Mal? odst?elova?ka
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Tak já se taky přidám, mám na čištění malorajdy jinej názor. Po každým tréninku (100 ran) zbraň kompletně vyčistím a promažu. Lauf konkorem a mosazným kartáčkem a pak protahuju hadříkem-do sucha. Závěr a mechaniku promažu obyčejným jemným olejem na kola, konkorem čistím jen čelo závěru.
Já nevím, já bych prostě asi neusnul, nechat flintu zasviněnou...
Mazacího oleje se není potřeba bát, když ho tam dáš moc, tak prostě vyteče...jen pozor na hlaveň, ta musí bejt před střelbou suchá...
Já nevím, já bych prostě asi neusnul, nechat flintu zasviněnou...
Mazacího oleje se není potřeba bát, když ho tam dáš moc, tak prostě vyteče...jen pozor na hlaveň, ta musí bejt před střelbou suchá...
"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov
V.I.Čujkov
-
- Odborník na zbraně
T.Ť. jsem několikrát říkal, že má spoušť na fouknutí a poměrně dlouhou bez definovaného bodu odpálení, což není úplně dobře, protože na spoušť musíš být schopen položit prst bez obavy z nechtěné rány a vědět přesně, kdy odpaluješ. To, že výstřel musí střelce překvapit se říká začátečníkům a mnoho trenérů z toho dělá dogma. Zkušený střelec musí vědět, kdy mu zbraň odpaluje. Jinak to u míření jen znervózňuje. Při střelbě se spouští, jakou měl T.Ť. střelec musí více pozornosti věnovat spouštění, než míření, což je špatně. Pokud chce střelec střílet "lehkou" spouští, doporučuji použít spoušť s dvojím odporem, čímž se celkový odpor spouště rozdělí na 2 stupně odporu, přičemž má střelec po namáčknutí pocit relativně lehké spouště, ale vzhledem k tomu, že vlastnímu spuštění předchází namáčknutí, je nebezpečí nechtěné rány značně omezené. První odpor by měl mít minimálně 2/3 délky celkového chodu spouště, přičemž rozdíl odporů musí být jasně definovaný a rozeznatelný. Já jsem používat v době svého závodění tento typ spouště u VzPu vstoje, kdy jsem měl relativně dlouhý chod prvního odporu a téměř bodový druhý odpor cca o 100 - 150 g vyšší proti prvnímu, přičemž celkový odpor spouště byl cca 200 g.
-
- Odborník na zbraně
To Predator: Promiň, možná se tě dotknu, ale máš ke sportovní zbrani typicky "svazarmovský" postoj. Takhle se ke zbraním přistupovalo ve Svazarmu, kdy zbraň šla z ruky do ruky, chodily nejrůznější pseudokontroly a zajímalo je hlavně, jestli jsou flinty čistý. Mockrát jsme tu psali, že čistá malorážka bude vždycky střílet hůř, než "správně" zasviněná. Už se mi tu nechce opakovat důvody, proč tomu tak je. Je jasný, že pokud zbraň přinesu ze zimy nebo z vlhka, je třeba ošetřit povrch, ale dovnitř prostě nesahám. Přečti si o pár řádků výš, jak zbraně čistí např. Vašek Haman....
- rimfireBR
- Kontaktovat uživatele:
2harpp: aha tak to na své Anče mám dobře porychtovaný možná jen ten druhý chod lehce zlehčit
štelovat budem tedy tu Sulku ale až bude osazená nerezovou hlavní s tunerem, pažbou a optikou. A pak buď na rytí záhonů nebo na potrápení střelecké konkurence.
uvidíme uvidíme uvidíme
jinak 21.6. jsem mimo ČR Mao tedy nejedu jen Zdeněk Fráz. 

