V?b?r pu?kohledu na vzduchovku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Alexxxus
Odborník na vzduchovky
Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr puškohledu na vzduchovku

Příspěvek od Alexxxus » 13 čer 2011 23:00

Na DealExtreme už bych asi nic nekoupil, byl tu jeden expert kterej koupil optiku se slovy budete překvapeni, protože naháním nějaké věci ke zrecenzování tak jsem ji koupil také a ihned jsem investoval 600 korun aby optika fungovala , DealExtreme jednoduše nehlídá kvalitu kterou skrze svoje webky prodává. U optiky za 35 usd zapaltiš clo + dph budeš na ní čekat cca 2 měsíce než proleze celnicí, to bych radši rovnou koupil nějakej puškáč s fixním zvětšením ( Delta 4x32AO z Binoxu nebo klidně ode mne z webu 6x40IRAO ) . Na pružinovku stejně dávat variábl je ptákovina ( tedy variábl v ceně 1000 korun )

Daystate Griffin - special edition 007/150 .177 + Deon March 1-10x24
AirArms ProSport .177 + Sightron SIII 10 x 42 MMD
Anschutz HP 9015 + Deon March
Mojí češtinu prosím omluvte.

http://www.alexxxus.cz recenze vzduchovek optik a doplňků
navip

Příspěvek od navip » 14 čer 2011 18:10

Drobná poznámka ,těch 600,- jsi neinvestoval ale utratil nebo vyhodil.Investice je to co může přinést zisk. :lol:
soliman

Příspěvek od soliman » 14 čer 2011 21:41

milius, alexus - děkuji pánové, tohle jsem (ne)chtěl slyšet.
GeroK

Příspěvek od GeroK » 21 čer 2011 20:06

Zdar všem, do teď jsem si střílel ze Slavie jen přes mířidla. Chci vyzkoušet něco jiného. Potřebuji poradit s optikou na vzduchovku, sem v tomhle laik, nejspíš Gamo Deltamax, je to hlavně pro rekreační střelbu na vzdálenost 5-15m. Od "trubiček" 4x20 jsem se dopracoval až k Walther 4x32 Compact a Delta 4x32AO. Kouzelný slůvko se pro mne stává paralaxe. Je opravdu tak výhodná na vzdálenost střelby kterou jsem uvedl výše?
Co si myslíte o Walther 4x32 Compact? U tohoto typu se uvádí "Regulace ostrosti obrazu koncovkou na okuláru - manuální doostření". Kompenzuje to chybějící paralaxu na menší vzdálenost?
Nemohu najít parametr minimální vzdálenosti regulace paralaxe pro Deltu 4x32AO, pouze pro verzi AO S IR (od 2,5m)
Jaký je rozdíl mezi Delta 4x32AO a AO S IR, kromě podsvětlení kříže a rozměrů nevidím rozdíl. Přitom cena je stejná. Je snad model AO IR poruchovější? A ještě, barva kříže AO S IR bez zapnutí podsvětlení je rovněž černá? Díky za radu.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 21 čer 2011 22:15

GeroK píše: Co si myslíte o Walther 4x32 Compact? U tohoto typu se uvádí "Regulace ostrosti obrazu koncovkou na okuláru - manuální doostření". Kompenzuje to chybějící paralaxu na menší vzdálenost?
... jedná se o dioptrickou korekci oka. S paralaxou to nemá nic společného.
GeroK píše:...je to hlavně pro rekreační střelbu na vzdálenost 5-15m... Kouzelný slůvko se pro mne stává paralaxe. Je opravdu tak výhodná na vzdálenost střelby kterou jsem uvedl výše?
Ano, optika s regulovatelnou paralaxou dá se říci poskytuje větší přesnost a dá se s ní ostřit od kratší vzdálenosti.
I když případná chyba při pohledu okem mimo osu puškohledu bez AO by byla relativně malá... blablabla :)
AA TX200 HC 5,5 FAC & EO HELIX 6-24X50 SFP APR-1C MRAD
skorec

Re: Nikko stirling

Příspěvek od skorec » 22 čer 2011 13:15

GeroK

Příspěvek od GeroK » 22 čer 2011 20:46

kesi píše:
GeroK píše: Co si myslíte o Walther 4x32 Compact? U tohoto typu se uvádí "Regulace ostrosti obrazu koncovkou na okuláru - manuální doostření". Kompenzuje to chybějící paralaxu na menší vzdálenost?
... jedná se o dioptrickou korekci oka. S paralaxou to nemá nic společného.
GeroK píše:...je to hlavně pro rekreační střelbu na vzdálenost 5-15m... Kouzelný slůvko se pro mne stává paralaxe. Je opravdu tak výhodná na vzdálenost střelby kterou jsem uvedl výše?
Ano, optika s regulovatelnou paralaxou dá se říci poskytuje větší přesnost a dá se s ní ostřit od kratší vzdálenosti.
I když případná chyba při pohledu okem mimo osu puškohledu bez AO by byla relativně malá... blablabla :)
No, já že to u prodejců nevidím moc uvádět. A navíc hodnoty jsou různé, třeba až od 7,5m...10m, nebo nejsou uvedeny vůbec.
Potom je pro mne otázkou na co obecně slouží optika 4x20/32 bez kor. paralaxy? Pokud je budu brát jako určené pro vzduchovky, potom při zvětšení 4x jsou vhodné do - řekněme cca 20m, tak se ptám od jaké vzálenosti jsou vhodné optiky 4x bez paralaxy na střelbu? Chci tím říci, že mi uniká smysl takových puškohledů. Tolik laik. :)
Před pár dny jsem v krámku do vzdálenosti 3 metrů, ne víc, koukal skrz Gamo 4x32 a žádné rozostření kříž=objekt jsem nepozoroval. Pravda ale je, že v tý době jsem žádnou paralaxu neřešil. Co tedy za optiku na levnou (2500-3000,-) lámací vzduchovku byste doporučili?
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 22 čer 2011 21:46

