Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Dark;
děkuji za jasně pochopitelné vysvětlení podstaty Damascénské ocele.
Zdravím
děkuji za jasně pochopitelné vysvětlení podstaty Damascénské ocele.
Zdravím
Pokud se ptáš zrovna na švédský damašek, tak předpokládám, že máš na mysli právě ten, co se prodává pod obchodním názvem Damasteel.
Ten má totiž právě tu jedinečnou vlastnost, že je nerezový. Vyrábí se průmyslově a vychází tuším z práškové technologie.
Normální kovářsky svařované damašky (někdy se říká falešné - ale to není myšleno pejorativně) jsou všechny rezavějící, protože jeho výroba je jednodušší. K výrobě nerezového damašku jsou zapotřebí silné lisy, které normální kovář nemá k dispozici.
Pravý damašek se vyrábí prapůvodní technologií tavením (nesvařuje se z plátů) - tzv. wootz nebo bulat a už ho taky pár lidí umí vyrobit.
Jinak obecně damašek proti moderním ocelím nemá žádnou výhodu, spíš naopak. V dnešní době se vyrábí především kvůli krásnému vzhledu.
Ten má totiž právě tu jedinečnou vlastnost, že je nerezový. Vyrábí se průmyslově a vychází tuším z práškové technologie.
Normální kovářsky svařované damašky (někdy se říká falešné - ale to není myšleno pejorativně) jsou všechny rezavějící, protože jeho výroba je jednodušší. K výrobě nerezového damašku jsou zapotřebí silné lisy, které normální kovář nemá k dispozici.
Pravý damašek se vyrábí prapůvodní technologií tavením (nesvařuje se z plátů) - tzv. wootz nebo bulat a už ho taky pár lidí umí vyrobit.
Jinak obecně damašek proti moderním ocelím nemá žádnou výhodu, spíš naopak. V dnešní době se vyrábí především kvůli krásnému vzhledu.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Přijde mi že ten damašek na břitvě bude mít spíše nevýhody protože potřebujeme docela přesně rovné ostří (nezabývejme se mikrostrukturami) a když by zrovna na ostří probíhal svár těch vrstev jakože tedy tam určitě probíhat bude tak se ten svár obrousí na kameni i na pásku rychleji a vznikne tam dle mého názoru taková mikrozubatina která sice nebude pouhým okem viditelná ale tvář to pozná. Záleží zase na materiálech, koukněme třeba na toto:

V třetině která je úplně napravo nahoře je vidět takový oblouček a to je přesně to místo kde na čepeli vzniknou při broušení na každí straně toho obloučku zuby.

V třetině která je úplně napravo nahoře je vidět takový oblouček a to je přesně to místo kde na čepeli vzniknou při broušení na každí straně toho obloučku zuby.
Naposledy upravil(a) Artifex dne 17 zář 2008 14:28, celkem upraveno 1 x.
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Je to tak.
Ono je fajn, když se mluví, že je to něco jako mřížková struktura, kde tvrdší druh oceli dělá ostrost a měkčí druh oceli pevnost, ale co když ten měkčí druh vyjde zrovna na ostří? Což třeba jenom broušením aspoň na část vždycky vyjde. Na nůž do lesa to ničemu nevadí, ale u břitvy už jo.
Na to už by byla lepší sendvičová ocel, kdy je uprostřed tvrdý plátek a po krajích měkký a pružný plátek. Ale u břitvy se žádná pružnost nebo odolnost proti zlomení nepožaduje, tak by to stejně nemělo žádný význam.
Ono je fajn, když se mluví, že je to něco jako mřížková struktura, kde tvrdší druh oceli dělá ostrost a měkčí druh oceli pevnost, ale co když ten měkčí druh vyjde zrovna na ostří? Což třeba jenom broušením aspoň na část vždycky vyjde. Na nůž do lesa to ničemu nevadí, ale u břitvy už jo.
Na to už by byla lepší sendvičová ocel, kdy je uprostřed tvrdý plátek a po krajích měkký a pružný plátek. Ale u břitvy se žádná pružnost nebo odolnost proti zlomení nepožaduje, tak by to stejně nemělo žádný význam.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Je jenom zarážející, že těch damascenských břitev se stále dělá taková spousta a jsou z té vyšší cenové kategorie. Potom je totiž mimo mé chápání, že by na ostří mohly vznikat nějaké vlny což by zákazníci kteří dají za břitvu 600 - 800 USD neodpustili. Možná že ten damašek u břitev bude nějak upravený aby byl alespoň stejně tak dobrý jako u obyčejné břitvy. Tedy aby nebyl výrazně horší když už nemůže být lepší.
Nebo že by to byly jenom sběratelské kousky do vitríny? Těžko říct.
Nebo že by to byly jenom sběratelské kousky do vitríny? Těžko říct.
Nechci kazit iluze,ovšem tento moderní damašek je pouhou povrchovou úpravou.Už sem takto potkal i pár nožů a po obroušení to bylo obyč železo.Řekl bych že to je jen pokus o luxus,nic víc bych v tom nehledal,těch opravdu kovářsky svařených čepelí na břitvách asi moc nebude. 

