Lovectvi & Myslivost versus jeho odpurci

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 29 lis 2005 11:31

troj píše:stejne jako situace ktera se odehrala v jizerskych horach minuly rok-pro udrzeni zdraveho a vyvijejicihise chovu je potreba mit relativne sirokou zakladnu jeleni zvere..doufam ze mi nekdo opravi ale myslim si ze minimalne 60 parohacu..proste jsem se docetl to ze "myslivecky hospodar" rozhodl ze vysoka je v tech mistech premnozena a rozhodl o odstrelu 30ti kusu z puvodniho stavu kolem 65 jelenu..
a muzu vam rict..kdyz jsem asi tyden pote nasel pod hrazi jednoho rybnika v brdech mladou asi dvouletou lanku s ustrelenou spodni celisti a cumakem tak sem prisahal ze jestli tam potkam nejakeho myslivce ze mu cumak tez rozbiju!
no, zase sem se nechal unest ja vim..ale proste to nesnasim tohle!
to zvire muselo umirat ve straslivejch bolestech a strelci se nemuze stat vubec nic............................
ne..vlastne je to ale vsechno v poradku..protoze to "zakon povoluje"
Dilci pochybeni jeste nic neznamena. Ja osobne nahanku na vysokou neuznavam. Vyhybam se takovym spolecnym akcim. Dle meho je jediny spravny zpusob samostatny a opravdu selektivni odstrel.

U divocaku je situace ponekud jina. Tam ma spolecna nahanka smysl. Neznamena to vsak, ze se strili vse co se hne. Pred kazdym lovem je hospodarem oznameno co se lovi. Pripadny prohresek jedince je resen financim postihem (kazdy si da pozor na co strili). Nekdy lepsi nevystrelit.

troj

Příspěvek od troj » 29 lis 2005 14:56

a v cem je nahanka na cernou zver jina??
..mozna v tom ze jinym zpusobem se tahle zver diky sve chytrosti dost spatne lovi..pravda,je to daleko pohodlnejsi nez sedet za zimni mrazive noci nekde na posedu..
na druhou stranu pri nahankach se vetsinou strili na zver v behu..a hodne ran nezasahne komoru a zvire jenom postreli..a daleko vic zvirat potom hyne bolesti a vycerpanim..
mozna to vypada ze jsem absolutni odpurce vseho zabijeni ale tak to neni, davno jsem pochopil jak je dulezite udrzet rovnovahu v prirode..
ale udrzet rozumnym chovanim..a ne tim co spousta hospodaru predvadi..lov by mel byt lovem..individualnim,soulackou a selektivni!!proto bych taky zboural vsechny posedy-copak dobry lovec neni schopen ulovit zvire nasoulanim?dobry lovec ano..ale ne tresoucise starec s pulitrama na ocich ale zato s listkem v kapse..
ikdyz v onech zminenych brdech se daji videt jeste hruznejsi sceny..stopy terenniho auta 20m od krmelce..nekolik nabojnic..a vsude krev..
..rovnovaha v prirode je jedna vec a konani "novodobych myslivcu" je dost casto vec zcela opacna
uplne zarnym prikladem je jedna honitba koukek od mista meho bydliste-
je to bejvalej tankodrom-krasna clenita honitba o rozloze asi 50 ha porostla trnim, rostim, vysokou zlatou travou s nekolika skalami-uplne idealni misto na bazantnici..kterou pripomina uz jen nekolik zrezavelejch ceduli
minuly rok jsem tam celou zimu chodil prikrmovat bazanty, udelal zastitu aby se meli pri vanici kam schovat..a sledoval stopy co v onom reviru vubec vsechno zije..jaka hruza me potkala kdyz behem prvnich par dni bylo vsude vic liscich,kunich a lasiccich stop nez bazantich..a kazda moje navsteva se neobesla bez tratoliste krve a bazantich per..
a myslivci?za celou zimu se tam ani 1 neobjevil..jen na podzim..kdyz byl hon..
stejne jako ze srnci zveri ve vetsine honiteb..vsude jsou prestarli srnci zpatecnici ale kdyz prijdes do hospody tak se vsichni myslivci bavi o tom kde kdo videl krysnyho mladyho sesteraka a kdo ho streli..
stejne jako v brdech..jakto ze nejakej papalas dostane povoleni na odtrel krasneho korunoveho jelena na vrcholu sil?
jakto??????dyt je to postaveny na hlavu...proc uz nejsou myslivci to co byvali...
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 29 lis 2005 15:26

