Ahoj lidi, hlásím, že jsem včera odpanil svoji 45 ku a to zcela sám na základě rad z tohoto fóra. Bohužel mi plán narušili mé nemocné děti, tak jsem na střelnici odjížděl ještě z výroby namazanou zbraní a nenamazanými střelami. Cestou jsem si vzpomněl, že nemám hlavně čím vyčistit, tak ve mně zatrnulo.....Jako mazadlo jsem pro nováčka zvolil lithiovou vazelínu castrol lmx a prach Vectan, i když Vesuvit LC jsem nakonec taky bez problému sehnal a mám ho doma. Francouzský prach údajně míň kouří a sviní, navíc už měl víc jak rok za sebou v obchodě a stál mraky peněz a je ho jen půl kila, tak jsem si do začátku zvolil kvůli čištění tenhle, protože z následné rozborky a čištění jsem měl víc strach, než ze samotného střílení. Nu, na střelnici jsem papírovými kapesníky z lehka vytřel hlavně, 3x odpálil zápalky(SaB) a začal mazat první 2 střely. Ty jsem ze spodu po namazání vždycky utřel kapesníkem. Terč byl daný na 15 metrů a pro první střílení na střelnici jsem na 4,5 laufy volil dávku z GG prachovnice přesypanou přes zkumavku. Pak jsem šel na to a modlil jsem, ať prach není zasraný od oleje. A světe div se, rána jak z děla, "plameny a kouř všude kolem", až se i správce přišel podívat, z čeho to střílím, druhá rána taky OK. Terč(obrys postavy) jsem však minul. Poté jsme se správcem, který projevil zájem si taky vystřelit a pokecat, zkoušel samostatně spodní a horní hlaveň. Horní mi na 15 metrů lítala dost nahoru, tak jsem zaměřoval na spodek terče, spodní hlaveň celkem odpovídala miřidlům. Se správcem jsem se shodli, že postačuje snížit dávku pro střelbu na terč na cca 1 gram(odhadem dle odměrky), ale i tak zbraň kopala celkem dost. Pokud můžu pocit ze střelby z derringera k něčemu srovnat, tak nejblíže mi to připomínalo výstřel z RPG 75 a 7, které jsem měl možnost též vyzkoušet. No, postupem času jsem zjistil, že počáteční neúspěchy v mířence byly jen o rukách a očích a z trochou cviku lze obě hlavně nastřelit tam, kam se dívám přes miřidla. Bohužel u úplně poslední rány před cestou domů jsem měl selhač po cca 26(2x13) výstřelech. Jednalo se o spodní hlaveň, ale naštěstí zabrala až třetí zápalka a došlo k výstřelu. Odhaduji, že jsem měl asi moc namazanou střelu, která zasvinila prach(u posledních 2 střel si matně pamatuju, že při ládování mi jedna přišla moc namazaná, doslova z ní vysel cancour zelené vazelíny, jen nevím, jestli z té spodní). Nebo jsem moc střelu namlátil kladivem, byť jsem se snažil střely utemtovávat vždy stejně? Chci se zde na tomto fóru ujistit, že nemohlo dojít podle mého popisu k dmutí hlavně? Závěr - příště střely mazat před odjezdem na střelnici, aby to víc odsýpalo, za 2 hoďky celkem mizernej výkon, ale cíl vyzkoušet, že to funguje a střílí, jsem si splnil. Příště zkusím odměřovat různé dávky prachu.
Následná rozborka se povedla celkem v pohodě podle fotografie na straně 181 tohoto fóra, ale jelikož mne manželka nenechala a nevím proč, čistit doma, musel jsem jet k mé staré matce, která neměla ani baterku. Na čištění jsem šel celkem špatně. Moje rada pro začátečníky jako já je - čisttit horkou vodou s jarem určitě ano, ale dělal bych tak postupně. Nejdřív samostatně blok s hlavněmi, poté samostatně drobné díly. Já blbec dal vše do hrnce a pak se divil, že to nejde dolů(mezitím mi další díly vychladly). Do toho telefonát manželky, kde že to jako sem tak dlouho, tak jsem vypreparovanou zbraň dal do krabice od bot, narychlo nastříkal olejem a jel domů. Až dnes ráno jsem se koukl a zbraň dočistil. Preventivně jsem ji nechal rozloženou a budu pozorovat, zda nerezne. Mám z té akce u matky blbej pocit, náznak lišky jsem ráno zjistil na rámu pažbičky, protože jsem díky manželce nemohl nechat zbraň pořádně oschnout a fén matka neměla. Zbytek vypadá OK. Stejně chci poprosit, jestli nemůže někdo dát makro foto na místo, kde se zašroubovávají pistony, jak to má vypadat správně po čistění.