Flobertka
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ve Střelecké revui 10/2024 je představen prototyp revolverové
karabiny 9mm Flobert.Mimo jiného tam píšou o změně průměru
a tvaru nabojových komor válce pro zlepšení přesnosti střelby
jednotnou střelou.Další generace revolverů již bude mít upravené
komory.Zajímavostí karabiny jsou uživatelsky výměnné hlavně
hladká pro hromadnou střelu,drážkovaná pro kuli.Je tam i obrázek
rozptylu na 25m a 50m špičatou střelou po úpravě komor válce ale
není uveden rozměr terče ani rozptylového obrazce.Při vyladění
mezery mezi hlavní a válcem má být energie špičaté střely 90J,
teď tam naměřily 86J při délce hlavně 305mm.Je to ještě C-1.
Cena není uvedena.Škoda,že komory nejsou již od počátku v
bezchybném provedení.Jo a ještě je na pažbě botka,která u
karabiny 6mm Flobert není.
karabiny 9mm Flobert.Mimo jiného tam píšou o změně průměru
a tvaru nabojových komor válce pro zlepšení přesnosti střelby
jednotnou střelou.Další generace revolverů již bude mít upravené
komory.Zajímavostí karabiny jsou uživatelsky výměnné hlavně
hladká pro hromadnou střelu,drážkovaná pro kuli.Je tam i obrázek
rozptylu na 25m a 50m špičatou střelou po úpravě komor válce ale
není uveden rozměr terče ani rozptylového obrazce.Při vyladění
mezery mezi hlavní a válcem má být energie špičaté střely 90J,
teď tam naměřily 86J při délce hlavně 305mm.Je to ještě C-1.
Cena není uvedena.Škoda,že komory nejsou již od počátku v
bezchybném provedení.Jo a ještě je na pažbě botka,která u
karabiny 6mm Flobert není.
Re: Flobertka
Jinymi slovy vyrobce priznal co tady tvrdim celou dobu: pricinou nepresnosti neni nic jineho nez mizerne komorovani a souosost prechodoveho kuzele buben - hlaven.
Nábojové komory musí být přesně vyrobené a musí mít hladký povrch, aby šly náboje snadno vytahovat. Tohle nezvládli. Jsem toho názoru, že než revolverová karabina flobert se vyplatí více vzduchovka. Má srovnatelnou velikost a hmotnost a mnohem lepší přesnost. A také nesrovnatelně levnější střelivo. Flobertky mají nad vzduchovkami navrch v tom, že jsou lehčí a menší, ovšem ty krátké, některé vlezou klidně i do kapsy - pro pušky a karabiny to neplatí, zde se vyplatí pořídit vzduchovku z výše uvedených důvodů.
CZ 75
ZKM 452
Dresslerovky
ZKM 452
Dresslerovky
Karabinu od Alfy v r.6mm fl. jsem měl, ale šla z domu. Při střelbě je válec blízko obličeje a dost nepříjemě to prskalo do xichtu a očí, po pár ranách jsem toho měl plný zuby. U revolveru je to v vcelku v pohodě, protože je mnohem dál od očí. Přesnost taky nebyla nic moc i navzdory dlouhé hlavni.
Dresslerovky, Špilas
Mám detonics F9LE delší hlavně asi 109 mm.Trošku jsem měril,tak rws špička horní hlaveň 53J,spodní 60 J,druhé náboje to bylo 140J vrch a 148J spodek.Nevím přesnou váhu projektilu,zadal jsem 4gramy.
Měl jsem stejnou zbraň. Rozdíl spodní a je horní hlaveň je rozdílný výkon střeliva. Každý náboj naměří jiný výkon. 140 J je nesmysl. Takový výkon má 9 mm z dlouhé hlavně.
Maměřil jsem to tak fx radarem.
- Přílohy
-
- IMG_20241030_004345.jpg (5.55KiB)Zobrazeno 2149 x
-
- IMG_20241030_003908.jpg (5.48KiB)Zobrazeno 2149 x
Teď jsem zjistil že ta kulička váží 2,4 gramu tak ta energie je podstatně menší a to okolo 88 J.

