To
greywolf -
píšu až teď neboť času není.

Co se týče prachu, tak to velice dobře shrnul p. Pavlík v Zbraně a náboje číslo 7. Je tam vše co potřebuješ vědět i rozdíly. Tuším, že i ve Střelecké teď nedávno bylo o černém prachu taky něco, ale nejsem si jistý.
(pokud nemáš v okolí knihovnu napiš mi SZ + mail). Co se týče váhy a tloušťky hlavní, tak .50 je váhově nejtěžší
(ostatní mají dle specifikací DP zeslabenou hlaveň aby jim to sedělo na jedno "lůžko" - jo Pedersoli je také tak trochu výrobně pružný na stejné díly jako Ardesa). Snese to plnohodnotnou loveckou navážku - např. 100 grainů což je k 7 gramům

Borky
(kulaté) jsem zatím nezkoušel, ale sekané olovo jako alternativu. A na nakrátko je to = zlo

Dokonce jsem uvažoval, že si dodělám lepší mířidla
(na jednu hlaveň). A to tak, že do té štěrbiny mezi hl. svazkem a lůžkem udělám posuvné hledí

a jednu hlaveň na to nastřelím - to by pak byla legrace

Ale BP zbraní mám povícero a tak času na kutilství není.
Co se týče Vesuvit express tak jedno balení jsem spotřeboval. Dle mého názoru, výkon nepoznatelný, čistota snad menší, ale dobře mažu a tak i levnější klasika mi nevadí ani po 30 ranách. Ale i tak musíš hlaveň koupat, neboť chytnout lišku do hlavně alespoň já nemusím. Ale pak mi uniká to hledisko "lepší" obzvláště v ekonomické podobě u této konkrétní zbraně.