Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Baron
brusné kameny

Příspěvek od Baron » 20 črc 2008 22:01

Díky za reakci na ty brusné kameny!
Odkaz na toho pána ze Vsetína hodlám využít v nejbližších dnech, ale ty japonské kameny mi nedají spát...
Bytosně cítím nutkání nějaký koupit, obětovat něco peněz v zájmu vědy a rozšíření znalostí a obzorů nás všech co s láskou držíme břitvu na tváři.

Mám v tom ale trochu zmatek, protože u těch japonců je jasně uvedeno, že jde o "přírodní ručně vyráběné obtahovací kameny"
a Ty mluvíš o umělých, kde jsou zrna pojena nějakým pojivem. To by vážně mohl být problém a zkusím zjistit podrobnosti.
Pokud jde skutečně o přírodní kameny, tak mi přijdou podivné ty přesné zrnitosti
v řádech tisíců zrn jako 6000, 8000 a 10 000 zrn!
Možná mají na mysli, že je vše přírodní a ten kámen, či materiál se nadrtil, namlel a prosíval na konkrétní zrnitost
a pak nějak lisoval a pojil...

Nevím jak jemná je v tomto ohledu obyčejná břidlice, ale připadámi, že 8 a 10 tisíc zrn na 1 cm2 je až moc jemný.
Aby to nakonec břitvu jen stěží neleštilo a o broušení ani nemluvě!
Když přejedu prsty po brusném papíru, který má hrubost 2500, tak mi přijde velmi jemný.
Mám tedy pocit, že 6000 zrn na 1 cm2 je až dost. Co myslíte vašnosti?
A co Vy ostatní?

Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Brousek

Příspěvek od Smékal Petr » 20 črc 2008 23:34

Přesně jak jsi napsal - nadrtit, prosít a zase slepit - a vše je z přírodního materiálu a může být i ruční práce. Jenže takový originál Arkansas je rostlý kámen a čím tmavší, tím prý je kvalitnější na jemná dlátka. (Poznámka řezbáře.) :wink: Mám dotaz - už jsi brousil břitvu na kameni? Já už nabrousil několik velmi kvalitních nožů do ostří, které přivádělo majitele k úžasu, na umělém kameni a doleštil na břidlici, ale broušení břitvy je něco úplně jiného. U nože STÁLE cítíš jak brus na oleji táhne a ubírá a spíše musíš hlídat aby jsi jej "nepřebrousil na grot", ale břitva na břidle a oleji ze začátku táhne, pak se najednou jakoby utrhne, přestane táhnout a jen dolešťuje. Je to jakoby jsi zbytečně "šmrdlal" bez užitku na brousku. Ve skutečnosti dělá právě v tu chvíli nejjemnější ostří. Když to táhne a plošku lupou zvětšíš, tak uvidíš opracování kterému se u zbraní říká satinování, po "šmrdlání" se zaleští i ten satin na lesk. Když je ještě potřeba brousit, stačí malá kapka oleje a zase brus začne táhnout. Dokonce i řemen je mnohem hrubší a ten lesk na ostří poškrábe :roll: Takhle se ale chová jen rostlý kámen. Umělý (lepený) ten táhne většínou pořád a dost ubírá. Pro nůž je to ze začátku dobrý ale břitvu by to vytrhalo. Jemnost šmirglu a rostlého kamene se nemůže srovnávat. Šmirgl zrna vyčnívají ulamují se, a u kamene se zrno zmenšuje a zahlazuje ale pořád bere. Proto se zdá na kůži, že jemný kámen nemůže ubírat. :lol: Zkus si nabrousit nějaký nůž na umělém brousku a oleji tak aby holil nasliněné chlupy na ruce, a pak ho dolešti na břidlici a uvidíš jaký je rozdíl v dosaženém ostří. :lol: Neber to ode mne jako poučování :wink: , to bych opravdu nerad. :roll: Ahoj.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Baron

brusné kameny

Příspěvek od Baron » 21 črc 2008 18:17

mistr Smékal:

díky za Tvé obsáhlé vysvětlení a rady.

