Nechtěl jsem ale nedá mě to, musím reagovat na názory některých kolegů i když jsem svůj názor dostatečně prezentoval v jiných myslivecky laděných tématech na tomto fóru. Částečně mě již předešel Stanislav Nohavica, takže jen na doplnění. Předně si myslím, že většina příspěvků ve stylu střílení ubohých zvířátek je výsledkem neznalosti problematiky. Předem upozorňuji, že hovořím o tom, jak by to mělo být- ale všichni víme že lidský faktor je rozhodující, takže v některých lokalitách a MS sdruženích právě v důsledku toho, že není na zodpovědném místě fundovaný a zásadový člověk /přísný k sobě i ostatním v otázce dodržování zákonů, myslivecké etiky atd./ se může a opravdu se děje, to co přede mnou některý kolega zmiňoval. Jinak v praxi se veškerý odstřel zvěře řídí plánem chovu a lovu. Ročně se střílí /nebo by se měli střílet/pouze takové počety zvěře dle jednotlivých druhů, které odpovídají koeficientům ročních přírůstků, tedy nezasahuje se do kmenových, normovaných stavů. Tento počet se rozdělí ještě dle věkových kategorií. Vše další záleží již jen na té zmiňované fundovanosti předsedy, ale hlavně na hospodáři. O nátlačkách již psal Andy, takže jen krátce. V podstatě bych neměl nic proti jejich zákazu a to včetně prasat. Důvod- těchto nátlaček se zúčastňují vedle skutečných myslivců, kteří jsou v lese jakmile jim to čas umožní i Ti sváteční /gaučáci kteří jak je rok dlouhý do honitby nevlezou a v noci teprve ne, přeci se musí vyspinkat a ona je tam také zima/, kteří v mnohém případě vidí prase poprvé na vlastní oči a výsledky nátlaček tomu odpovídají. Dalším problémem u nátlaček jsou hladovci na ránu, kteří než by nechali zvěř odběhnout bez výstřelu, raději ustřelí třeba i kelku . Tito lidé jsou všude, Ti co jsou v některém MS mě zajisté dají za pravdu. Nejsou to anonymní lidé, nejsou to vyjimečné, nýbrž pravidelně se opakující prohřešky a většinou k jejich řešení schází osobní odvaha hospodáře. Výsledkem obou zmíněných případů je škaredě
zmrzačená zvěř, která mnohdy v ukrutných mukách a většinou až po delším čase hyne.Dalším důvodem proč ne nátlačky je v dnešní době existence samočinných kulových zbraní v rukou svátečních střelců.
Jinak se celkem bavím, kolik ochránců zvířat se tady v souvislosti s těmi obrázky mrtvých veverek zjevilo. Pánové, já jsem především myslivec, ne střelec. Na tomto fóru nejsem tak dlouho a strašně jsem z počátku zíral na některé příspěvky typu "nejvhodnejší kalibr na obranu, nejvyšší zastavovací účinek atd." Některé příspěvky zaváněly anarchií ale především většina lidí má do detailu promyšlenou likvidaci případného útočníka střelnou zbraní a na druhé straně Ti samí brečí nad veverkou.
Mě se to také nelíbí ale je to také absurdné pán major