NORCONIA CO2 pu?ka QB78, QB79, AR2078 a AR2079
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
rsbnm
QB 78 se už v základu vyrovná obyčejné pružinovce, pokud je to jasná slabina tak je někde vada. V prní řadě je tomu potřeba změřit rychlost, protože jakou pixlu, jaké prkýnko nebo kolik stránek to probije je hodně hrubé srovnávání. Zrovna jsem vytáhnul hlaveň z 5,5 http://leteckaposta.cz/550083599 a je tady vidět jakej fofr mají chlapíci v Číně, že se s tím zrovna nemažou= jedna z příčin zklamání z výkonu flinty, další místo je jasně spojka zásobníku s hlavní, další nemá cenu uvádět už je to tady v diskuzi několikrát popsáno. Nezbývá než vyhrnout rukávy, rozdělat, opravit a upravit a 16J+ zaručeno. h.
QB 78 se už v základu vyrovná obyčejné pružinovce, pokud je to jasná slabina tak je někde vada. V prní řadě je tomu potřeba změřit rychlost, protože jakou pixlu, jaké prkýnko nebo kolik stránek to probije je hodně hrubé srovnávání. Zrovna jsem vytáhnul hlaveň z 5,5 http://leteckaposta.cz/550083599 a je tady vidět jakej fofr mají chlapíci v Číně, že se s tím zrovna nemažou= jedna z příčin zklamání z výkonu flinty, další místo je jasně spojka zásobníku s hlavní, další nemá cenu uvádět už je to tady v diskuzi několikrát popsáno. Nezbývá než vyhrnout rukávy, rozdělat, opravit a upravit a 16J+ zaručeno. h.
Přesně jak píše honda. To zpracování je u některých součástí hrůza
Navíc už na první pohled je jasné, že ta vzduchovka je prostě udělaná tak, aby se už moc upravit nedala - např. šikmo vrtaný přepoutěcí kanál ve ventilu, a hlavně všechny součástky ve kterých je díra která by chtěla zvětšit, mají okolo ní už jen mimimum materiálu, takže je to prostě nemožné
Jinak si myslím že je tu ještě jedna věc, která by mohla pomoct ke zvýšení výkonu. Když už se tady namáháte s podložením bicí pružiny, napadlo vás někoho, když jste koukli dovnitř, že když klepne ůderník do tyčky ventilu, tak má v podstatě omezenou dráhu? Jinak řečeno - ten kulatej váleček co je kolem té tyčky (z jedné strany má závit pro tu tyčku co drží pažbu a z druhé je závit pro přišroubování pouzdra závěru, - v plánku je to bazmek č. 0200) brání tomu, aby i při sebevětším ůderu ůderník zasunul tu tyčku víc dovnitř. Tudíž i když se víc podloží pružina, efekt bude pouze ten, že to vevnitř narazí kov na kov, a zvýší se (i když sám o sobě zanedbatelný) zpětný ráz. Toť můj postřeh, třeba se mýlím...
Jinak já jsem to vzdal, a vydal jsem se jinou cestou, na tlakový zásobník už mám trubku většího průměru, je to víc prostoru a s tím už se dá přece jen lépe pracovat...
Sice budu muset udělat komplet celej vnitřek novej (větší), ale to se holt nedá nic dělat, už se na tom pracuje
Taky mám vymyšlené jiné utěsnění ventil/hlaveň, a rozpracovanou pažbu, nějak nestíhám tak jak bych si představoval
No jsem zvědavej, až z toho prvně vystřelím, jak na tom bude s výkonem...

Jinak si myslím že je tu ještě jedna věc, která by mohla pomoct ke zvýšení výkonu. Když už se tady namáháte s podložením bicí pružiny, napadlo vás někoho, když jste koukli dovnitř, že když klepne ůderník do tyčky ventilu, tak má v podstatě omezenou dráhu? Jinak řečeno - ten kulatej váleček co je kolem té tyčky (z jedné strany má závit pro tu tyčku co drží pažbu a z druhé je závit pro přišroubování pouzdra závěru, - v plánku je to bazmek č. 0200) brání tomu, aby i při sebevětším ůderu ůderník zasunul tu tyčku víc dovnitř. Tudíž i když se víc podloží pružina, efekt bude pouze ten, že to vevnitř narazí kov na kov, a zvýší se (i když sám o sobě zanedbatelný) zpětný ráz. Toť můj postřeh, třeba se mýlím...

