M?tus zastavovac?ho ??inku
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Chtěl jsem je koupit,ale zakecal jsem se s prodavačem... .
Původně jsem ho chtěl nosit jako první a za nim klasika náboje.Jenže procento,že zbraň znovu nabije je prej dost malý.Navíc říkal,že když má protivník třeba jen koženou bundu,asi by mu to ani neprošlo kůží.Když je prej dostali,byl nadšenej,ale když je zkoušel,je to prej tak na krysy.
A s tou střelbou do obličeje - nechci tady propagovat běco nevhodnýho,ale neni žalobce,neni ani soudce.Zkrátka kula je kula.
Ale nejsem si jistej,jestli překvapenej střelec bude vůbec schopnej mířit na konkrétní část těla.Myslim si že v takový situaci je úspěch zbraň efektivně použít.
Původně jsem ho chtěl nosit jako první a za nim klasika náboje.Jenže procento,že zbraň znovu nabije je prej dost malý.Navíc říkal,že když má protivník třeba jen koženou bundu,asi by mu to ani neprošlo kůží.Když je prej dostali,byl nadšenej,ale když je zkoušel,je to prej tak na krysy.
A s tou střelbou do obličeje - nechci tady propagovat běco nevhodnýho,ale neni žalobce,neni ani soudce.Zkrátka kula je kula.
Ale nejsem si jistej,jestli překvapenej střelec bude vůbec schopnej mířit na konkrétní část těla.Myslim si že v takový situaci je úspěch zbraň efektivně použít.
jsem slušnej, střízlivej, nezfetovanej, mladej a krásnejcmk píše:Protoze jsi patrne slusnej a patrne strizlivej a nezfetovanej...siskin píše:při představě že mi někdo zblízka do těla/obličeje napere dávku broků jsem se zastavil i teď u monitoru, au
;o)
Ale ver mi, ze nafetlymu hovadu je uplne jedno cokoli.
Co ho nesunda, to ho nas*re a posili.
ale hlavně se mi daří vyhýbat se nafetlým hovadům
;o)
Pokud by jsi trefil "brokáčem" obličej a zasáhl oči, tak asi zastavíš i to "zfetovaný hovado". Do očí většinou stačí, když steče krev, člověk pak přestane vidět a myslí si, že je zasažem mnohem vážněji, než ve skutečnosti je. A oči jsou jeden z nejdůležitějšíh orgánů vnímání. Když nevidí, neútočí. Otázkou je, co by tomu zásahu řekl plastický chirurg. Nevím, jestli je brokový náboj u krátké vůbec v obraně povolený??? Mám jich doma asi deset od CCI, ale myslím, že jsou spíš na potkany, hady a podobnou havěť.
Asi takto:
Ten náboj není apriori zařazený do nepovolených. Určitě by se ale našlo nějaké vemeno (státní zástupce, policista...), které by s radostí tvrdilo, že se jedná o munici se zvýšeným zastavovacím účinkem. To je ale vždycky problém, který musí člověk rozžvejknout sám. Buď může být mrtvý, nebo může sedět.
No, a co by na to řekl plastický chirurg Vám - coby obránci - může být fuk. Hlavně, když zfetované hovado nevisí na Vašem krku a nehrabe se kudlou ve vašich vnitřnostech.
Ten náboj není apriori zařazený do nepovolených. Určitě by se ale našlo nějaké vemeno (státní zástupce, policista...), které by s radostí tvrdilo, že se jedná o munici se zvýšeným zastavovacím účinkem. To je ale vždycky problém, který musí člověk rozžvejknout sám. Buď může být mrtvý, nebo může sedět.
No, a co by na to řekl plastický chirurg Vám - coby obránci - může být fuk. Hlavně, když zfetované hovado nevisí na Vašem krku a nehrabe se kudlou ve vašich vnitřnostech.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Tohle si asi napsat nechtěl, viď ? Zákon nemluví o žádném zastavovacím účinku, ale o "střelivu se střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku", což ve srovnání se standartním celopláštěm není ani omylem.HanuIv píše:se jedná o munici se zvýšeným zastavovacím účinkem.
Ten brokovej náboj je dovolené výrobní provedení, takže ho můžeš v klidu nosit. Otázka je, jestli to má prakticky smysl.
