Fórum o zbraních a střelivu
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
frana - Příspěvky:69
Příspěvek
od frana » 30 říj 2006 16:13
Kubajzz píše:Nebo bys možná mohl použít jednodílnou montáž, tu můžeš podkládat jak chceš.
Na ruznych strankach jsem jednodilnou hledal ale pro Haenel 150 (rybina 11mm) jsem nikde nenasel a nechat ji vyrobit na zakazku by asi vyslo draz nez Haenelka bez teto rikejme tomu anomalie.
Zajimalo by me jestli se nekdo z prihlizejicich uz u tohoto typu malorazky s takovymto zmetkem setkal. Dokud se z ni strilelo s dioptrem, tak to nevadilo.
-
qwer - Příspěvky:373
Příspěvek
od qwer » 30 říj 2006 18:09
Montáže od CZ mají oka uchycená ke "kamenům" pomocí imbusových šroubů. Stačí dát mezi oko a kámen např. plech a tím vyrovnat chybu co uvádíš. Když se montuje puškohled s velkým objektivem, tak se na vymezení výšky montáže vkládají ocelové sloupky. Přední sloupek by měl být vždy o něco kratší než zadní. Tím se dosáhne "souběhu" osy optiky s hlavní. Objektiv puškohledu by však měl být co nejblíže povrchu hlavně. Asi jsem to nepopsal příliš odborně, ale doufám že srozumitelně.
-
Příspěvek
od frana » 31 říj 2006 10:35
qwer píše:Montáže od CZ mají oka uchycená ke "kamenům" pomocí imbusových šroubů. Stačí dát mezi oko a kámen např. plech a tím vyrovnat chybu co uvádíš. .
Potreboval bych nasmerovat, kde (WEB stranky) takoveto montaze jsou k videni. Myslim, ze takovato stavitelna montaz by resila muj problem. Prohlizel jsem stranky Kozap a FAO, ale nepripadlo mi, ze montaz na Haenel 150 vyrabeli. Haenelka ma rybinu nahore s radiusem a vetsina montazi je delana na plochou rybinu. Ale jak jiz jsem psal, se strelbou z malorazky s optikou zacinam a spoustu veci nevim a stale je co poznavat a ucit se. Vsem dekuji za informace. Frana
-
Vláďa - Příspěvky:233
Příspěvek
od Vláďa » 31 říj 2006 12:00
frana: FAO je dělá jako zákázkovou výrobu. Pokud vím, Sidewinder a Honza používají montáž od Kozapu, ale dělali tam nějaké doladění, třeba se ozvou a poradí.
.45 ACP je pádný argument :)))
-
Kubajzz
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Kubajzz » 31 říj 2006 12:26
Já mám na malorážce dvoudílnou.
Ale na vzduchovce mám jednodílnou. Je to tahle:

Je to hliník, ale na malorážku by byla IMHO v pohodě. Je to na 11mm a ty šrouby jsou dost velké se závitem po celé délce, dá se to bez obav utáhnout jak sviňa. No a podložit by to v rozumné míře určitě šlo.
Cena by měla být kolem 350,-Kč.
Jenom mě tak napadlo. Dá se tam vůbec jednodílná montáž použít? Aby to nevadilo vyhazování.

-
Příspěvek
od frana » 31 říj 2006 13:24
Kubajzz píše:No a podložit by to v rozumné míře určitě šlo.
Mam zatim pujcenou montaz od Sidewindera, je na ni znacka ZKZ a je tak presne obrobena, ze jde podlozit pouze o 0.2 mm. Myslim, ze resenim bude tak, jak to psal qwer, oka uchycena ke kamenum pomoci sroubu a vymezit rozdil podlozkami, ted potrebuji zjistit kdo dodava takove aby se dali chytit na tu zvlastni rybinu. Frana
-
Kubajzz
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Kubajzz » 31 říj 2006 16:43
frana píše:...Myslim, ze resenim bude tak, jak to psal qwer, oka uchycena ke kamenum pomoci sroubu a vymezit rozdil podlozkami, ted potrebuji zjistit kdo dodava takove aby se dali chytit na tu zvlastni rybinu. Frana
No jo, ale to neřeší namáhání tubusu puškohledu. Ta oka nebudou v rovině a ten tubus to bude trochu křivit. Nebo ne?
-
Sidewinder
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Sidewinder » 31 říj 2006 18:25
oka se daji po podlozeni srovnat - pribrousit pomoci ocelove tyce a brusne pasty .. tak to delam u techto montazi vzdy, protoze nejsou z vyroby uplne dokonale v ose..
Spis bude problem v tom, ze kdyz se ubrousi jedna montaz trochu zespod, dosedne nejen niz, ale i trochu do strany, a to uz se bude spatne ladit..
-
Příspěvek
od qwer » 31 říj 2006 18:56
Frana: Zde je moje ocelová montáž, kterou jsem popisoval ve svém příspěvku. Imbusový šroub prochází zespodu montáží. Rozteč je 16 mm. Pro Haenel 150 je sice nepoužitelná, ale musel by jsi si zjistit zda výrobce dělá "kameny" s roztečí 11 mm. Pak by to bylo řešení tvého problému. Sloupky "kostičky" vyrobil puškař na zakázku. Samotná montáž stála v obchodě cca 1100,-Kč.
- Přílohy
-