Jinak já jsem to vzdal, a vydal jsem se jinou cestou, na tlakový zásobník už mám trubku většího průměru, je to víc prostoru a s tím už se dá přece jen lépe pracovat...

No jsem zvědavej, až z toho prvně vystřelím, jak na tom bude s výkonem...

"Čím delší dráha, tím větší čas po který zůstane otevřený, tudíž víc plynu."
V tomto máš pravdu, jenomže výstřel nemůže trvat půl vteřiny, ale je v milisekudách. My amatéři to poměřit nedokážem, taky nedokážem určit kolik plynu je potřeba k výstřelu a mám dojem, že při mojí úpravě už je to plýtvání plynem, ale to řešit nebudu a netrápí mě to. Uvádí se, že 1gram plynu= 10 výstřelů ( plivnutí). Zvýšení výkonu jde jasně na úkor spotřeby, otázka je do jaké míry.
K otvírání ventilu: Mám tady jednu flintu rozdělanou tak jsem proměřoval a spočítal, že otevření ventilu by stačilo v délce 1mm a k dispozici jsou 3mm. V díle 0410 je otvor o pr. 5,1mm, tj. o průřezu 20,42mm2 , otvorem prochází dřík dílu 0408 pr. 2,97mm, tj. o průřezu 6,92mm2, tzn. že pro průchod plynu je volná cesta o průřezu 13,5mm2. Při otevření ventilu o 1mm vznikne při pr.5,1mm štěrbina o ploše 16mm2. Nevím kolik se normálně ventil otvírá a kolik ho dokáže otevřít silnější nebo podložená pružina, nezbývá nic jiného než experimentovat a je škoda, že u tohoto provedení flinty se nedá tohle seřizovat bez rozebírání flinty otočením šroubu, zrovna tak seřizovat šroubem průtok a dávkování plynu. To už by nebyla QB78 ale úplně jiná flinta.
V tomto máš pravdu, jenomže výstřel nemůže trvat půl vteřiny, ale je v milisekudách. My amatéři to poměřit nedokážem, taky nedokážem určit kolik plynu je potřeba k výstřelu a mám dojem, že při mojí úpravě už je to plýtvání plynem, ale to řešit nebudu a netrápí mě to. Uvádí se, že 1gram plynu= 10 výstřelů ( plivnutí). Zvýšení výkonu jde jasně na úkor spotřeby, otázka je do jaké míry.
K otvírání ventilu: Mám tady jednu flintu rozdělanou tak jsem proměřoval a spočítal, že otevření ventilu by stačilo v délce 1mm a k dispozici jsou 3mm. V díle 0410 je otvor o pr. 5,1mm, tj. o průřezu 20,42mm2 , otvorem prochází dřík dílu 0408 pr. 2,97mm, tj. o průřezu 6,92mm2, tzn. že pro průchod plynu je volná cesta o průřezu 13,5mm2. Při otevření ventilu o 1mm vznikne při pr.5,1mm štěrbina o ploše 16mm2. Nevím kolik se normálně ventil otvírá a kolik ho dokáže otevřít silnější nebo podložená pružina, nezbývá nic jiného než experimentovat a je škoda, že u tohoto provedení flinty se nedá tohle seřizovat bez rozebírání flinty otočením šroubu, zrovna tak seřizovat šroubem průtok a dávkování plynu. To už by nebyla QB78 ale úplně jiná flinta.
:)
Uz mam i hasicak. A 3 kyvety
Cekam jen na tu pazbu, sem zvedav, jak to pujde plnit z toho hasicaku a nasledne z kyvety QB. Jen sem se chtel zeptat, jak dlouho ma byt kyveta pred plnenim v mrazaku?