Dle meho jsou myslivci stale stejni, ale je jich cim dal min na ukor pseudo myslivcu - zbohatliku kteri se za sve penize bavi legalni strelbou do ziveho.
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 29 lis 2005 15:47

troj píše: 1. a v cem je nahanka na cernou zver jina??
..mozna v tom ze jinym zpusobem se tahle zver diky sve chytrosti dost spatne lovi..pravda,je to daleko pohodlnejsi nez sedet za zimni mrazive noci nekde na posedu..

2. na druhou stranu pri nahankach se vetsinou strili na zver v behu..a hodne ran nezasahne komoru a zvire jenom postreli..a daleko vic zvirat potom hyne bolesti a vycerpanim..

3. lov by mel byt lovem..individualnim,soulackou a selektivni!!proto bych taky zboural vsechny posedy-copak dobry lovec neni schopen ulovit zvire nasoulanim?dobry lovec ano..ale ne tresoucise starec s pulitrama na ocich ale zato s listkem v kapse..

4. ikdyz v onech zminenych brdech se daji videt jeste hruznejsi sceny..stopy terenniho auta 20m od krmelce..nekolik nabojnic..a vsude krev..

5. uplne zarnym prikladem je jedna honitba koukek od mista meho bydliste-
je to bejvalej tankodrom-krasna clenita honitba o rozloze asi 50 ha porostla trnim, rostim, vysokou zlatou travou s nekolika skalami-uplne idealni misto na bazantnici..kterou pripomina uz jen nekolik zrezavelejch ceduli
minuly rok jsem tam celou zimu chodil prikrmovat bazanty, udelal zastitu aby se meli pri vanici kam schovat..a sledoval stopy co v onom reviru vubec vsechno zije..jaka hruza me potkala kdyz behem prvnich par dni bylo vsude vic liscich,kunich a lasiccich stop nez bazantich..a kazda moje navsteva se neobesla bez tratoliste krve a bazantich per..
a myslivci?za celou zimu se tam ani 1 neobjevil..jen na podzim..kdyz byl hon..

6. stejne jako ze srnci zveri ve vetsine honiteb..vsude jsou prestarli srnci zpatecnici ale kdyz prijdes do hospody tak se vsichni myslivci bavi o tom kde kdo videl krysnyho mladyho sesteraka a kdo ho streli..

7. stejne jako v brdech..jakto ze nejakej papalas dostane povoleni na odtrel krasneho korunoveho jelena na vrcholu sil?
jakto??????dyt je to postaveny na hlavu...proc uz nejsou myslivci to co byvali...
ad 1) Tak nejak. Je malo tech co vysedavaji v noci po posedech. Lovit se da jen za uplnku... a za snehu.. jinak je prd videt. Lepsi sedet doma nez sedet za ublizeni na zdravi v kriminale. Dokud nepovolej noktovizory ja osobne na to prdim. Nestoji to za ten omyl. Stejne bych nestrilel kdyz bych presne nevedel na co strilim.

ad 2) Ano i to se stava. Proto se po kazdem honu jeste dohledava.

