V?b?r pu?kohledu na vzduchovku

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 20 čer 2007 17:25

No, slyšel jsem, že ne. Prý se dělají i speciální dalekohledy s trochu jinou konstrukcí na vzduchovky. Jsou tam nějak jinak uložené kroužky co to vevnitř drží, ale jestli je to pravda to nevím.
Ono u těch lámaček není ani tak problém s velikostí zpětného rázu, ale že tam ty otřesy trvají delší dobu a doznívají.
No a taky ze vzduchovky vystřelíš daleko víc ran. Takový běžný myslivec dá z kulovnice pár ran za rok, i ti co chodí na střelnici dají ročně stěží tak sto ran. Naproti tomu ze vzduchovky není problém 500 ran za víkend, takže ta optika trpí daleko víc.
A vzhledem k ceně vzduchovky si na ni každý kupuje přiměřeně drahou (levnou) optiku a pak to prostě není ono.
Když si koupí myslivec optiku co s ní jednou za rok ověří nástřel, pak střelí třikrát za rok na prase na 40 metrů a dvakrát na Silvestra do vzduchu a ta optika vydrží celkem 500 ran, tak to má až do důchodu. A to by se mu to navíc muselo jo hnout, aby vůbec poznal, že se rozhodil nástřel. Je mu jedno, jestli mu to střílí 3cm jinde, ale u vzduchovky na terči je to rozdíl mezi desítkou a minutím terče. :wink:
Na druhou stranu, ty levné dalekohledy odpovídají přesnosti většiny lámaček, takže by se ty kvalitní optiky stejně nevyužily. Ta soustava střelec - puška - montáž - optika je stejně dobrá jako její nejslabší článek.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Moonfear

Příspěvek od Moonfear » 21 čer 2007 08:51

To jo, ale rozhodně už nekoupím optiku za 400 a ještě k tomu gamo :) že se mi posunul kříž beru, to si srovnám, že to má duhu na celý čočce, no co za tu cenu, ale že mi optika míří jinam když se dívám lehce zleva a nebo zprava tak to už mě žere, to pak střílí všude jen ne tam kde by mělo.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 21 čer 2007 09:10

Já jsem mluvil o puškohledech. :lol:
Ne o jejich imitacích. :wink:
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 21 čer 2007 10:43

Jenže to zleva/zprava ti bude dělat každá optika pokud nemá korekci paralaxe. Třeba pro myslivecký účely ti je to jedno - střílí se na velké vzdálenosti, paralaxa je nastavená řakněma 100, 150, 200m z výroby a ta chyba není tak velká (pár centimentrů sem nebo tam). Ale pro střelbu na terč kdy máš 1cm rozdíl mezi středem a minutím terčíku to je rozhodující - musel bys do optiky koukat pořád ze stejného bodu v optické ose.
Moonfear

Příspěvek od Moonfear » 21 čer 2007 10:50

Heh, tak teď už to nechápu vůbec. když na dvaceti metrech mi to udělá skoro 20cm rozdíl mezi pohledem zleva a zprava tak na 40 metrech už to bude půlka stodoly, jak pak mám tímhle mířit? Leda si tak dát vzduchovku i hlavu do svěráku :)
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 21 čer 2007 11:09

Tak to je i kombinace s tím malým průměrem objektivu, možná nějakou další technickou chybou toho puškohledu a taky špatným míření. Já to měl na S631 a dělalo to na 30m max. centimetr sem a tam. Spíš bych si vsadil na nějaký strhávání v kombinaci se špatným mířením. Takhle velkou chybu na 20m ti samotný puškohled neudělá (pokud není usazen velmi pohyblivě :D ) Nebo je utrženej kříž a lítá to prostě kam chce.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 21 čer 2007 11:10

Mířit nijak, vyhoď to.
Ber to tak, žes za pouhé 4 kila získal cennou zkušenost, to je hodně levné. :wink:
Nebo to zkus vrátit.
Moonfear

Příspěvek od Moonfear » 21 čer 2007 11:22

si to schovám na památku, jinak na 15m přes mířidla cca 90% jde do černého, sem tam něco ztrhnu (střílím v sedě, loket opřený o koleno, takže nic moc opora) tu optiku sem zkoušel na 20+ opřený o žebřík abych měl jistotou že se mi nic nepohne, a tam byla úspěšnost sotva 30% s tím, že když jsem se díval z leva tak jsem mířil na jedničku vpravo a když sem se podíval zprava tak sem mířil na jedničku vlevo, takže asi tak. Zkusím si objednat nějaký lepší puškohled co něco vydrží (asi udělám testovacího králíka a zkusím ty puškohledy na kuše) a uvidím jestli poputuje taky do síně slávy jako tenhle.
ALKAJ

