Tuning vzduchovek
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
2King:
Dá se zjistit jaká je optimální délka hlavně pro daný kalibr a danou rychlost střely?
Rychlost diabolky roste, pak kulminuje a pak začne klesat, ale kde to je? A má změna délky hlavně v řádu třeba +- 10cm kolem té optimální hodnoty nějaký podstatný vliv na rychlost?
Dá se zjistit jaká je optimální délka hlavně pro daný kalibr a danou rychlost střely?
Rychlost diabolky roste, pak kulminuje a pak začne klesat, ale kde to je? A má změna délky hlavně v řádu třeba +- 10cm kolem té optimální hodnoty nějaký podstatný vliv na rychlost?
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
No to je otázka. Mě vyšlo že prodloužením hlavně o 50cm zvýšíme rychlost střely ve slavii 630 asi o 9m/s, u hatsana s parametry toho poláka asi o 20m/s (tady nevím všechny parametry, ale tak nějak by to být mohlo).
Z výpočtu pro hatsana vyjde, že se střela začne zpomalovat asi při délce hlavně 3 metry, tehdy se vyrovná tlak v hlavni s tlakem atmosférickým, ale to je nesmysl, muselo by se jinak započíst tření v hlavni (normálně se započte tak, že se počítá že je střela těžší, ale pro dlouhé hlavně a malé tlaky to tak nejde...).
Z výpočtu pro hatsana vyjde, že se střela začne zpomalovat asi při délce hlavně 3 metry, tehdy se vyrovná tlak v hlavni s tlakem atmosférickým, ale to je nesmysl, muselo by se jinak započíst tření v hlavni (normálně se započte tak, že se počítá že je střela těžší, ale pro dlouhé hlavně a malé tlaky to tak nejde...).
Díky.
Z toho grafu plyne, že ideální délka hlavně je kolem těch 40cm. Dál už je ta křivka dost plochá, takže těch pár m/s navíc už za to nestojí. Kratší hlaveň mě zbytečně ochuzuje o výkon. Moc dlouhá hlaveň už je zase na úkor ergonomie.
80cm hlaveň fakt nechci.
Hlavní ponaučení je, že zkrácením hlavně se i u pístové vzduchovky sníží výkon a ne naopak, jak se občas někde tvrdí (třeba v těch přeložených článcích).
Ostatně můžeme si toho všimnout i u výrobců. Výkonnější modely mívají vesměs delší hlavně, např. Hatsan 100 má 450mm a výkonnější Hatsan 125 má 510mm. Podobně jsem si toho všiml i u jiných firem.
Z toho grafu plyne, že ideální délka hlavně je kolem těch 40cm. Dál už je ta křivka dost plochá, takže těch pár m/s navíc už za to nestojí. Kratší hlaveň mě zbytečně ochuzuje o výkon. Moc dlouhá hlaveň už je zase na úkor ergonomie.
80cm hlaveň fakt nechci.

Hlavní ponaučení je, že zkrácením hlavně se i u pístové vzduchovky sníží výkon a ne naopak, jak se občas někde tvrdí (třeba v těch přeložených článcích).
Ostatně můžeme si toho všimnout i u výrobců. Výkonnější modely mívají vesměs delší hlavně, např. Hatsan 100 má 450mm a výkonnější Hatsan 125 má 510mm. Podobně jsem si toho všiml i u jiných firem.
COŽE??
proboha kungu, brzdi s těma grafama, joo? Protože teď u mě kubajzz dost klesnul. Sem si myslel, že king na grafy je tu on a ne někdo jiný. Kubajzz, styď se.Že si necháš od někoho fušovat do svého hobby, to by mě pěkně namíchlo.
..
Ale jak tak na to koukám, na tvé grafy to rozhodně nemá :O))))))))))
(dokonce jsem pochopil obě osy)
..
Re: COŽE??
Až tě Kubajzz a spol. pozvou na další sraz vzduchovkářů, tak to pozvání raději odmitni. Mám takový zvláštní pocit, že by se ti tam asi nelíbylo - asi jako každému živému terči. I když jak už to tu někdo psal - konečně by jsi byl užitečný.shai_than píše:proboha kungu, brzdi s těma grafama, joo? Protože teď u mě kubajzz dost klesnul. Sem si myslel, že king na grafy je tu on a ne někdo jiný. Kubajzz, styď se.Že si necháš od někoho fušovat do svého hobby, to by mě pěkně namíchlo.
..
2King:
Mohl bys tady hodit ještě to samé, ale pro ráži 5,5mm (1g)?
Předpokládám, že těžší diabolka by měla mít pomalejší rozjezd a proto by jí měla vyhovovat trochu delší hlaveň. Nebo ne?
Na mojí staré 5,5mm číně jsem klidně ochotný to pokusně uřezat.
Mohl bys tady hodit ještě to samé, ale pro ráži 5,5mm (1g)?