ad 3) Ano, dobry lovec ulovi zvire i soulackou. Ale pokud se bavime o selektivnim odstrelu... je daleko lepsi ten posed. Nerikam to proto, ze chci hajit "pupkace" na posedech... rikam to proto, ze vim co oba dva zpusoby lovu obnasi... Pri soulacce je tak malo casu na promyslenou ranu... az to vede bud ke spatnemu rozhodnuti... nebo k neloveni. Ja se klonim radeji k neloveni nez k uloveni spatneho kusu. Tedy myslivec by nemel byt jen lovec. Nelovi vse, jen to co by spravne mel (polemiku o jednotlivem pochybeni ted neberu, bavim se o teorii.. tedy jak by to v idealnim pripade melo byt).

ad 4) Zrejme pytlak.

ad 5) U nas v honitbe se zatim strelilo 6 lisek ... z toho 3 ja. Zeptej se svych myslivcu proc nelovi.

ad 6) Ano, s takovymi jsem se taky setkal. Stareho zpatecnika nelovi... jelikoz ma povolenku jednou za 2-3 roky podle toho jak na nej vyjde rada. Picne si radeji nejakeho pekneho sesteraka ... ci nedejboze osmeraka. :shock:

ad 7) Tohle bylo, je a zrejme bude. S tim asi nic nenadelame. Prominenti.
troj

Příspěvek od troj » 29 lis 2005 17:12

ja nejsem v zadnym mysliveckym spolku..ale dost bych o to stal..jenze mistni myslivci do svych spolku novacky neberou..a jezdit do honitby 40 km na to fakt nemam:(
colt

Příspěvek od colt » 11 pro 2005 11:31

Když už se tady mluví o myslivcích, je to skupina lidí až tak vyhraněná, že nemyslivec podle nich nemá v přírodě co dělat, vlastně pardon, to není příroda ale honitba... jedině možná s jejich milostivým svolením kousínek nahlédnout...zas jich tolik není, aby nám vládli..co říkáte nemyslivci, co nemáte rádi řeči o regulaci zvířátek a zákazu vstupu do přírodcy, spráskáme je? já jsem pro, pokud možno jěště dnes
Roman

Příspěvek od Roman » 19 dub 2006 21:25

Su pro. Neznám normálního myslivce. Každému to tak vleze do hlavy, že nemyslivec je podle něho nula, co nemá v lese co dělat. Nesnáším myslivce...a navíc takové, co se mě budou smát, že střelba na terč je o ničem a nezáživná...atd. Jasné ta horečka před výstřelem, to je fakt něco. Když nebyli myslivci, tak si příroda taky poradila (berte s nadsázkou)
dusab

Příspěvek od dusab » 20 dub 2006 07:46

Roman: "Když nebyli myslivci, tak si příroda taky poradila (berte s nadsázkou)"
Myslivci stale boli, su aj budu....tak to bolo uz odkedy zacal clovek existovat, zver stale lovil, lovi aj lovit bude to si zapamataj. Tak ako ked vojny boli, su a aj budu, ludska chamtivost bola, je a bude....proste je to nieco co patri k tomuto svet.

Inak k tym prispevkom s veverickami na foto na zaciatku...uplna ubohost sa s tym este fotit....podla mna chore. Podla mna ak sa chce niekto odfotit pri svojej trofeji alebo ulovku nech to robi ale len pre svoju potrebu alebo svojho blizkeho okolia. Ale davat to na internet je uplna chujovina podla mna.
Inak suhlasim s nazormi Andyho...zda sa mi tu ze len on sa vyzna v polovnictve. Ostatni tu akurat vedia len tolko ze polovnici strielaju zver a to je vsetko. Treba rozlisovat medzi polovnikom a pytliakom....taktiez medzi zdruzenim kde su polovnici a pytliaci.
Inak spolocna polovacka je na vysoku zver zakonom zakazana, len na diviaka (aspon u nas v SR).
nohavica stanislav