Nazdar Harpe.Co napadáš mojí spoušť(bývalou). Tys jí tenkrát zkoušel,poradil a já poladil.Spoušť na té Sulce byla od té doby výborná.Aspoň tedy mně vyhovovala.Byla na "ťuk",jak mám rád.
Nešlo mi se zaregistrovat až už jsem nevěděl co,tak jsem zadal jméno obráceně Tom.Teprv pak mě to zaregistrovalo. To jen aby jste věděli. (Tomáš Ťopka)

Nešlo mi se zaregistrovat až už jsem nevěděl co,tak jsem zadal jméno obráceně Tom.Teprv pak mě to zaregistrovalo. To jen aby jste věděli. (Tomáš Ťopka)
Kluci, děkuji za Vaše názory a osobní zkušenosti k danému tématu. Bylo to pro mě zajímavé a poučné čtení. Jelikož jsem zjistil, že se pravděpodobně skoro všichni kdo sem píšete dobře znáte a jste prima parta, kterou spojuje (nebál bych se říct) specielní střelba dlouhou zbraní, chtěl bych se trochu představit. Tak tedy, věkově patřím už do kategorie 40+, střílím „teprve“ 16 let (převážně pistolové disciplíny). Ze začátku to byla SP, LP, VzPi, potom VP některé discipliny KVZ a nyní se hodně věnuji střelbě podle pravidel IPSC, ovšem jenom na úrovni level I, to mě plně uspokojuje. No, mistr světa už asi ze mě nebude, přesto je střílení mým velkým koníčkem a rád se ke všem těmto disciplinám vracím.
MaO je zatím pro mě velká neznámá, do které bych chtěl alespoň z části proniknout. Velice rychle jsem zjistil, že tohle střílení je opravdová alchymie. Ovšem když se to povede, odměna v podobě seskupení zásahů v průměru několika milimetrů na vzdálenost padesát metrů je opravdu sladká. A to mě baví!
Přeji hodně desítek, hlavně při závodech
MaO je zatím pro mě velká neznámá, do které bych chtěl alespoň z části proniknout. Velice rychle jsem zjistil, že tohle střílení je opravdová alchymie. Ovšem když se to povede, odměna v podobě seskupení zásahů v průměru několika milimetrů na vzdálenost padesát metrů je opravdu sladká. A to mě baví!
Přeji hodně desítek, hlavně při závodech
Safík : díky za příspěvek a bylo by fajn, kdyby jsi přijel s flintou na Mao 21.6. do Prahy. Uvidíš, zkusíš, posoudíš a myslím si že nic neztratíš. A takto zodpovědně jsem se dnes připravoval na další soutěž v Mao
)). BR terč je střílený větrovkou na 30bm, Heavy Exact v sedě s rukou pod pažbou, tedy žádný odrbávací bag. Foukalo velmi mírně. Luk je na 20bm 

-
- Odborník na zbraně
Čau Tome, nic ve zlým, každej svýho štěstí maschinenführer, jen jsem zvědavej, jak Ti s tou lehkou spouští půjdou polohy. Zejména tam je totiž lehká spoušť příčinou nechtěných ran a čím je větší nervozita a menší stabilita, tím je to horší.
Jinak koukám, že špičce už nestačí je trénink s malorážkou - volí doplňkové sporty!
Safíku, přijeď do Prahy, jestli jen trochu můžeš. Přijedeš, uvidíš, vyzkoušíš, porazíš Roberta a příště přijedeš zas. Ne, takhle jednoduchý to zas není, ale zrovna do Prahy jsou vylosovány položky, které se dají zmáknout - žádný běh, žádný sirky. Jen ten blemcající se pivní tácek je trochu pakárna. Honza T. by mohl vyprávět. Minule on, teď třeba já nebo kdokoli jinej a to je na tom to pěkný a zajímavý.
Jen to čelo výsledkových listin už přestává být zajímavý - takový lehce monotématický...
Ono teda to 7.-8. místo je monotématický úplně stejně a navíc k nas..ní. Je to jasný, abych porušil pravidlo, příště budu vosumnáctej z patnácti.

Jinak koukám, že špičce už nestačí je trénink s malorážkou - volí doplňkové sporty!