Brokový náboj má zblízka na holou tkáň velký ranivý účinek, mluvil bych konkrétně o obličeji. Nedávno mi na střelnici instruktor tvrdil, že i klasický olovo může být bráno jako náboj se zvýšeným ranivým účinkem. (U polopláště bych to chápal, ale celoolověný...?) Což je jak známo u nás v Kocourkově na výkladu každého vemene (státní zástupce, policista...) Tudíž by prý neměla být ani malorážka použitá v obraně. Ale pokud mi ji na sk. E vydali, tak ji na obranu mohu nosit.
Ano, myslel jsem ranivý účinek. Mea culpa...JirkaS píše:Tohle si asi napsat nechtěl, viď ? Zákon nemluví o žádném zastavovacím účinku, ale o "střelivu se střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku", což ve srovnání se standartním celopláštěm není ani omylem.HanuIv píše:se jedná o munici se zvýšeným zastavovacím účinkem.
Ten brokovej náboj je dovolené výrobní provedení, takže ho můžeš v klidu nosit. Otázka je, jestli to má prakticky smysl.
Víte, kdyby naši parlamentní tupouni přemýšleli, co v zákonech píšou (proboha, přemýšlet, vždyť to po nich za ten plat nemůže nikdo chtít...), tak by do zákona napsali nějaký zpřesňující údaj, k tomu ranivému účinku. Když porovnáte například obyčejnou FMJ, kterou střelíte do svalu a FMJ, která se zastaví o kost, tak máte zvýšený ranivý účinek....
Prostě, to je blbá definice v zákonu. Když vás budu chtít poškodit u soudu, prohlásím, že to je ilegální munice a hned to vypadá podezdřeleji.
Nejkrásnější je, že nejmenší ranivý účinek má nakonec holá průbojná střela v pistolové ráži. Jenže tu zas zastaví jen tlustej plech. Tak nevím, co je v tom za pořádek....
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K zasazeni obliceje - doporucuju zkusit navstivit nejakej kurz obrany se zbrani. Realna situace bude totiz vypadat tak, ze se patrne navzajem budete drzet pod krkem, ty tomu zfetovanci budes mozna jednou rukou drzet jeho ruku s nozem. Na nejaky ukazkovy taseni zbrane s namirenim nebude cas. Dost pravdepodobne budes strilet v dost krkolomny pozici, zbran budes mit v jedny ruce a budes strilet od pasu bud do oblasti kycli nebo pokud se ti vubec povede ji dostatecne zvednout, tak na hrudnik.
Ve chvili, kdy bude dostatek casu (pobvede se ti nejak vyvlict ze sevreni), vytahnes pistoli a namiris mu na hlavu, je spis realna sance, ze utocnik utece. Dost pravdepodobne i zfetovanej, kdyz to nalezite odkricis, ze mas zbran a ze jestli bude pokracovat v utoku, ze mu ustrelis hlavu (lepsi podobna vyhruzka a uteklej utocnik, nez se pak 5 let soudit, jestli to byla nebo nebyla NO).
Co se tyce legality brokovyho naboje - brokova strela je normalne povolena (ta vyhlaska, ktera mluvi o povolenem vyrobnim provedeni i rika, ze brokova strela je v poradku), jestli na ni opravdu trvas a nekde ti ji neprodali, jdi do jinyho kramu. Ale at uz budes mit jakykoli alternativni strelivo, zasadne doporucuju revolver, ne pistoli
Ve chvili, kdy bude dostatek casu (pobvede se ti nejak vyvlict ze sevreni), vytahnes pistoli a namiris mu na hlavu, je spis realna sance, ze utocnik utece. Dost pravdepodobne i zfetovanej, kdyz to nalezite odkricis, ze mas zbran a ze jestli bude pokracovat v utoku, ze mu ustrelis hlavu (lepsi podobna vyhruzka a uteklej utocnik, nez se pak 5 let soudit, jestli to byla nebo nebyla NO).
Co se tyce legality brokovyho naboje - brokova strela je normalne povolena (ta vyhlaska, ktera mluvi o povolenem vyrobnim provedeni i rika, ze brokova strela je v poradku), jestli na ni opravdu trvas a nekde ti ji neprodali, jdi do jinyho kramu. Ale at uz budes mit jakykoli alternativni strelivo, zasadne doporucuju revolver, ne pistoli
Ta vyhlaska je dokonce tak napsana, ze ad absurdum (schvalne to davam tucne, skutecbne to myslim ad absurdum) - KAZDA STRELA je urcena ke zvyseni raniveho ucinku, protoze neraniva strela je jen zadna strelaHanuIv píše:Nejkrásnější je, že nejmenší ranivý účinek má nakonec holá průbojná střela v pistolové ráži. Jenže tu zas zastaví jen tlustej plech. Tak nevím, co je v tom za pořádek....

