jama píše:Existuje nějaká úměrnost mezi velikostí zorného pole a chybou paralaxy? Jak tak porovnávám parametry různých puškohledů a sem tam do některého nakouknu, vychází mi, že čím menší ZP, tím menší chyba paralaxy. Je to tak, nebo jde o náhodu?
Kubajzz píše:Ano, existuje, dá se to i lehce spočítat, před časem jsem dělal.
Podle vzorce:
max error = 0.5 * objective diameter * (range to target - range to focus) / range to focus
Když jsem to dosadil hodnotami pro nastavení na 25y a objektivy s průměry 32, 42 a 50mm, tak jsem dostal pro velikost chyby paralaxy tento graf, takže už to nemusíte počítat...
???
Naprosto souhlasím, ale na to se tazatel neptal.
SZ for
jama kesi píše:Předmět: Vyber puskohledu na HFT
jama píše:Existuje nějaká úměrnost mezi velikostí zorného pole a chybou paralaxy? Jak tak porovnávám parametry různých puškohledů a sem tam do některého nakouknu, vychází mi, že čím menší ZP, tím menší chyba paralaxy. Je to tak, nebo jde o náhodu?
"Dle mě spíše náhoda

, jde o rozdílné věci/nastavení.
Polní clona určuje velikost ZP a tím vlastně omezuje vady objektivu, kterých ke kraji přibývá. Všechny optické přístroje se pokud možno korigují tak, aby byly ostré až ke kraji (bez významné CA, dalších aberací, barevné odchylky).
Jedná se o mechanickou záležitost stejně jako paralaxa - mechanické nastavení optického systému puškohledu, jehož korekce dopomáhá k tomu, že se cíl zaostřuje na všechny vzdálenosti.
Zde jsem kdysi cosi vypotil ohledně ZP:
http://forum.gunshop.cz/pomoc-p-i-rozho ... 48-30.html (na předchozí stránce je cosi vo vobrazu...)
Pouze do SZ, veřejně již nepřispívám. "
PS: dělám vyjímku, und, und...
kesi