-
Příspěvek
od frana » 31 říj 2006 19:42
qwer píše:Pro Haenel 150 je sice nepoužitelná, ale musel by jsi si zjistit zda výrobce dělá "kameny" s roztečí 11 mm.
Dekuji za informaci, ale to podstatne chybi - kdo je ten vyrobce ?
-
Příspěvek
od qwer » 31 říj 2006 19:51
Montáž jsem v obchodě dostal pouze v igelitovém sáčku, žádný leták tam nebyl. Podle značky vyražené na montáži by výrobcem měla být Česká zbrojovka Uherský Brod.
-
harpplayer - Odborník na zbraně
Příspěvek
od harpplayer » 01 lis 2006 07:13
Hele Frano, nejsi to náhodou ty, kdo v pátek v Třebši měl ty problémy s Haenelou?
Já zatím Haenelu připravuji na příští sezonu, v současné době střílím Brno Mod.4. Tam je zas problém s rybinou šířky 13 mm. Používám dalekohled o průměru objektivu 44 mm. Původně jsem v Gunshopu koupil 13 mm montáž, jenže jsem zjistil, že je na ten dalekohled moc nízká. Řešení mi nabídl Olda Hajna sen. když odkudsi vyčaroval ocelovej blok vespod s rybinou 13 mm a nahoře se závity,do kterých se zašroubovala oka původní montáže. (Ten kus už není k dispozici, byl poslední). Na straně to má vybrání, aby to neomezovalo vyhazování nábojnic. Vypadá to velmi podobně jako ta Kubajzzova montáž s tím, že oka tam jsou volně natočena a je to ocelový. Až se dostanu k foťáku, vyfotím to a pošlu.
Podobným způsobem se chystám to spáchat na Haenelu, jen to výhozní okno bude muset být jinak řešeno.
Nutno říct, že tahle montáž je značně tuhá a dalekohled, který Sidewinder zavrhl jako nevyhovující (už jsem někde psal, že je nekompromisní maximalista) mi v téhle montáži chodí jako víno (HAWKE Varmint II). V pátek jsme testovali dalekohledy v Hradci (o tom se zmíním později v příslušném tématu). Zkoušeli jsme mj. posun záměrného bodu při min./max. zvětšení a doklikání čtverce 4x 20 kliků a poslouchalo to jak hodiny. Řek bych, že ta montáž je to nejcennější na celý zbrani.
-
Shiva - Příspěvky:984
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Shiva » 01 lis 2006 07:34
Nedavno jsem přivezl pár Leupold montáží RifleMan.
http://www.leupold.com/products/mounts.htm
Bohužel moje Suhlka leží už několik týdnů u puškaře na přepažbení, takže nemám možnost vyzkoušení. Rozměr je 3/8" což je 10mm a mělo by to pasovat. Jsou určeny na malorážku a jsou z duralu. Cena se pohybuje od 350 do 500kč.
-
Příspěvek
od frana » 01 lis 2006 08:52
harpplayer píše:Hele Frano, nejsi to náhodou ty, kdo v pátek v Třebši měl ty problémy s Haenelou?.
Jasne, jsem to ja osobne. Kdyz jsem se zminil v prodejne kde jsem ji koupil, ze ji asi vratim, nabidli mi vymenou Vostok CM2, chlapi mate nekdo zkusenost jak montaz (rybina mi pripada atypicka) a jestli to ma vubec cenu na ni dat puskohled. Ta Haenelka mela dle meho laickeho nazoru docela dobrej soustrel, proto se tak zoufale snazim resit tu nerovnobeznost osy hlavne se zakladnou rybiny.
-
Sidewinder
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Sidewinder » 01 lis 2006 14:50
ohledne montazi ktere vyfotik qwer:
Problem je v tom, ze jejich zakladny jsou zespon pluche kdezto suhlky maji rybinu s radiusem .. montaz by se musela nechat zespod odfrezovat take na radius, ale tim zase vykouknou srouby, ktere jsou tesne nad rybinou v te oceli - takto upravenou montaz jsem zezacatku mel a moc dlouho nevydrzela, trochu jsem zabral a sroub se vytrhl.
Jinak ta zobrazena montaz je na 99% KOZAP - prodavaji se i v igelitovych saccich a maji logo CZ (Ceska Zbrojovka). Daji se koupit i solo oka ruznych vysek zakladny, jen nechat udelat vhodny mezikus - tak jak popisuje HARP.