břitvu jsem tedy na kameni ještě nebrousil... :oops: :oops: :oops:
v tomto jsem skutečně amatér jak poleno, klidně se přiznám! Ať se kdo chce zasměje :)
Rád bych do toho ale pronikl, takže o nějakém poučování v negativním smyslu slova nemůže být ani řeč!!!
Ba právě naopak! :wink: :idea:

Nerad bych si i nějakou obyčejnou břitvu zničil a proto potřebuji něco ujasnit:

nechce se mi to hledat, ale někdy dříve jsi mi psal, že břitva na břidlici s olejem na začátku jezdí jakoby bez odporu (ale brousí se),
až po chvíli začne táhnout pořádně a to je moment, kdy je třeba ubrat na síle.
No a ve Tvém posledním příspěvku mi z toho vychází úplný opak. :(
Jsem z toho volaký zmetěný!
Přesto už se nemůžu dočkat až to vyzkouším. Raději se budu držet zpátky maje na mysli, že méně znamená více a lépe.

Btw, přidávám fotky 2 mých posledních přírůstků. Zatím jsou nečištěné, to prosím berte v úvahu.
Obě jsou velmi zachovalé, hezká Anglická práce.
No posuďte sami...
Přílohy
Sheffield, England.JPG
masivní, polodutě broušená, šířka břitu 6/8
detail břitu.JPG
krásně dochovalé zdobení břitu - co dodat?
Naposledy upravil(a) Baron dne 21 črc 2008 22:45, celkem upraveno 2 x.
Baron

moje nová břitva

Příspěvek od Baron » 21 črc 2008 18:38

tady je druhá břitva, kterou jsem získal v aukci.
Ještě jsem se ani nestihl s ní pomazlit a už Vám ji sem servíruji... :wink:

Samosebou že jsou do sbírky, to by byla svatokrádež se s nimi holit :arrow:
Přílohy
obě anglické břitvy.JPG
detail na výbrusy břitev
English Razor.JPG
šířka 4/8; čtvrtdutě broušená; malinko od rzi, ale s tím si poradím
Naposledy upravil(a) Baron dne 21 črc 2008 22:47, celkem upraveno 1 x.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Broušení na břidlici.

Příspěvek od Smékal Petr » 21 črc 2008 22:39

Tak jsem si sedl, vzal obě moje holky fousošmikný a taky brousek a olej. A začal brousit a srovnával si v hlavě jak to doopravdy v těch rukách cítím a postupně připisuji.
a) začátek = brousek + olej a břitva klouže úplně lehce, ale je cítit, že slabounce bere. ale klouže. Taky je problém udržet na brousku zároveň ostří i temeno břitvy. Za chvíli se mi to srovnává samo.
b) po chvíli se olej vstřebává do brousku a začíná to brzdit a táhnout, zeslabil jsem přítlak. Začal vznikat pěkný satin na ostří. Kontrola přes nehet.
c) pokračuji a olej se ztrácí a usychá a brousek se začíná lesknout jako sklo ale na sucho a už to nebere, jen to "šmrdlá" ale nádherně leští.
Zkoukni pak ostří jak se leskne a pak to porovnej po obtažení ne řemenu :roll:
A až budeš objednávat brousek, tak si ho nechej vyrobit na přesný rozměry, a raději 2 - 3 kousky, protože na noži se ta břidla brzy ubere. Na nože mám rozměry 200x55x25 mm a je to ideální. Jen mu řekni aby vybral opravdu jednolitou břidlu na břitvu. Má ji tak dokonale opracovanou, že je hladká skoro jako sklo. :lol:
A co se týká Tvých nových přírůstků, jsou nádherný. Takový kousky už nejsou pro obyčejný holení, ale jen pro kochání se pohledem a dotekem. Stáhl jsem si s dovolením Tvé fotky a pokochal se pohledem na zvětšené snímky - prostě nádhera. Blahopřeji.
Naposledy upravil(a) Smékal Petr dne 22 črc 2008 00:01, celkem upraveno 1 x.
Zdravím Petr S.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 21 črc 2008 23:42

