OBRANA PROTI PS?M + pr?vn? ot?zka?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
jspalek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jspalek » 17 pro 2007 14:32

HanuIv píše:
jspalek píše:
V tomto případě jste měl dost času na to zakročit jinak. Místo držení zbraně a výstřelu do vzduchu (který je stejně zbytečný) bych se snažil sehnat pána a domluvit se s ním. Teprve poté, až útok začne a vy nejste sto mu zabránit jinak, pak můžete začít střílet.
Mě vubec nezajímá cizí pes, kterého si majitel neumí zabezpečit, aby nekousnul cizí lidi. Prostě se o tom nehodlám s majitelem dohadovat. Vidim že mě chce kousnout, před tim sem majitele upozornil že ho zastřelim, zaútočí či kousne, střílim. Hotovo. Nic jiného mě nezajímá. A ani se nezastavim. Půjdu dál.

Pes není člověk, je to věc a když mě nějaká věc ohrožuje na zdraví, tak ji zlikviduju

CZ 550 Predator .308 Win, CZ 858 Tactical 7.62x39, Smith&Wesson 629 .44 Magnum, CZ 75 SP-01 Shadow Orange 2012 9mm Luger, Glock 21 .45 ACP, Uberti Colt Burges 1883 44-40Win, Smith&Wesson 66 .357 Magnum.
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 17 pro 2007 15:34

Ještě, že nežiju v Novém Strašecí a v okolí. Asi bych se bál chodit po ulici....
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
jspalek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jspalek » 17 pro 2007 15:46

Mno esli máš psa, který chodí venku neuvázanej, napadá cizí lidi a ty ho nehodláš vodit s náhubkem a na řemenu, tak buď rád :D

Je to samozřejmě extrém, třeba mě už žádnej pes takhle nenapadne, ale esli jo, tak skončí špatně. Vím jaké to je být pokousanej vlčákem
CZ 550 Predator .308 Win, CZ 858 Tactical 7.62x39, Smith&Wesson 629 .44 Magnum, CZ 75 SP-01 Shadow Orange 2012 9mm Luger, Glock 21 .45 ACP, Uberti Colt Burges 1883 44-40Win, Smith&Wesson 66 .357 Magnum.
Anorektik

Příspěvek od Anorektik » 17 pro 2007 16:19

Tady bych si trochu přilil, aby se někteří nestali obětmi antipsí demagogie: Mám psa, a to loveckého (plemeno na první pohled zaměnitelné s nezkupírovaným dobrmanem či rotwajlerem) a povolení od místních myslivců cvičit ho v honitbě. Takže cvičímli stopování třeba po mojí vlastní stopě v délce několika set metrů (zpravidla 300 - 600) psa odložím, odejdu po cestě a na nějakém přehledném místě z ní sejdu, třeba ještě 2 x změním směr a zalehnu tak, abych ho mohl pozorovat v místě změny směru.

Co se stane když... někde na cestě vyleze ozbrojený houbař ve chvíli kdy pes má za úkol vyrazit po stopě na které houbař stojí ? Pes vyběhne na signál, který nemusí houbař slyšet, a rychlostí cca 30 - 40 Km/h (stopa je ještě teplá) se řítí bez náhubku a nejspíše i obojku kolem něj, pročež houbař nemá ani ponětí že nejde po něm ? A ozbrojený, v tu chvíli z míry vyvedený cvičitel z úkrytu sleduje, jak houbař na kolemběžícího psa střílí a ten se kácí...

Tady bych si jenom dovolil připomenout, že ne každý pes co k Vám běží útočí (čili pokud neteče krev není to automaticky KN), a že všichni legální majitelé nosící na veřejnosti krátkou zbraň zaškrtli větu "K ochraně zdraví, života nebo majetku
Walther P99C AS, CZ 550, S 631
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 17 pro 2007 16:23

To- Anorektik
Nestačí to shrnout že se zbraň má užít dle zákona,s rozvahou a pokud to de šetřit život i zdraví?Snad si to přebere každý,nechceme mít ostrých střeleb plné lesy a ulice
:wink:
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
HanuIv
Odborník na zbraně

Příspěvek od HanuIv » 17 pro 2007 16:30

Ono s tou ochranou majetku to je poněkud problematické. Podle pokynů soudcům je aplikace §13 při obraně výlučně majetku (tedy bez ochrany života a zdraví) považována za nepřiměřenou obranu, bez ohledu na to, jak je ten chráněný majetek velký.

