Po přečtení celé diskuse (a vyslechnutí si několika vět o využití času

)))) je toho totiž spousta písmenek ) si dovolím přidat něco málo z vlastních zkušeností.
Na začátek: mám rád psy, i když, kočky mám radši. Jsem z vesnice, kde psa má skoro každý, od "voříšků" po "šlechtěná" plemena. Měli jsme doma vlčáka, potom voříška, teď mají naši doma druhou čistokrevnou kolii. Delší dobu už nebydlím s nima a na předměstí s nedostatkem času není pes pro něj samého nejlepší volba. Máme kočku - unikát. To je ale vedlejší.

K tomu, jestli je pes zbraň nebo není: ono když se vezme do důsledku cokoli, tak se to může stát zbraní. Jde o úhel pohledu. Auto, v kopci, které je zaparkované a někdo do něj nabourá, tomu autu prostě "prdnou" brzdy a rozjede se do parčíku s pískovištěm je taky zbraň. Kdo je na vině? Minimálně vystrašené, ale spíš pomuchlané děti a rodiče asi neuspokojí omluva majitele nabouraného auta. Kdo za to může?
Pes=Zbraň? Asi ne ve všech případech. Pes=bránící sám sebe? To je příroda a každý, kdo nemá vštípeny tři zákony robotiky, tak se bude bránit tak, jak uzná za vhodné.
Každopádně ale souhlasím s názory, že ne každý chodec, nebo i jen stojící, který je poblíž nějakého psa by se měl hned začít bát a prověřovat způsobilost majitel psa nebo psa preventivně likvidovat. Pes by měl být ovládán pánem a preventivně by měl mít košík. Proč by si měl chodec dělat starosti, to by mělo být řešeno zákonem. Zbraň má být (v mnoha případech) nošena skrytě. O mnoha lidech si taky člověk nepomyslí, že nese zbraň. Přesto nemusím sám sebe ujišťovat, zda ji má, a nečiní mi to problémy jít s ním po jednom chodníku. To samé se psy.
O těch vlastních zkušenostech: pokousanej jsem byl... několikrát

Sousedi měli krásnýho psa. Fakt krásnej - kříženec rotvajlera dobrmana, nebo čeho, ale vypadal na ty dva. Mooc pěkné zvíře, mohutné, a přitom velmi elegantní, po fyzické a estetické stránce bych si tipl, že měl to nejlepší po předcích. Ale povahou a inteligencí - asi to nejhorší. Byl totiž nezvladatelný i pro rodinu majitele a jeho poslouchal jen, když viděl, že páníček má v ruce klacek.

Párkrát si udělal díru v plotě. Kočky, menší potulní psi ... nepočítaně. Novofundlanďák - jeden, majitel novofundlanďáka taky jeden (přežili oba

) jen s pocuchaným sebevědomím a "pár" dírkama v kožichu a pár šrámy od klacku majitele psa, když "dostával psa pod kontrolu" a netrefil se. Mně udělal z ruky MHD lístek, protože jsem bránil naše stádo dobytka na pastvě. Od té doby jsme chodili s mačetou ,ale už to nebylo potřeba (i když nevím, jestli by to k něčemu bylo) ,to bylo totiž jedno z posledních přečinění onoho psího stroje. Majitel se jej musel na základě veřejného mínění zbavit. Nevím, jestli jej utratil, nebo někam dal, nevím, ale nechybí nám nikomu.
K tomu, jestli je pes zbraň bych ještě trochu podotknul, že na naší vsi měli vlčáka, který byl postrachem všech psů, byl z 1/4 vlk, a taky mooc pěkný kousek. Byli jsme na rybníku, koupali se tam my se stádem koz (pásly se na louce poblíž) jiní s koňma, no, a kluci s tim postrachem právě s ním. Byl uvázán, ale nějak se utrhnul a vyrazil na naše kozy. Nebudu machrovat, měli jsme s bráchou stažený půlky, jak budem doma vysvětlovat zrušení chovu, když největší postrach psů poprvé poznal strach.

Lízina - koza bránící kůzlata - natrhla rohma břicho vlčákovi a "trknutím" jej zbavila všech představ o neporazitelnosti.

)) A je koza bojové plemeno?

)) - Prosím, bez komentáře. To bylo jen na ukázku, že cokoli, cokoli může být nebezpečné.