Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 28 srp 2008 21:40

Já to tušil, že když to nechám do večera vykvasit, že se chytí Shiva a popíše to zevrubně a odborně. Díky za ten komentář, výstižněji to napsat opravdu nelze. "Benčresťáci" tohle mají zmáknutý. Pokud chce člověk střílet opravdu přesně, vyplatí se investovat nejen do kvalitní zbraně, ale i do kvalitního střeliva a příslušenství. Hradla jsou asi pro testování střeliva nezbytnost. Jen co poskládám tintily na Anschütz, následují hradla, aby výběr střeliva pro příští sezónu byl optimální. :D

rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 28 srp 2008 21:51

zdravím, jsem přesností už postiženej dost ale naštěstí nás je čím dál víc :lol: :lol: je to dobře zatím nechávám střelivo vybrat dodavatele a pak už s ním nic nedělám ale na MS je spousta takovejch co maj top střelivo a ještě k tomu dělají Všechna ta zmiňovaná měření ALE pak je celý závod ve větru a pro někoho je zle. :? :? Amíci maj moc vyvoněný stroje laděný tuším mistrem Calfeem :shock: nic jsem OT čau v sobotu :!:
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 28 srp 2008 22:09

Zkousel jsem merit silu RIMu pomoci duraloveho nastavce, kam se zastrcil naboj a digitalni suplery. Vysledky mereni byly sice zajimave, ale v praxi jsem nenalezl jejich spolehlivy vliv na presnost strelby ani na rychlost strely ..

Naboje se silnejsim RIMem nebyly vzdy rchlejsi nez ty slabsi .. vybrana skupina naboju nebyla presnejsi nez nesortovana - ani nebyly u sortovane skupiny nejak znatelne mensi rozdily v rychlostech. Proste zavisi to na vice faktorech najednou a tak - u levnych naboju se daji vysortovat jen velke zmetky - a i bez nich to strelivo nebude tak dobre jako strelivo drahe .. a u drahych naboju to mereni nema vyznam.

Jediny pozitivni vliv ma sortovani naboju na psychiku - a tato ma vliv na soustrel mnohem vetsi, nez jakekoli sortovani (u vetsiny disciplin) .. pokud tedy budete s naboji delat cokoli, co je neposkodi a o cem jste presvedceni, ze zajisti lepsi soustrel - tak to delejte! .. opravdu to zajisti lepsi soustrel diky te vasi "vire" v danou metodu a jeji vysledky ..

Je zbytecne kupovat drahe merici pristroje - levneji vyjde svecena voda nebo pozehnani te krabicce naboju knezem nebo vami milovanou osobou.. :lol:
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 29 srp 2008 08:13

Nemohu s tímhle názorem (Swdr.) úplně souhlasit. Měření rimu je možná trochu duchařina, protože vysoký rim ještě nemusí znamenat větší množství roznětné slože. Záleží na tom, kolik jí tam namaže stroj. Pamatuju, že jsme v minulosti nafasovali REXy, který díky silnější roznětce trhaly závěry margolin. Každopádně je ale u sypaček účelné vážit náboje. Poměrnou tabulku, co je únosné a co se má vyřadit si každý musí empiricky stanovit sám. Rovněž příčná ovalita nebo excentricita (házivost) a souměrnost střely má značný vliv na přesnost, proto je potřeba ji překontrolovat. V minulosti to taky bylo utěsnění střely v nábojnici. SB REXy nás v minulosti dost vyučily. To jsme taky ještě kalibrovali podle průměru střely. Protože vím, co je to všechno za práci dobrat se u sypaček k "zaručeně kvalitním" nábojům, na závody je nepoužívám a věřím výrobcům, že za svoje peníze dostanu odpovídající kvalitu (ELEY Match EPS, ELEY Tenex Ultimate, R50, R100, LAPUA Midas apod.) Právě pro trénink levnějším střelivem chci pořídit hradla, která mi ukážou, jestli za toho flyera můžu já nebo náboj. Potom mi může celý přebírání... víte co... Na trénink levný náboje stejnýho výrobce + hradla, na závody prověřenou špičku přímo ze škatule a je vymalováno! :D
Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » 29 srp 2008 09:25

Dle mého nemá smysl trénovat s levným střelivem. Pokud chceš dosahovat co nejlepších výsledků je nejlepší se závodním střelivem i trénovat.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 29 srp 2008 09:53

To jistě, pokud jsi příslušník Rapidu nebo podobný organizace nebo pokud jsi Onassis, Rockefeller, Gates nebo aspoň dobře prosperující podnikatel. Z běžnýho zaměstnaneckýho platu to prostě neufinancuješ. Takže zůstaň na zemi. Doufám, že mi někdo doporučí, že když na to nemám, ať to nedělám.
Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » 29 srp 2008 09:59

Tak to zase nehroť.....je lepší vystřílet 2 krabičky sraček a pak řešit nasranej proč to nelítá, nebo vzít jednu s R50 a pořádně se soustředit na spouštění, cílení atd..? Gates nejsem, ale tohle ještě v klidu utáhnu....a hlavně vím, že většina chyb jde pak za mnou a ne za střelivem
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 29 srp 2008 10:02

kdyz na to nemas, tak strilej disciplinu, ktera neni jen o vybaveni - kde rozdil idealniho rozptylu v radu milimetru nehraje tak velkou roli - treba MaO! :lol:
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 srp 2008 10:04