Safíku, přijeď do Prahy, jestli jen trochu můžeš. Přijedeš, uvidíš, vyzkoušíš, porazíš Roberta a příště přijedeš zas. Ne, takhle jednoduchý to zas není, ale zrovna do Prahy jsou vylosovány položky, které se dají zmáknout - žádný běh, žádný sirky. Jen ten blemcající se pivní tácek je trochu pakárna. Honza T. by mohl vyprávět. Minule on, teď třeba já nebo kdokoli jinej a to je na tom to pěkný a zajímavý.
Jen to čelo výsledkových listin už přestává být zajímavý - takový lehce monotématický...

Harpe vždyť to znáš ty tréninkové modely, všeobecnou přípravu atd. Neznám tréninkovou kuchařku svých kolegů, ale u mne je to zhruba takto v týdenním cyklu
. 60% vlastní střelba s malorážkou a větrovkou /60% větrovka - 40% malorážka /. 20% střelba z luku (mentální trénink, mimo jiné ), 20% tvoří běh, strečink, posilovna
. A s tímto vším se nese ruku v ruce i životospráva
. Doufám, že i někdo jiný nechá nahlednout pod pokličku svého tren. guláše
.

-
- Odborník na zbraně
- Sidewinder
- Kontaktovat uživatele:

Toto se potvrdilo i dnes pri soutezi v Hradci Kralove v discipline "Mizive cile do 50m" - strilela se zde Velka cena Policie Hradec Kralove - dnes s puskohledem a zitra pres otevrena miridla.
Hned ze zacatku jsem vedel, ze je to "den blbec" .. jiz v nastrelu mne rozhodci poucil, ze drzim zbran spatne a cele prvni kolo (mirena strelba) se neslo v duchu sledovani, zda se mi nedotyka malikova hrana prave (strilejici ruky) horni plochy ruky leve na jejim predlokti .. takovy dotyk by totiz dle vykladu byl povazovan za treti oporu.

I pres to byl vysledek celkem slusny 194 z 200 a tak to bylo prvni prubezne misto. Dale slo vse podle planu - teamova dvojka Balda skoncil se svym nastrelem 189b na prubeznem druhem miste a kryl mi zada.

Behny nastrilel Balda bez chyby - i kdyz tam mel dve krajovky .. a tak zalezelo jen na mne, kdo vyhraje. Vse slo fajn az na ctvrtou behnu z peti - ten bezici cil vybehl nejak moc brzy a zastihl mne nepripraveneho. Nez jsem dostal kriz pred nej do plynuleho pohybu, bylo uz pozde ale presto jsem vystrelil - trefil jsem se do zasteny, za kterou se terc schoval - bylo rozhodnuto.
Rozhodci mi ale napocitali zasahu vsech 5 - a tak jsem jako ferovy strelec okamzite protestoval ve svuj neprospech s tim, ze jedna z nich je strelena skrze zastenu. Vse vypadalo jasne, Baldovi jsem poblahopral a ten byl velmi spokojeny s celym prubehem zavodu az do chvile, nez rozhodci vyvesil vysledkovku - kde jsem se nasel na prvnim miste .. opet jsem mu tedy zduraznil, ze zapoitanych 5 bezicich nemuzu mit, jelikoz jsem jeden trefil skrze zastenu! On vsak muj protest odmitl s tim, ze rana skrze zastenu odpovidala vyskou pouze jedne rane v terci - a ta byla v bilem. V cernem jsem tedy mel jednu ranu od souseda - a jelikoz se dle pravidel tato rana pocita v muj prospech a skrta se rana nejhorsi, tak mam proste 5.
Timto se Baldovi OMLOUVAM, jelikoz z takoveho vitezstvi nemohu mit radost a zkusim to napravit hned zitra a porazit jej vlastnimi ranami!
Tak to hold chodi, kdyz ma nekdo jeste vic stesti, nez kolik by chtel.. jeste ze alespon ty dvojice jsme s Baldou vyhrali naprosto bez diskuzi..
Zmina vysledkovka je k videni zde.
gratulace
Gratuluju k velmi hezkemu umisteni !! Se spiderem jsem taky uvazovali, ze tam pojedeme, ale nakonec z toho seslo. Ja nemam jeste novou pusku poradne pripravenou a havne ji jeste nemam v "ruce". Tak snad priste.