Tak aspoň první dojmy kritickým okem. Ještě jsem ho nezkoušel při střelbě, protože mi do toho přes víkend vlezla jedna neodkladná záležitost.
Ta optika je velká a těžká jako kráva. Jsem si myslel, že na HW100 mám macka, ale tohle ho hravě překonalo.
Točítka jsou velké a snadno ovladatelné. Kliká hlasitě, ale kliky nejsou tak výrazné. Je to daň za to, že na jednu otáčku dokola koriguje o 15 MOA (BE4200 i Titanium o 12 MOA), proto jsou kliky kratší. To klikání se moc nepovedlo, protože točení výškovou korekcí doprava vydává jiný zvuk než doleva. U stranové korekce je už to v pořádku. Musím tedy říct, že klikání je asi o dvě třídy horší než u Bushnela Elite. I Delta Titanium ho má o trochu lepší.
Obraz ujde, ve dne je v pohodě a v noci nestřílím. Podle papírových předpokladů má propustnost světla 92% (BE4200 96%, Titanium prý 95%, ale to je asi blbost).
Kříž Mildot je dost tenký a ramena nejsou plné, ale jsou ze dvou tenkých čar. To je na terč dobře, ale snad to při střelbě na jiné cíle nebude vadit (ještě uvidím). Co mě však fest nasralo, je, že vlevo asi na 10-ti hodinách od kříže je kus nějakého bordelu. O výstupní kontrole i o dbaní na čistotu při montáži u Falcona jsem tedy ztratil veškeré iluze. Ještě počkám, až té optice dám střelbou trochu záhul, třeba ten bordel někam spadne...
Rozsah paralaxy v nejdůležitějším rozmezí mezi 30-100m je pouhých 9mm (u BE4200 je to 37mm!).
Paralaxa jde trochu ztuha a když k tubusu přiložím ucho a točím, tak se zevnitř ozývají nějaké zvuky...
Tubus má průměr 30mm a je pseudo-jednodílný. Pseudo proto, že kolem točítek je to sice jeden kus, ale ten končí po asi pěti centimetrech v místech kde optika přechází do objektivové části, pak následuje další asi sedmicentimetrový kus a pak je další 5cm kus, což je vlastně pevná sluneční clona, ale zlom zasahuje přesně doprostřed čočky. Takže tubus je vlastně třídílný...
Čočka objektivu je tedy utopená asi 4,5cm od konce optiky. Fakt nechápu, kdo tohle vymyslel. Zvlášť když se k tomu jako součást balení dodává ještě 8cm dlouhá sluneční clona. Napadá mě jedině, že to prostě takhle přibastlili z důvodu vzhledu, jinak by byl nepoměr s dlouhou a tlustou okulárovou částí. Mimochodem okulár je taky utopený asi 2 cm dovnitř, takže ten puškohled by mohl být klidně o nějakých 6cm kratší a nic by se nestalo. Ale už by to asi nevypadalo tak takticky.
K optice se ještě dodávají dvě nasazovací klapkové krytky z gumy, což hodnotím kladně. A taky jeden imbus a hadřík na otření.
Celkově na mě ten puškohled působí dojmem, že kvalita a konstrukce celkem odpovídá těm dvěstě librám, za které se prodává (teda až na ten bordel vevnitř). Víc řeknu po střelbě, prozatím to vypadá, že ta optika je dělaná spíš na design, než aby se by dalo mluvit o "tactical" sklu. Jako velké plus beru ohromný rozsah korekce (120 MOA).
Závěrem chci ještě říct, že jsem to nepsal, abych si dokázal jak umím být kritický, jenom na optikách vidím věci, které jsem dřív neviděl. Kdybych psal o MTC Viperech, to by byl teprv masakr.