Ja premeril nekolik set mozna pres 1.500ks naboju podle rimu. Tloustka rimu neznamena mnozstvi zapalne slozky, ale rychlost jejiho zazehu. Mereni ukazala, ze tenci rim, zapaluje rychleji. Rozdil od nejtensi do nejsilnejsi delal nekolik mm vertikalne na terci. Nekde jsem to uz psal. Jenze rozdily byly namereny u ruznych serii stejneho typu naboje (Midas). Jedna serie byla jen v minusu a druha jen v plusu. rozdily v jednotlivych seriich byly tak male, ze jsem to prestal resit. R-50 mely vykyvy ve stejne serii jak do minusu tak do plusu, ale zase to bylo ve stejnem rozmezi jako midasy v jedne serii.
takze jsem to prestal resit.
koncentricita strely je dulezita u seriove vyrabenych komor. Bavil jsem se s amikama, strileli myslim jen se dvema flintama. Minimalne jedna byla od B. Calfee, pisu to proto, protoze jsem prave resil to, jak jim to chodi. clovek je proste zvedavy.
Dozvedel jsem se (lepe receno, potvrdilo se mi), ze maji komoru presne pro Eley a na tesno. takze koncentricita se v komore po zamknuti srovna.
Navic jejich hlavne maji o proti evropskym hlavnim, tesnejsi vyvrt.
Komorovy vystruznik je spec. vyvinuty od B. Calfee (da se koupit).
Proste je to BR puska jako kazda jina, neni rozdil ve stavbe malorazkove BR flinty a velkoraze BR.
Samozrejme ze, malorazkova opakovacka zpusobuje podstatne vetsi poskozeni naboje pri nabijeni ze zasobniku nez u velkoraze. Naboj je .22LR je podstatne mene odolny na mechanicke poskozeni nez jakykoli center fire naboj.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 29 srp 2008 10:12

:wink: :wink: v tomhle zastávám stejný názor jako Honza trénink i závody stejné střelivo :!: :!: Jak u BR tak u MaO. Přiznám se ale že MaO netrénuji takže tam toho moc nevypráskám. U BR týdně cca 150 ran R50 serie 174. Do Své Anči jsem jen jednou natlačil nějaký šrot a nevermore :cry: pak jsem jí skoro hoďku pucoval.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 srp 2008 10:14

Pokud strilis na sirky na 50m, tak je to o vybaveni.

a strilet to bez ukazatelu vetru je stesti a nahoda.

DJ co vyhral vsechny discipliny kterych se ucastnil (a na jednu, tam byl druhy), strilel na 25m 3 terce s absolutnim nastrelem 750bodu a 63x.
desitka na terci 25m je 2mm (coz je asi tak sirka) coz znamena ze 2mm tecku vymazal z terce 63x a 12x ji tecoval.
sebelepsi flinta a strelec bez ukazatelu vetru to nenastrili.
svata a vseobecna pravda je, ze nejlacinejsi investice do presnosti jsou ukazatele vetru.
zadne mereni, zadna hradla, zadne stojany podstavce, velke optiky, lehke spouste, tezke filnty, super komory ani spec. vylapovane hlavne to bez radneho cteni vetru nedokazi.
Good shooting
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 29 srp 2008 10:26

to sidewinder :P :P :P jedu na Mao s jako že taktickou flintou 456 ZKM
budu soupeřit do poslední rány hádejte jak to dopadne asi :

Anchutz
SUHL
SUHL
SUHL
MC12
SUHL
:lol: :lol: možná :?
SUHL
SuHL

a to sportovec neveze svou Anschutz

takže budu se ctí odolávat zbraním, ketré se v ČR používají pro BR střelbu a drtivá většina do těchto zbraní jak v MaO tak v BR cpe R5O
No nevím nevím :? :? :? :? :?
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 29 srp 2008 10:31

Tak ja chapu proc klades takovy duraz na vitr - ono v BR je to jediny vliv na vysledek, ktery nemuzes ovlivnit. :lol: ale jak by si tedy vysvetlil tohle: http://www.strelectvi.info/mao_soutez/2 ... to/007.jpg

10x opakovana nahoda? ..

To FOX: budiz Ti to ke cti, ze jsi zvolil opakovacku .. ale myslim si, ze i tak to muzes vyhrat!
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 srp 2008 10:42

neprobiram tu ani BR ani MaO ani zadnou jinou streleckou disciplinu. Bud tak laskav a necpi diskusi stale timto smerem.
Jen rikam fakt, ze vitr je rozhodujici faktor, nezavisle na strelecke discipline. Tvoje utkvela predstava, kterou vsude prezentujes je, ze proste BR je spatny, lidi co to strili neumi strilet. a ze vse je to o vybaveni.
Nekolikrat jsem jiz psal, ze o vybaveni je to vzdy a to plati ve vsech sportech. Vyvijeji se nove materialy, nove konstrukce a nove zpusoby dopovani.

Vysledek 100bodu a 7X je vyborny. Nikdy jsem netvrdil, ze neumis (te) strilet. a oto vic obdivuhodny, ze je to nastrileno bez ukazatelu vetru. Ale kolikrat to tak nastrilis kdyz bude foukat?
Pravda je, ze by to nebylo zdaleka 100bodu ani 7X protoze tam je znacny vertikalni rozpty. Ale to neubira na hodnote.
mne strasne mrzi, ze nejsi clenem CBRA, mohl jsi jet na MS a stat na bedne. (nebo taky ne). Je to skoda celkove pro strelecky sport.
Good shooting
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 29 srp 2008 10:52

Vratime se radeji k mereni ci testovani naboju.
Jediny spolehlivy zpusob jak otestovat naboje, at uz prebrany, zmereny ci jen ruzne serie naboju, je jit do haly, vzit hradla, sednout za stul a strilet soustrely.
Good shooting
Odpovědět