P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Všeobecně platí,dávka prachu 1až 1,5 násobek desetiny váhy střely. Kleště jsem viděl v Brně u Mgr Tůza.
A co se týká ucpávky mezi prachem a střelou? Ve vlastním zájmu ji používej! Jednou více namažeš a už nevystřelíš protože ti zvlhne prach! Mě se osvědčila a používal jsem ji 20let dětská krupice! U revolveru to platí dvojnásob, jestli nechceš si odpálit více komor naráz!!!
A co se týká ucpávky mezi prachem a střelou? Ve vlastním zájmu ji používej! Jednou více namažeš a už nevystřelíš protože ti zvlhne prach! Mě se osvědčila a používal jsem ji 20let dětská krupice! U revolveru to platí dvojnásob, jestli nechceš si odpálit více komor naráz!!!
Re: předovky Ardesa
Legio IX : Tvoje předovka je vhodná především pro střelbu sabotů(pistolová střela v plastovém košíčku) a delších ogiválních střel. V katalogu firmy LEE najdeš vhodné kokily pro střelu Minie nebo zlepšenou minii a taky střelu REAL. Katalog i kokilu seženeš u firmy Přebíjecí centrum Anděl v Praze. Dobrá střela je i Maxi-Ball a podobné typy.
http://www.andelreloading.cz/kontakt.php
Protože tvoje předovka má rychlé stoupání drážek-28"/otáčku, tak bych střílet kouli moc nedoporučoval. Pro kouli je vhodné stoupání drážek aspoň 1 .48" nebo víc. Pro ráži .50 je to např. 1 : 70".
Prachová dávka bude někde mezi 2,5 až 3,8 gramu. To si musíš sám vyzkoušet a najít. Platí to i pro střelbu kuličkou. Ucpávku používat nemusíš.
http://www.andelreloading.cz/kontakt.php
Protože tvoje předovka má rychlé stoupání drážek-28"/otáčku, tak bych střílet kouli moc nedoporučoval. Pro kouli je vhodné stoupání drážek aspoň 1 .48" nebo víc. Pro ráži .50 je to např. 1 : 70".
Prachová dávka bude někde mezi 2,5 až 3,8 gramu. To si musíš sám vyzkoušet a najít. Platí to i pro střelbu kuličkou. Ucpávku používat nemusíš.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
John Taffin
Díky moc za odpovědi, které mě moc pomohli.
Měl bych ještě jednu poslední otázečku a to jestli tuto in-line předovku čistit klasicky třeba vodou s čistícím prostředkem a nebo něčím jiným.
Měl bych ještě jednu poslední otázečku a to jestli tuto in-line předovku čistit klasicky třeba vodou s čistícím prostředkem a nebo něčím jiným.
Ardesa Vortek call .50
Čistit to můžeš tradičně, nejdřív propláchnout studenou a potom čistit teplou vodou. Na to ti stačí malá nádoba asi s 2 až 3 lt. vody. Na vytěrák namotáš potřebné množství tkaniny nebo fáče, hlaveň jedním koncem dáš do vody a vytěrákem pumpuješ nahoru a dolů abys pořádně hlaveň vydrhnul. Někdo ještě před tím vyšůruje hlaveň mosazným nebo bronzovým kartáčkem našroubovaným na konec vytěráku a do vody přidává kapku Jaru. Pak hlaveň musíš prfektně vysušit!! Teprve potom hlaveň namaž olejem. Kvalitu čištění můžeš zkontrolovat tak, že na vytěrák nasadíš bílý čistý flastr(já používám bílý flanel) a párkrát projedeš vytěrákem nahoru a dolů. Flastr by měl zůstat čistý a bílý.
U klasický předovky bys musel postupovat trochu odlišně, ale princip je stejný.
U klasický předovky bys musel postupovat trochu odlišně, ale princip je stejný.
John Taffin
John Taffin
Tedy já bych řekl, že čistění se v první řadě odvíjí od konstrukce zbraně. V tomto případě se jedná o in-line předovku s plastovou pažbou. Plastové pažbě voda docela jistě neuškodí. Pokud ale konstrukce umožňuje snadnou demontáž komorového/dnového šroubu, pak lze hlaveň čistit klasicky, jako každou jinou zbraň a vodu bych v tomto případě učitě nedoporučil, není to nutné.
Jasně, LegioIX si svou metodu jistě najde, ale nechtěl jsem mu doporučovat celou řadu čistících spec. solventů zahraničních výrobců protože to není nutné a je to zbytečně drahé. Některé i docela slušně smrdí. Voda je prakticky ve všech i když poměry jsou různé.
O čištění je třeba popis tady:
http://sk.westerners.cz/predovky/cisteni.htm
O čištění je třeba popis tady:
http://sk.westerners.cz/predovky/cisteni.htm
John Taffin
John Taffin
Zdravim vsechny IN LINE fanousky a priznivce zbrani n BP. Minuly tyden jsem se stal majitelem Evolution od Ardesy.
Ze zbrani tohodle typu jsem zatim nikdy nestrilel, ale po precteni vsech predchozich stran me to natolik nadchlo, ze uz ji mam doma.
A samozdrejme mam par dotazu na vas zkusene predovkare:
Davat tedy mezi prach a ogival jeste ucpavku? Ma to smysl? nebo je to zbytecne...
Taky me zajima samotne nabijeni. nasypu prach do laufu a na to hned soupnu ogival popř. ucpavku a nebo se nasype prach, nabijakem ustoucha a pak se teprve laduje ogival....Jsem zacatecnik a pred prvnim strilenim chci maximum informaci.
dekuji
Co se tyce technickych veci, to je v klidu, rozborka, zborka, dnovy sroub a pistony, to je pohoda. To uz mam osefovane a namazane vazelinou s medenou primesi pro snadnejsi povoleni.... Jen jeste maly dotaz na utahovaci momenty techto soucasti? Dnovy sroub a piston? Uvadi se to nekde nebo dotahujete jen tak s citem? Jsem strojar tak me to napadlo
Ze zbrani tohodle typu jsem zatim nikdy nestrilel, ale po precteni vsech predchozich stran me to natolik nadchlo, ze uz ji mam doma.

