Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Břitva klasika
Opravdová klasika. Ještě se koukni, jestli na střenkách nenajdeš nějaký podpis. Tyto břitvy mají velmi dobrou kvalitu a pokud s ní někdo neřezal jako nožem, tak jsou velmi dobré. Úzké ostří je velmi dobře brousitelné a dlouho drží ostří. Tipuji, že je tak z roku 1890 - 1920. Na svoje stáří, je velmi zachovalá, a nejsou vidět žádná hluboká vyrezlá míst. Až ji párkrát použiješ, tak se rozjasní a když ji párkrát vyleštíš novinovým papírem počmáraným obyčejnou křídou, pak olej a nakonzervovat a budeš spokojený. U těhle úzkých břitev si hlídej, aby jsi měl hodně napnutý řemen při obtahování, jinak si zkrátíš ostří a přestane brát a budeš muset co chvíli obtahovat. Přeji pevnou ruku a hladkou tvář.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
řemeny
Vůbec neváhej, a kup si "starý" řemen na břitvy. Sám uvidíš jestli Ti bude vyhovovat dlouhý na pověšení, nebo krátký napnutý na dřevě. Já používám dlouhý pověšený, ale je to otázka zvyku a pocitů. Starý řemen "nestárne" ale většinou už je dobře zaleštěný a vyzrálý, a hlavně NAPAJCOVANÝ. Jak se takový pajcunk dělá jsem tu už někde na začátku vlákna psal a dost podrobně a ještě to tady někdo po mně zopáknul, tak to nebude problém najít. Právě to napnutí jsem myslel na ten dlouhý na pověšení. A když tam náhodou objevíš brusný kámen - bývá v nenápadné dřevěné krabičce - tak opět vůbec neváhej a kup. Všechno kolem holení, si v tom starožitnicví dobře prohlédni a staré není špatné, většinou se toho zbavili pozůstalí - neznalí. Tak při hledání objevíš poklady.
Zdravím Petr S.
Tukan:
podle detailu břitu na předchozí straně to vypadá na docela solidní starý kousek. Linie ostří se zdá být rovná, bez vyštípnutých míst a bez nerovností.
Vyzkoušej ale břitvu protáhnout ostřím přes hranu nehtu. Lehce a jen s velmi mírným tlakem.
A prosím tak, aby sis neprořízl bříško palce jako já, když jsem to udělal poprvé...
U dobré břitvy bys při tom neměl cítit, že břitva na nehtu jakoby drhne, ale projede snadno a velmi hladce.
Snadno tak zjistíš zda nemá ostří nějaká drobná poškození či nerovnosti. Je to vlastně zkouška, zda není ostří přebroušené, ale v tomto případě dobře poslouží i k tomuto.
Zdáš se býti na holení břitvou řádně natěšen, ale skutečně nejdříve ji opravdu vyčisti a protáhni na řemenu, abys odbrousil i zoxidovanou vrstvičku přímo na břitu.
Říznout se takhle starou a zašlou břitvou by ses jistě nechtěl...
podle detailu břitu na předchozí straně to vypadá na docela solidní starý kousek. Linie ostří se zdá být rovná, bez vyštípnutých míst a bez nerovností.
Vyzkoušej ale břitvu protáhnout ostřím přes hranu nehtu. Lehce a jen s velmi mírným tlakem.
A prosím tak, aby sis neprořízl bříško palce jako já, když jsem to udělal poprvé...

U dobré břitvy bys při tom neměl cítit, že břitva na nehtu jakoby drhne, ale projede snadno a velmi hladce.
Snadno tak zjistíš zda nemá ostří nějaká drobná poškození či nerovnosti. Je to vlastně zkouška, zda není ostří přebroušené, ale v tomto případě dobře poslouží i k tomuto.
Zdáš se býti na holení břitvou řádně natěšen, ale skutečně nejdříve ji opravdu vyčisti a protáhni na řemenu, abys odbrousil i zoxidovanou vrstvičku přímo na břitu.
Říznout se takhle starou a zašlou břitvou by ses jistě nechtěl...
Ahoj, jo natěšenej jsme dneska jdu do toho, koupil jsem dva řemeny, jeden starý, jeden uplně nový v historickém pouzdérku......
Ten starý je asi jěště napajcovaný, jinka jsme břitvu vyčistil křídou a novinam, ostří je lesklé, ale celá čepel jěště ne? Co mám použít dál???? A mám ten starý řemen něčím pajcovat???? Díval jsme se na předešlé stránky a nevím kde sehnat tu brusnou pastu a jakou , nebo stačí jen kůže jak je???? Jak bude čas nafotím....dnes se chci zkusit i oholit...
Ten starý je asi jěště napajcovaný, jinka jsme břitvu vyčistil křídou a novinam, ostří je lesklé, ale celá čepel jěště ne? Co mám použít dál???? A mám ten starý řemen něčím pajcovat???? Díval jsme se na předešlé stránky a nevím kde sehnat tu brusnou pastu a jakou , nebo stačí jen kůže jak je???? Jak bude čas nafotím....dnes se chci zkusit i oholit...
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
První holení
Ahoj, Kolowrat Ti radí velmi dobře a opravdu tu břitvu předem dobře vyčisti a vyplatilo by se ji i něčím vyzdezinfikovat, protože jeden nikdy neví.
V klidu použij ten starý napajcovaný, protože ono to jen vypadá, že nemůže nic brát a brousit, ale opak je pravdou. Ty brusné částečky jsou ukryty v tom tmavém a nemají se kam ztratit. To tmavé může sice časem okorat, ale stačí přejet prstem namočeným v kapce oleje, a je to zase pružné a funkční. Opravdu jen kapku, jinak Ti to bude špinit břitvu. V případě, že to přeženeš, Tolpap to napraví, ale může Ti stáhnout část té pajcované vrstvy. Jinak před samotným holením je dobré se chvilku zastavit a mírně meditovat. Vyprchá ta nervozita, co může šmiknout kůži. Přeji pohodu, dobrou pěnu, ostrou břitvu, pevnou ruku a hladkou tvář.
Pak napiš jak se Ti to povedlo.

Zdravím Petr S.