Největší ranivý a zastavovací účinek ze všech ručních zbraní pro sebeobranu (na krátké vzdálenosti) má - brokovnice ráže 12. Ideální zbraň na ochranu domova. A ve zkrácené verzi - pistolová rukojeť nebo sklopná opěrka a zkrácená hlaveň (kat.B-na povolení) - ji můžeš mít i na skryté nošení a stačí ti jen ZP sk.E. Třeba pumpa Remington 870 Express 12/76, u BVS bratru za 22kKč. Takže ty debaty o tom co už je zvýšený ranivý účinek nebo co ještě není, mně u pistolých nábojů přijde taky naprosto ujetý. Ale holt zákon o zbraních máme takový jaký ho máme, musíme se s tím smířit a do svých pistolek si ládovat jen to, co nám zákon dovoluje a co je nejlepší pro zamýšlený účel užití.
Ten pistolový brokový náboj 9mm Luger od Libry bych úplně nezatracoval. Ale bacha! Vyrábí se dvě verze střely. Jedna má plastový obal z tvrdého plastu, který se rozpadne už v hlavni a na cíl letí jen broky - to bych dle svého selského rozumu bral jako Ok dle zákona. Druhá verze má plastový obal z měkkého plastu, k cíli letí broky v tomto plastovém kontejneru a ten se rozpadne až při zásahu cíle. Tady už bych s ohledem na termín "střela určená ke zvýšení ranivého účinku" (zakázané střelivo, kat.A) byl opravdu na vážkách, protože se jedná o jednotnou střelu.
Ten pistolový brokový náboj 9mm Luger od Libry bych úplně nezatracoval. Ale bacha! Vyrábí se dvě verze střely. Jedna má plastový obal z tvrdého plastu, který se rozpadne už v hlavni a na cíl letí jen broky - to bych dle svého selského rozumu bral jako Ok dle zákona. Druhá verze má plastový obal z měkkého plastu, k cíli letí broky v tomto plastovém kontejneru a ten se rozpadne až při zásahu cíle. Tady už bych s ohledem na termín "střela určená ke zvýšení ranivého účinku" (zakázané střelivo, kat.A) byl opravdu na vážkách, protože se jedná o jednotnou střelu.
Jednotná střela - těleso, určené k zasažení cíle nebo vyvolání jiného efektu, které se po opuštění hlavně nerozdělí.
Hromadná střela - těleso nebo látka ve skupenství tuhém, kapalném nebo plynném, určená k zasažení cíle nebo vyvolání jiného efektu, která se po opuštění hlavně rozdělí.
[quote="cmk"]K zasazeni obliceje - doporucuju zkusit navstivit nejakej kurz obrany se zbrani. Realna situace bude totiz vypadat tak, ze se patrne navzajem budete drzet pod krkem, ty tomu zfetovanci budes mozna jednou rukou drzet jeho ruku s nozem...
pokud mu budu držet jednu ruku pod krkem a druhou ruku s nožem, tak pokud on nebude úplný pako, tak mě běham sekundy dvou dokonale podřeže
když přitáhne ruku k tělu (svýmu) tak mu na to stačí dvakrát zakroužit nožem, ať už drží nůž klasicky, nebo reverzním úchopem, (který je na toto jak dělaný)... řešil bych to rychlým razantním kopem na spodek už když by se po mě sápal a pokud zbraň, tak od pasu na jeho pánev... ale to jsme naprosto mimo téma. Navíc mi přijde nesmysl rozebírat co by, kdyby....
Souhlasím s JirkouS. 12 brokovnice je ideální

Souhlasím s JirkouS. 12 brokovnice je ideální

já tomu rozumím čím dál míň,takže se zeptám- ráže .22 LR z hlavně 50mm dlouhé má na člověka v kabátu ze vzdálenosti 1-2m při zásahu do břicha dostatečný účinek aby se staral o sebe,nebo ne?
-ráže .22 short bude mít v té samé situaci jaký účinek?
-ráže .22 short bude mít v té samé situaci jaký účinek?
Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.12,49.
Ježíš,Luk.12,49.