Příspěvek od nohavica stanislav » 20 dub 2006 08:10

přátelé střelci a milovníci zbraní i když na myslivce nechutně nadáváte omlouvám to vaší neznalostí věci. jen pro zajímavost,v letošní zimě nebýt myslivcu tak zhyne nejméně polovina volně žijící zvěře.odstřel zvěře se provádí z duvodu chovatelských a z nutnosti aby se zvěř nepřemnožovala ,protože dnes není v přírodě skoro žádný větší predátor který by byl schopen usmrtit divočáka nebo jelena.pravděpodobně jste neviděli jaké škody tato zvěř při přemnožení je schopna v přírodě napáchat.jinak je zakázán lov veškerých zvířat ,vyjma těch které jsou uvedeny vzákoně.veverka je chráněna.kdo se domnívá že je tomu jinak porušuje zákon. jako mezi vámi i mezi myslivci je spousta volů a ti dělají bezdůvodně zlou krev.každý člověk má právo se pohybovat volně v přírodě a užívat si krásného prostředí ,které nejen uklidnuje ale i posiluje ducha a přináší i spoustu nových myšlenek a nápadů. zvu vás všechny do přírody pro nové síly ale beze zbraní. standa. :!:
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 20 dub 2006 09:48

nohavica stanislav píše:přátelé střelci a milovníci zbraní i když na myslivce nechutně nadáváte omlouvám to vaší neznalostí věci. jen pro zajímavost,v letošní zimě nebýt myslivcu tak zhyne nejméně polovina volně žijící zvěře.odstřel zvěře se provádí z duvodu chovatelských a z nutnosti aby se zvěř nepřemnožovala ,protože dnes není v přírodě skoro žádný větší predátor který by byl schopen usmrtit divočáka nebo jelena.pravděpodobně jste neviděli jaké škody tato zvěř při přemnožení je schopna v přírodě napáchat.jinak je zakázán lov veškerých zvířat ,vyjma těch které jsou uvedeny vzákoně.veverka je chráněna.kdo se domnívá že je tomu jinak porušuje zákon. jako mezi vámi i mezi myslivci je spousta volů a ti dělají bezdůvodně zlou krev.každý člověk má právo se pohybovat volně v přírodě a užívat si krásného prostředí ,které nejen uklidnuje ale i posiluje ducha a přináší i spoustu nových myšlenek a nápadů. zvu vás všechny do přírody pro nové síly ale beze zbraní. standa. :!:
Stando, klobouk (kdybych měl) dolů, kdyby takhle uvažovali všichni myslivci. Toho veverkovýho snipera bych rád potkal na závodech, abych si ho vychutnal, jakej je "borec". Je zajímavý, že na terčových závodech mezi lidmi, kteří skutečně umí střílet se vetšinou nenajde nikdo, kdo by střílel po živém a ti, kteří z té špičky střílí na živé cíle, mají většinou velmi rozumné názory na lov, podobně jako Ty. Ti, co se na závodech chvástají a chlubí, co všechno kdy střelili, se pak projeví jako solidní bouchalové. Dá se proto předpokládat, že za nimi zůstává dost poraněných zvířat. Jestli jsou navíc tak mizerní stopaři jako střelci, je jisté, že jich rovněž dost zůstane nedohledaných. Domnívám se, že zkoušky pro držení lovecké zbraně a pro vydání loveckého lístku by měly být dostatečně přísné, aby se takové existence z okruhu myslivců samy vyeliminovaly vlastní neschopností.Nejsem greenpeace, ani myslivec, mým životním pokrytectvím je, že přestože se mi zabíjení protiví, jím maso. Snažím se neubližovat vědomě nikomu, kdo neubližuje mně. Tomu blbovi s tou kuličkovkou a zabitejma veverkama bych ale s chutí rozkopal prdel. Mimochodem, ty přirození predátoři, kteří by byli schopni udržovat rovnováhu mezi srnčí a jelení zvěří by nebyli úplně od věci. Oni by totiž taky dokázali udržet rovnováhu i mezi myslivci a pseudomyslivci. Ti druzí by si totiž do lesa buď netroufli chodit a tudíž by neškodili, anebo by je dřív nebo později něco většího sežralo a rovněž by přestali škodit.
I´m sorry taky jsem se trochu nechal unést, ale ten veverkář mě fakt nas.al.
dusab