Jinak řečeno: jít po někom, že vyjede po běžícím psovi je stejná krávovina jako střílet po běžícím psovi, který se jeví jako útočící.

Chlapi, dostali jste privilegium nosit palnou zbraň. Pokud ji použijete, můžete tak učinit pouze tehdy, pokud je důvod natolik pádný, že to stojí za to. To, že k vám běží pes a štěká není dostatečně pádný důvod. Stejně tak to není důvod proč bránit svého (ergo neoznačeného) psa, který se bez dozoru pohybuje v honitbě, pokud po něm vyjede někdo, kdo si myslí, že jím je ohrožen.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Nikdo

Příspěvek od Nikdo » 17 pro 2007 16:51

HanuIv: Soudci měli pokyny snad v 50. a 70. letech (no v Číně a na Kubě dodnes). Ale u nás v současnosti by se snad měli řídit výhradně zákony, případně judikatůrou, ne?
Arnie

Příspěvek od Arnie » 17 pro 2007 17:14

Nikdo píše:Takže opravdu je mou povinností stát a čekat, zda se takový pes zakousne nebo ne :?:
Napisu to jinak: je opravdu moji povinnosti stat a cekat az me ten divne vyhlizejici chlapek napadne?
dan

Příspěvek od dan » 17 pro 2007 17:16

Fantan píše:Dane, sice krásné, ale nepoužitelné. Policie (jak se jistě pamatuješ) se řídí zákonem 283/91 Sb. o Policii ČR, kde je použití zbraně upraveno odchylně. Mimochodem, sám jsem zažil podobný odstřel kokra, který zaútočil na malé dítě - střelil ho jeho majitel na střelnici Margolinou (1982-promlčeno). Jednou ranou, samozřejmě - uměl to!
Jinak ovšem střelit šikmo shora do lebky vlčáka wadcutterem 0,38 Spl nedoporučuji - dost se nasere. Nebo že by to tenkrát byl zvlhlý prach? :wink:
Jasně že si to pamatuji, já to sem pustil jenom jako takovou srandičku, ať si případní střelci udělaj představu kolik toho takový "živý" :D pes snese :D
Nikdo

Příspěvek od Nikdo » 17 pro 2007 17:17

Arnie, přesněji: opravdu musím čekat, až do mne ten divně vyhlížející chlápek zabodne kudlu?
Arnie

Příspěvek od Arnie » 17 pro 2007 17:25

Ja bych pouzil slovo napadne, lepe to podle me vystihuje bezprostredne hrozici nebezpeci.
Nikdo

Příspěvek od Nikdo » 17 pro 2007 17:31

Bezprostředně hrozící nebezpečí je podezřelý chlápek nebo pes, který se i přes varování, že budu střílet, přibližuje.
Což psíčkaři nechcou uznat, další stupeň eskalace konfliktu je zabodnutá kudla nebo zakousnuté zuby.
Arnie

Příspěvek od Arnie » 17 pro 2007 17:41

Ja jsem teda videl krapet jinou definici bezprostredne hroziciho utoku. Kazdopadne to bude tak jako tak na subjektivnim posouzeni soudce, takze ja bych byl dost opatrnej. Tahat ven zbran (at uz nuz nebo pistoli) beru jako krajni reseni.
tominekk

Příspěvek od tominekk » 17 pro 2007 19:11

Na kazdyho psa tahat zbran nebudu, ale vim 100%, ze pokud u me bude pes, kterej me bude ocichavat, tak mu ukopnu hlavu! Bo na tohle jsem silene alergickej!!!
Hatsan 100 + Watlher 4x32 AO
honda

Příspěvek od honda » 17 pro 2007 19:18

Když mám potkat psa ikdyž je na vodítku tak mam ruku v kapse a v ruce přiměřenej nožík. Ono ne že bych byl posranej z každyho vořecha, ale ne každej pes na vodítku musí být vychovanej a o volně pobíhajícím nemluvě. Člověk to zvíře trochu podle chování odhadne, ale vždycky to taky nemusí trefit. Zatím jsem ubránil jiným způsobem než útěkem nebo šmejknutím pejskovi po krčku. Pokousat se nechci nechat a kdyby nebylo nazbyt nebudu váhat s likvidací a špekulovat jesti to bylo nebo nebylo krajní řešení nebo jakýsi nebezpečí, tak to se bude teoretizovat nepokousanýmu určitě líp.
Odpovědět