, ale takyto nastrel robia strelci bezne aj s predoviek na 100m a nestriela sa tzv:
xBIZONx píše:... historickou hokejkou.
... to je aka?
Pokial viem, tak tercovnice na 100m maju lepsi tvar a ergonomiu ako inline.
Přílohy
rigby12169b.jpg
Brown-rifle-right.jpg
DSC00349.JPG
Ataman, Caiman, Red Wolf, Huben, LCS SK19, BRK ... Servis, opravy, úpravy všetkých PCP (HW100 nie), programovanie Daystate, prerábky Anschütz na 16J.
Dobré veci robím dokonalými.
Člen Mensa.
Hlupák má bezhraničné sebavedomie, no nulovú sebareflexiu.
TomSmith

Příspěvek od TomSmith » 30 čer 2014 21:50

Jak se užívá resp. nač je ten dioptr skoro na botce pažby toho rigbyho?
Black Powder
Administrator

Příspěvek od Black Powder » 30 čer 2014 22:03

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ataman, Caiman, Red Wolf, Huben, LCS SK19, BRK ... Servis, opravy, úpravy všetkých PCP (HW100 nie), programovanie Daystate, prerábky Anschütz na 16J.
Dobré veci robím dokonalými.
Člen Mensa.
Hlupák má bezhraničné sebavedomie, no nulovú sebareflexiu.
ramires

Příspěvek od ramires » 30 čer 2014 22:19

Perkusní puška předovka (Ardesa-hawken cal.45, stoupání 1:32"), závody: disciplína 50m ve stoje, čas 5min (co kdo stihne) počítají se zásahy v černém (zásah=10b)- terč: 13 ran ,10ran=100b=1místo :lol: ,Takhle to vypadá jako nic moc ,ale zkuste za 5minut vypálit z předovky co nejvíc ran a ještě něco trefit, jinak ten Hawken mi děla v klidu z oporou na 50m rozptyl do 5cm :wink:. To bylo v roce 2007, momentálně leží 5let v trezoru,jenom pravidelně udržovaný. Pokud má člověk talent, dobrou pušku a čas na pravidelný tréning tak nic není nemožné :wink:, já těm 100m v sedě bez opory věřím.
Přílohy
Nepojmenovaný 1.jpg
In vino veritas...
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 01 črc 2014 10:17

Když u je tu ta debata. Tohle je 100 metrů vkleče, 13 ran ca 25 minut. Vleže nestřílím, bolej mě lokty, tedy jen vkleče a vstoje (tam bývaj výsledky na 100 trošku horší, ale při dobré konstalaci a pečlivosti se v černým středu udržím). Puška - můj zouvák cal. 13.8 (lorenz) s otevřenými miřidly.
Přílohy
Image1.jpg
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
chramst

Příspěvek od chramst » 01 črc 2014 17:13

Klobouk dolu...
Já bych na to potřeboval optiku, moje oči už nestojí za moc...
Odpovědět