Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Díky za reakci na ty brusné kameny!
Odkaz na toho pána ze Vsetína hodlám využít v nejbližších dnech, ale ty japonské kameny mi nedají spát...
Bytosně cítím nutkání nějaký koupit, obětovat něco peněz v zájmu vědy a rozšíření znalostí a obzorů nás všech co s láskou držíme břitvu na tváři.
Mám v tom ale trochu zmatek, protože u těch japonců je jasně uvedeno, že jde o "přírodní ručně vyráběné obtahovací kameny"
a Ty mluvíš o umělých, kde jsou zrna pojena nějakým pojivem. To by vážně mohl být problém a zkusím zjistit podrobnosti.
Pokud jde skutečně o přírodní kameny, tak mi přijdou podivné ty přesné zrnitosti
v řádech tisíců zrn jako 6000, 8000 a 10 000 zrn!
Možná mají na mysli, že je vše přírodní a ten kámen, či materiál se nadrtil, namlel a prosíval na konkrétní zrnitost
a pak nějak lisoval a pojil...
Nevím jak jemná je v tomto ohledu obyčejná břidlice, ale připadámi, že 8 a 10 tisíc zrn na 1 cm2 je až moc jemný.
Aby to nakonec břitvu jen stěží neleštilo a o broušení ani nemluvě!
Když přejedu prsty po brusném papíru, který má hrubost 2500, tak mi přijde velmi jemný.
Mám tedy pocit, že 6000 zrn na 1 cm2 je až dost. Co myslíte vašnosti?
A co Vy ostatní?
Odkaz na toho pána ze Vsetína hodlám využít v nejbližších dnech, ale ty japonské kameny mi nedají spát...
Bytosně cítím nutkání nějaký koupit, obětovat něco peněz v zájmu vědy a rozšíření znalostí a obzorů nás všech co s láskou držíme břitvu na tváři.
Mám v tom ale trochu zmatek, protože u těch japonců je jasně uvedeno, že jde o "přírodní ručně vyráběné obtahovací kameny"
a Ty mluvíš o umělých, kde jsou zrna pojena nějakým pojivem. To by vážně mohl být problém a zkusím zjistit podrobnosti.
Pokud jde skutečně o přírodní kameny, tak mi přijdou podivné ty přesné zrnitosti
v řádech tisíců zrn jako 6000, 8000 a 10 000 zrn!
Možná mají na mysli, že je vše přírodní a ten kámen, či materiál se nadrtil, namlel a prosíval na konkrétní zrnitost
a pak nějak lisoval a pojil...
Nevím jak jemná je v tomto ohledu obyčejná břidlice, ale připadámi, že 8 a 10 tisíc zrn na 1 cm2 je až moc jemný.
Aby to nakonec břitvu jen stěží neleštilo a o broušení ani nemluvě!
Když přejedu prsty po brusném papíru, který má hrubost 2500, tak mi přijde velmi jemný.
Mám tedy pocit, že 6000 zrn na 1 cm2 je až dost. Co myslíte vašnosti?
A co Vy ostatní?
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Brousek
Přesně jak jsi napsal - nadrtit, prosít a zase slepit - a vše je z přírodního materiálu a může být i ruční práce. Jenže takový originál Arkansas je rostlý kámen a čím tmavší, tím prý je kvalitnější na jemná dlátka. (Poznámka řezbáře.)
Mám dotaz - už jsi brousil břitvu na kameni? Já už nabrousil několik velmi kvalitních nožů do ostří, které přivádělo majitele k úžasu, na umělém kameni a doleštil na břidlici, ale broušení břitvy je něco úplně jiného. U nože STÁLE cítíš jak brus na oleji táhne a ubírá a spíše musíš hlídat aby jsi jej "nepřebrousil na grot", ale břitva na břidle a oleji ze začátku táhne, pak se najednou jakoby utrhne, přestane táhnout a jen dolešťuje. Je to jakoby jsi zbytečně "šmrdlal" bez užitku na brousku. Ve skutečnosti dělá právě v tu chvíli nejjemnější ostří. Když to táhne a plošku lupou zvětšíš, tak uvidíš opracování kterému se u zbraní říká satinování, po "šmrdlání" se zaleští i ten satin na lesk. Když je ještě potřeba brousit, stačí malá kapka oleje a zase brus začne táhnout. Dokonce i řemen je mnohem hrubší a ten lesk na ostří poškrábe
Takhle se ale chová jen rostlý kámen. Umělý (lepený) ten táhne většínou pořád a dost ubírá. Pro nůž je to ze začátku dobrý ale břitvu by to vytrhalo. Jemnost šmirglu a rostlého kamene se nemůže srovnávat. Šmirgl zrna vyčnívají ulamují se, a u kamene se zrno zmenšuje a zahlazuje ale pořád bere. Proto se zdá na kůži, že jemný kámen nemůže ubírat.
Zkus si nabrousit nějaký nůž na umělém brousku a oleji tak aby holil nasliněné chlupy na ruce, a pak ho dolešti na břidlici a uvidíš jaký je rozdíl v dosaženém ostří.
Neber to ode mne jako poučování
, to bych opravdu nerad.
Ahoj.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
brusné kameny
mistr Smékal:
díky za Tvé obsáhlé vysvětlení a rady.
břitvu jsem tedy na kameni ještě nebrousil...
v tomto jsem skutečně amatér jak poleno, klidně se přiznám! Ať se kdo chce zasměje
Rád bych do toho ale pronikl, takže o nějakém poučování v negativním smyslu slova nemůže být ani řeč!!!
Ba právě naopak!
Nerad bych si i nějakou obyčejnou břitvu zničil a proto potřebuji něco ujasnit:
nechce se mi to hledat, ale někdy dříve jsi mi psal, že břitva na břidlici s olejem na začátku jezdí jakoby bez odporu (ale brousí se),
až po chvíli začne táhnout pořádně a to je moment, kdy je třeba ubrat na síle.
No a ve Tvém posledním příspěvku mi z toho vychází úplný opak.
Jsem z toho volaký zmetěný!
Přesto už se nemůžu dočkat až to vyzkouším. Raději se budu držet zpátky maje na mysli, že méně znamená více a lépe.
Btw, přidávám fotky 2 mých posledních přírůstků. Zatím jsou nečištěné, to prosím berte v úvahu.
Obě jsou velmi zachovalé, hezká Anglická práce.
No posuďte sami...
díky za Tvé obsáhlé vysvětlení a rady.
břitvu jsem tedy na kameni ještě nebrousil...

