Ahoj Kesi. Teď se dívám, že je tu ode mne očekávána nějaká reakce na můj puškohled a jeho kvality.
Za prvé bych rád uvedl, že rozhodně NEJSEM odborníkem v této oblasti. Mám zkušenosti pouze s několika optikami v cenách od 300,- Kč do 12000,-. Pak několik pradávných setkání a pár pohledů přes něco "onačejšího". Můj názor tudíž NELZE považovat za "kalibrační".
Takže - co říct? Při srovnání s několika NS různých úrovní a s nějakými "značkami" v obdobných cenách jsem nabyl subjektivního pocitu, že tohle stojí za to koupit. Takže řekněme, že můj názor pravděpodobně koresponduje s názorem Josefa Krtičky.
Vlastně to bylo ještě trochu jinak. Koupil jsem synovi tohle:
http://www.aczshop.cz/store/goodsdetail ... VO-SCOC-04 na levnou vzduchovku a obraz mne vyloženě překvapil. Pak jsem zjistil, že to i drží nástřel a je tím hodně dobře vidět za šera. Teprve poté jsem prolezl web a zjišťoval, co je to vlastně za výrobce. Když jsem objevil, že je to značková čínská výroba (ano, tak se výrobce hrdě tváří a já to nijak nekomentuji), která zjevně vyrábí pro kdekoho pod značkou, jakou si kdo objedná, ale dodává překvapivě i pod vlastním jménem, řekl jsem si, že je na čase uznat i Čínu, coby existující zemi, kde nemusí za každou cenu docházet jen k výrobě zmetků. Následně jsem si pořídil o něco lepší variantu i pro sebe. Tuhle:
http://www.aczshop.cz/store/goodsdetail ... VO-SCOM-08
Zatím jsem párkrát litoval jen toho, že jsem si nekoupil silnější verzi (24 x). Jinak to paralaxuje, drží nástřel (pokud mohu při svých schopnostech mít tu drzost a hodnotit to), nemlží se nikdy, kříž podsvěcuje, klikání je definované, nulování pohodlné, točítka chodí přiměřeně ztuha a bez vůlí, povrchovka působí důstojně a celkově věc vypadá poctivě. Rozhodně nic nedává vizuální záminku k pochybám a kdyby na puškohled někdo nalepil jakýkoli nápis, vnější znaky by nic neprozradily. Nějaké falešné odlesky jsem nezaznamenal, k čemuž možná trochu přispívá šikmá stříška, coby částečná clona. Pohodlná je mizivá obsluha při střelbě na různé vzdálenosti. Při nastavené paralaxe například na 60 metrů s maximálním zvětšením stačí v touze o zásah na deset metrů jen snížit zvětšení. Obraz je stále ostrý (paralaxa zratí opodstatnění) a cíl je zasažen. To není vždy běžné, jak jsem zjistil. Obraz je jasný, ale klukova verze samozřejmě o něco lépe vidí v šeru (menší maximální zvětšení, větší světlost).
Ovšem - jak již jsem předeslal, odpovídám především ze zdvořilosti. Nechci se pasovat na arbitra. Toho jsem dalek. Řekněme, že jsem v ranku puškohledů uživatel s dostatečnými zkušenostmi pro vlastní potřeby a to už se možná i trochu chvástám. Chtělo by to někoho schopnějšího. Možná lze něco usuzovat ze skutečnosti, že má ten stejný kousek na dvou puškách (malorážka a větrovka) i pan Suchomel. To mohu potvrdit. Vzhledem k tomu, že má plné skříně optik ve velkém rozsahu kvality i ceny, třeba jej k tomu něco vede. Ale to ať si zodpoví sám. Já jen konstatuji, co jsem viděl.
A úplně na závěr - s kukátkem jsem spokojen. Chtěl bych mít lepší zrak a pevnější ruku. Takto jsem schopen slušně střílet jen potupně s oporou a optikou. Víc k tomu asi neřeknu.