Příspěvek od ALKAJ » 21 čer 2007 11:40

Keď sa rozhodneš pre kúpu, tak si kúp takú optiku čo má v názve AO :) . To ti možno pomôže odstrániť tento problém :roll: .
eM

Příspěvek od eM » 02 črc 2007 09:51

Stacila by dvojdielna montaz z puskohladu Delta 4x32AO na Slaviu 634 alebo by bolo treba dokupit inu montaz? Myslim tym to ze ci by drzala nastrel atd...
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 02 črc 2007 12:10

Když si to tu přečteš tak zjistíš, že tuhle sestavu tu dost lidí má.Já bych se jí na Slávii 634 nebál, na něco silnějšího už by to chtěla něco jinýho, ale mělo by to být ok.Mám ty montáže taky a jsou poměrně robustní, sedí na pořádných imusových šroubech.Já bych to bral :wink:
Hatsan105 1,77+Delta 4X32AO
QB 78 0,22 +Delta 4X32AO
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 03 črc 2007 12:44

Koukněte na tohle
http://sebeobrana.atlasobchod.cz/atlaso ... &Level=134

má to AO, mildot a osvětlenej kříž za stejnou cenu jako Delta 4X32AO

Tak co na něj říkáte, Walther by nemusel být špatnej, ta montáž je tam asi jen pro parádu.
QB 78 0,22 +Delta 4X32AO
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 03 črc 2007 13:38

No, má to všechno co to má mít a ani ta montáž nevypadá úplně špatně -sice je dole jenom na jeden šroubek, ale aspoň už to není ta roztahovací jako dřív.
Budete to asi muset někdo prubnout.

Jenom doufám, že ten tubus je kov a ne plast.
Jinak s Waltherem to nemá kromě názvu nic společného. Oni od té doby co je koupil Umarex ten název cpou na kdeco.
flipr11

Příspěvek od flipr11 » 03 črc 2007 19:44

Často se tu někdo ptá na to, jestli na tuhle a tuhle vzduchovku postačí ty dvojdílně montáže od Delty.Onu legendární Deltu mám a montáže taky (mám i Kozap), tak jsem si řekl, že to pro Vás zkusim.

Vzal jsem ty montáže a opravdu jsou robustní a velkou výhodou je ten červík proti posunu, docela mě zaujalo ten divnej matroš kterým je pokrytá ta část montáže, která se dotýka tubusu.

Po "nainstalování" montáže jsem šel střílet, byl hodně mírný vítr.Terč šel na 10m, prvních deset rat běhalo různě po terči, dalších deset se usadilo a seřídil jsem pochopitelně puškohled, pár ran jsem dal do čistého terče a následujích sedm šlo jak vydíte na fotce.

Málem bych zapoměl, střílel jsem Hatsana 105 a docela mě ten "obyčejný hliník" pčekvapil.Další terče byly podobné až na nějaké to strhnutí.Šel jsem na 15m, ale začalo se zhoršovat počasí (bydlím na Šumavě) a tak jsem toho nechal.

Co nejdřív zkusim nějaký pořádný vzdálenosti, jen jsem prostě chtěl zkusit jak ty montáže budou chodit a pomoci s případným výběrem :wink:
Přílohy
10m.jpg
Stříleno v leže, výsledek neni neobvyklý, ale na hliník to špatný není.
Naposledy upravil(a) flipr11 dne 04 črc 2007 09:34, celkem upraveno 1 x.
QB 78 0,22 +Delta 4X32AO
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 04 črc 2007 08:32

Kratky cas (v radu hodin) udrzi nastreleni temer kazda montaz, pokud se tedy neposouva po rybine..

Jinak tomu ale je na dlouhem casovem obdobi .. kdyz budes strilet stejne vysledky kazdy napriklad paty den po dobu alespon jednoho mesice - tedy po celou dobu nebude potreba "klikat", pak muzes rici, ze se jedna o dobrou montaz. :wink:
Odpovědět