v tomto jsem skutečně amatér jak poleno, klidně se přiznám! Ať se kdo chce zasměje

Rád bych do toho ale pronikl, takže o nějakém poučování v negativním smyslu slova nemůže být ani řeč!!!
Ba právě naopak!

Nerad bych si i nějakou obyčejnou břitvu zničil a proto potřebuji něco ujasnit:
nechce se mi to hledat, ale někdy dříve jsi mi psal, že břitva na břidlici s olejem na začátku jezdí jakoby bez odporu (ale brousí se),
až po chvíli začne táhnout pořádně a to je moment, kdy je třeba ubrat na síle.
No a ve Tvém posledním příspěvku mi z toho vychází úplný opak.

Jsem z toho volaký zmetěný!
Přesto už se nemůžu dočkat až to vyzkouším. Raději se budu držet zpátky maje na mysli, že méně znamená více a lépe.
Btw, přidávám fotky 2 mých posledních přírůstků. Zatím jsou nečištěné, to prosím berte v úvahu.
Obě jsou velmi zachovalé, hezká Anglická práce.
No posuďte sami...
Naposledy upravil(a) Baron dne 21 črc 2008 22:45, celkem upraveno 2 x.
moje nová břitva
tady je druhá břitva, kterou jsem získal v aukci.
Ještě jsem se ani nestihl s ní pomazlit a už Vám ji sem servíruji...
Samosebou že jsou do sbírky, to by byla svatokrádež se s nimi holit
Ještě jsem se ani nestihl s ní pomazlit a už Vám ji sem servíruji...