Já jsem se kdysi dostal k brousek na skalpely,v podobě asi mramorového hranolu,pokud se navlhčí tak opravdu slušně leští bez rýh.
Přílohy
P1040617.JPG
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Brousek

Příspěvek od Smékal Petr » 22 črc 2008 00:36

Ahoj Edelweiss
Ten brousek vypadá hezky dlouhý, a zajímalo by mne podle čeho je určen na skalpely. Nevím a tak se ptám. :? Taky mne zajímá tvrdost. A taky ta břitva co je vpravo. Ta s tou hranatou čepelí. Nemá uvedeno nějaké značení? Napiš.
Zdravím Petr S.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 22 črc 2008 09:24

Tyhle brousky byli vždy přibalené k nějakému počtu pevných skalpelu. Jenomže nikdo s tím neuměl skalpelů bylo dost a tak se jen používaly,ztrácely a vyřazovaly.No a nakonec zůstal sklad kde byly už jen tyhle brousky.No a když jsme to vyklízely pár sem jich nevyhodil a dokonce mi jeden i zůstal dodnes.Brousek je z velmi pevného nedrolivého oleštěného kamene,ber velkých pórů.
Břitva napravo je půdní nález z vojenského kufru F.VESELÝ Budkov.
Břitva byla na těle podepsaná,což je na ní ještě patrné,značení pokud lze číst je SC?HICEN FF S????GEN
Přílohy
P1040618.JPG
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Baron

Re: broušení na břidlici

Příspěvek od Baron » 22 črc 2008 20:40

mistr Smékal:

OK! :idea: :wink: Beru na vědomí, děkuji za zkoušku a vyčerpávající odpověď!
Vidíš, alespoň Tě to donutilo oprášit své břitvy, vzít je do ruky a projet na brousku. Určitě měly radost... :mrgreen:

Přece jen ještě 2 drobnosti: do toho břidlicového brousku se vsakuje olej? :shock: :?:
A jaký druh oleje používáš? Nějak tuším že existuje olej speciálně na broušení nožů ale předpokládám, že podobnou službu udělá i obyčejný olej na stroje a zařízení. Nebo se mýlím?

edelweiss:

nápisy na břitvě: je tam 2x SOLINGEN (psáno do obloučku) a mezi tím jsou pravděpodobně iniciály dílny, či výrobce (brusiče), řekl bych H.P., nebo H.F.

to all:

s hrdostí mohu konstatovat, že ačkoli nás v této diskuzi není mnoho, tak má vlákno "břitva" v tuto chvíli nejvíce příspěvků ze všech témat v sekci "Nože". 8) :P
Jen tak dál! :arrow:
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Broušení na břidlici.

Příspěvek od Smékal Petr » 22 črc 2008 23:28

edelweiss:
Díky za popis brousku a břitvy. Podle té hranaté špičky břitvy jsem to tipoval na vojenskou břitvu z první světový. Neco podobného jsem už viděl, a Ty jsi mi to pak potvrdil, že je to z vojenského kufru. Na vojně prý bylo nejen zvykem, ale nutností mít břitvu podepsanou.

Baron:
Břidla chlastá olej jak sahara vodu. :lol: Zkoušel jsem různé oleje, motorový, na šicí stroje a na čistění zbraní (Konkor). Motorový dlouho klouže a lesk nic moc, na šicí stroje je lepší - je řidší - ale ještě to není ono. Zatím nejlepší mi vyšel Konkor. Mám jej v olejničce na šicí stroje a udělám s ním olejovou čárku podél na brousku, a pak už jde celý proces hezky postupně. Klouzání, táhnutí a šmrdlání do lesku. Někdy musím oleje přidat protože se hezky vcucne. A to hlavní dokonale nakonzervuje břitvu. Nemá sice mazací vlastnosti strojních olejů, ale jeho hustota mi plně vyhovuje na broušení.
Prodávají ho i ve spreji a je to stejný. Na čistění po broušení použij jen WC papír a jen jedno utření a nový kousek papíru. V tom oleji můžou být vydrolený kousky kamene a mohly by Ti poškrábat ty vyleptané ozdoby. Moje vlastní smutná zkušenost. :cry:
vlákno břitva:
je úspěšné díky tomu, že břitva má v sobě něco rytířského a zároveň gentlemanského, a o ty pocity je krásné se podělit.
Zdravím Petr S.
kolowrat

