Příspěvek
od vlčák » 13 říj 2007 23:15
většinou nezáleží na systému, ale na konkrétní zbrani - některé typy měly špatnou pověst, jiné byly skvělé ...
ale všeobecně se samonabíjecí zbraně považují za nepřesné - dejme tomu , pro to "nešetrné" nabíjení ( pouze u nábojů co se snadno poškodí) , také pro to, že během výstřelu dochází k pohybu mechanismu ( zvlášt u pistolí se pohybuje celá hlaveň se závěrem ) - i když by to nemělo moc vadit - říká se, že američani měli před němci navrch , protože M1 střílely dvakrát rychleji než mausrovky, prostě to musí být kvalitní puška...
-hlavní je kvalitní střelivo, když není, tak nejenom, že střely létají různou rychlostí, ale i mechanizmus zbraně se po každém výstřelu jinak pohybuje, což u jednoranných a opakovacích odpadá.
-také záleží na upevnění hlavně, jestli je pevná , nebo volná, aspoň pokud vím tak prezentovaly , že plovoucí hlaveň je přesnější, protože může volně kmitat při výstřelu.
-také je to věc chlazení, napůl zapažbená se nestejnoměrně ohřívá a prohýbá se hlaveň ( u malorážky to asi tak nevadí, ale u výkonějších to bude problém - slyšel jsem jednoho střelce co si stěžoval na loveckou pušku, že 3 rány jsou v pohodě, 4,5 začínají jít mimo )
-také jsem viděl používat stínící pásku nad hlavní, aby se před dalekohledem netetelil horký vzduch z hlavně ( nebo to tam měli kvůli tomu, aby sluníčko neohřívalo horní půlku hlavně ? )
-také je zapotřebí používat nepoškozené střelivo, naklepnuté a poškrábané střely létají jinak (ale to už jsem říkal o mechanismu a kvalitě nábojů ) prostě vidíš, že přesná střelba není jednoduchá věc a určitě sem někdo napíše pár zásad, nebo doplňků co se ještě používají ...
Naposledy upravil(a) vlčák dne 13 říj 2007 23:37, celkem upraveno 2 x.