Příspěvek
od JR » 22 zář 2008 10:58
Ad. 1. Celý vzduchovkový (větrovkový) Field Target svět používá puškohledy s velkým variabilním zvětšením, protože při zvětšení 40 - 50 jsi opravdu schopný změřit nastavením paralaxy vzdálenost s přesností +-1 metr. Ovšem spolehlivě to funguje do 50 metrů, což je maximum, na který se náš FT střílí. Na tuhle vzdálenost je tato přesnost vzhledem k velikosti terče a propadu střely dostačující. Na 100 m to už měří přibližně +-2,5 m. To už je pro vzdůšu nepoužitelný, protože propad střely po 5 m při vzdálenosti 100 m je přibližně 15 cm! Na větší vzdálenost bych už paralaxou neměřil. U "menších" zvětšení to funguje taky, akorát ne tak přesně. Souhlasím, že při změně povětrnostních podmínek je potřeba doostřit, ale nikdy to při vzdálenosti do 50 m nebude víc, než +- 1 m. Při FT soutěžích jsou dálkoměry zakázány a počítat přes mildot je zdlouhavé, na to není čas. Sám dobře víš, že i laserový dálkoměr ti vzdálenost změří přesně pouze na metry a to je ještě potřeba měření několikrát zopakovat, protože i při tomhle měření ti vychází různá čísla. Nejpřesněji se měří ze stativu. Mám to vyzkoušený, protože takový puškohled vlastním a zároveň mám i dálkoměr, takže si to necucám z prstu. Nechci polemizovat nad tím, co to je korekce paralaxy, v tom máš pravdu. Teoreticky se to na exaktní měření vzdálenosti použít nedá, ale tohle mám vyzkoušené z praxe a opravdu to funguje. Zároveň je jasné, že to nebude fungovat při střelbě z "dospělé kulovnice", která se většinou vede na větší vzdálenosti, než 100 m.
Při čtení příspěvků je dle mého názoru také potřeba přihlédnout k tomu, kdo onen příspěvek napsal. Například když něco napíše Kubajzz (odborník na vzduchovky), dá se předpokládat, že to bude fungovat v oblasti vzduchovek, ale u "dospělých" zbraní to už fungovat nemusí a naopak. Ač jsou to obory velmi příbuzné, mají svoje specifika.
Ad. 2. Jsem rád, že se konečně ozval někdo, kdo BR střílí a objasnil to téma o Schmidt/Bender. Navíc je tu ještě jeden parametr, proč je ten puškohled dle mého názoru v BR nepoužitelný a tím je krok 1/4, nebo dokonce 1 cm/100 m. To už při střelbě na 300 m dává možnost klikat po 3 centimetrech, za to by asi BR střelci moc vděční nebyli. A k tomu pochybuju, že tento puškohled bude mít jemnou osnovu, která je na BR jistě výhodou, například jako T36, ale mohu se mejlit, poněvadž sem ho nikdy v ruce neměl.