Příspěvek od dusab » 20 dub 2006 10:00

hardpplayer: S tym sprisnenim skusok pre o vydanie prveho polovneho listka s tebou uplne suhlasim....sam som bol svedkom, ked som ho ja robil, ze nielen na skuskach ale na strelnici poniektori (a bola ich vacsina) mali velmi chabe, alebo takmer ziadne teoretike vedomosti a k tomu nevedeli este ani strielat, ba poniektori drzali zbran v ruke na skuskach druhy raz (prvy raz den vopred na skusobnych strelbach). Ved co poviete na to ked niekto nedokaze z broku trafit ani raz z 10 vystrelov holuba. Polovnik ktori nevie trafit predsa nemoze na zver zodpovedne vystrelit....pre mna je to absolutne nepripustne. Ak nieco strelim tak chcem aby to ostalo v ohni (pre neznalych hned padlo), popripade dohladanie na par metroch. Inak radsej ani nestrielam...o vybere vhodnej zbrane a kalibru ani nehovoriac.....
Inak na strelnicu chodim z casu na cas si zastrielat no nie zavodne.
Chorche

Příspěvek od Chorche » 20 dub 2006 10:32

troj píše: zajimalo by mi jak byste se tvarili na to kdyby sem vtrhli sikmooci a s "celosvetovym povolenim z duvodu vyspelosti a dokonalosti rasy" by pozabijeli vsechny bile-citili byste se jako lovna zver a asi by vam ty kecy o "povoleni lovu" prisly stejne smesne jako prijdou me...
Naprosto souhlasim. A přes všechny narážky o asociálnosti věřim tomu, že se jednou objeví nějaká rasa, která lidi začne pro radost lovit. Fuk jestli to bude rasa místní a nebo vodněkat z kosmu. Pak si teprve myslivci a lovci pro radost možná uvědomněj jak je příjemný bejt lovná zvěř.... Jinak nemam nic proti lovu když je hlad a neni co jíst (tak jak lovjej nějaký indiáni v jižní americe nebo černoši v africe apod.). Ale NAPROSTO nechápu vraždění zvířat pro zábavu jak činí v současnej době bílej a žlutej člověk !
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 20 dub 2006 10:54

Mě vždycky nejvíc pobaví, jak myslivci vykřikují, že v lese zastupují roli predátorů. :lol: :lol:
Přitom jejich prioritou číslo jedna je snaha právě ty predátory vyhubit, aby jim náhodou nezakousli nějakého toho bažanta. Takové veskrze užitečné zvíře jako je liška, dokonce ani nemá dobu hájení. O případu rysů v Jeseníkách ani nemluvě.

Kdyby napsali, že střílejí zvěř z důvodu protože je to baví nebo protože tím ukojí svůj pud lovce, tak proti tomu neřeknu ani popel.

Kromě toho nevidím žádný rozdíl mezi mrtvou veverkou a mrtvým zajícem. Jak můžete vědět jestli tam ty veverky neloví pro kožku nebo je dokonce nejedí? Nebo nemají problémy s jejich přemnožením? Za první republiky se u nás ročně lovily statisíce veverek aniž se nad tím kdokoliv pozastavoval. Tak nebuďte pokrytci.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Olaf