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Oceli a břitva
Nejsem velký znalec ocelí, vlastností a podobně, ale zopakuji zde to, co jsem tu psal už někdy dříve a za čím si stojím:
ve všech směrech kvalitní břitva je jen a pouze z uhlíkové oceli, já říkám z "čisté" oceli, která není znehodnocena legujícími příměsemi.
Ty sice jsou jinde prospěšné a dokonce potřebné, ale břitvě nadělají ve vlastnostech tolik důležitých pravou paseku!
A taky musí být řádně kalená tak, že když s břitvou neopatrně cinkneš třeba o umyvadlo, tak se kus břitu vyštípne.
Zkrátka precizně vybroušená, kalená, ostrá a křehká.
U břitvy legující příměsy nenávratně berou ty nejlepší vlastnosti co do max. ostrosti, vytvoření + udržení precizního ostří,
výměnou za uživatelsky přívětivý stav nevyžadující tolik péče.
Třída oceli 10, 11, nebo 12 to je špička, klasa "obyčejná" nástrojová ocel, která navazuje na tradici starou x desetiletí.
Na druhou stranu třídy např. 14, 15 a výše považuji mírně řečeno za nevhodné pro břitvu.
Jinak řečeno všechny břitvy z nerezu jsou pro mě zmetky a hážu je do jednoho pytle.
Něco zcela jiného to může být u nožů, o ty se ale nezajímám.
Břitva je ale tak specifický nástroj stvořený pro jediný účel, že její ocel a vlastně celý předmět nelze posuzovat podle širokých a náročných požadavků zajisté kladených na kvalitní nože a jiné výrobky z oceli.
Jinak břitvu z damascénské oceli jsem mohl mít v přepočtu za cca 7 tisíc, ale nešel jsem do ní. Chyběl bližší popis použitých ocelí, počet vrstev překladů.
Dle ceny bych předpokládal, že snad nedávali dohromady 2 hodně rozdílné typy oceli co do tvrdosti třídy oceli. Jinak je taková břitva skutečně pastvou pro oči a estetická lahůdka.
Na tento příspěvek netřeba reagovat v případě, že kdokoli a jakkoli se bude snažit změnit můj názor na nerez břitvy. Je to marné, v tomto se nezměním.
ve všech směrech kvalitní břitva je jen a pouze z uhlíkové oceli, já říkám z "čisté" oceli, která není znehodnocena legujícími příměsemi.
Ty sice jsou jinde prospěšné a dokonce potřebné, ale břitvě nadělají ve vlastnostech tolik důležitých pravou paseku!
A taky musí být řádně kalená tak, že když s břitvou neopatrně cinkneš třeba o umyvadlo, tak se kus břitu vyštípne.
Zkrátka precizně vybroušená, kalená, ostrá a křehká.
U břitvy legující příměsy nenávratně berou ty nejlepší vlastnosti co do max. ostrosti, vytvoření + udržení precizního ostří,
výměnou za uživatelsky přívětivý stav nevyžadující tolik péče.
Třída oceli 10, 11, nebo 12 to je špička, klasa "obyčejná" nástrojová ocel, která navazuje na tradici starou x desetiletí.
Na druhou stranu třídy např. 14, 15 a výše považuji mírně řečeno za nevhodné pro břitvu.
Jinak řečeno všechny břitvy z nerezu jsou pro mě zmetky a hážu je do jednoho pytle.
Něco zcela jiného to může být u nožů, o ty se ale nezajímám.
Břitva je ale tak specifický nástroj stvořený pro jediný účel, že její ocel a vlastně celý předmět nelze posuzovat podle širokých a náročných požadavků zajisté kladených na kvalitní nože a jiné výrobky z oceli.
Jinak břitvu z damascénské oceli jsem mohl mít v přepočtu za cca 7 tisíc, ale nešel jsem do ní. Chyběl bližší popis použitých ocelí, počet vrstev překladů.
Dle ceny bych předpokládal, že snad nedávali dohromady 2 hodně rozdílné typy oceli co do tvrdosti třídy oceli. Jinak je taková břitva skutečně pastvou pro oči a estetická lahůdka.
Na tento příspěvek netřeba reagovat v případě, že kdokoli a jakkoli se bude snažit změnit můj názor na nerez břitvy. Je to marné, v tomto se nezměním.
Naposledy upravil(a) Baron dne 22 zář 2008 19:12, celkem upraveno 2 x.
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Kde to šílenství skončí...?!?
Damašek Břitva
to Radgost
Pane kolego,
mohl by jste mi sdělit jak damašek holí + jak drží ostří ?
Děkuji
Pane kolego,
mohl by jste mi sdělit jak damašek holí + jak drží ostří ?
Děkuji
Mám ten dojem, že kolega Radgost onu břitvu nevlastní a hodil sem jen obrázek, který našel na netu - soudě dle jeho dosavadních příspěvků...
Mimochodem: vážení kterých se to týká, opravdu je nezbytné reagovat na poslední příspěvek v diskuzi vždy s citací? Jak to tu pak vypadá...? Nehledě na to, že v pravidlech fóra je to zakázáno...

