V prvej faze som si naivne myslel, ze intuitivne najdem ten spravny pomer nastavenia medzi zadnou skrutkou bicej pruziny a bocneho skrtiaceho cervika. Ale chyba lavky! Po odstrielani niekolkych serii a stoviek diaboliek sa mi podarilo dostat pusku k hranici 15J, ale o konzistencii radsej pomlcim. Rychlosti od vystrelu k vystrelu sa menili ako na sumy vyhernom kolese… Navyse som nemal ziadnu predstavu o tom, v akej polohe je prave cervik alebo skrutka bicej pruziny, takze sa mi parkrat stalo, ze som nastavil vetrovku na rovnaky vykon a (ne)konzistenciu, ako pred hodinou…
Bolo jasne, ze takto to dalej nejde. Spotreba diaboliek a vzduchu vobec nezodpovedala dosiahnutym vysledkom. Rozhodol som sa zmenit taktiku a vniest do veci poriadok

V prvom rade som si urcil “orientacne body” otocenia skrutky bicej pruziny a skrtiaceho cervika. Na polskom webe pri ladeni pouzivali subleru a merali hlbku resp. vysku skrutky resp. cervika. Digitalnu subleru ale nemam, tak som to vymyslel inak: skrutku bicej pruziny som zakrutil tak hlboko, az sa zaver nedal natiahnut. Pomaly som ju uvolnoval, az som nasiel bod, kde sa uz zaver natahoval. Overil som si, ze toto miesto je konstatntne a ze sa nemeni ani po vyskrutkovani celeho srobu a jeho naslednom vrateni do povodnej polohy. Od tohto bodu som potom pocital otacky (cele alebo ciastocne) a pri kazdom prestaveni polohy skrutky bicej pruziny som si zaznacil pocet otacok, resp. cislo 0 ako vychoziu polohu. Rovnako som to urobil aj so sktriacim cervikom – nasiel som maximum, kde sa este dal zatocit (uplne dole), a toto miesto som potom bral ako zakladnu polohu. Vsetky informacie som potom ukladal do excelu.
Podla informacii z webu (i mojich skusenosti) mala skrutka bicej pruziny zvysovat vykon (cim viac bola dotiahnuta, tym vacsi vykon), a cervik zasa konzistenciu – cim bol nizsie, tym bola konzistencia lepsia. Z toho som teda usudil, ze ak bude bicia pruzina maximalne napnuta a skrtiaci cervik najviac dotiahnuty, bude konzistencia najlepsia. Skusil som teda tuto kombinaciu ako prve nastavenie. Ukazalo sa, ze konzistencia bola skutocne dobra (cca 70 ran v diapazone +-5 m/s), ale ejha! vykon sa pohyboval na hranici 7J! Nuz, aspon som pochopil, preco som dostal vetrovku z tovarne tak silne podladenu – dosiahnutie takej dobrej kozistencie pri takomto vykone bolo otazkou dvoch otoceni imbusakom…
V dalsich seriach som sa teda usiloval dosiahnut vytuzenu metu 14 alebo 15 J, ale tu som narazil na problem: pretoze bicia pruzina bola uz vo svojej maximalnej pozicii, jediny sposob, ako som to mohol urobit, bolo uvolnovat skrtiaci cervik. Samozrejme, s jeho postupnym uvolnovanim odchadzala konzistencia, a tak ked som prekrocil hranicu 15J, boli rozdiely v konzistencii take strasne, az som mal pocit, ze vetrovka si proste zije svoj vlastny zivot, nezavisle od akejkovlek mojej snahy.
Usilie o vyrovnanie konzistencie postupnym uvolnovanim bicej pruziny z jej maximalnej polohy prinieslo prinieslo akurat zmensenie vykonu a len kozmeticke upravy. Suma summarum – objavil som len jedno priajtelne nastavenie (asi 35 vystrelov v ramci 4 m/s s vykonom okolo 11 J) za cenu cca 1500 vystrelenych kvalitnych diaboliek, spusty vzduchu a zniceneho lapaca diaboliek.
Viem, ze z tejto pusky sa daju dostat aj lepsie vysledky, a tych 11 J mi je na 50 metrov naozaj malo. Kde som teda urobil chybu? Postupoval som metodicky, vsetko mam zaznamenane, snaha o rozne kombinacie vysledky nepriniesla – v okamihu, ked som otocil skrtiaci cervik o viac ako 1 a stvrt otacky z jeho vychodzej polohy, o konzistencii uz nemohlo byt ani reci, a to bez ohladu na polohu skrutky bicej pruziny.
Bol som presvedceny o tom, ze ak bude skrtiaci cervik v utiahnuty v ramci tej jednej otacky, a nejakym sposobom sa mi podari zvysit vykon, podari sa mi ziskat tu vytuzenu konzistenciu. Ako laika ma napadlo asi to najjednoduchsie riesenie – vymena bicej pruziny za silnejsiu. (tzv. FAC sping). Vdaka trojovi nahodou jednu taku doma mam:), tak som ju tam dal namiesto povodnej. Neviem, kde som urobil chybu, ale odrazu nebolo mozne zaskrutkovat bicu pruzinu hlbsie ako cca 1 mm – zaver proste od tohto bodu odmietal zostat vo svojej polohe. Pre ilustraciu – pri povodnej, originalnej pruzine som mohol zatocit skrutku pruziny cca 5 otacok pod telo zaveru (okolo 4 az 5 mm). Nechapem…
Originalna pruzina putovala na svoje povodne miesto a ja sa teraz mozem tesit akurat tak z jedenastjoulovej konzistencie. Neviem, kde je problem. Predtym ako som sa pustil do ladenia, som si precital varovania, ze okolo skrtiaceho cervika moze unikat vzduch. Tak som ho vzdy pri strelbe uplne utesnil. Zda sa mi vsak, ze pri vystrele citim male mnozstvo vzduchu, ktore unika niekde dole, v okoli spuste.
Momentalne som z toho ladenia dost rozladeny

PS. nechcel som sem kopirovat vysledky jednotlivych serii, aby som neriskoval ban za flooding, ale ak by to niekoho zaujimalo, zaslem.