bla,bla,bla

Příspěvek od Olaf » 20 dub 2006 11:26

Nechtěl jsem ale nedá mě to, musím reagovat na názory některých kolegů i když jsem svůj názor dostatečně prezentoval v jiných myslivecky laděných tématech na tomto fóru. Částečně mě již předešel Stanislav Nohavica, takže jen na doplnění. Předně si myslím, že většina příspěvků ve stylu střílení ubohých zvířátek je výsledkem neznalosti problematiky. Předem upozorňuji, že hovořím o tom, jak by to mělo být- ale všichni víme že lidský faktor je rozhodující, takže v některých lokalitách a MS sdruženích právě v důsledku toho, že není na zodpovědném místě fundovaný a zásadový člověk /přísný k sobě i ostatním v otázce dodržování zákonů, myslivecké etiky atd./ se může a opravdu se děje, to co přede mnou některý kolega zmiňoval. Jinak v praxi se veškerý odstřel zvěře řídí plánem chovu a lovu. Ročně se střílí /nebo by se měli střílet/pouze takové počety zvěře dle jednotlivých druhů, které odpovídají koeficientům ročních přírůstků, tedy nezasahuje se do kmenových, normovaných stavů. Tento počet se rozdělí ještě dle věkových kategorií. Vše další záleží již jen na té zmiňované fundovanosti předsedy, ale hlavně na hospodáři. O nátlačkách již psal Andy, takže jen krátce. V podstatě bych neměl nic proti jejich zákazu a to včetně prasat. Důvod- těchto nátlaček se zúčastňují vedle skutečných myslivců, kteří jsou v lese jakmile jim to čas umožní i Ti sváteční /gaučáci kteří jak je rok dlouhý do honitby nevlezou a v noci teprve ne, přeci se musí vyspinkat a ona je tam také zima/, kteří v mnohém případě vidí prase poprvé na vlastní oči a výsledky nátlaček tomu odpovídají. Dalším problémem u nátlaček jsou hladovci na ránu, kteří než by nechali zvěř odběhnout bez výstřelu, raději ustřelí třeba i kelku . Tito lidé jsou všude, Ti co jsou v některém MS mě zajisté dají za pravdu. Nejsou to anonymní lidé, nejsou to vyjimečné, nýbrž pravidelně se opakující prohřešky a většinou k jejich řešení schází osobní odvaha hospodáře. Výsledkem obou zmíněných případů je škaredě
zmrzačená zvěř, která mnohdy v ukrutných mukách a většinou až po delším čase hyne.Dalším důvodem proč ne nátlačky je v dnešní době existence samočinných kulových zbraní v rukou svátečních střelců.
Jinak se celkem bavím, kolik ochránců zvířat se tady v souvislosti s těmi obrázky mrtvých veverek zjevilo. Pánové, já jsem především myslivec, ne střelec. Na tomto fóru nejsem tak dlouho a strašně jsem z počátku zíral na některé příspěvky typu "nejvhodnejší kalibr na obranu, nejvyšší zastavovací účinek atd." Některé příspěvky zaváněly anarchií ale především většina lidí má do detailu promyšlenou likvidaci případného útočníka střelnou zbraní a na druhé straně Ti samí brečí nad veverkou.
Mě se to také nelíbí ale je to také absurdné pán major :lol: :lol: :oops:
nohavica stanislav

Příspěvek od nohavica stanislav » 20 dub 2006 11:38

kubajzi tobě tak jako spoustě dalších je stále trnem v oku ten neštastný lov.lov jako takový je mysliveckými žněmi.ale zkus se poptat známých myslivců kolik za rok čeho uloví,kolik odpracují hodin brigád a kolik metráků krmiva odnosí na zádech do lesa. potom pochopíš že myslivost nelze vykonávat bez silného vztahu a lásky k přírodě. co se týká toho neštastného lovu veverek máš pravdu,ale dnes je jich tak málo že kdyby nebyly chráněny ,vyhynuly by. liška není chráněna po staletí,ale její stavy se nesnižují ale naopak. navíc je nebezpečná přenosem vztekliny. k těm rysum ,nebyl prokázán v posledních letech žádný případ odlovu myslivcem.já osobně bych byl ochoten tomu uvěřit ,protože rys strhne za jeden rok 40-60 ks. srnčí zvěře a to určitě dokáže naštvat. no ale ctěme presumpci neviny. čau. standa. :!:
Odpovědět