Mimochodem: vážení kterých se to týká, opravdu je nezbytné reagovat na poslední příspěvek v diskuzi vždy s citací? Jak to tu pak vypadá...? Nehledě na to, že v pravidlech fóra je to zakázáno...

Omluva
To MUDR C-> Bohužel nemohu poreferovat. Jak krapet sarkasticky poukázal bratr Kolowrat, břitvu nevlastním. Link na fotku břitvy jsem již smazal.
To Kolowrat -> Jak správně poukazujete, břivu nevlastním. Vložil jsem odkaz pouze jako ilustraci k tématu, což je najiných fórech vcelku běžné.
Co se citací týče, netušil jsem, že je to zde zakázáno. V tom případě mne jen udivuje, že je taková nabídka v menu fóra.
P.S. Čistě osobně. Jelikož jsou na tom tomto fóru zákázány jakékoliv invektivy, raději se vůči tvé osobě zdržím dalšího vyjadřování. Nelíbí se mi ani tvá dikce ani tón, který si pro své upozornění zvolil.
To All: Prosím o nerozpoutávání jakékoli flame debaty.
To Kolowrat -> Jak správně poukazujete, břivu nevlastním. Vložil jsem odkaz pouze jako ilustraci k tématu, což je najiných fórech vcelku běžné.
Co se citací týče, netušil jsem, že je to zde zakázáno. V tom případě mne jen udivuje, že je taková nabídka v menu fóra.
P.S. Čistě osobně. Jelikož jsou na tom tomto fóru zákázány jakékoliv invektivy, raději se vůči tvé osobě zdržím dalšího vyjadřování. Nelíbí se mi ani tvá dikce ani tón, který si pro své upozornění zvolil.
To All: Prosím o nerozpoutávání jakékoli flame debaty.
- Smékal Petr
- Příspěvky:294
- Registrován:28 led 2007 17:52
- Bydliště:Česká Lípa
- Kontaktovat uživatele:
Návrat málem ztraceného.
Tak konečně jsem zase tady. Je to radost si pročítat Vaše příspěvky, prohlížet nové fotky a vidět jak se naše společnost Přátel hladkého řezu, rozrůstá. Jsou zde mezi námi nové tváře, a zároveň i nové názory a poznatky. Jsem rád, jak to tady krásně funguje a běží.
Nebo-li ahoj vespolek.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Brousky - brouskař pan výrobce
Adresa:
Pan
Jaroslav Sucháček
Lhota 100
755 01 Vsetín
kraj Zlínský
Tel.: 571 439 120
Pan
Jaroslav Sucháček
Lhota 100
755 01 Vsetín
kraj Zlínský
Tel.: 571 439 120
Sucháček
Jen upozorňuji, že se pan Suchážek asi přestěhoval - tedy podle mapy.cz. Bydlí v jiné části Lhoty.
Nejsem si jistý, ale mapy.cz ukazují č.p. 100 v jiné části Lhoty, než ve které skutečně bydlí.
Když jsem si k němu jel pro brousky, jel jsem po staré cestě směrem od Vsetína a odbočil směrem ke hřbitovu (dobře viditelná cedule s upozorněním na odbočku). Jeho dům je poslední v zástavbě vprovo u cesty.
Nejsem si jistý, ale mapy.cz ukazují č.p. 100 v jiné části Lhoty, než ve které skutečně bydlí.
Když jsem si k němu jel pro brousky, jel jsem po staré cestě směrem od Vsetína a odbočil směrem ke hřbitovu (dobře viditelná cedule s upozorněním na odbočku). Jeho dům je poslední v zástavbě vprovo u cesty.
- Smékal Petr
- Příspěvky:294
- Registrován:28 led 2007 17:52
- Bydliště:Česká Lípa
- Kontaktovat uživatele:
Brousky Sucháček
Přímo ze skanzenu mi kdysi dali tento odkaz, a už jsem ho tady dával na stránce č. 6/7 příspěvek
http://seznam.lidovaremesla.cz/detail.aspx?id=78
tak snad se to bude hodit dalším.
http://seznam.lidovaremesla.cz/detail.aspx?id=78
tak snad se to bude hodit dalším.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.