Optika na malou odst?elova?ku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Radawar

Příspěvek od Radawar » 11 bře 2009 18:01

Však jasan, Sportovče. Upjatost je smrtelná. :D

Ale k věci... Jistě jsme všichni četli mnohé knihy o odstřelovačích a mne nepřestává udivovat schopnost z dnešního pohledu historických "ostrostřelců", jak se jim tehdy říkalo. Píše se, že už kolem roku 1800 se děly neuvěřitelné věci, jako opakované zásahy nic netušících vojáků do hlavy s otevřenými mířidly na několik stovek metrů. Zdráhám se tomu uvěřit. Četl jsem o zásahu na 750 metrů!!!! Někdy roku 1809. To je naprostý nesmysl, nicméně budiž - náhoda. Ale třeba zdokumentované úspěchy na 250 - 350 metrů, to už je síla. Navíc je třeba si uvědomit, z čeho a čím se střílelo. Je to vůbec možné, či jde jen o střeleckou latinu?
Můj otec tedy tvrdí, že na vojně střílel z nějakého Dragunova s otevřenými mířidly na helmu ze 300 metrů se 100% úspěšností. No tak za prvé je otázkou, jak přesně to změřili, za druhé je to trošku modernější puška i střelivo a za třetí otec střílí (spíš střílel, už to není ono) opravdu hodně dobře. Toho jsem byl mockrát svědkem, například když kamošům nastřeloval kulovnice, malorážky a vůbec - když střílel z kdečeho.

Ale s předovkou, střelou náhodného tvaru a tatáž vzdálenost??? To přece nejde. Máte na to někdo nějaký názor?

FX Airguns Typhoon T12 4,5; Sunclear Vector Optics Counterpunch 6-25x56 FFP
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 11 bře 2009 18:13

Radawar promiň že to tak řeknu, ale jdi do háje s náhodou. Pokud střelec umí, tak s otevřenými mířidly trefí. Pokud nevěříš, podívej se na tohle

Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 11 bře 2009 18:17

Jo a proč umět střílet s menším zvětšením? Zvětšení se nedá zvětšovat do nekonečna, ale vzdálenosti jsou neomezené a i s velkým zvětšením na velkou vzdálenost budou terče prostě malinkaté
Barys

Příspěvek od Barys » 11 bře 2009 18:20

Už je to dávno co jsem to četl,moc si to nepamatuji,ale v nějakém století možná kolem 18tého používali místo mířidel dlouhou,úzkou trubku,kterou měli nastřílenou na hradbách na velkou vzdálenost a uváděli,že trefí postavu na vice jak 200m.
Radawar

Příspěvek od Radawar » 11 bře 2009 22:17

Aresi, tak to mi nezbývá, než se do toho háje pokorně odebrat. Fakt klobouky stranou. Střílet řádově na stovky metrů bez optiky, to je už vyšší dívčí.
Jen pořád jaksi nemohu spolknout tu dobu (řekněme v období mezi rokem 1750 a 1800) a "nářadí", které tehdy bylo k dispozici. Hlavně to střelivo. Ale snad i tehdy platilo - jak říkáš - pokud střelec umí...

Jo a samozřejmě (teď se dívám, co jsem to napsal za nesmysl) otec tehdy nestřílel z Dragunova, nýbrž z Tokareva, to dá rozum. Pardon. Dragunov přišel na přetřes o dost později.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 11 bře 2009 22:21

Pánové vy máte latinu (někteří) jak rybáři. Mám-li cíl trefit, musím ho nejdřív vidět a jak je známo, při střelbě otevřenými mířidly (i doptrem) zaostřuju na mušku, takže terč, který pouhým prostým zrakem vidím jakžtakž, se mi při míření rozostří. Docela by mě zajímalo, jak přes otevřená mířidla chceš vidět na 300m ležící přilbu, nota bene na ni zamířit a trefit ji, když ji na tu vzdálenost normálně sotva vidíš a jestli je zelená a splývá s okolím, je ta trefa tím spíš pouhá náhoda.
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 11 bře 2009 22:25

To se zase musím Radawara zastat, nikdo tady o ležící přilbě nemluvil. Mohla být klidne na klacku.

Ale to už jsme od MaO trochu dost OT
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 11 bře 2009 22:39

Ohledne tech historickych pusek .. ja myslim, ze to ty pusky rozhodne umely .. a kdyz to umi puska, tak se vzdycky nekdo najde, kdo to s ni dokaze..

http://www.strelectvi.info/uspechy_bala ... ak0020.jpg

No a pokud jde o to zamireni .. pokud by pouzili neco na zpusob diopteru, mohlo to spolehlive fungovat i na vetsi vzdalenosti .. u klasickych otevrenych miridel je to horsi..