Cogito ergo armatus sum.
2honda: S tím experimentováním máš svatou pravdu, já teď s tím verglem experimentuju každej den
Ale jsem fakt zvědavej jak se projeví změna výkonu v porovnání se standartní/upravenou puškou, snad bude to utrpení stát za to. Celej vnitřek flinty dělám novej (tzn. komplet celej ten plynovej ventil a taky úderník a úderníkový blok - díly 0600 a 0800) a myslím si že tu pružinu nebudu muset ani moc podkládat, protože ten úderník bude mít větší průměr - bude těžší. Taky tělo toho ventilu udělám mírně podle sebe, původní nechám asi jen tu stopku (0408). Takže kanálek bude mít každopádně větší průměr, a taky to líp utěsním - a to z ventilu přímo do hlavně, ty tři o-kroužky na hlavni jsou podle mě dalším slabým místem. Spotřeba CO2 mě netrápí, nová trubka kterou jsem nahradil tu původní má celkovou délku skoro půl metru, takže na tlakovej zásobník bude prostoru až dost (vnitřní průměr trubky je 24mm). Plnit to budu z tlakové lahve, pořídím si novou. Protože když už si s tím tak hraju, tak jestli to bude fungovat, nerad bych si vnitřek zasíral nějakým rezavým bordelem z hasičáku nebo kyvety, i když by to určitě bylo jednodušší a vyšlo to levněji... Takže asi tak, v kostce řečeno 

Nemyslel jsem to ani tak jako že by netěsnily, ale spíš bych chtěl hlaveň nějak pevněji zafixovat, zbavit se těch o-kroužků a uchytit ji v pouzdru závěru víc napevno, minimálně ještě jedním červíkem. Plus nová objímka samozřejmě
S tím výkonem - netoužím po ničem extrémním, ono z CO2 asi závratnej výkon ani nevydoluješ, ale někam k 20J bych se chtěl dostat no...
Samozřejmě teoreticky...
Jinak budu mít přesně 16J jak stanovuje zákon

CO2
Mohl by ste tu PLS nekdo konecne celkove shrnout jak se ma spravne naplnit kyveta (jak dlouho chladit, jak dlouho ji nechat napichnutou na hasicak) a jak nasledne plnit QB z kyvety. Je tady toho celkem dost, ale nic neni nejak moc uceleny
Jinak, jestli sem to dobre pochopil, tak se neda CO2 pretlakovat, protoze se prepousti v podstate ve forme kapaliny, je to tak? Predem mooc diky.

Cogito ergo armatus sum.
Osobně si myslím že u kyvety nic moc dramatického nehrozí, leda že bys měl nějakou starší, která by už mohla mít třeba nějakou skrytou vadu. Protože třeba pokud bys zchladil už naplněnou kyvetu, nedodržel maximální povolenou hmotnost CO2 a začal ji znovu plnit, tak bys při ohřátí kyvety na pokojovou teplotu mohl mít problém
Třeba u paintballových lahví je pro tenhle případ přetlakování pojistka na ventilu, ale jak by to dopadlo u kyvety kdo ví, zvlášť když by už byla nějaká jetá... Jen tak pro zajímavost - na jakou hodnotu by se mohl teoreticky tlak v zásobníku dostat, pokud by teda puška ležela na tom přímém slunci? 

Takže po prvním zklamání z výkonu a přesnosti QB 78 musím říct, že vliv teploty je rozhodující. První střelby při 2 stupních byly hrozné, dnes bylo 15 a tak jsem to šel prubnout a ejhle: na 25 m uzávěr z petflaše žádný problém a na 40 m víčko od málé přesnídávky (5cm) taktéž. Co rána to zásah !! A co víc, takhle se trefí i manželka a ta střílela ze vzduchovky naposled jako dítě v pionýru !! Jo a ještě: optika Odeon 4x20, střelivo Kovoh. Příbr. - Diabolo Power.