Říkal jsem si, že se teď objevilo pár věcí, které by stály zato přeložit a průběžně to tu sytit.. Takže sem budu vkládat, veci, který mě zaujaly v kontextu s tou flintou. Beru to jako takovou "službu" tomuto fóru, kdy jsem se tu něčemu "naučil" a tak to chci zvým způsobem oplatit z5. U nás se o něm v češtině skoro nikdo nic moc nedozví, informační vákujum kolem toho je
Takže tady je přeložená
recenze z
http://www.daystate.com/images/reviews/ ... 250311.pdf
Air Ranger od Daystate je větrovka operující na mechanickém principu. Je to tedy PCP puška v kontrastu s "bratříčkem" Air Wolfem, který je řízen elektronicky (tišták, baterka, senzor, selenoid a místo spouště je mikrospínač...)
Původní Ranger byl dle výrobce "super flintou" a před pěti lety vyhrála nějáká uznání WOW

.. Má deseti-ranný zásobníček a dle subj. postoje elegantní a praktickou pažbu. "Hodně flašek" což by se dalo říc, že má prostě a jenom velkou flašku.. Původně byla navržena pro Emerický trh jako větrovka s maximální možnou sílou / výstřel. Ranger se tedy dělá v provedení FAC které má větší
kartuši 500cc a v článku ještě neuvádějí že ta FAC verze mají delší
hlaveň.
Tedy 430 mm (17 ins) pro verzi 16J a 584 mm (23 ins) pro ostatní "BÁC" verze. Flintu jde koupit v 16J, 18J, 54J, 81J a 108J (to číslo je samozřejmě dále závislé na váze střeliva).
Kartuše je plnitelná na 230 Bárů či 250. Informace jsou v tomhle ohledu různé.. A podle výkonu a ráže z ní dostanete od 300 po 20 ran.
Je tomu pár let co změnili taktiku a začali vyrábět, k mému potěšení i 16J verze, které jsou dosutpné pro bežný britský trh. Pak je tam zmíňka o velikostech kartuší, jdou vyměnít je to volitelné a cenu to neovlivnňuje...
Pak píšou, že v té nové verzi je změněná nějáka vestavěná pojistka na tradiční kovovou, CO se pažby týče, tak
je oboustanná a tu ďouru na palec zvětšili. Takže vaše ruka a zápestí se bude cítit opravdu dobře

Místo které z nudy leštíte palcem je také udělané nově, tak aby bylo i pro leváka praváka.. Drobně vylepšili v dalších ruzných dále nepopsaných oblastech, no ale vylepšili! Pár dalších řádek samochvály a..
Spoušťový mekánizmus zlepšili tím, že vyměnili kovový regulátor efektivnějším systémem "slingshot" což je prak a asi je to myšleno jako péro a uderník společně se systémem plastových pístů, který maji patentovaný anti-vybrační superschopnosti

Bicí kladívko, tedy asi úderník využíva setrvačnosti k otevření ventilu a prakticky s ním nemá kontakt..
Ještě stojí za zmíňku, že klukum anglickejm došlo, že je důležitý mít "nízko položenej" zásobník. Jdou pak použít i nízké montáže a ve spojitosti s novou pažbou, kterou za tímto účelem testovali..
Hlaveň je od pana Lothara a má integrovaný tlumič, používám slovo tlumič, neb je to tu napsané a i v ČéEr se s tímto příslušenstvím prodáva, tudíž usuzuji, že muselo býti schváleno orgánem a to příslušně odborným. Tak mě prosím nedémonizujte

Na konci je závit na další náčíníčko..
Na levé straně je na flintě tlakoměr, který se lépe čte pravákům

Má quick-fill
Tak a dál to překládat nebudu protože mě nebaví, jak to pořád chváli..