A samozdrejme mam par dotazu na vas zkusene predovkare:
Davat tedy mezi prach a ogival jeste ucpavku? Ma to smysl? nebo je to zbytecne...
Taky me zajima samotne nabijeni. nasypu prach do laufu a na to hned soupnu ogival popř. ucpavku a nebo se nasype prach, nabijakem ustoucha a pak se teprve laduje ogival....Jsem zacatecnik a pred prvnim strilenim chci maximum informaci.

Co se tyce technickych veci, to je v klidu, rozborka, zborka, dnovy sroub a pistony, to je pohoda. To uz mam osefovane a namazane vazelinou s medenou primesi pro snadnejsi povoleni.... Jen jeste maly dotaz na utahovaci momenty techto soucasti? Dnovy sroub a piston? Uvadi se to nekde nebo dotahujete jen tak s citem? Jsem strojar tak me to napadlo

Stačilo by, kdyby sis to tady všechno pozorně přečetl. Dozvěděl by ses toho o hodně víc, než žádáš.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
JJ, jenom a pouze tři přízpěvky zpet je odkaz nejen na čistění...
Tak dnes jsem si koupil tento čistící prostředek http://www.tuza.cz/vismo/galerie3.asp?i ... 75&p1=1146 a řekl bych, že nesmrdí slušně, ale přímo strašněFandaks píše: Některé i docela slušně smrdí.