Samosebou že jsou do sbírky, to by byla svatokrádež se s nimi holit

- Přílohy
Naposledy upravil(a) Baron dne 21 črc 2008 22:47, celkem upraveno 1 x.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Broušení na břidlici.
Tak jsem si sedl, vzal obě moje holky fousošmikný a taky brousek a olej. A začal brousit a srovnával si v hlavě jak to doopravdy v těch rukách cítím a postupně připisuji.
a) začátek = brousek + olej a břitva klouže úplně lehce, ale je cítit, že slabounce bere. ale klouže. Taky je problém udržet na brousku zároveň ostří i temeno břitvy. Za chvíli se mi to srovnává samo.
b) po chvíli se olej vstřebává do brousku a začíná to brzdit a táhnout, zeslabil jsem přítlak. Začal vznikat pěkný satin na ostří. Kontrola přes nehet.
c) pokračuji a olej se ztrácí a usychá a brousek se začíná lesknout jako sklo ale na sucho a už to nebere, jen to "šmrdlá" ale nádherně leští.
Zkoukni pak ostří jak se leskne a pak to porovnej po obtažení ne řemenu
A až budeš objednávat brousek, tak si ho nechej vyrobit na přesný rozměry, a raději 2 - 3 kousky, protože na noži se ta břidla brzy ubere. Na nože mám rozměry 200x55x25 mm a je to ideální. Jen mu řekni aby vybral opravdu jednolitou břidlu na břitvu. Má ji tak dokonale opracovanou, že je hladká skoro jako sklo.
A co se týká Tvých nových přírůstků, jsou nádherný. Takový kousky už nejsou pro obyčejný holení, ale jen pro kochání se pohledem a dotekem. Stáhl jsem si s dovolením Tvé fotky a pokochal se pohledem na zvětšené snímky - prostě nádhera. Blahopřeji.
a) začátek = brousek + olej a břitva klouže úplně lehce, ale je cítit, že slabounce bere. ale klouže. Taky je problém udržet na brousku zároveň ostří i temeno břitvy. Za chvíli se mi to srovnává samo.
b) po chvíli se olej vstřebává do brousku a začíná to brzdit a táhnout, zeslabil jsem přítlak. Začal vznikat pěkný satin na ostří. Kontrola přes nehet.
c) pokračuji a olej se ztrácí a usychá a brousek se začíná lesknout jako sklo ale na sucho a už to nebere, jen to "šmrdlá" ale nádherně leští.
Zkoukni pak ostří jak se leskne a pak to porovnej po obtažení ne řemenu

A až budeš objednávat brousek, tak si ho nechej vyrobit na přesný rozměry, a raději 2 - 3 kousky, protože na noži se ta břidla brzy ubere. Na nože mám rozměry 200x55x25 mm a je to ideální. Jen mu řekni aby vybral opravdu jednolitou břidlu na břitvu. Má ji tak dokonale opracovanou, že je hladká skoro jako sklo.

A co se týká Tvých nových přírůstků, jsou nádherný. Takový kousky už nejsou pro obyčejný holení, ale jen pro kochání se pohledem a dotekem. Stáhl jsem si s dovolením Tvé fotky a pokochal se pohledem na zvětšené snímky - prostě nádhera. Blahopřeji.
Naposledy upravil(a) Smékal Petr dne 22 črc 2008 00:01, celkem upraveno 1 x.
Zdravím Petr S.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Brousek
Ahoj Edelweiss
Ten brousek vypadá hezky dlouhý, a zajímalo by mne podle čeho je určen na skalpely. Nevím a tak se ptám.
Taky mne zajímá tvrdost. A taky ta břitva co je vpravo. Ta s tou hranatou čepelí. Nemá uvedeno nějaké značení? Napiš.
Ten brousek vypadá hezky dlouhý, a zajímalo by mne podle čeho je určen na skalpely. Nevím a tak se ptám.

Zdravím Petr S.
Tyhle brousky byli vždy přibalené k nějakému počtu pevných skalpelu. Jenomže nikdo s tím neuměl skalpelů bylo dost a tak se jen používaly,ztrácely a vyřazovaly.No a nakonec zůstal sklad kde byly už jen tyhle brousky.No a když jsme to vyklízely pár sem jich nevyhodil a dokonce mi jeden i zůstal dodnes.Brousek je z velmi pevného nedrolivého oleštěného kamene,ber velkých pórů.
Břitva napravo je půdní nález z vojenského kufru F.VESELÝ Budkov.
Břitva byla na těle podepsaná,což je na ní ještě patrné,značení pokud lze číst je SC?HICEN FF S????GEN
Břitva napravo je půdní nález z vojenského kufru F.VESELÝ Budkov.
Břitva byla na těle podepsaná,což je na ní ještě patrné,značení pokud lze číst je SC?HICEN FF S????GEN
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Re: broušení na břidlici
mistr Smékal:
OK!
Beru na vědomí, děkuji za zkoušku a vyčerpávající odpověď!
Vidíš, alespoň Tě to donutilo oprášit své břitvy, vzít je do ruky a projet na brousku. Určitě měly radost...
Přece jen ještě 2 drobnosti: do toho břidlicového brousku se vsakuje olej?
A jaký druh oleje používáš? Nějak tuším že existuje olej speciálně na broušení nožů ale předpokládám, že podobnou službu udělá i obyčejný olej na stroje a zařízení. Nebo se mýlím?
edelweiss:
nápisy na břitvě: je tam 2x SOLINGEN (psáno do obloučku) a mezi tím jsou pravděpodobně iniciály dílny, či výrobce (brusiče), řekl bych H.P., nebo H.F.
to all:
s hrdostí mohu konstatovat, že ačkoli nás v této diskuzi není mnoho, tak má vlákno "břitva" v tuto chvíli nejvíce příspěvků ze všech témat v sekci "Nože".
Jen tak dál!
OK!