Předpokládám, že těžší diabolka by měla mít pomalejší rozjezd a proto by jí měla vyhovovat trochu delší hlaveň. Nebo ne?
Na mojí staré 5,5mm číně jsem klidně ochotný to pokusně uřezat.

-
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Vážení,
sháním pružinu do vzduchovky SUHL (HAENEL) 311 (to je ta jednoranná sportovní s "mauserovským" natahováním nahoře - dával jsem sem fotky.
Ptal jsem se všude možně, ale nikdo nic nemá (obchody), prý snad bývalí svazarmovci, nebo nechat natočit u puškaře (raději bych asi v Pérovně Hostivař - mám s nimi dobré zkušenosti).
Copak o to, i to by šlo, ale zná někdo parametry pružiny? Myslím tloušťku drátu, počet závitů, vnější průměr a délku nezatížené nové pružiny?
Takže: má někdo k dispozici tu pružinu (koupím), nebo zná ty parametry?
Když jsem se po mnoha letech dostal k tomu si z ní vystřelit, nešla natáhnout. Puškař mi sdělil, že bylo kompletně rozpadlé spušťadlo a pružina zůstalala stlačena celou tu dobu - tedy min. 6 let. (Díky tomu spušťadlu nebylo možno vystřelit).
Teď je z toho flusbrok.
sháním pružinu do vzduchovky SUHL (HAENEL) 311 (to je ta jednoranná sportovní s "mauserovským" natahováním nahoře - dával jsem sem fotky.
Ptal jsem se všude možně, ale nikdo nic nemá (obchody), prý snad bývalí svazarmovci, nebo nechat natočit u puškaře (raději bych asi v Pérovně Hostivař - mám s nimi dobré zkušenosti).
Copak o to, i to by šlo, ale zná někdo parametry pružiny? Myslím tloušťku drátu, počet závitů, vnější průměr a délku nezatížené nové pružiny?
Takže: má někdo k dispozici tu pružinu (koupím), nebo zná ty parametry?
Když jsem se po mnoha letech dostal k tomu si z ní vystřelit, nešla natáhnout. Puškař mi sdělil, že bylo kompletně rozpadlé spušťadlo a pružina zůstalala stlačena celou tu dobu - tedy min. 6 let. (Díky tomu spušťadlu nebylo možno vystřelit).
Teď je z toho flusbrok.
Když je Walther 7,65 dobrý pro J.Bonda, je dobrý i pro mne :D !
-
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Rozebrat to je docela profesorium, já na to mám ruce volšový. Kamarád, který je šikovnější, nemá zatím čas. Proto se ptám, neboť lze změřit nějakou rezervní, nebo již rozebranou a já si to pak objednám v Pérovně Hostivař - už mi tam pár kusovek dělali. Mám tady po ruce taky pár šikovnejch (i nešikovnejch) puškařů, leč pro důchodce nejsou finančně dostupní.
No nic, dal jsem si inzerát na střelectví.cz, snad budu úspěšný.
No nic, dal jsem si inzerát na střelectví.cz, snad budu úspěšný.
-
- Odborník na zbraně
- Kontaktovat uživatele:
Koronování se česky řekne "sřez". Je to nejčastěji prováděná oprava poškozeného ústí, která se vždy projeví zvýšenou přesností (pakliže puškař má diamantový nástroj, jinak u chromovaných hlavní to ještě zhorší - chrom se vyštípne).Kubajzz píše: Koronování (pozn. Kubajzz: Český termín nevím) to je opracování hlavně zahloubením tak, aby kroužek ústí hlavně byl dokonale kolmý k ose hlavně, tak aby diabolka vycházela z každého závitu přesně v ten sam moment. lépe asi "ze všech polí současně".
Polygonální vývrt neboli mnohoúhelníkový. Hlaveň s takovým vývrtem nemá typické drážky a pole, ale její průřez má tvar mnohoúhelníku, nejčastěji 4-8 úhlů (pozn. Kubajzz: 4 asi těžko, to je čtverec).
O kus dál Silencer upozornil, že právě čtyřúhlý polygon je nejčastější - trn sestává ze dvou elips, kolmo k sobě.
Čili je to myšleno jako že ten průřez je něco jako čtyřlístek?
To ne, je to čtyřůhelník, jehož strany jsou konkávní vzhledem ke středu, ale takovým způsobem, že je to pouze nepatrná výšeč velkých kružnic, které mají středy úplně mimo ten čtyřúhelník. Ve finále to vypadá pro oko jako kruh, ale jsou tam 4 místa kde se ty kružnice potkávají a tam jsou vlastně drážky. Celý se to pak ještě vezme a zkroutí aby to bylo "jako vývrt". Nevím jak to laicky popsat líp. Zkus se podívat na tu knihu jak jsem na ní odkazoval.