Rizika varovn?ho v?st?elu

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Lanky

Příspěvek od Lanky » 02 bře 2007 13:03

No nevim. Když mi někdo bude z garáže krást míchačku a já si toho všimnu, tak tam asi zajdu a (odpovídajícím způsobem krytý za svářečkou :) ) dotyčného s namířenou zbraní důrazně požádám, aby se laskavě zdekoval. Bez míchačky, samozřejmě. Protože je to, kruci, MOJE míchačka a když to nechám na povolanějších lidech (zřejmě jsi měl na mysli PČR) tak míchačku už s největší pravděpodobností nikdy neuvidím a s ní nejspíš i spoustu dalších věcí v garáži. Až PAK budu volat PČR.

Když se budou snažit míchačku ukrást i přes mé důrazné varování, bude asi na místě varovný výstřel. Když ji budou krást i potom.....tak fakt nevim. Ale je jasný, že jim neproženu zásobník hlavou, za to fakt míchačka nestojí. Ovšem pochybuji, že by někdo zašel až tak daleko.

FRENKY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FRENKY » 02 bře 2007 13:05

FRENKY píše: Když ale na zlodějíčka houknu zpoza rohu a on na mě vybalí 30ti centimetrový žabikuch, je situace jiná, že ano?
.. a to je možná ta situace, kdy je pravý čas na varovný výstřel. Lupič se posere, pusti kořist a nůž a zdrhne. V lepším případě.
V horším případě už běží proti tobě ...
Lanky

Příspěvek od Lanky » 02 bře 2007 13:39

v takovémto horším případě se nedá nic dělat ani přemýšlet. Pokud nemůžu bezpečně utéct, střílím. Pravděpodobně se totiž jedná o naprostého šílence a nebo odhodlaného sebevraha.
epetr2008

...

Příspěvek od epetr2008 » 02 bře 2007 15:03

Jenže když tam půjdete, tak opravdu značně zvyšujete riziko, že opravdu budete muset použít větší než malou dávku násilí .)
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 10 dub 2007 01:51, celkem upraveno 1 x.
FRENKY
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FRENKY » 02 bře 2007 15:14

epetr: Poslyš, kde bydlíš? Potřeboval bych pár věcí do domácnosti a koukám, že k tobě si pro ně za "levný peníz" můžu přijít. Třeba mi i kafe necháš u dveří :)
..ale tohle už je hodně OT :)
epetr2008

Příspěvek od epetr2008 » 02 bře 2007 15:17

FRENKY píše:epetr: Poslyš, kde bydlíš? Potřeboval bych pár věcí do domácnosti a koukám, že k tobě si pro ně za "levný peníz" můžu přijít. Třeba mi i kafe necháš u dveří :)
..ale tohle už je hodně OT :)
Hehe...ale vem si pořádnou přilbu.
Protože garáž mám pár metrů pod oknem a ptáci (šmejdi) shazujou květináče :D
Lanky

Příspěvek od Lanky » 02 bře 2007 15:26

Ten případ je opravdu docela zajímavý. Pokud je to tak, jak popisujete a dotyčný pán opravdu skončil za mřížemi, tak buď chybí pár (podstatných) informací, a nebo je něco hodně špatně. Takto se mi to jeví jako jasný případ nutné obrany a myslím, že většina držitelů střelných zbraní by v podobné situaci reagovala naprosto stejně. I když přiznávám, že já asi ne - nemyslím si, že dokážu tasit rychleji, než darebák s namířenou zbraní stisknout spoušť.

Jinak - jsem rád, že nemám míchačku.... :-)
epetr2008

2 Lanky

Příspěvek od epetr2008 » 02 bře 2007 15:37

2 Lanky

No nevím k tomu o moc víc než jsem napsal.

Ale podstatné je, že v tomhle stejně nikdy nevyhraješ.
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 10 dub 2007 01:50, celkem upraveno 1 x.
Lanky

Příspěvek od Lanky » 02 bře 2007 15:53

No míchačku bránit střelbou asi opravdu nebudu - i když pominu, že ji nemám :) . Pokud ovšem někdo bude vážným způsobem ohrožovat například mojí přítelkyni a dá mi jen trochu šanci, už ho nikdo nedá dohromady. A bude mi naprosto ukradené, jestli skončím v base. Radši si pár let posedím s vědomím, že se jí nic nestalo, než abych si celý zbytek zkaženého života vyčítal, že jsem ji nezachránil, i když jsem možná MOHL.
tome

Příspěvek od tome » 02 bře 2007 16:37

Většina "nepřiměřené obrany" je z dob dřívějších, ale teď se ledy začly hýbat ( alespoň u nejvyššího soudu jim to došlo ).Přece nemůžou do nekonečna soudit poctivé lidi co se brání před kriminálníkama.

