V?b?r pu?kohledu na vzduchovku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
milius
Re: Výběr puškohledu na vzduchovku

Příspěvek od milius » 05 bře 2012 21:04

Nemá.Delta Titanium je bestseller a má palcový tubus.
Vše je o výrobě.Tubus může mít průměr jako rule toaleťáku,ale pokud je špatná výroba,tak nepomůže nic.Je to vidět i na levných kolimátorech o průměru 40mm.Dvě sklíčka a nejsou schopný to vyrobit tak,aby skrz to bylo vidět.

Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
jxr

Příspěvek od jxr » 05 bře 2012 21:34

Milius: Ale ma. Rika ti treba neco pojem clona u objektivu? Asi ne, jinak bys tu neplacal takovy kraviny. Zkus si misto hadani treba chvili pocist ne wikipedii. To ze pruber tubusu ma na svetelnost vliv je prosty fakt dany fyzikalnimi zakony. To ze na svetelnost maji vliv i dalsi opticke cleny je vec dalsi.
Slavia 634 cal.4,5mm + Optisan Cobra 3-9x42AO + PT + JSB Exact 4,51
milius

Příspěvek od milius » 05 bře 2012 21:42

Beru to podle osobních zkušeností a ani nebudu otvírat Wiki. :lol:
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 05 bře 2012 22:11

jxr píše:Kesi: tak zrovna prumer tubusu urcite na svetelnost vliv ma!...
Světlo je shromaždováno objektivem, průměr tubus je pouze o vnitřních úpravách – konstrukci.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Teles ... ernals.png (paprsky světla jsou ohýbány optickými členy, směřují do ohnisek - nevyplňují tubus).
ZP vymezuje clona.

Světelnost závisí na kvalitě použitého skla, broušení, antireflexních povlacích, zvětšení a průměru objektivu. (Od tohoto se odvíjí i rozlišovací schopnost opt. soustavy. Možná, že v lab. podmínkách můžeme počítat i s počtem optic. členů).

Debatovalo se o tom třeba zde: http://www.strelectvi.cz/forum/nightfor ... 80-40.html (Shiva)

Optický výkon nesmí být omezen průměrem tubusu, je to vždy o správném navržení konstrukce puškohledu a jeho rozsahu. Palcový tubus má mnoho kvalitních optik, třeba Zeiss Conquest, Sightron S2 BS, Swaro Z5..., taktické a další rozsahy mají zase jinou konstrukci (požadavky) a proto potřebují větší průměr tubusu. Otázkou také je, jaký je vlastně skutečný vnitřní průměr.

Edit: pokud jsem tě stále nepřesvědčil, mohu napsat dotaz chlapíkovi jménem ILya Koshkin http://opticsthoughts.com/index.php a budeš to mít potvrzené od člověka, co optiku studoval a nyní je největší recenzent puškohledů s jakým jsem se na netu setkal. Obrázek
Už jsem s ním o tom před časem debatoval (v PM), tak pokud si mě pamatuje, zaklepe si na čelo a snad odpoví znovu.
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
madbugie

Příspěvek od madbugie » 06 bře 2012 09:44

kesi (ty "starý" bojovník proti veterným mlynom...) ;-)

ako vždy pravda bude niekde uprostred čiže priemer tubusu má vplyv = aj áno, aj nie

svetlo síce tubus "nevyplnuje" v celom priereze, ale určite konštrukčne ovplyvnuje jeho cestu čiže do menšieho tubusu ho musí čočka viac zlomiť (zúžiť) aby sa tam to svetlo dostalo, u palcoveho tubusu je to max. tuším 50mm

ak by sme sa bavili o kvalitnej opt. sústave tak to asi platí že by to nemalo mať vplyv... ale v našej kadegorii 500 € a nižšie (aj ked aj tu sa určite nájdu vínimky) to tak asi celkom nebude...

Obrázek

jednoducho aj opticky podľa mňa povedané väčšia plocha = viac svetla = "lepší" obraz (ak to vezmem tak že by som mal dva rovnaké puškohlady s rovnako kvalitným sklom, akurát že jeden bude palcový s čočkou 40 mm a druhý 30 mm tubusom a 56 objektív)

ked to len tak zhruba porovnám vnútorný priemer 11,5 mm a 14 mm (rátam hrúbku steny 1 mm) je to 50% nárast vnútorného prierezu tubusu a aj objektívu

takže svetla sa dá preniesť určite viac, alebo sa dá konštrukčne dosiahnuť väčšia výstupná pupila a proste na kvalitu obrazu to podľa mňa vplyv mať bude...