Stejne ale obdivuju, jak dokaze nekdo udrzet takovou horici a smrdici mrchu presne zamirenou na cil, nez to tu kuli vyzene ven :)

http://www.strelectvi.info/uspechy_bala ... ak0019.jpg

Ale to jsme u predovek a podobne .. zpet k tematu..
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 12 bře 2009 08:37

Omlouvám se za OT, ale trochu mi vadí, když se na seriózním fóru dělají z lidí pitomci. Abych mohl správně zasáhnout, musím na cíl nejprve správně zamířit (to tady asi ví každej, že). Vím rovněž, že je možné zasáhnout na 300m terč velikosti helmy (počítejme s velikostí cíle o průměru 250 - 300mm), ale na tu vzdálenost ho otevřenými mířidly NENÍ MOŽNÉ ZAMĚŘIT!!! Doufám, že dostačujícím argumentem pro to je terč pro disciplínu ISSF Standardní puška, která se střílí právě na 300 m, přičemž terč má rozměry 1000 x 500 mm. Tzn. že černé "jablko", které slouží pro zamíření má průměr 500 mm a to se míří pomocí dioptru, s nímž je zamíření mnohem snadnější. Proto o možnosti správného zamíření na tutéž vzdálenost otevřenými mířidly na terč poloviční velikosti se 100% úspěšností zásahu mám velmi značné pochybnosti. Naproti tomu s běžným armádním puškohledem PSO na pušce SVD se střelivem ODST. je to celkem snadno realizovatelné. Pokud uvedenému argumentu někdo nevěří, ať si vyzkouší modelovou situaci: Stačí vzít terč 8x5,5 (pro malorážku na 25 m), pověsit ho na 50 m a zkusit na něj střílet běžnou malorážkou (např. ZKM 451, 452) s otevřenými mířidly. Pro míření je to přibližně stejný poměr. Výsledek střelby by měl být úspěšnější, než u střelby na 300m z důvodu příznivějších balistických poměrů. V žádném případě však nebudete 100% trefovat černý střed. Vezmete-li ale puškohled 4x tak, jak se používá např. v disciplíně MC Pu, budete trefovat střed spolehlivě a mistře dokonce 100% desítku, jak to předvádí SwDr., když má den. Ještě jednou omluva za OT, i když to nakonec zas až tak mimo nebylo.
mot

Příspěvek od mot » 12 bře 2009 16:29

To je samozřejmě pravda ale u klasických terčů. Dokonce bych si přisadil i na ten ustřelený provázek,jak tady někdo psal ale tvrdím,že to neplatí při střelbě např. na "naše" rukojmí. To je skoro nemožné pokaždé zasahovat se zvětšením 4x, o otevřaných miřidlech ani nemluvím. To není o umění střílet . Nemůžeš trefovat něco co nevidíš. Tedy aspoň bez pomoci náhody.
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 12 bře 2009 16:31

Tam to bude hodně i o tom, kolik terče překrývá kříž
Radawar

Příspěvek od Radawar » 12 bře 2009 18:26

To harpplayer - No já se právě dle svých zkušeností taktéž kloním na Tvoji stranu. Právě proto jsem se na to ptal schopnějších. Je to trochu k věci, protože se zde bavíme o odstřelovačkách. A já jaksi odmítám uvěřit (údajně podloženým) informacím v historických knihách. Teď nemyslím žádného Zajceva a podobně. Ba dokonce ani Vinetů mi nevytanul na mysli.
Jde mi o dobu do občanské války (sever proti jihu), po napoleonské války... Vůbec ty informace nemohu pozřít. Na druhou stranu - to co zde ukázali Sidewinder s Aresem, je přecejen poněkud šokující.

To víš, že bych raději neviděl, o kolik může být někdo lepší, než já. Ale co nadělám?

Na vlastní oči jsem viděl taky dost, ale nejblíž těmto kouzlům byl právě můj otec s malorážkou před asi 25 lety, když opakovaně trefoval na 50 metrů velkou krabičku od sirek čtyřmi, až pěti ranami z pěti, které měl v zásobníku. Podle svědectví jeho souputníků se s ním kdosi na vojně vsadil, že na tutéž vzdálenost netrefí jeho hodinky a on je (bohužel) trefil. Tak opravdu nevím.

Aby bylo jasno, nikomu tyto historky nenutím, naopak se ptám, co z toho může být náhoda a co opravdový um. Nechci se hádat, chci se něco dozvědět.
jozef85

MaO

Příspěvek od jozef85 » 12 bře 2009 20:38

Drahi veriaci odskocili ste od temy , takze este raz otazka do plena : aku najvhodnejsiu zamernu osnovu na mao:-D
Flash
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Flash » 12 bře 2009 22:17

jozef85:
Za mě rozhodně MilDot. Popřípadě jiný kříž, který je nějak odstupňován. Při různých vzdálenostech cílů je to k nezaplacení.

Radawar:
Nechci rozhodně snižovat střelecké kvality Tvého otce, ale krabička od sirek nebo i hodinky, jsou dostatečně velký cíl, aby se dali zasáhnout s OM.
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 12 bře 2009 22:24

Pokud neměníš rychle vzdálenosti, tak je v tomto smyslu mildot zbytečný. Při normálním závodě, při kterém víš na jaké vzdálenosti budeš střílet a máš čas se na ně připravit je mnohem přesnější znát balistiku nábojů a naklikat si.
Odpovědět