- l.u.k.a.440
Koukli jste se nekdo někdy do laufu jak ty alfy maji souosost každé komory? Měl jsem v ruce několik alfa steel 9mm flobert a vzdy byla každá komora válce mimo hlavne asi o 0,3mm (při pohledu do hlavně je znatelně vidět hrana komory každého válce) - válec jednoduše ,,přetáčí". Vypadá to, že to takto maji snad schválně a o brutálně silné pružině kohoutu - nelze střílet rychle se zamířením ani nemluvě (pozoroval jsem jen u flobertek 9mm). Takže neni divu onného rozptylu. Z jednoranné Mayzus pušky chodí 9mm flobert celkem pěkně...
SW64, CZ P10C Ex: ZG47, CZ50, CZ 97B, IŽ27,vz.61,ZKR241,Def.40SW,cz858,cz83 9Br,ZH324,cz527 7,62x39,ZH104,czP07,Stain3541,cz52,cz75c,Drul.70,cz513Farm.,CZ455lux2,ZS 26,Hol.830,czP07,cz75BD Pol,CZ82,CZ83 7,65Br,Hol.841,Hol.621,Alf3531,Kora38,Kora4"22
Tak to je ostuda od Alfy jestli to tak skutečně je. Ted naslibovali že do konce roku uvedou na trh tu karabinu 9mm flobert a s ní by zřejmě dle náznaků, by měli udělat i druhou generaci těchto revolverů s novým rozměrem komor a dokonce snad si prý konstruktér " pohraje" s mezerou mezi válcem a hlavní. To tlumočím , co sami uvedli v článku ve Střelecké revui 10/ 2024. Tam uvádějí právě změnu velikostí komor jako předpoklad pro dosažení lepší přesnosti do budoucna. Kéž by tedy alespon na druhý pokus udělali konečně kvalitní revolver 9mm Flobert, který bude trefovat a nebude mít takové konstrukční zde zminované nedostatky, když to řeknu slušně. Ono vysolit za to skoro 20 tis a pak zjištovat na zbrani takové hrůzy je dost nepříjemný. Ono se těch revolverů dost lidí snaží taky asi z těchto důvodů zbavit na bazarech. Už to něco vypovídá, když si někdo pořídí vysněnou zbran a do měsíce jí chce zase prodat... 

Konstruktér si s tím pohraje?
Proč si s tím neprohrál než to pustili na trh?
Každopádně moc jim nevěřím. Otázka je jak jsou na tom jiní. Má tu někdo zkušenost třeba s Řehákem - R&R SAA9? Cena podbizivá, ale co kvalita a přesnost?

- l.u.k.a.440
On je to jinak vzhledově doslova nádherný revolver, je z kvalitní ocele. Alfa měla v minulosti problém u revolveru, krom MALORÁŽKOVÝCH, problém právě s tím přetáčením válce. Nenapadá mě, jako puškaře, jak to bezpečně a spolehlivě vyřešit. Prostě je to blbě postavené - komory vs žlábky pro aretaci válce vs vybraní a umístění aretace válce v rámu
Nicméně jak říkáte, tak to asi v alfě vědí a snad se v druhé generaci alfa polepší a revolver bude pouzitelnější.
Nicméně jak říkáte, tak to asi v alfě vědí a snad se v druhé generaci alfa polepší a revolver bude pouzitelnější.
SW64, CZ P10C Ex: ZG47, CZ50, CZ 97B, IŽ27,vz.61,ZKR241,Def.40SW,cz858,cz83 9Br,ZH324,cz527 7,62x39,ZH104,czP07,Stain3541,cz52,cz75c,Drul.70,cz513Farm.,CZ455lux2,ZS 26,Hol.830,czP07,cz75BD Pol,CZ82,CZ83 7,65Br,Hol.841,Hol.621,Alf3531,Kora38,Kora4"22
Karabinu Alfa 9 mm Flobert mají na prodejně v Brandýse nad Labem.Cena okolo 25000Kč.
Včera Alfa proj na svých stránkách odhalila novinku - limitované edice revolveru k poctě Žižky včetně ráže 9mm Flobert. Design pěkný až na ty nápisy, pro mě nic neříkající...Těšil jsem se ( nevím proč jsem si vsugeroval tuhle představu a naivní očekávání ) ,že uvedou tu karabinu ( kterou už mají v prodeji ) ale hlavně revolver 9mm Flobert druhé generace, který slibovali v článku Střelecké revue a který by měl údajně mít nové rozměry komor pro lepší přesnost ale bohužel ticho po pěšině....takže za mě zklamání a zda bude zdokonalená varianta tohoto revolveru vůbec kdy ještě ke koupi je otázka. Obávám se, že vzhledem k tomu, že na trhu tyto flobertky budou už jen cca rok, tak se s tím ani už Alfa nebude chtít patlat ....Budu je kontaktovat a dotazovat se, zda a kdy bude ta devítka k mání s konečně kvalitními technickými parametry a uvidí se.... 

Už tomu moc nevěřím, že to dokážou udělat pořádně a funkční, náboje z toho tahat normálně nejdou a přesnost střelby mizetná...No třeba překvapí.
pistole Fox S 200, King Cobra, Fox Special, derringer Rex L