Třeba puškohled CZ 4x32 bez AO (vyrobený hádej kde :) ) má ostrý obraz od cca 12m do nevidím... Je ovšem potřeba dbát na to, aby jsi do takové optiky koukal pokud možno stále v ose puškohledu, bo se projeví ona již zmiňovaná chyba. Ale když jsem měl tuto optiku tak jsem to neřešil, taky proto, že jsem o nějaké možné chybě neměl ani páru a spokojeně jsem si střílel. Někdy je lepší nic nevědět, pak řešíš "ptákoviny" a míň střílíš, začneš se v tom hrabat, přestaneš klidně spát... :lol:
Klidně vem Deltu: http://www.binox.cz/puskohledy-delta-op ... al-4x32ao/ už se tu rozsypala tuším dvěma lidem, ale to se stane, jinak má asi nejvíc kladných reakcí, blbý je, že nemá MilDot. Samozřejmě to není optika pro střelbu na terč ve vzdálenosti 30m, ale na plechovky na tu vzdálenost furt v pohodě. :wink:
Snad i o tom Nikku Stirling 6x40AO by se dalo uvažovat, ale to už si na triko nevemu, je to na tobě a na ostatních, pokud poradí něco lepčího...

Taky su pouho pouhý amatér, je to hlavně o zábavě. :)
Jabberwocky

Příspěvek od Jabberwocky » 24 čer 2011 22:11

O paralaxe viz Grinchův článek, tam je to vysvětlené přehledně: http://www.takticka-malorazka.cz/taktic ... -paralaxa/
Jinak to Nikko 6x40 AO mám a zatím si nemůžu stěžovat – drží nástřel a má vcelku slušný a jasný obraz. Nemám s ním ale odstříleno moc (něco kolem tisíce ran) a nedělal jsem boxtest. Jestli se rozsype, nebo nerozsype, to netuším.
BSA Lonestar 4,5 mm + NS Nighteater 6-24x56 AG
Slavia 634 4,5 mm + NS Mountmaster 6x40 AO
www.promonarchii.cz
GeroK

Příspěvek od GeroK » 25 čer 2011 10:46

kesi:
Díky moc za odpovědi. Jen mám otázku na tu minimální vzdálenost paralaxy delta optical 4x32AO. Nikde to nemohu vygooglit. Ta sousední AO S IR má 2,5m ale nechci se řídit předpokladem. Ten Nikko Stirling Mountmaster 4x32AO IR vypadá srovnatelný a za menší peníz.
kesi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi » 25 čer 2011 11:57

Zdarec, tady ji kuchal jofny:
http://forum.gunshop.cz/delta-optical-4 ... 91-75.html
https://picasaweb.google.com/jofnyfoto/Delta4x32AO#
Tož mu pošli SZ, určitě bude vědět víc než já. :)

Přes tu Deltu jsem koukal a obraz má za ty peníze řekl bych více než dobrý, přes Mountmastera 4x32 jsem se ještě nedíval, takže nemohu porovnat.
http://www.alexxxus.cz/nikko-stirling-m ... 2-AO-IR-MD
http://www.alexxxus.cz/delta-4x32AO

Tady je pohled přes Deltu 4x32 AO na online terč vzdálený 30m:
Obrázek autor: LuckyHit

Edit: zajímavá cenová nabídka Hawke Sport HD Series:
4x32 AO MilDot: http://www.frybortzbrane.cz/?p=products ... ort--hd-ao :idea:
GeroK

Příspěvek od GeroK » 27 čer 2011 23:59

Díky za ty linky. V té recenzi na tu Deltu se píše o paralaxe od 10m, takže tím se dostává ze hry. Naopak ten Nikko Stirling Mountmaster 4x32AO IR má korekci už od 5m. Tak teď se budu asi rozhodovat zda Delta Optical Entry 4x32AO S IR (paralax 2,5m) nebo ten Nikko. A ten Hawke Sport vypadá taky zajímavě jen ty stránky...ta nabídka je poněkud chaotická.
Smazaný uživatel 5179

Příspěvek od Smazaný uživatel 5179 » 28 čer 2011 21:39

Optiku přeci pořizuješ abys střílel dál, a ne blíž.Chyba paralaxy na 5 metrech bude nula nula nic. Koukej spíše na recenze co vydrží a jaký má obraz v této cenové skupině.
GeroK

Příspěvek od GeroK » 28 čer 2011 23:03

V tom případě bych ale musel zvážit zda vůbec řešit AO nebo bez. Vzhledem k střelbě do 15m, max. 20m víc určitě ne. Porovnat obraz, světlost a další parametry při stejné kategorii (4x32) tady není kdo by měl dostatečné informace. Navíc se názor zde na paralaxu ano/ne pro malou vzdálenost spíše kloní že ano. Už jsem tady nadhodil model delta optical 4x32AO S IR který má min. reg. paralaxy + podsvit kříže a to za stejnou cenu jako model "jen" 4x32AO.
skorec

Příspěvek od skorec » 29 čer 2011 13:37

Ak by niekdo nahodou objednaval "Nikko Stirling Platinum Nite Eater 8-32x60 AG 30mm:"

http://www.scopesdirect.co.uk/proddetai ... Eater83260

tak sa pridam.
Odpovědět