Kleště jsem už objednal tady: http://www.zbrane-ke.sk/product_info.ph ... ts_id=2184 což je za perfektní cenu. U toho Tuzy v Brně mají jen kleště od Ardesy a jak jsem se tam na to dnes díval, tak kvalita je docela mizivá. Navíc tam ani na Realy kleště nemají.
Ardesa Vortek call .50
Mám vlastně to samé, ale starší. Pursuit xlt r. 50
Dnový šroub jde dost špatně ven po střelbě tak 25ti ran. Jsem zvědav jak ti pude ven ten snad lépe udělaný. Pro čištění hlaveň vyndám snadno. vyndej v předpažbí jeden šroub, pak stáhneš předpažbí, sklop hlaveň, potáhni ji a je venku. Pak šup s ní do vany a manželka je šťastnější jak ty
Dnový šroub jde dost špatně ven po střelbě tak 25ti ran. Jsem zvědav jak ti pude ven ten snad lépe udělaný. Pro čištění hlaveň vyndám snadno. vyndej v předpažbí jeden šroub, pak stáhneš předpažbí, sklop hlaveň, potáhni ji a je venku. Pak šup s ní do vany a manželka je šťastnější jak ty

LegioIX,
objednal si kliešte na 250 grainové strely? Pozerám podľa toho odkazu. Ja strieľam tieto isté REALy, ale 320 grainové. Raz by som chcel vyskúšať aj tie 250gr a porovnať ich. Rád by som vedel aký je rozdiel okrem veľkosti a hmotnosti. Aj doporučené navážky prachu sú skoro rovnaké:
REAL 250gr (.50 Cal) - 22-75 FFFG
REAL 320gr (.50 Cal) - 22-70 FFFG
Takže ostáva už len presnosť. Ktorý REAL je presnejší?

objednal si kliešte na 250 grainové strely? Pozerám podľa toho odkazu. Ja strieľam tieto isté REALy, ale 320 grainové. Raz by som chcel vyskúšať aj tie 250gr a porovnať ich. Rád by som vedel aký je rozdiel okrem veľkosti a hmotnosti. Aj doporučené navážky prachu sú skoro rovnaké:
Takže ostáva už len presnosť. Ktorý REAL je presnejší?

Dnový šroub šel po 40ti ranách ven jedna básen. Nevím, jestli je to ten samej systém jako u Pursuitu, ale je k tomu speciální klíč kterej se nasadí z boku a jde to bezproblému. Navíc je celej nerezovej s tesněním, takže se k závitu nedostane bordel. Potom to vyfotím a dám se detailní foto.chramst píše:Mám vlastně to samé, ale starší. Pursuit xlt r. 50
Dnový šroub jde dost špatně ven po střelbě tak 25ti ran. Jsem zvědav jak ti pude ven ten snad lépe udělaný.
Čištění mám už za sebou jak jsem psal-nanesu ten přípravek jen na vlhkej hadr tím navlhčím zevnitř hlaven, nechám cca 15min působit, vezmu štětinovej kartáček, párkrát tím projedu z hlaven, propláchnu proudem vody a je to. Samozřejmě to potom vysuším a zakonzervuju.
Až přijdou, tak ti jich pár pošlu. Jen nevím, jak to dlouho bude trvat než to dojde. Sice tam mají napsáno 2-5 dnů, ale o tom do ČR pochybuji.martin1976 píše:LegioIX,
Takže ostáva už len presnosť. Ktorý REAL je presnejší?![]()
Naposledy upravil(a) LegioIX dne 21 led 2010 21:18, celkem upraveno 1 x.
Ardesa Vortek call .50
Ja na dnový šrób natriem nahrubo grafitovú vazelínu, aby sa pri našróbovaní troška vytlačilo zo závitov aj do hlavne. Potom to vytriem vyterákom s handričkou a viem že to mám "bezpečne" namazané. Po asi 30 výstreloch to bez problému vyšróbujem. Šrób doťahujem s citom.
LegioIX, aké strely si strielal a aké navážky si skúšal?
LegioIX, aké strely si strielal a aké navážky si skúšal?