RAS - jasně, že i já střílím všude. Jde mi jen o to když tě uvidí třeba myslivec jak se procházíš po lese ze vzduchovkou (nechci použít sloveso slídíš) tak abys měl právně jasno, že ti do toho nesmí kecat.
Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
Pokud je to myslivecká stráž (a možná hospodář MS, nepamatuju si aktuální znění), tak Ti do toho kecat smí, toť ustálený výklad. Manévrovací prostor je tam naprosto minimální.
Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
Ano.Les je "jiný svět" s jinými zákony a těm je nutno se podřídit.Teda v případě,že dojde na ten kontakt.Chce to mít jistotu,že si tam sám a když si sám,tak máš klid.Nejlepší období je z jara a potom paradoxně,když je houbařská sezóna.Pokud si ohlídáš okolí a lidi,tak oni naoplátku dělaj křoví.
Co je ale vůbec nejlepší.....Vzít auto a zastavit někde u státovky v lese a směrem od silnice si užívat.Stačí 50m.Kolem silnic nikdy nikdo nechodí a pod svícnem je největší tma.Rozhodně ale není dobrý courat 2 km po lese.To je fakt provokace.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
Jak moc přesně do toho kecet smí? Pokud bych střílel bezpečně a zjevně ne po ničem živočišném, např. na šišky smrku proti skalní stěně, z jakého důvodu mě to může zakázat? A vztahuje se na MS v případě křivého obvinění i zneužití pravomocí?
Může požadovat prokázání totožnosti a předložení zbrojního průkazu a průkazu zbraně (u kat. D pochopitelně irelevantní). Taky může člověka se zbraní zadržet a zavolat PČR, ale nejsem si jist, jestli jen z titulu toho pohybu se zbraní nebo zda tam musí být důvodné podezření na další přestupky. Kromě toho je to úřední osoba, takže mu nemůžeš jen tak dát přes držku i kdyby své pravomoci výrazně překračoval a opruzoval nad rozumnou míru - můžeš si pouze dodatečně stěžovat*.
Problematické situace mohou vznikat například pokud střílíš na soukromé louce - ohraničené, bezpečné místo, se souhlasem majitele apod. a to místo se nachází v honitbě. Můj postoj je samozřejmě ten, že majetková práva majitele a obecná ustanovení zákona o zbraních a střelivu mají přednost před ustanovením zákonů o myslivosti a lesního, ale zelení panáčkové si to někdy určitě budou vykládat jinak.
Naštěstí, přes status úřední osoby, ne každý příslušník MS je vypatlanec a ve spoustě případů se s nimi prostě dá domluvit.
____
* Pozor na to, existují judikáty na to, že na akce bránící výkonu státní moci nelze aplikovat ustanovení o nutné obraně, tj. teoreticky by ses mu neměl bránit dokonce ani v okamžku, kdy by mu opravdu ruplo v kouli a ohrožoval Tě zbraní.
Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
Dík, nemáš ještě jasno jak je to s možností popotahovat úřední osobu za křivé obvinění? Např. pokud na té louce střílíš do lapače, přiběhne MS a bez toho, aby obdržel jakýkoliv podnět od někoho jiného prohlásí ne že má podezření že se něčeho dopouštíš, ale přímo že se něčeho dopuštíš? Co jsem četl zákony tak by tohle nemělo být přípustné (četl jsem ale něco o běžné praxi úřadů a z toho zas vyplývá že je to zcela běžné).
Queeg 512 píše:Dík, nemáš ještě jasno jak je to s možností popotahovat úřední osobu za křivé obvinění?
Nevím o takovém případu. Ve všech podobných případech, které znám se to řešilo přes zneužití pravomoci úřední osoby a asi dvakrát maření úkolu úřední osob z nedbalosti.
jiného prohlásí ne že má podezření že se něčeho dopouštíš, ale přímo že se něčeho dopuštíš? Co jsem četl zákony tak by tohle nemělo být přípustné (četl jsem ale něco o běžné praxi úřadů a z toho zas vyplývá že je to zcela běžné).
Teorie pěkná, praxe bývá jiná i když přiznávám, že nevím, jak konkrétně to vypadá v případě MS. Když to udělá fízl, většinou to končí tak, že si s kolegy navzájem dosvědčí, že to bylo jinak. Pokud náhodou máš záznam nebo tak něco, tak na něj nadřízený udělá bububu a možná mu na měsíc sebere prémie (které mu pak dá na konci roku jako mimořádnou odměnu).
Přítomnost vlastních svědků nebo pořízení záznamu je určitě na místě. Na nějaké střílení venku se teprv chystám ale i tak chci vzít laciný vodotěsný kompakt na pidistativu pro přehledové video. Nejradši bych vzal i notáře a renomovaného advokáta, na to ale nemám
Queeg 512 píše:Jak moc přesně do toho kecet smí? Pokud bych střílel bezpečně a zjevně ne po ničem živočišném, např. na šišky smrku proti skalní stěně, z jakého důvodu mě to může zakázat? A vztahuje se na MS v případě křivého obvinění i zneužití pravomocí?
Asi jako když jdeš k rybníku s podběrákem a porybnýmu řekneš,že jdeš na vodoměrky.Nebo jako když parta cikánů o půlnoci obhlíží tvoje auto a řeknou ti,že se jen dívaj.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
Tohle mě zajímá. Velice bych ocenil, kdyby jste se o historky spojené s úřední šikanou vzduchovkářů podělili. Já střílím pouze na dovolených v Česku, ale celkem intenzivně (500-700 JBS 4,52 deně) Mám dva fleky ve východních Čechách přímo v obci pod okny bytovek a jeden palouk v lese (pro střelbu na delší vzdálenosti). Podobně ustavené to mám i na severní Moravě, jediný rozdíl je v tom, že moje místo pro střelbu do dvaceti metrů je v centru velkoměsta na zahradě rodinného domu (zahrada je na vnitřní straně bloku rodinných domů a činžáků). Místo pro střelbu na delší vzdálenosti mám v lese, kousek od jedné vesnice. NIKDY jsem neměl, žádné problémy s úředními osobami ani s lidmi , bral jsem to tak, že jsou lidi na vzduchovky zvyklí ale pro příští léto si chci pořídit chci pořídit větrovku a ta vypadá trochu jinak než klasická lámačka. Rád bych věděl na co se, v tomto ohledu, připravit.
Hlavní je nechovat se jako debil a případně trocha prevence. Pak nemusíš žádnou šikanu řešit. Tj. ideální je vycházet se svým okolím tak, aby nikoho ani nenapadlo na Tebe nějakou ouřední osobu volat.
Jinak já osobně nepozoruju žádný větší rozdíl mezi reakcí okolí na Slavii a třeba Steyr či Gunpower.
letos někdy po létě se řešíl problém kousek od Brna. Jeden člověk tam měl udělany ležení 20, 30 a 40 m udělany lapače a střílel vzduchovkou. Jenže se pak přišlo na to, že nestřílí do terčů ale likviduje kolonii nevím už co to bylo sysel nebo kyho šlaka, prostě něco chráněnýho. Takže asi bych se vzduchárnou nešmatlal v něčí honitbě nebo v lese, pokud neznám správce nebo hospodáře.
No tak pokud tam likvidoval kolonii nějakých vzácných zvířat, tak, ač to říkám nerad, je nějaká buzerace docela na místě. Samozřejmě pokud to nebyla zvířata vzácná jen papírově jako např. kormoráni.