Příspěvek
od harpplayer » 05 led 2008 12:04
Pánové, pár pažeb jsem už v minulosti postavil, takže si namyšleně myslím, že vím, o čem mluvím. Tvar pažby je sice důležitý, ale úplně nejdůležitější je proporcionalita pažby, tzn. aby vám rozměry pasovaly k tělu. Z toho důvodu se sportovní pažby vyrábějí s velkým množstvím stavitelných prvků, aby si každý mohl pažbu přizpůsobit. Navíc s množstvím zkušeností se mění postoj nebo poloha, s věkem se mění figura. Pokud někdo není vyučený puškař - pažbař, těžko dokáže vyrobit monolytickou masívovou pažbu, která bude beze zbytku sedět. Když jsem tu viděl ty nejrůznější návrhy a dokonce i hotové napohled krásné pažby nabízené "profesionálními" firmami na netu hlavně pro vzduchovky a tzv. varminty, objevil jsem na nich několik chyb, aniž bych je příliš studoval. Ty pažby jsou postaveny především pro efekt, aby se dobře prodávaly. Protože vím, že taky nejsem schopen vyrobit kvalitní monolytickou pažbu, dávám přednost pažbám plně stavitelným. Možná je to deformace způsobená téměř třicetiletou praxí kolem sportovních zbraní, možná proto, že už trochu vím, jak co nastavit, aby to sedělo, stavitelnou pažbu bych nevyměnil ani za tu nejkrásnější kořenici z exotického dřeva.