Pro epetr2008: Výstřel do vzduchu je životu nebezpečný ( padající 9mm Luger 8gr. střelou má 34 J pokud je vystřelen kolmo vzhůru a 26 J při největším dostřelu 1710 metrů ).

Výstřel poplašné nábojky 380 start z rev. 38 spl vede často k zablokování pohybu válce vysunutou zápalkou, mám to vyzkoušeno.
Výstřel z pistole jakýmkoliv jiným nábojem než ostrým a vyzkoušeným je úplná blbost.
Proč teda nenosíš poplašňák, když se bojíš bránit ostrou pistolí?
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 02 bře 2007 17:07

Já myslím, že varovný výstřel je jedním z dobrých způsobů, jak zabránit vyhrocení situace až k napadení. Jen málokdy dojde k tomu, co tady všichni trénujete - dabltap do rozběhnutého sfetovaného stokilového útočníka s nožem v ruce. Na jeden případ střelby připadá několik set obyčejných pohrůžek zbraní, které situaci vyřeší stejně dobře, ba mnohem líp. Natož výstřel do vzduchu, to už je absolutní výhrůžka, po ní je každému jasné, že končí sranda a má se klidit.
Takže pokud je na to čas, tak bych ho dal.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Lanky

Příspěvek od Lanky » 02 bře 2007 17:11

já bych ho také dal, pokud by byl čas - ale teď mne od toho právě trochu odrazuje ta dopadová energie střely. Devítigramový kus olova, který spadne z nebe rychlostí přes 250 km/h je docela síla. Faktem je, že zásah do hlavy náhodného komjducího je dost nepravděpodobný, ale ve městě musím brát v potaz rozbitá střešní okna, poškozená auta a pod. A když varovný výstřel nahlásím (což bych dle zákona měl), policie bude mít o autorovi škod jasno.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 02 bře 2007 17:18

Když ho použiješ ve stavu krajní nouze nebo nutné obrany, tak ti může být nějaké rozbité okno u zad.
No ale jestli chce někdo jen tak chodit s bouchačkou a pálit před každým rohem do vzduchu, tak by mít obavu měl. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
epetr2008

Příspěvek od epetr2008 » 02 bře 2007 17:29

Lanky píše:já bych ho také dal, pokud by byl čas - ale teď mne od toho právě trochu odrazuje ta dopadová energie střely. Devítigramový kus olova, který spadne z nebe rychlostí přes 250 km/h je docela síla. Faktem je, že zásah do hlavy náhodného komjducího je dost nepravděpodobný, ale ve městě musím brát v potaz rozbitá střešní okna, poškozená auta a pod. A když varovný výstřel nahlásím (což bych dle zákona měl), policie bude mít o autorovi škod jasno.
Někde jsem něco četl nebo viděl video o ??hliníkových?? projektilech s měděným pláštěm. ...možná použitelný.... To by musel říct někdo, kdo tomu pořádně rozumí. :wink:
Naposledy upravil(a) epetr2008 dne 10 dub 2007 01:49, celkem upraveno 1 x.
Smazaný uživatel 2271

Re: Rizika varovného výstřelu

Příspěvek od Smazaný uživatel 2271 » 02 bře 2007 20:11

Lanky píše:Nechci se tady pouštět do polemiky typu, že varovný výstřel se střílí až jako poslední, pokud zbydou náboje (jak už jsem někde zaznamenal). Spíš mne zajímá následující - pokud už se rozhodnu, že varovný výstřel (do vzduchu)použiji - existuje reálné riziko, že střela při dopadu na zem někoho vážně zraní? (mám na mysli klasický 9mm Luger FMJ)

Nechci být nezdvorilý ale střílet do vzduchu je z důvodu bezpečnosti přeci
naprosto vyloučeno
Odpovědět