Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Safik

Příspěvek od Safik » 27 srp 2008 22:05

Nahoře pětiranné položky s kompenzátorem, dole bez kompenzátoru
Přílohy
P1000033.JPG

harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 28 srp 2008 07:25

Ouuuuuuu, všechno špatně!!!!!!! Tu hlaveň V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ nesmíš upnout napevno. Máme vyzkoušeno a několikrát potvrzeno, že mechanizmus nebo puška upnuté napevno bez možnosti zákluzu vykazují horší výsledky, než při střelbě z dvojnožky nebo z pytle s pískem nebo z BR bagů. Kromě toho mechanizmus upevněný čelistmi z boku se bude chovat jinak, než chycený zespoda šrouby. Dej si tam BR terč nebo třeba 8x5,5, prostě něco, na čem se ti dobře čte osnova, abys jí nemusel věnovat tolik pozornosti, střílej pokud možno z jedné dobře vypracované a zorientované polohy a soustřeď se na precizní spouštění (precizně neznamená pomalu, ale plynule). Uvidíš, že výsledky budou lepší. Tohle, snad kromě těch prvních položek, upřímně řešeno, není zrovna zázrak (doufám, že jsem tě příliš nenas**l). Mimochodem, jakým střelivem jsi to střílel? Mně ze 456 nejlíp chodí ELEY Match EPS a u vás v ČB by jich ve skladě mělo být dostatečné množství. Někdo chválí ze 456 produkty Lapua - i ty by u vás měly být v kompletním sortimentu.
Apevia
Kontaktovat uživatele:

Lapua Standard Club

Příspěvek od Apevia » 28 srp 2008 09:48

Střílel se střelivem Lapua Standard Club (má to tam napsaný :wink: )
Cogito ergo armatus sum.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 28 srp 2008 13:07

I´m sorry, jsem jen tak slepej. Sypačky je nutno dost přebírat. Na začátku, když se tady zaváděly, byly dost dobrý, ale teď už se dost zhoršily. Na sypačky je to úměrný.
Tiger

Příspěvek od Tiger » 28 srp 2008 13:30

Konecne se dostavame k necemu zajimavemu :-) Jak prebirate sypacky? Co k tomu pouzivate? Jaka jsou kriteria, podle kterych rozhodujete, jestli jeste jo, nebo uz jenom na plechovky?
Petin00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petin00 » 28 srp 2008 14:30

Já používám taky sypačky Lapua Standart Club a ještě se mě nestalo,že by byly nějak porušené..,ale kdybych chtěl střílet fakt přesně tak bych vybral něco jiného..Na trénink jsou za ty peníze to nejlepší co se dá pořídit.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 28 srp 2008 15:03

malorazkove naboje se daji prebirat jen podle 3 parametru
1. vaha
2. koncentricita
3. sila zapalky

nepocitam delku a jestli jsou volne strely.

u kvalitnich vyrobku jsem to uz prestal delat. Neni mozne zjistit co se kde lisi, jedine vysortovat ty, ktere se vahou opravdu markantne lisi, coz u spickovych modelu jednotlivych vyrobcu neni.

co se tyce nastrelu,

Nevidim v tom zadny rozdil. Muj nazor je, ze kompenzator je k nicemu. jedine co pomaha je usmernovac plynu (staci se podivat k Anschutz) a potom tuner, kterym se da ladit serie od serie tim ze se meni vzdalenost zavazi a tim i kmit hlavne.
Ano, kompenzator vypada efektne, ale to je asi tak vse. jeste taktickou pazbu a kamo nastrik. :-))
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
Safik

Příspěvek od Safik » 28 srp 2008 15:28

Harpe dík za radu, taky mě to napadlo, že tohle nebude to pravý ořechový. Jsou to všechno jenom pokusy. Chtěl jsem upnutím hlavně vyloučit chybu míření. Zajímavé je, že každá pětiranná položka s takto upnuté hlavně probíhala co se týče soustřelu následovně.
První rána (základní vstřel), druhá rána šla hodně vpravo, zbývající tři rány se vracely mezi první a druhý zásah celkem v dobrém seskupení. Pro mě je důležité, že kompenzátor seskupení zásahů nerozhazuje a je to pěkná ozdoba malé odstřelovačky. Z vlastní zkušenosti jsem přišel na to, že bod zásahu se výrazně mění i podle toho jakou silou zbraň držím. Nejlepší výsledky jsem dosahoval, když jsem se zbraně co nejméně dotýkal a minimálně jsem na ni přenášel tep. To přesně potvrzuje Tvoje slova.
Co se týče přebírání těch sypaček, na jeden trénink jsem si je roztřídil na tři váhové skupiny lehká, střed, těžká. Určité zlepšení se projevilo, ale můžete být jenom můj subjektivní pocit.