ale aby sme sa vrátili k povodnej téme ak chceš Hawke Varmint SF s half mildotom, tak určtie 4-16x variantu

ak by to s tým "objemom" a plochou prechádzajúceho svetla nebola pravda, tak by nám všetkým určite stačil aj superpuškohlad typu 10-50 x 20 ;-)
- - - = = = (( as mad as possible )) = = = - - -
AirArms Pro-Sport + Hawke Eclipse 30 SF 6-24x50 + Kozap č. 23 + JSB Exact 4,52 mm (bolo 5,52 mm)
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 06 bře 2012 12:30

Trochu se v tom textu ztrácím. Já říkám, že průměr tubusu je konstrukční záležitost, podobně jako vymezení ZP. Na čem závisí světelnost puškohledu jsem popsal výše!!
jxr píše: Co se tyce te neostrosti v okrajich, tak tento jev se nazyva sfericka aberace. Svetlo na okraji opticke sousravy se lame jinak nez v jejim stredu.
Málem jsem zapomněl. Ano, jedná se o sférickou vadu. :wink:
milius

Příspěvek od milius » 06 bře 2012 22:17

Jak je možný,že tento puškohled je udáván(možná jen ve své třídě ,nevim) jako nejjasnější(doslovně přeloženo) na světě,při palcovém tubusu a ještě takové délky.Odpověď?

http://www.straightshooters.com/bushnel ... ildot.html
Petr111

Příspěvek od Petr111 » 08 bře 2012 22:12

Dobrý den,

měl bych dotaz jsem vlastníkem puškohledu delta optic 4x32AO a pří pohledu z krz puškohled drobet z boku se osnova respektivě horní část jakoby oddělí od zbytku záměrné osy prostě osnova není zpojena při pohledu přímo přez puškohled je vše v pořádku je to normální?
chramst

Příspěvek od chramst » 10 bře 2012 22:24

Už to tady někde bylo. Levnější puškohledy jako tento máji osnovu pouze lepenou a co je přilepené se jednou i odlepí. Třeba ti někdo ještě něco napíše a poradí. Pokud se nepletu tak to je na reklamaci.
navip

Příspěvek od navip » 10 bře 2012 23:48

Velikost výstupní pupily je daná pouze poměrem průměru objektivu a zvětšení.
Tubus průměr 30 oproti 1" jednak umožňuje větší rozsah vertikální korekce - kontrukčně se tam prostě vejde,týká se to hlavně větších zvětšení,podívejte se do katalogů jak se vzrůstajícím zvětšením klesá rozsah klikání a za druhé je tužší. S ostrostí a průchodností světla to nemá nic společného,to je dané kvalitou čoček,přesností sesazení a správného návrhu sostavy.
Pyron

Příspěvek od Pyron » 15 bře 2012 21:26

Ahoj, dovolím si požádat skušenější o pomoc s výběrem puškohledu na CZ 200.
Použití univerzal asi spíš variabl, střelba na papír a ruzné mechanické terčíky (šišky, víčka, patrony) vzdálenost 30-50m a chtěl bych zkusit třeba i 65m.
Osnova asi MilDot, SCB jsem bohužel nikdy neviděl na živo, třěba bych byl spokojenej.
Osvětlení osnovy nepotřebuju.
Raději boční korekci paralaxy a co nejčistší obraz.
Cena myslel jsem tak do 4tis, aleraději +-6tis.
Optisan Viper 4-16x50
Optisan Mamba 4-16x50 aba SCB
Nikko Stirling 6-24x56Nighteater
Hawke Varmint SF 4-16x44
omlouvam se nejdou mě vložit odkazy.
Děkuji za Váš čas a případné reakce.
radlukaj

Příspěvek od radlukaj » 16 bře 2012 20:17

Delta Titanium 4-16x42 Mil Dot
http://www.binox.cz/puskohledy-delta-op ... 42-mildot/

Nové, na 6000 Kč - nic bude lepší
Lukasz
CR HFT Team 2012&2013&2014
Steyr a USO
Tomayo

Příspěvek od Tomayo » 16 bře 2012 20:49

Optisan Viper 4-16x50....dobra volba
Optisan Mamba 4-16x50 aba SCB...taky goood
Nikko Stirling 6-24x56Nighteater....mi nejak k srdci neprirostl
Hawke Varmint SF 4-16x44.....do toho jsem nekoukal takze nevim
Delta Titanium 4-16x42 Mil Dot...to je paradni sklo, ale ma predni paralxu

jeste bych zvazil bushnell 10x42
na 30-50m strileni na papir je 10x zvetseni ale trochu malo
Daystate Grand Prix - Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD + Bushnell 3200 10x40
KalibrGun Cricket .22 - Delta Titanium 6-24x42

http://www.youtube.com/watch?v=8-ejyHzz3XE
milius

Příspěvek od milius » 16 bře 2012 21:07

Toho Varminta mám na cestě,tak pak zhodnotim.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 17 bře 2012 10:55

Další cesta může být bazarová koupě Hawke Tactical nebo Hawke Sidewinder s Half Mil-Dotem.
Odpovědět