Příspěvek od kolowrat » 23 črc 2008 00:20

Zdravím pánové.
Koukám že se tu ale rozproudila diskuze o brousku, až oči přecházejí. Děkuji za popsané zkušenosti kolegovi Smékalovi. Myslím, že břidla to jistí a hlavně vím jak na to!
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Broušení na břidlici.

Příspěvek od Smékal Petr » 23 črc 2008 00:33

Pánové právě se courám na
http://forum.gunshop.cz/viewtopic.php?t ... c&start=15
kde kolegové popisují broušení nožů. Čerstvě jsem to objevil, a je to dost zajímavé. Je vidět, že moje vesnické zkušenosti s broušením tu kolegové potvrzují. Píše se zde i o břidli z Rožnova. Kolega duffioso brousí naprosto stejně jako já :lol: Zřejmě věky ověřené zkušenosti s broušením nožů se předávají po celé republice stejné, :lol: a s břitvou je to taky tak.
Zdravím Petr S.
Baron

Pitralon

Příspěvek od Baron » 26 črc 2008 12:00

Nedávno mi došla má oblíbená voda po holení a tak jsem se vypravil pro novou.
A narazil jsem, světe div se, na legendární Pitralon.
A já myslel, že už se dávno přestal vyrábět. :oops: Já osobně jsem ho nikdy do té doby nepoužil.
Při pohledu na cenovku 19.90,- kč se mi vybavila vzpomínka na starou písničku od Františka Ringo Čecha: "Zdenda bum bum kanón", kde zpívá jak dotyčný Zdenda - idol žen jde po ulici a něco jako: "je Pitralonem vonící a holky po něm toužící..."
Vůně mě pravda příliš nepřesvědčila, ale byla mi jaksi povědomá a domů jsem odcházel i s onou lahvičkou. Jednak z nostalgie a také proto, že při čtení složení byl na prvním místě uveden alkohol denat. a ne voda jako u ostatních vod po holení.
A protože stále hledám vodu s co nejvyšším obsahem lihu, pln očekávání jsem ji vyzkoušel.
Vážení, mohu konstatovat že je to síla. :twisted:
Síla ale taky byla, když tu vůni ucítila kolegyně, zvyklá na jinou vůni :wink: , a ta byla přímo zděšena!
Prohodila že smrdím jako bych se polil rumem. :P
Musím uznat, že odér Pitralonu je velmi silný a pronikavý i dlouho po použití, což je nezvyklé u klasické vody po holení, které jsem dosud používal.
Naposledy upravil(a) Baron dne 05 srp 2008 02:18, celkem upraveno 1 x.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Pitralon

Příspěvek od Smékal Petr » 26 črc 2008 18:32

Kdo nezažil - neuvěří :shock: Ona slavná průpovídka "je vtíravý jak Pitralon" byla dokonale vystihující, jak vůně Pitralonu působí. Osoba takto označená byla klasifikována hůře než podomní obchodník. se svou vytrvalostí :roll: Jsem rád, že dnešní gentleman, zvyklý na decentní a vyvážené parfémy, mohl vyzkoušet onu nepřekonatelnou sílu minulosti. Pro ženy doporučuji vyskoušet voňavku "Krasnaja Moskva". :lol: Naprosto ideální, je když se takový pár sejde na rande v útulném malém baru. S naprostou jistotou mají zajištěné soukromí. :roll: :lol: jen barman se bude tvářit takto :twisted: :evil:
Zdravím Petr S.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 26 črc 2008 21:56

To- Smékal Petr
Ne tos podcenil,pro dámu konvalinky!!!vůně domova důchodců.To pak bude to pravé. :lol:
Odpovědět