Vidíš, alespoň Tě to donutilo oprášit své břitvy, vzít je do ruky a projet na brousku. Určitě měly radost...

Přece jen ještě 2 drobnosti: do toho břidlicového brousku se vsakuje olej?

A jaký druh oleje používáš? Nějak tuším že existuje olej speciálně na broušení nožů ale předpokládám, že podobnou službu udělá i obyčejný olej na stroje a zařízení. Nebo se mýlím?
edelweiss:
nápisy na břitvě: je tam 2x SOLINGEN (psáno do obloučku) a mezi tím jsou pravděpodobně iniciály dílny, či výrobce (brusiče), řekl bych H.P., nebo H.F.
to all:
s hrdostí mohu konstatovat, že ačkoli nás v této diskuzi není mnoho, tak má vlákno "břitva" v tuto chvíli nejvíce příspěvků ze všech témat v sekci "Nože".

Jen tak dál!

- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Broušení na břidlici.
edelweiss:
Díky za popis brousku a břitvy. Podle té hranaté špičky břitvy jsem to tipoval na vojenskou břitvu z první světový. Neco podobného jsem už viděl, a Ty jsi mi to pak potvrdil, že je to z vojenského kufru. Na vojně prý bylo nejen zvykem, ale nutností mít břitvu podepsanou.
Baron:
Břidla chlastá olej jak sahara vodu.
Zkoušel jsem různé oleje, motorový, na šicí stroje a na čistění zbraní (Konkor). Motorový dlouho klouže a lesk nic moc, na šicí stroje je lepší - je řidší - ale ještě to není ono. Zatím nejlepší mi vyšel Konkor. Mám jej v olejničce na šicí stroje a udělám s ním olejovou čárku podél na brousku, a pak už jde celý proces hezky postupně. Klouzání, táhnutí a šmrdlání do lesku. Někdy musím oleje přidat protože se hezky vcucne. A to hlavní dokonale nakonzervuje břitvu. Nemá sice mazací vlastnosti strojních olejů, ale jeho hustota mi plně vyhovuje na broušení.
Prodávají ho i ve spreji a je to stejný. Na čistění po broušení použij jen WC papír a jen jedno utření a nový kousek papíru. V tom oleji můžou být vydrolený kousky kamene a mohly by Ti poškrábat ty vyleptané ozdoby. Moje vlastní smutná zkušenost.
vlákno břitva:
je úspěšné díky tomu, že břitva má v sobě něco rytířského a zároveň gentlemanského, a o ty pocity je krásné se podělit.
Díky za popis brousku a břitvy. Podle té hranaté špičky břitvy jsem to tipoval na vojenskou břitvu z první světový. Neco podobného jsem už viděl, a Ty jsi mi to pak potvrdil, že je to z vojenského kufru. Na vojně prý bylo nejen zvykem, ale nutností mít břitvu podepsanou.
Baron:
Břidla chlastá olej jak sahara vodu.