Chybami se člověk učí.
Tiger

Příspěvek od Tiger » 28 srp 2008 16:06

Shiva: diky, ale potreboval bych to upresnit. Chci si to zkusit.

ad 1) Jaka citlivost vahy je dostatecna? 1g je asi nic moc, ze?
ad 2) Netusim co to je. Da se to namazat na chleba hned po vytazeni z lednicky?
ad 3) Je tim myslena tloustka okraje? Na to prodava p. Varga nejaky pristroj, jestli se nepletu.

Diky.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 28 srp 2008 16:20

1. 0,1gr (bezna presnost pri prebijeni) cim citlivejsi tim lepsi, ale u horsich naboju, to muze byt treba rozdil v mnostvi mazadla.
2. Hazivost strely, klidne si to na chleba namaz
3. tlustka zapalky (rimu), okraje.
Good shooting
Tiger

Příspěvek od Tiger » 28 srp 2008 16:28

Hazivost strely? To se da zjistit nedestruktivni metodou, nebo byla myslena hazivost celeho naboje?
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 28 srp 2008 16:44

usazeni strely do nabojnice (koncentricita). Porovnani osy nabojnice a osy strely. Promin, ale jsem uplne blbej a lepe to neumim vysvetlit.

kvalita vlastnich komponentu, jejich konzistecnost apd, se necha zmerit pouze delaborovanim naboje. to znamena vzit 1000ks od jedne serie a delaborovat bez poskozeni. vse zmerit, zvazit a udelat statistiku.
coz je nesmysl.
takze temi tremi zpusoby vyradis pouze vahove a rozmerove anomalie a pak je otestujes.

Jak psal Harp (bylo to tu jiz pred XY strakami uvedeno) nikdy se netestuje flinta upnuta. (ano testuje se tak strelivo od vyrobcu v tunelu, ale za jinym ucelem).
vzdy by se melo testovat pres hradla aby se dal porvnat vztah anomalie ver. rychlost.
Test presnosti je dalsi polozka, strelivo mohu mit sebekonsistencni, ale jeste neznamena ze mi bude dobre chodit z me flinty.
Bezne se testuji flinty prim u vyrobce munice a ta serie ktera "strili" od te se koupi mnozstvi ktere si mohu dovolit.
Pokud vim ze mi strili dobre urcity typ od specifickeho vyrobce, tak rozdily mezi seriemi, ladim jiz zminenym tunerem.
Eley Tenex (drive EPS ultimate), RWS R-50, Lapua X-act a midas, nema cenu merit ci jinak tridit.
Good shooting
Tiger

Příspěvek od Tiger » 28 srp 2008 16:53

Dekuji za vycerpavajici odpoved. Nasel jsem i ten pristroj na mereni hazivosti strely v nabojnici. Kdyz uvazim rozdil v cene naboju a porizovaci cenu kalibracnich pristroju, zda se mi ekonomictejsi volbou kupovat poradne strelivo...
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 28 srp 2008 16:57

lepe bych to nenapsal. :D
Good shooting
KING
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KING » 28 srp 2008 21:38

Zrovna včera jsem převažoval sypačky 22 LR Lapua standard club, asi 100 nábojů, váha s přesností 0.01g. Skupiny nábojů byly zhruba takto:

3.29g – 1 kus
3.30g – 6 kusů
3.31g – cca 25 kusů
3.32g – cca 30 kusů
3.33g – cca 20 kusů
3.34g – 15 kusů
3.35g – 8 kusů

Na prach se používají váhy aspoň 2x přesnější, v tomto případě by to bylo asi zbytečné (pro mě určitě).
Odpovědět