cmk píše:
To uz bych spis podporoval ruzny gumo-plastovy naboje v revolveru (napr. .380 Alfa jde dat do .38ky ci .357ky) - nesmrtici strelivo, ktere dokaze na rozdil od mini-broku zastavit.
S brokovými náboji do krátkých nemám žádné zkušenosti, ale měřil jsem náboje 38 Special plast od Geca i 380 Alfa.
38 Spec. měl z 2" revolveru rychlost 526 m/s, což při střele o váze 0,45g odpovídá 62 J, ze 4" revolveru měl 566 m/s, což odpovídá 72 J a z 20" karabiny měl 667 m/s, což odpovídá 100 J. Dá se říct, že na malou vzdálenost by mohl mít nějaký (asi hodně slabý) zastavovací účinek.
O náboji 380 Alfa si troufám tvrdit, že není vůbec k ničemu. Střela o váze 0,5 g měla z 2" revolveru rychlost 229 m/s, což odpovídá 13 J, ze 4" revolveru 245 m/s, což odpovídá 15 J a z karabiny 260 m/s, což odpovídá 17 J. Naměřené rychlosti jsou průměrné, z obou revolverů jsem střílel po 6 ranách, pouze z karabiny jen po jedné ráně. Jedná se tedy o výkon srovnatelný se vzduchovkou, vzduchovka má však v tomto případě výhodu ve větší průbojnosti.
Na brokové 9 mm Luger od Libry jsem narazil ve Zlíně, zrovna je chtěl někdo koupit, ale prodavačka je odmítla prodat, prý pouze na sběratelský ZP. Máte někdo podobné zkušenosti ?
Dancek