Prodávají ho i ve spreji a je to stejný. Na čistění po broušení použij jen WC papír a jen jedno utření a nový kousek papíru. V tom oleji můžou být vydrolený kousky kamene a mohly by Ti poškrábat ty vyleptané ozdoby. Moje vlastní smutná zkušenost.

vlákno břitva:
je úspěšné díky tomu, že břitva má v sobě něco rytířského a zároveň gentlemanského, a o ty pocity je krásné se podělit.
Zdravím Petr S.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Broušení na břidlici.
Pánové právě se courám na
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=15
kde kolegové popisují broušení nožů. Čerstvě jsem to objevil, a je to dost zajímavé. Je vidět, že moje vesnické zkušenosti s broušením tu kolegové potvrzují. Píše se zde i o břidli z Rožnova. Kolega duffioso brousí naprosto stejně jako já
Zřejmě věky ověřené zkušenosti s broušením nožů se předávají po celé republice stejné,
a s břitvou je to taky tak.
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=15
kde kolegové popisují broušení nožů. Čerstvě jsem to objevil, a je to dost zajímavé. Je vidět, že moje vesnické zkušenosti s broušením tu kolegové potvrzují. Píše se zde i o břidli z Rožnova. Kolega duffioso brousí naprosto stejně jako já

Zdravím Petr S.
Pitralon
Nedávno mi došla má oblíbená voda po holení a tak jsem se vypravil pro novou.
A narazil jsem, světe div se, na legendární Pitralon.
A já myslel, že už se dávno přestal vyrábět.
Já osobně jsem ho nikdy do té doby nepoužil.
Při pohledu na cenovku 19.90,- kč se mi vybavila vzpomínka na starou písničku od Františka Ringo Čecha: "Zdenda bum bum kanón", kde zpívá jak dotyčný Zdenda - idol žen jde po ulici a něco jako: "je Pitralonem vonící a holky po něm toužící..."
Vůně mě pravda příliš nepřesvědčila, ale byla mi jaksi povědomá a domů jsem odcházel i s onou lahvičkou. Jednak z nostalgie a také proto, že při čtení složení byl na prvním místě uveden alkohol denat. a ne voda jako u ostatních vod po holení.
A protože stále hledám vodu s co nejvyšším obsahem lihu, pln očekávání jsem ji vyzkoušel.
Vážení, mohu konstatovat že je to síla.
Síla ale taky byla, když tu vůni ucítila kolegyně, zvyklá na jinou vůni
, a ta byla přímo zděšena!
Prohodila že smrdím jako bych se polil rumem.
Musím uznat, že odér Pitralonu je velmi silný a pronikavý i dlouho po použití, což je nezvyklé u klasické vody po holení, které jsem dosud používal.
A narazil jsem, světe div se, na legendární Pitralon.
A já myslel, že už se dávno přestal vyrábět.

Při pohledu na cenovku 19.90,- kč se mi vybavila vzpomínka na starou písničku od Františka Ringo Čecha: "Zdenda bum bum kanón", kde zpívá jak dotyčný Zdenda - idol žen jde po ulici a něco jako: "je Pitralonem vonící a holky po něm toužící..."
Vůně mě pravda příliš nepřesvědčila, ale byla mi jaksi povědomá a domů jsem odcházel i s onou lahvičkou. Jednak z nostalgie a také proto, že při čtení složení byl na prvním místě uveden alkohol denat. a ne voda jako u ostatních vod po holení.
A protože stále hledám vodu s co nejvyšším obsahem lihu, pln očekávání jsem ji vyzkoušel.
Vážení, mohu konstatovat že je to síla.

Síla ale taky byla, když tu vůni ucítila kolegyně, zvyklá na jinou vůni

Prohodila že smrdím jako bych se polil rumem.

Musím uznat, že odér Pitralonu je velmi silný a pronikavý i dlouho po použití, což je nezvyklé u klasické vody po holení, které jsem dosud používal.
Naposledy upravil(a) Baron dne 05 srp 2008 02:18, celkem upraveno 1 x.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Pitralon
Kdo nezažil - neuvěří
Ona slavná průpovídka "je vtíravý jak Pitralon" byla dokonale vystihující, jak vůně Pitralonu působí. Osoba takto označená byla klasifikována hůře než podomní obchodník. se svou vytrvalostí
Jsem rád, že dnešní gentleman, zvyklý na decentní a vyvážené parfémy, mohl vyzkoušet onu nepřekonatelnou sílu minulosti. Pro ženy doporučuji vyskoušet voňavku "Krasnaja Moskva".
Naprosto ideální, je když se takový pár sejde na rande v útulném malém baru. S naprostou jistotou mají zajištěné soukromí.
jen barman se bude tvářit takto

Zdravím Petr S.